kuna1 26.06.03, 08:46 wyglodnij czy wyglodniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: wy... 26.06.03, 09:34 kuna1: > wyglodnij czy wyglodniej? Chyba ,,wygodniej''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: wy... 26.06.03, 12:44 A czy jest takie słowo? I co ono oznacza? I jaki jest bezokolicznik? I czy tryb rozkazujący ma sens? Zgłodnieć jest, a tryb rozkazujący jest zgłodnij, może więc analogicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: wy... 26.06.03, 23:10 Wygładzać (forma niedokonana), wygłodzić (forma dokonana); wygłódź albo wygłodź. Wygładzać - nie dawać komuś nic do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wy... 27.06.03, 01:00 teresa.kruszona: > Wygładzać - nie dawać komuś nic do jedzenia. A właśnie, jak moja dziewczyna ściele łózko, to zawsze z taką starannością nie daje mu nic do jedzenia . . . - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
kuna1 Re: wy... 27.06.03, 08:56 dzieki! potrzebowalam tego do scrabble :) wygłodnij mi tez nie pasowało. Bardziej wygłodniej. Moj przeciwnik gotowy byl uznac te forme rowniez. Teraz widze ile bykow robimy gdy jestesmy zdesperowani i j. polski znamy tak sobie. W slowniku tego nie znalazlam stad pytanie do eksperta. Jeszcze raz dzieki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: wy... 30.06.03, 09:57 Pani Ekspert odpowiedziała nie na to pytanie, które zadałeś. O ile dobrze rozumiem, to nie chodziło o to, że można kogoś wygłodzić/wygładzać, tylko że można samemu wygłodnieć (to samo, co zgłodnieć). Wygłodniałem, wygłodnieję. Mnie bardziej pasuje "wygłodniej", ale i "wygłodnij" da się obronić. Jeśli w słowniku byłaby adnotacja "nie używa się", to wcale bym się nie zdziwił. Choć przychodzi mi na myśl taka oto sytuacja: - Chcemy już zjeść obiad, czy już zgłodniałaś? - Nie, obżarłam się wiśni i ciągle mam pełny brzuch. - No zgłodniej wreszcie, bo nam kiszki marsza grają. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna1 Re: wy... 01.07.03, 08:14 ja22ek napisał: > Pani Ekspert odpowiedziała nie na to pytanie, które zadałeś. > O ile dobrze rozumiem, to nie chodziło o to, że można kogoś > wygłodzić/wygładzać, tylko że można samemu wygłodnieć (to samo, co zgłodnieć). zgadza sie, o to mi chodzilo :) > Wygłodniałem, wygłodnieję. Mnie bardziej pasuje "wygłodniej", ale i "wygłodnij"da się obronić. tak i ze mna bylo. Gdybym jednak umiala obronic wyglodnij mialabym spora ilosc punktow :) > Jeśli w słowniku byłaby adnotacja "nie używa się", to wcale bym się nie > zdziwił. w slowniku jest wyglodniej li tylko :( Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: wy... 01.07.03, 09:57 >tak i ze mna bylo. Gdybym jednak umiala obronic wyglodnij mialabym spora ilosc >punktow :) Szukałem jeszcze analogii, i niestety wskazują raczej na -niej. To co mi się zdawało świadczyć za -nij, to był czasownik z bezokolicznikiem na -nąć, więc z innej parafii (konkretnie rzednąć a rzednieć). > w slowniku jest wyglodniej li tylko :( To rozstrzygałoby sprawę... Ale nie przejmuj się, trzeba tylko utworzyć czasownik 'wygłodnąć'. Pozzdrawiam (i przepraszam za potraktowanie po męsku na początku :) Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś