Dodaj do ulubionych

Trudne pytanie...

24.04.03, 16:32
Tradycyjnie nie piszemy przymiotnika łącznie z rzeczownikiem. Czemu więc
takie piękne przymiotniki jak super i ekstra piszemy razem? Właściwie i eks
jest przymiotnikiem, bo się tłumaczy na były, jednak w odróżnieniu od
poprzednich nie występuje jako orzecznik. Ona jest ekstra, on jest super, ja
nie jestem eks.
Czy obce formą przymiotniki zawsze potraktujemy jako przedrostki?
Obserwuj wątek
    • ala100 Re: Trudne pytanie... 24.04.03, 16:42
      ja22ek napisał:

> Tradycyjnie nie piszemy przymiotnika łącznie z rzeczownikiem. Czemu więc
      > takie piękne przymiotniki jak super i ekstra piszemy razem? Właściwie i eks
      > jest przymiotnikiem, bo się tłumaczy na były, jednak w odróżnieniu od
      > poprzednich nie występuje jako orzecznik. Ona jest ekstra, on jest super, ja
      > nie jestem eks.
      > Czy obce formą przymiotniki zawsze potraktujemy jako przedrostki?

A o co ci się rozchodzi? Czy o łączne pisznie superekstra, czy o super i ekstra
      z rzeczownikami? Mnie się kojarzy tylko supermen. No i ekstrawertyk, ale to
      chyba nie o to chodzi.

Ja natomiast słyszę czasami "eks" osobno, w tym znaczeniu, które podałeś: o, to
      jest mój eks. Ala
      • stefan4 Re: Trudne pytanie... 24.04.03, 20:32
        ala100:
        > Czy o łączne pisznie superekstra, czy o super i ekstra z rzeczownikami?
        > Mnie się kojarzy tylko supermen.

Nie, to jest inny ,,super''. Ten Twój to jakiś przedrostek. A jak powiesz
        ,,Ja22ek jest super facet'', to TEN ,,super'' jest niewątpliwie nieodmiennym
        przymiotnikiem.

ja22ek:
        > Czemu więc takie piękne przymiotniki jak super i ekstra piszemy razem?

Gdyby napisać przedrostkowo ,,superfacet'', to też byłoby dobrze, tylko
        oznaczałoby trochę coś innego. Właśnie jakiegoś supermena czy innego mięśniaka.
        Prawda? A więc ,,super'' przymiotnikowe należy napisać osobno; a ,,super''
        przedrostkowe razem.

ja22ek:
        > Właściwie i eks jest przymiotnikiem, bo się tłumaczy na były.

Nie, to jest naciągane. To jest przedrostek, który przyrosnąwszy do rzeczownika
        nadaje mu takie znaczenie, jak poprzedzenie przymiotnikiem ,,były''. Chyba że
        masz przykład takiego czegoś, żeby ,,eks coś'' i ,,ekscoś'' oznaczały co innego.

- Stefan
        • ja22ek Re: Trudne pytanie... 26.04.03, 10:13
          Tak, mam... ex cathedra i ekskatedra ;)
          • stefan4 Re: Trudne pytanie... 26.04.03, 13:31
            ja22ek:
            > Tak, mam... ex cathedra i ekskatedra ;)

A ja w nocy widziałem marę ale rano się okazało, że ta mara to Tamara.

