droseria 26.02.09, 15:57 Czy podczas pisania podania należy odmieniać nazwę stanowiska adresata? Np. Do Dyrektor XYX Czy: Do Dyrektora XYZ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Nagłówek podania 26.02.09, 17:00 Gdybym był Kornelią wybrałbym wariant pierwszy ;-) Jako Kornel wybieram wariant drugi lub pierwszy bez "Do". k. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Nagłówek podania 26.02.09, 17:58 Więc jeśli zwracam się do pani dyrektor, nie wypada zapissywać "Do"? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Nagłówek podania 26.02.09, 18:06 Ojej! Moim zdaniem ważna jest kwota podwyżki, o której jest mowa w piśmie a nie nagłówek. Ja bym zaczynał tak: A) Pani Dyrektor Ewa Iksińska Pan Dyrektor Jan Iksiński albo: B) Do Pani Dyrektor Ewy Iksińskiej Do Pana Dyrektora Jana Iksińskiego Myślę, że najlepiej pytać na forum savoirvivre'owym: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10226 Ja wolę wariant A). k. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Nagłówek podania 26.02.09, 18:45 Dla mnie liczą się takie detale ;p Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Nagłówek podania 28.02.09, 02:12 kornel-1 napisał: > Ja bym zaczynał tak: > > A) > Pani Dyrektor Ewa Iksińska > Pan Dyrektor Jan Iksiński > Ale "Dyrektor" tylko wtedy, kiedy chodzi o podwyżkę. Bo poprawnie byłoby "dyrektor". (Stanowiska, łącznie z prezydentem i papieżem, pisze się z małej litery) Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Nagłówek podania 28.02.09, 09:30 W podaniu należy jednak pisać "Dyrektor" - taki dobry zwyczaj i oznaka szacunku. Chyba że składamy wypowiedzenie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Nagłówek podania 28.02.09, 09:33 efedra napisała: > Ale "Dyrektor" tylko wtedy, kiedy chodzi o podwyżkę. > Bo poprawnie byłoby "dyrektor". > (Stanowiska, łącznie z prezydentem i papieżem, pisze się z małej > litery) O boże :) so.pwn.pl/zasady.php?id=629419 "Wielką literą piszemy nazwy osób, do których się zwracamy w listach prywatnych i oficjalnych oraz urzędowych podaniach, " "Pan Dziekan Wydziału Filologicznego Prof. Jan Nowak" poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=Dyrektor&kat=1 Rozumiem, Efedro, że chcesz się z rana poprzekomarzać ;-) Zważ jednak, że forum czyta nie tylko vanee uznająca tylko autorytet TK, ale i tacy, którzy biorą sobie twoje rady do serca ;-) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Nagłówek podania 23.07.09, 17:12 "Pan Dziekan Wydziału Filologicznego Prof. Jan Nowak" Czy taki zapis stosują ludzie poprawnie wysławiający się? "Pan" zdaje się być trochę nie na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Nagłówek nieczołobitny antybiurokratyczny 01.03.09, 20:48 Po co ta epistemologia. Trochę poczucia [demokratycznej] godności, {Droserio} :-) "Pan Imię X-ński/ Dyrektor instytucji takiejtoatakiej/ Prośba/ treść/ >>podpis<<" Od lat unikam słowa "podanie" w jakimkolwiek piśmie oficjalnym - bo mi miniony ustrój przypomina. Lub czołobitność okresów jeszcze bardziej minionych. Słowo "prośba", podane w treści - nie w nagłówku, zupełnie wystarcza! W takiej formie nagłówek NIE ODMIENIAJĄCY słowa "dyrektor" [D-r X- ński, tam i siam], wystarczy zupełnie. Wtedy obejdzie się w tym piśmie "podawczym" bez słowa "do" [kogoś tam], {Droserio}. * Siła słowa - słowo siły? Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Nagłówek nieczołobitny antybiurokratyczny 01.03.09, 22:27 Obyło się bez "Do". Sz. P. Anna Nowak Dyrektor XYZ :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: obyło się 01.03.09, 22:52 A jednak... >>Sz.P.<< - pozostało. O tym niedemokratycznym zabytku nie pomyślałem... A samą Annę nazwałbym "Dyrektorką". Niech wie, żem feministyczny. Szanowną {Droserię} szanując kreśli się z rewerencją i czapkuje po polsku, do ziemi d61 Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: obyło się 01.03.09, 23:58 Sz. P. <= zabytek? Niedemokratyczny... To oznaka szacunku do pani dyrektor... Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Nagłówek nieczołobitny antybiurokratyczny 02.03.09, 13:38 droseria napisała: > Obyło się bez "Do". > > Sz. P. Osobiście nie lubię skrutu "Sz. P." - taki od niechcenia i dla formalności. Napisałbym "Szanowna Pani". Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Nagłówek nieczołobitny antybiurokratyczny 02.03.09, 13:39 Przepraszam za "skrut". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Nagłówek nieczołobitny antybiurokratyczny 28.07.09, 11:51 Nie wiem skąd u ciebie w kolejnym wątku kojarzenie słowa podanie z czołobitnością. Tu taki związek ani logiczny ani semantyczny nie występuje. Wydaje mi się, że mylisz podanie z poddaństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Nagłówek podania 02.03.09, 13:36 Pominąłbym "do". "Do" użyłbym wysyłając list do jakiegoś urzędu, gdzie po przeczytaniu musiałby trafić do jakiegoś innego oddziału. Zwracając się do dyrektora/kierownika zaadresowałbym list bardziej personalnie. Odpowiedz Link Zgłoś