ada296 05.08.06, 00:25 słuchać się brata czy słuchać brata? "słuchać się brata" mi się nie podoba i nie wiem dlaczego jaka forma jest poprawna ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malaga33 Re: słuchać się...??? 05.08.06, 08:50 Obydwie:). Zalezy, co chcesz powiedzieć. "Słuchac brata" oznacza, ze brat coś mówi, a Ty to słyszysz. MOze nawet słuchasz z zainteresowaniem, bo to, vo mówi, jest ciekawe. "Słuchac się brata" oznacza, ze siostra, czyli Ty, jest bratu posłuszna. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=57397 Odpowiedz Link Zgłoś
ada296 Re: słuchać się...??? 05.08.06, 23:08 dziękuję :-) intuicja mi podpowiadała, że forma z "się" nie jest poprawna ano - człek uczy się całe życie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: słuchać się...??? 08.08.06, 09:22 "... wąż śliską piersią DOTYKA SIĘ zioła..." Sprawa przechodności czasowników była na forum wałkowana wielokrotnie - poszukaj w starszych wątkach. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: słuchać się...??? 21.08.06, 22:50 Ktoś, coś słucha kogoś, czegoś, czyli jest komuś, czemuś posłuszny, np. słuchać brata, słuchać matki. Słuchać się kogoś nie jest formą niepoprawną, ale najczęściej kwalifikowaną jako potoczna. Odpowiedz Link Zgłoś