atom1001 02.11.06, 15:56 Uczono mnie w szkole, ze tylko Walters'a, Dollard'a i Freud'a, ale w wiekszosci ksiazek z ktorych pisze prace, jest napisane po prostu Waltersa Dollarda i Freuda. Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-surprises Re: Freuda czy Freud'a? 02.11.06, 16:41 Oj, chyba źle Cię uczono :( albo coś się pomyliło ;) W nazwiskach obcych apostrofu używamy wówczas, gdy nazwisko kończy się e niemym. Zresztą sporo informacje znajdziesz w słowniku ortograficznym. Więcej - chyba - w słowniku poprawnej polszczyzny, ale to już w realu ;). so.pwn.pl/zasady.php?id=629595 Odpowiedz Link Zgłoś
atom1001 Re: Freuda czy Freud'a? 02.11.06, 16:49 Dziekuje za odpowiedz i swietny link. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
rhesus Re: Freuda czy Freud'a? 23.11.06, 22:22 Hmmm....a co z nazwiskami zakończonymi na inną samogłoskę niż "-e" nieme? Nastassja, córka Klausa Kinsky'ego czy Nastassja, córka Klausa Kinsky? I proszę nie pisać, że Nastassja Kinsky, córka Klausa, bo na to, to i sam wpadłem :P Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Freuda czy Freud'a? 24.11.06, 15:17 rhesus napisał: > Hmmm....a co z nazwiskami zakończonymi na inną samogłoskę niż "-e" nieme? > Nastassja, córka Klausa Kinsky'ego czy Nastassja, córka Klausa Kinsky? I proszę > nie pisać, że Nastassja Kinsky, córka Klausa, bo na to, to i sam wpadłem :P Wlasnie niedawno pisalam "Klausa Kinskiego". Napisalam tak swiadomie i uwazam, ze poprawnie. To samo dotyczy fotografa Andreasa Gurskiego (Adnreas Gursky) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Freuda czy Freud'a? 06.11.06, 09:19 To ciekawy przykład na skuteczność uczenia zasad ortograficznych (i pewnie innych też). Ludziom wtłacza się w głowę, że apostrof to wtedy i wtedy, plepleple, w nazwiskach obcych. A w głowie zostaje "w nazwiskach obcych". I taki jest wynik niezależnie od tego, czy szkoła jest carska, niepodległa, komunistyczna, czy postkomunistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
atom1001 Re: Freuda czy Freud'a? 06.11.06, 14:16 Zrobilam rachunek sumienia i juz wiem w czym problem. Na lekcji nie wytlumaczono nam calej zasady, a nauczycielka skupila sie tylko na odmianie nazwisk, ktora mialy miec apostrof. Oczywiscie sama moglam sie tym zaiteresowac, ale jakos w zadnym tekscie nie musialam odmieniac obcych nazwisk. Glupio, hm? Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Freuda czy Freud'a? 06.11.06, 16:10 A czegóż głupio? To ja teraz zrobię rachunek sumienia i zastanowię się, czy zawsze odmieniałam i te mniej problematyczne nazwiska. Bo istnieje taka opcja (mniam! uwielbiam), że Ty mówisz o mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Freuda czy Freud'a? 06.11.06, 19:03 A biedny Bose jest pisany w dopelniaczu Bosego, zamiast Bose'a i nikt sie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś