vanee 29.04.03, 13:20 Ostatnio ciągle sią natykam w poważnych czasopismach na "dr. Jakiśtam" a mnie w szkole uczono,że w skrótach nie pisze się kropki jeżeli występuje w nich ostatnia litera! Czyżby coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wamal Re: dr czy dr.? 29.04.03, 14:36 Gdy węgiel kamienny był jeszcze drewnem uczono mnie, że "dr." (tudzież mjr. i mgr. ) oznacza użycie innego przypadku niż mianownik odpowiedniego rzeczownika. Dopuszczalne były też dra, mjra... Wspomniana kropka, jeśli występuje w określaniu mianownika, przypuszczalnie jest przeniesieniem z angielskich reguł podawania tytułów naukowych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: dr czy dr.? 05.05.03, 22:39 „Wamal” ma rację - nie stawia się kropki po skrótach składających się z pierwszej i ostatniej litery wyrazu skróconego, jeśli skrót ten użyty jest w mianowniku, w pozostałych przypadkach stawiamy kropkę, np.: dr Kowalski, z dr. Kowalskim, dr. Kowalskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: dr czy dr.? 05.05.03, 23:32 Myślę, że to dr. z kropką zapożyczają sobie z języków obcych (w niemieckim i angielskim mają kropki). Właśnie wysyłam coś do USA do doktora z kropką. isis! (dr bez kropki) Odpowiedz Link Zgłoś
vanee Re: dr czy dr.? 14.05.03, 11:44 A jak będę chciała napisać "do doktor Kowalskiej" ze skrótem? To będzie "do dr. Kowalskiej" czy "do dr Kowalskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: dr czy dr.? 14.05.03, 12:28 Ponieważ żeńska doktor nie ma w odmianie końcówek przypadkowych, to i nie ma co skracać. Wniosek: bez kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: dr czy dr.? 27.07.03, 13:28 Wiec jak bedzie: "do dr Jana Kowalskiego", czy "do dr. Jana Kowalskiego"? Co ze skrotem mln?: "Obdarowano mnie 3 mln zlotych", czy "Obdarowano mnie 3 mln. zlotych"? Odpowiedz Link Zgłoś
wamal Re: dr czy dr.? 28.07.03, 12:04 mnx napisała: > Wiec jak bedzie: "do dr Jana Kowalskiego", czy "do dr. Jana Kowalskiego"? Do wyboru: "do dr. Jana Kowalskiego" lub "do dra Jana kowalskiego", ale oczywiście: "do dr Janiny Kowalskiej". Co do pieniędzy (trzy miliony), to nawet boję się pomyśleć o takiej kwocie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: dr czy dr.? 28.07.03, 12:31 Ja stosuję regułę generalną, bo nic więcej na ten temat nie wiem. Zatem 1 mln zł, ale 2 mln. zł. I toże samo z tysiącami. Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: dr czy dr.? 28.07.03, 13:54 tys. to zawsze z kropka. CO jednak z tym 1 mln w np zdaniu: "Mowa jest o 1 mln. zlotych". Chyba z kropka? jacklosi napisał: > Ja stosuję regułę generalną, bo nic więcej na ten temat nie wiem. Zatem 1 mln > zł, ale 2 mln. zł. I toże samo z tysiącami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: dr czy dr.? 01.08.03, 13:00 Sorry, masz rację że tys. to nie mln. a 1 mln zł to nie 2 mln. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: dr czy dr.? 31.07.03, 23:17 mnx napisała: > Co ze skrotem mln?: "Obdarowano mnie 3 mln zlotych", czy "Obdarowano mnie 3 > mln. zlotych"? Gratuluję przenikliwości! Wedle reguły, należałoby w przypadkach z końcówką pisać kropkę, jednakże tak się nie robi! Nigdy! Niedopatrzenie czy wyjątek od reguły? Myślę, że pani Ekspert, wypoczęta po urlopie, nam to wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: dr czy dr.? 01.08.03, 11:53 jakos brzydko mi to wyglada do "dra Kowalskiego"... Odpowiedz Link Zgłoś