annaszczerba 25.11.05, 09:25 Jeśli mamy zdanie wielokrotnie złożone: "Xxxxxxxxx ale xxxxxxxxxx lub xxxxxxx." to czy przed lub stawiamy przecinek? bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Stawiamy przecinek czy nie? 25.11.05, 12:22 W zasadzie (czyli zgodnie z zasadami) nie, ale trochę też zależy od stopnia złozoności tego zdania. W razie czego istnieje też znak zwany średnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Stawiamy przecinek czy nie? 25.11.05, 16:52 Ardjuna: >...ale trochę też zależy od stopnia złozoności tego zdania. A dlaczego ukrywasz przed dziewczyną stopień złożoności zdania i ewentualne przecinki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Stawiamy przecinek czy nie? 25.11.05, 23:27 Nie można tak brutalnie wprowadzać młodzieży w piekło polskiej interpunkcji. Jeszcze się traumy nabawi... Odpowiedz Link Zgłoś
arana Racja, 26.11.05, 19:21 przecież toczą polskie frazy przecinki jak przecinkowce, wykrzykniki jak maczugowce, ziarenkowce jak kropki, dwoinki jak dwukropki... Horror! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Ano horror 26.11.05, 19:52 bo ta menażeria przenajróżniejsza toczy frazy nasze polskie potoczyste nie po to czyste iżby je insektami jakiemiś zaśmiecać potoczystość tych fraz hamując a po to czystość wszak jest żeby oko cieszyła więc precz robale precz z moich oczu lecz one nie słuchają ani od razu ani potem całkiem jak ta dzieweczka może też głuche one są no to trzeba je obsikać jakimś robalocydem niech znają pana niech wiedzą kto tu kurza morda rządzi o znikły Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Stawiamy przecinek czy nie? 04.12.05, 23:34 Szkoda, że nie przytoczyła Pani jakiegoś przykładu, bo to pozwoliłoby precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie, ale spróbuję na takich przykładach: Nie mam pieniędzy, ale mogę je pożyczyć od brata lub siostry. Mam czas, ale nie pójdę do kina lub teatru. Być może miał plan, ale nie chciał go ujawnić, lub wcale nie miał planu. Odpowiedz Link Zgłoś