vatseq 20.02.06, 08:32 Nasze media podają jego nazwisko: Jastrzębski. ciekawe jak to się cyrylicą pisze, w szczególności chodzi mi o 'ę' :-D vatseq Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 09:01 vatseq: > Nasze media podają jego nazwisko: Jastrzębski. ciekawe jak to się cyrylicą > pisze, w szczególności chodzi mi o 'ę' :-D Mój pierwszy strzał w yandex.ru/ brzmiał: Ястшембский. Dostałem sporo trafień, więc takie nazwisko istnieje w Rosji. I chyba jest rozpoznawane jako pochodzące z Polski. Ale żeby znaleźć TEGO Jastrzębskiego trzeba by mieć więcej informacji. Choćby jego imię, czy coś... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 09:55 O ile dobrze pamiętam, to Jastrżembskij. W miejsce rz - rż, jak u Przewalskiego. Ale do mojego stryja adresowano Skszymowskij - więc zgadula Stefana niewykluczona. J. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 11:09 ja22ek: > O ile dobrze pamiętam, to Jastrżembskij. Masz rację: Ястржембский. Patrz: www.regnum.ru/news/581146.html . - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 11:13 ja22ek napisał: > O ile dobrze pamiętam, to Jastrżembskij. U naszych przyjaciół, jak widzę, panuje pewna schizofrenia w tym wzgledzie: Сергей Ястрембский Сергей Ястржембский Góglowa statystyka stoi jednak zdecydowanie po stronie tego drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 11:22 ardjuna > U naszych przyjaciół, jak widzę, panuje pewna schizofrenia w tym wzgledzie: > > Сергей Ястрембский > Сергей Ястржембский W każdym razie nawet w pierwszym przypadku pochodzenie od polskiego a nie od rosyjskiego jastrzębia jest jasne. W rosyjskim ястребе nie ma żadnej nosowości ani żadnego ,,м''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Doradca prezydenta Rosji 20.02.06, 11:31 A Ястребский jest bardziej rosyjski? Mało ich w góglu i niektórzy maja dziwne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Doradca prezydenta Rosji 24.02.06, 09:34 Nasze media podają jego nazwisko: Jastrzębski. A które to sa owe nasze? Ja widziałem w "Rzepie" Jastrzembski! Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Doradca prezydenta Rosji 02.03.06, 14:12 Jeszcze dodam ciekawostkę z atlasu. W nazwach czeskich Rosjanie rozróżniają pozycję rz - dźwięczną i bezdźwięczną. Piszą np. Jindrżichow, ale Prszerow. Odpowiedz Link Zgłoś