fenomeno 08.11.02, 08:18 czy poprawne pisanie to - formy reklamy w, czy, na uczelniach wyższych Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: poprawne pisanie 08.11.02, 09:52 fenomeno: > czy poprawne pisanie to - formy reklamy w, czy, na uczelniach wyższych > Dziekuje A tak konkretnie, to czy o coś pytasz, czy raczej dzielisz się jakąś obserwacją? Reklamy często używają dziwacznego języka; możesz go nazwać niepoprawnym, jeśli chcesz. To zjawisko nie ma chyba nic wspólnego z uczelniami wyższymi. A może chodzi Ci o to, że reklamy są układane na uczelniach wyższych? Odpowiedz Link Zgłoś
fenomeno Re: poprawne pisanie 08.11.02, 13:33 bolo to zapytanie dotyczace poprawnej formy pisania, jak nalezy napisac - formy reklamy w czy na uczelniach wyższych Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: poprawne pisanie 08.11.02, 14:21 fenomeno napisał: > bolo to zapytanie dotyczace poprawnej formy pisania, jak nalezy napisac - > formy reklamy w czy na uczelniach wyższych O ile dobrze zrozumiałam twój problem, to chodzi ci o to , które wyrażenie jest poprawne: "w uczelniach wyższych" czy "na uczelniach wyższych"? Ja wolę: "na uczelniach wyższych". Ala Odpowiedz Link Zgłoś
fenomeno Re: poprawne pisanie 08.11.02, 14:55 Cześć Ala, mnie też ale niewiem czy jest to poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: poprawne pisanie 08.11.02, 18:11 fenomeno: > bolo to zapytanie dotyczace poprawnej formy pisania, jak nalezy napisac - > formy reklamy w czy na uczelniach wyższych Przepraszam, że nie zrozumiałem Cię za pierwszym razem. Ala okazała się bystrzejsza ode mnie. Ja też myślę, że ,,na uczelni'' brzmi dobrze a ,,w uczelni'' trochę gorzej. Poza tym uważam, że reklamy nie mają z tym problemem nic wspólnego. Poza tym wydaje mi się, że nie jest to Twój najważniejszy problem językowy... Przepraszam za tą ostatnią uwagę. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: poprawne pisanie 08.11.02, 22:46 Poprawne formy to np.: studiować na uniwersytecie, na politechnice; wykładać na uniwersytecie, na politechnice. Odpowiedz Link Zgłoś
fenomeno Re: poprawne pisanie 09.11.02, 09:38 Wszystkim 1000 dzięki za udzielenie odpowiedzi i rad Odpowiedz Link Zgłoś