Gość: bolek IP: *.stacje.agora.pl 07.11.01, 18:04 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
civic_vtec Re: Album się odmienia. A plenum? 07.11.01, 19:36 ... czyli album na plenum. Album się odmienia w liczbie pojedynczej i w mnogiej. Plenum tylko w liczbie mnogiej. Czemu tak skoro mają podobną postać mianownikową? Mam swoją teorię i dotyczy ona rodzaju tych rzeczowników. Obecnie album jest rodzaju męskiego a plenum nijakiego. Onegdaj album też był nijaki ;) i się nie odmieniał (nie wiem tylko jak było z liczbą mnogą, tu wyobraźnia mnie zawodzi). Maskulinizacja rodzaju zaowocowała zmianą grupy fleksyjnej tego rzeczownika - czyżby rodzaj męski zobowiązywał do odmiany? Przecież to kobieta zmienną jest :) Pozdrawiam Vtec Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Album się odmienia. A plenum? 07.11.01, 23:33 civic_vtec napisał(a): > ... czyli album na plenum. > > Album się odmienia w liczbie pojedynczej i w mnogiej. Plenum tylko w liczbie > mnogiej. > Czemu tak skoro mają podobną postać mianownikową? Mam swoją teorię i dotyczy > ona rodzaju tych rzeczowników. Obecnie album jest rodzaju męskiego a plenum > nijakiego. Onegdaj album też był nijaki ;) i się nie odmieniał (nie wiem tylko > jak było z liczbą mnogą, tu wyobraźnia mnie zawodzi). Maskulinizacja rodzaju > zaowocowała zmianą grupy fleksyjnej tego rzeczownika - czyżby rodzaj męski > zobowiązywał do odmiany? Przecież to kobieta zmienną jest :) > > Pozdrawiam > Vtec > W tym akurat wypadku mamy do czynienia z rodzajem męskim i nijakim. Kobiet radziłabym w to akurat nie mieszać, zwłaszcza w plena :-))))). Album to rzeczownik odmieniany według grupy deklinacyjnej dla rzeczowników zakończonych w M. lp na spółgłoskę twardą m, więc album, albumu, albumie itd. Plenum zaś to rzeczownik rodzaju nijakiego. W liczbie pojedynczej forma mianownikowa pełni (składniowo) funkcję wszystkich przypadków zależnych. W liczbie mnogiej przyjmuje końcówki typowe dla deklinacji nijakiej, więc plena, plenów, plenom. Podobnie jak gremia, kwora, millennia. Odpowiedz Link Zgłoś