agabi15 05.01.06, 20:44 Jak należy mówic? Rok dwa tysiące szósty czy dwutysięczny szósty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus.kembi Re: Rok 2006 05.01.06, 21:04 Rok dwa tysiące szósty, tak samo jak tysiąc dziewięćset szósty. Często używana przez dziennikarzy forma "dwutysięczny szósty" jest niepoprawna tak jak "rok tysiącdziewięćsetny szósty". Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Rok 2006 10.01.06, 00:30 Tak. Rok dwa tysiące szósty (nie: dwutysięczny szósty), w roku dwa tysiące szóstym (nie: dwutysięcznym szóstym). W liczebnikach wieloczłonowych (np. przy podawaniu roku) postać liczebników porządkowych mają tylko dwa ostatnie człony, one też odmieniają się przez przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Rok 2006 11.01.06, 14:43 W ubiegłym stuleciu mówiło się: "W czterdziestym piątym skończyła sie wojna", "w siedemnastym wybuchła rewolucja", "w siedemdziesiatym trzecim urodził sie Jaś". A teraz nikt nie mówi " w drugim kupiłem samochód" albo w "piątym wybrano Kaczyńskiego". Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Rok 2006 11.01.06, 16:11 pawro2001 napisał: > W ubiegłym stuleciu mówiło się: "W czterdziestym piątym skończyła sie > wojna", "w siedemnastym wybuchła rewolucja", "w siedemdziesiatym trzecim > urodził sie Jaś". A teraz nikt nie mówi " w drugim kupiłem samochód" albo > w "piątym wybrano Kaczyńskiego". Dlaczego? Poczekaj do 2017. :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Rok 2006 11.01.06, 21:15 no-surprises napisała: > A w zapisach dat spotykam: 11.01.06! Oczywiscie. Ja tez tak pisze w niektorych sytuacjach. Ale jakos dziwnie byloby mowic "w zero szostym". Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Rok 2006 13.01.06, 09:25 A po co zero? W szóstym po prostu. Dodam, że w minionym wieku mówienie w tysiąc dziewięćset siedemdziesiątym drugim, uchodziłoby za pewną przesadę językową. W języku oficjalnym tak, ale w mowie potocznej tylko w siedemdziesiątym drugim! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Rok 2006 13.01.06, 15:06 pawro2001 napisał: > A po co zero? W szóstym po prostu. Dodam, że w minionym wieku mówienie w tysiąc > > dziewięćset siedemdziesiątym drugim, uchodziłoby za pewną przesadę językową. W > języku oficjalnym tak, ale w mowie potocznej tylko w siedemdziesiątym drugim! Napisalam wyzej - "poczekaj do siedemnastego", poniewaz "piaty... szosty... siodmy" brzmi zbyt krotko i moze sie nie kojarzyc z rokiem. A juz siedemnasty - ho, ho! Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: Rok 2006 13.01.06, 09:39 pawro2001 napisał: > W ubiegłym stuleciu mówiło się: "W czterdziestym piątym skończyła sie > wojna", "w siedemnastym wybuchła rewolucja", "w siedemdziesiatym trzecim > urodził sie Jaś". A teraz nikt nie mówi " w drugim kupiłem samochód" albo > w "piątym wybrano Kaczyńskiego". Dlaczego? A mówiło się "w piątym urodził się Gomułka"? Odpowiedz Link Zgłoś