- Stefan
    • teresa.kruszona Re: Trudne pytanie... 26.04.03, 00:10
      Na trudne pytania odpowiedział już Stefan, ja tylko dodam, że w języku polskim
      wszystkie przedrostki (w tym super-, eks-, ekstra-) - rodzime i obce - z
      wyrazami pospolitymi piszemy łącznie.
      Ekstra występuje także jako przysłówek w znaczeniu 'ponadto', 'dodatkowo' i
      jako przymiotnik w znaczeniu 'doskonałe', 'wysokiej jakości'(podobnie super - w
      znaczeniu 'nadzwyczajny').
      Super i ekstra są też wykrzyknikami wyrażającymi zachwyt.
      • ja22ek Re: Trudne pytanie... 26.04.03, 10:25
        No właśnie z takimi wielofunkcjynymi wyrazkami jest kłopot.
        Jak powiem "To jest ekstra dziewczyna. Ona jest ekstra" to 'ekstra' jest tu
        przymiotnikiem i pisze się oddzielnie. Jeśli natomiast myślę "To jest super
        facet. On jest superfacetem", to 'super' jest przedrostkiem i pisze się razem.
        Zatem czy napiszę razem, czy oddzielnie, będę zawsze mógł wszem wobec wmawiać,
        że jest dobrze (o ile rzeczownik jest polskim wyrazem pospolitym). Czyli reguła
        sobie reguluje, a piszemy jak chcemy.
        A może reguła mówi jeszcze, że przymiotnik jest przedrostkiem? Bo z tymi
        regułami to nigdy nie wiadomo...
        • stefan4 Re: Trudne pytanie... 26.04.03, 13:38
          ja22ek:
          > Zatem czy napiszę razem, czy oddzielnie, będę zawsze mógł wszem wobec wmawiać,
          > że jest dobrze (o ile rzeczownik jest polskim wyrazem pospolitym). Czyli
          > reguła sobie reguluje, a piszemy jak chcemy.

Ale w języku chodzi nie tylko o to, co jest poprawne a co nie, ale jeszcze o
          przekazywaną informację. Jeśli napiszesz ,,Jasio jest superfacetem'' to ja będę
          wiedział, że to mięśniak, któremu seks uszami tryska a nie, że Jasio jest super.
          I razem i osobno piszesz poprawnie, tylko o czym innym.

- Stefan
          • ja22ek Re: Trudne pytanie... 27.04.03, 12:27
            Mnie chodzi o to, że nie jesteśmy w stanie odróznić wypowiedzi poprawnej od
            błędnej :(
            Co innego, gdybyśmy oswoili te przymiotniki. On ekstry i supry, ona ekstra i
            supra, ono ekstro i supro, oni ekstrzy i suprzy, one ekstre i supre. Nawet mnie
            to się wydaje straszne ;)
            A w ogóle, to dlaczego zamiast supermen nie mówimy nadmensch albo uberczłowiek?
            I dlaczego intrOwertyk, ale intrAnet? :(
            O, czy biznes- w biznesmen, to przedrostek? "Nie należy mnożyć przedrostków
            ponad potrzebę" (Ockham)
      • ja22ek Re: Trudne pytanie... 30.04.03, 12:19
        Drążę temat dalej, bo jestem uparty...

Przysłówki z przymiotnikami piszemy rozłącznie. Jak pani Ekspert słusznie
        zauważa, ekstra (i zapewne super) jest także przysłówkiem.
        Jeśli mamy krem supernawilżający, to moim zdaniem jest to zdecydowanie
        przysłówkowe użycie supera, i należy pisać rozłącznie, tak jak krem
        nadzwyczajnie nawilżający lub krem bardzo nawilżający.

Także sama pani Ekspert wypowiada się z ubolewaniem w innym wątku:
        "Hybrydy językowe - wyrazy zbudowane z cząstek pochodzących z różnych języków -
        kiedyś uważane były za rażące błędy językowe, teraz są coraz częściej
        akceptowane nie tylko w polszczyźnie potocznej (mówionej), ale i starannej
        pisanej)."

Jeśli zatem nie będziemy traktować superów i ekstr jako przedrostki, lecz jako
        przysłówki i przymiotniki, to unikniemy też hybryd językowych (to rada dla
        tych, co hybryd nie lubią :).

Z drugiej strony, zwalczanie hybryd przy jednoczesnym ustalaniu zasad pisowni
        takich hybryd jako żywo przypomina problem przykrótkiej kołdry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka