Dodaj do ulubionych

Prosze pomozcie

04.11.06, 21:12
rozwiazac moj wieczny problem.
"Na srodowisko składa się: mikrosystem, mezosystem, egzosystem i makrosystem"
czy
"Na srodowisko skladają się: mikrosystem, mezosystem, exosystem i makrosystem"
Czy ktoras z tych form jest niepoprawna, czy moze obie sa ok, ale jedna z
nich lepsza? Czy ten wielokropek jest konieczny?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • aska90 Re: Prosze pomozcie 05.11.06, 17:20
      Wielokropka nie widzę. Dwukropek zostaw, zapowiada wyliczenie. Skoro na
      środowisko składa się coś więcej niż jeden element, to czasownik w liczbie
      mnogiej, a więc:

Na srodowisko skladają się: mikrosystem, mezosystem, eK(?)osystem i makrosystem.
      • neurona Re: Prosze pomozcie 05.11.06, 19:08
        Dziekuje za odpowiedz:)
        Oczywiscie mialam na mysli dwukropek.
        Czy liczba mnoga jest konieczna, czy tylko lepsza?
        Podam lepszy przyklad. Czy moge napisac, ze "brak ruchu i za malo witamin
        sprawia, ze czuje sie jak staruszka"?
    • piotrpanek Re: Prosze pomozcie 07.11.06, 10:13
      neurona napisała:

> "Na srodowisko składa się: mikrosystem, mezosystem, egzosystem i makrosystem"
      > czy
      > "Na srodowisko skladają się: mikrosystem, mezosystem, exosystem i makrosystem"

Chodzi ci o "x" w opozycji do "gz"?
      No to ja ci nie odpowiem. Nie do końca wiem, co mają oznaczać te słowa, są
      jakieś takie exotyczne. Na examinie też nikt nigdy ode mnie nie wymagał ich
      znajomości. Zgubiłem też swój exemplarz słownika. Pamięć również mi szwankuje,
      może to ze względu na zaburzenia przy przekształcaniu exodermy w tkankę nerwową.
      Od tego aż mi jakaś exema wyskoczyła na skórze... Chyba pójdę do exorcysty. Może
      to sprawi, że przynajmniej dla mnie nie będzie to wiecznym problemem, a jedynie
      doczesnym.

A na poważnie - mam nadzieję, że powyższa eGZemplifikacja dała ci odpowiedź.
      • neurona Re: Prosze pomozcie 07.11.06, 18:22
        w ogole mi nie chodzi o "x". Zdanie wyjelam z pracy ktora pisze.
        Terminu "exosystem" uzywa U. Bronfenbrenner, ktorego teorie omawiam, wiec w obu
        tych zdaniach powinnam byla napisac "exosystem". Niestety sie pomylilam, co Ci
        dalo okazje, zeby sie wyzyc. Przykro mi, ze tak kiepko trafiles.

Moje pytanie brzmi:
        Czy w tego typu zdniach mozna uzywac czasownika w liczbie pojedynczej?
        • teresa.kruszona Re: Prosze pomozcie 14.11.06, 00:25
          Jeśli w zdaniu występuje podmiot szeregowy, to orzeczenie powinno mieć liczbę
          mnogą - taka jest zasada. Dopuszcza się jednak użycie orzeczenia w liczbie
          pojedynczej, gdy podmiotem szeregowym są rzeczowniki abstrakcyjne o tym samym
          rodzaju gramatycznym, np. literatura i sztuka interesowała go od dawna. Jeśli
          składniki podmiotu szeregowaego połączone są spójnikiem „z”, można użyć
          orzeczenia w liczbie pojedynczej, ale wskazujemy wtedy, że składnik stojący
          przed przyimkiem jest ważniejszy, np. w uroczystości wziął udział prezydent z
          małżonką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka