Dodaj do ulubionych

dr czy dr.?

29.04.03, 13:20
Ostatnio ciągle sią natykam w poważnych czasopismach na "dr. Jakiśtam" a mnie
w szkole uczono,że w skrótach nie pisze się kropki jeżeli występuje w nich
ostatnia litera! Czyżby coś się zmieniło?
Obserwuj wątek
    • wamal Re: dr czy dr.? 29.04.03, 14:36
      Gdy węgiel kamienny był jeszcze drewnem uczono mnie, że "dr." (tudzież mjr. i
      mgr. ) oznacza użycie innego przypadku niż mianownik odpowiedniego rzeczownika.
      Dopuszczalne były też dra, mjra... Wspomniana kropka, jeśli występuje w
      określaniu mianownika, przypuszczalnie jest przeniesieniem z angielskich reguł
      podawania tytułów naukowych osób.
      • kakaduo Re: dr czy dr.? 19.08.03, 22:07
        Dokładnie! Tak i tylko tak!
    • teresa.kruszona Re: dr czy dr.? 05.05.03, 22:39
      „Wamal” ma rację - nie stawia się kropki po skrótach składających się z
      pierwszej i ostatniej litery wyrazu skróconego, jeśli skrót ten użyty jest w
      mianowniku, w pozostałych przypadkach stawiamy kropkę, np.: dr Kowalski, z dr.
      Kowalskim, dr. Kowalskiemu.
      • isis! Re: dr czy dr.? 05.05.03, 23:32
        Myślę, że to dr. z kropką zapożyczają sobie z języków obcych (w niemieckim i
        angielskim mają kropki). Właśnie wysyłam coś do USA do doktora z kropką.
        isis! (dr bez kropki)
    • vanee Re: dr czy dr.? 14.05.03, 11:44
      A jak będę chciała napisać "do doktor Kowalskiej" ze skrótem? To będzie "do dr.
      Kowalskiej" czy "do dr Kowalskiej"?
      • ja22ek Re: dr czy dr.? 14.05.03, 12:28
        Ponieważ żeńska doktor nie ma w odmianie końcówek przypadkowych, to i nie ma co
        skracać. Wniosek: bez kropki.
        • mnx Re: dr czy dr.? 27.07.03, 13:28
          Wiec jak bedzie: "do dr Jana Kowalskiego", czy "do dr. Jana Kowalskiego"?

Co ze skrotem mln?: "Obdarowano mnie 3 mln zlotych", czy "Obdarowano mnie 3
          mln. zlotych"?
          • wamal Re: dr czy dr.? 28.07.03, 12:04
            mnx napisała:

> Wiec jak bedzie: "do dr Jana Kowalskiego", czy "do dr. Jana Kowalskiego"?

Do wyboru: "do dr. Jana Kowalskiego" lub "do dra Jana kowalskiego", ale
            oczywiście: "do dr Janiny Kowalskiej".
            Co do pieniędzy (trzy miliony), to nawet boję się pomyśleć o takiej kwocie;-)
          • jacklosi Re: dr czy dr.? 28.07.03, 12:31
            Ja stosuję regułę generalną, bo nic więcej na ten temat nie wiem. Zatem 1 mln
            zł, ale 2 mln. zł. I toże samo z tysiącami.
            • mnx Re: dr czy dr.? 28.07.03, 13:54
              tys. to zawsze z kropka. CO jednak z tym 1 mln w np zdaniu: "Mowa jest o 1
              mln. zlotych". Chyba z kropka?

jacklosi napisał:

> Ja stosuję regułę generalną, bo nic więcej na ten temat nie wiem. Zatem 1 mln
              > zł, ale 2 mln. zł. I toże samo z tysiącami.
              • jacklosi Re: dr czy dr.? 01.08.03, 13:00
                Sorry, masz rację że tys. to nie mln. a 1 mln zł to nie 2 mln. zł.
          • ja22ek Re: dr czy dr.? 31.07.03, 23:17
            mnx napisała:

> Co ze skrotem mln?: "Obdarowano mnie 3 mln zlotych", czy "Obdarowano mnie 3
            > mln. zlotych"?

Gratuluję przenikliwości! Wedle reguły, należałoby w przypadkach z końcówką
            pisać kropkę, jednakże tak się nie robi! Nigdy! Niedopatrzenie czy wyjątek od
            reguły? Myślę, że pani Ekspert, wypoczęta po urlopie, nam to wyjaśni.
            • mnx Re: dr czy dr.? 01.08.03, 11:53
              jakos brzydko mi to wyglada do "dra Kowalskiego"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka