jarkoni 21.06.09, 14:42 Dlaczego ortografia i znajomość poprawnej pisowni naszego języka umiera? Dlaczego to forum zanika? Dlaczego młodym ludziom nie chce się dbać o ortografię i poprawną pisownię? Dlaczego błąd na błędzie? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Ortografia umiera... 21.06.09, 17:43 Prawdopodobnie dałoby się to podciągnąć pod "schamienie obyczajów" jako jeden z elementów tegoż schamienia. Niezbyt eleganckie określenie, ale chyba słuszne... Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Ortografia umiera... 21.06.09, 17:59 Od wielu lat obserwuję zdumiewającą dla mnie modę na niechlujstwo. W każdej dziedzinie. Ot "przewróciło się niech leży" czy wszechobecny tumiwisizm. Ten trend rozprzestrzenia się na każdą dziedzinę życia, od podartych spodni, które nie zakrywają pośladków, poprzez ohydne tłuste fryzury do fatalnego języka mediów. Ludzie, którzy z założenia powinni znać zasady poprawnej polszczyzny nie mają o niej pojęcia. O języku polityków nie wspomnę... Ponadto zgadzam się z horpyną4 - chamiejemy jako społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Ortografia umiera... 21.06.09, 22:20 Ludzie, którzy z > założenia powinni znać zasady poprawnej polszczyzny nie mają o niej > pojęcia. Jakie to założenia? Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Ortografia umiera... 21.06.09, 22:30 Chociażby takie, że lektor, dziennikarz, który prowadzi audycję medialną powinien znać i stosować zasady poprawnej polszczyzny. A tak bardzo często nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: lektor - wyrocznia 08.08.09, 11:21 "Zapiątkowa" napisała: [... Chociażby takie, że lektor, dziennikarz, który prowadzi audycję medialną powinien znać i stosować zasady poprawnej polszczyzny. A tak bardzo często nie jest....] Pamiętam, że jeszcze niedawno, by być dopuszczonym do mikrofonu jako lektor należało przejść egzamin na tzw. kartę mikrofonową. Dziś w radiu publicznym [PR1] pracuje pewna redaktorka - ma ona uprawnienia do zasiadania w Radzie Języka Polskiego - onaż to niedawno, z wielkim przekonaniem, surowo ofuknęła w audycji poradnikowej pewną słuchaczkę, kiedy tamta zwróciła jej uwagę, by pani redaktor dawała przykład i wymawiała wzorcowo "szeŚĆset". Pani redaktor się żachnęła, że NORMĄ jest mówić "sześset"... Łącząc informacje o likwidacji złogów gomułkowszczyzny przez upolitycznioną dyrekcję w Polskim Radiu, o zwolnieniu z tej przyczyny takiego Tadeusza Sznuka z radia (wielokrotnie "uwiktorzonego" jako wzorzec) - z plebejsko-prostackim językiem prowadzących audycje młodych redaktorów [chwalących się częstokroć swym humanistycznym, wyższym - a jakże! - wykształceniem] wychodzi sedno sprawy. Dziś niepotrzebna jest Karta Mikrofonowa i poprawność języka - bo ... redaktorom kazano bratać się z ludem, mówić tak nieprawidłowo, jak przeciętny Polak i Polka - oni chcą skusić lud do słuchania NAS - bo my - z nich. Kopiując tak goniące za zyskiem radia, telewizje polska publiczna radiotelewizornia zgubiła tym sposobem szacunek dla norm, wzorców i wyższego poziomu... Kiedyś Radio Polskie było i wzorcem czasu, i polszczyzny. Było... Wolałbym, by powstały w zamian polskie rozgłośnie w gwarach ludowych dla każdego regionu - a jeśli nie ma być wzorcowego języka literackiego polskiego - to zlikwidować te kalające błędami rozgłośnie radia i telewizji publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
olivkah Re: lektor - wyrocznia 17.08.09, 10:17 Pani > redaktor się żachnęła, że NORMĄ jest mówić "sześset"... Słownik poprawnej polszczyzny tak właśnie podaje, czy coś się nie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: lektor - wyrocznia 17.08.09, 11:37 wymowa 600 - "wym. sześset, pot. szejset, nie: *szesset, nie: *sześćset" http://www.prawodlaszkol.pl/pomoce_dydaktyczne/slownik_poprawnej_polszczyzny/szukaj-sze%B6%E6set/ Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: lektor - wyrocznia 24.09.09, 12:43 Zgadza się, zgadza. Wymowa sześćset jest hiperpoprawna, czyli błędna. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Ortografia umiera... 21.06.09, 22:23 Nie umiera. Język się zmienia, więc skostniałe zasady ortografii ustalone tam kiedyś przez kilku panów profesorów muszą popękać. Po drugie, jest szerszy dostęp do publikatorów - kiedyś wszystkie teksty przechodziły redakcję, teraz nie. Po trzecie - można pisać nie po polsku, a po swojemu, by zostać zrozumianym. Swojszczyzny nie obowiązują polskie zasady ortografii, tak jak słowacczyzny czy rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Ortografia umiera... 22.06.09, 06:57 Nie, co innego zmiany językowe - te były i będą zawsze, co innego bylejakość, nieuctwo, chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Ortografia umiera... 22.06.09, 10:46 ewa9717 napisała: > Nie, co innego zmiany językowe - te były i będą zawsze, co innego > bylejakość, nieuctwo, chamstwo. Licząca trzy i pół tysiąca lat inskrypcja na grobowcu Amenofisa III głosi: "Młodzi są krnąbrni, bez posłuchu szacunku dla starszych. Prawdę zarzucili, obyczaje mają za nic. Nikt ich nie rozumie, nie chcą, aby ich rozumiano. Niosą zgubę światu, będą kresem wszystkiego." [cyt. za Mikołajem Kozakiewiczem, 1972] Narzekania na młodzież, zdziczenie obyczajów i ich odstępstwa od dotychczasowych zasad są przymiotem i prawem starszych osób. Tak było i będzie. Amen. Natomiast co do rzekomego wzrostu błędów w pisanej (ewent. mówionej) polszczyźnie, to oczekiwałbym poparcia tezy badaniami naukowymi. Wyrywkowo sprawdziłem, że badania sondażowe przeprowadzone w latach siedemdziesiątych przez ośrodki naukowe Warszawy, Gdańska, i Krakowa wykazały, iż odsetek uczniów z klas I – IV z trudnościami w czytaniu i pisaniu wyniósł 9 do 15%. [Bogdanowicz Marta, Trudności w pisaniu u dzieci, Gdańsk 1984]. Brakuje mi jednak rzetelnych, opartych na jednej metodzie oceny, wyników badań na przestrzeni ostatniego wieku. IMHO odsetek dorosłych osób popełniających błędy językowe, ortograficzne (i życiowe) nie ulega zwiększeniu. Biorąc pod uwagę liczbę analfabetów i półanalfabetów 100 lat temu - piszemy coraz poprawniej. Ponadto, jeśli zważy się zanik gwar i względne ujednolicenie języka polskiego, to można zaryzykować stwierdzenie, że i mówimy poprawniej. Ale ponarzekać na błędy - zawsze jest miło ;-) Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Ortografia. "IMHO" umiera... 08.08.09, 11:37 Kornel stosując wytrych w postaci "IMHO" sam się z dyskusji o wzorcowości języka polskiego wyłącza, Albo - snobuje... Dar61 jako młodzian, a i dziecko, co trudno mu teraz udowodnić, miał powyżej uszu slangu, podłych odzywek, przekleństw i słownych plugastw swych rówieśników, a i osób starszych. Nie artykułował tego jednak wszem i wobec, bo by na oszołoma wyszedł - Dar61 innej konstrukcji jest. A nie tylko Dar61 tak to widział wśród swych rówieśników. I też nie tylko dlatego, że przedwcześnie się zestarzał. Po prostu nie uważał, że "jeśliś między wrony...". Niechże więc tak, jak zwykle autokratycznie [--> "amen"], nie twierdzi Kornel, że [... Narzekania na młodzież, zdziczenie obyczajów i ich odstępstwa od dotychczasowych zasad są przymiotem i prawem starszych osób. Tak było i będzie ...]. Bo to nie 100 % prawdy, a jeno zamordyzm prawa starożytnego, skutkujący stellą Hammurabiego i języków rwaniem za byle co... Wydorośleją naprawdę kornelowi, studenckie czasy burzy i naporu zostawią - wtedy obadamy ich dzieł owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ortografia. "IMHO" umiera... 28.08.09, 08:40 Dar61 jako młodzian mógł nie artykułować swego powyżejuszostwa "wszem wobec i każdemu z osobna". Dopiero jako człek dojrzały może je artykułować nieco absurdalnie "wszem i wobec". Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Aczkolwiek 24.09.09, 12:00 Jeśli Dar61 zaczytywał się w przygodach muszkieterów, to mógł tam znaleźć "wszem i wobec". Uważałem dotąd "wszem I wobec" za wymysł ostatniego ćwierćwiecza, a tu się okazuje że już wydanie Dumasa z 1959 zawiera ten pocieszny zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Acz [aczkolwiek krótsze] 24.09.09, 12:45 Popełniałem byłem ongi ten cykl powieściowy, {Ja22eku} acz_kolwiek do tomu ostatniego nie dotarłem, przechodząc na inne dziedziny literatury-makulatury. Miastu, wsi i światu komunikuję, że zabawne i niezrozumiałe ogółowi wieszczenie 'wszem i wobec', staropolsko częste w sejmowaniu i w ukazach jurysdykcji państwowo-królewskiej, jest dziś źle sytuowane w tyradach, relacjach tudzież suplikach. klawiaturuje się przedwcześnie pono zatwardziały i twardogłowy w gramatyce, ortografice i kaligrafice Dar61 Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Acz [aczkolwiek krótsze] 24.09.09, 14:14 Nie staropolsko bynajmniej, co objaśniono tutaj: www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
phlora Re: Ortografia umiera... 04.07.09, 10:32 jarkoni napisał: > Dlaczego ortografia i znajomość poprawnej pisowni naszego języka umiera? > Dlaczego to forum zanika? > Dlaczego młodym ludziom nie chce się dbać o ortografię i poprawną pisownię? Dlatego, że łatwiej rzucać górnolotne hasła o patriotyzmie, niż starać się uprawiać patriotyzm mówiąc i pisząc ładną polszczyzną. Dlatego, że Polacy ze wszystkich stron otrzymują przekaz, że najistotniejsza w ich wykształceniu i życiu (!) jest znajomość angielskiego. Najdrobniejszy błąd Polaka używającego nawet niekoniecznie angielszczyzny, ale i pojedynczych angielskich słów natychmiast wzbudza poruszenie u innych Polaków. Syndrom neofity, powiedziałabym. ( Jak ktoś powie "nacisłem delete/dilajt", to wszyscy mu zwrócą uwagę na to delete, czy dilajt, ale niepoprawnego nacisłem nie zauważą albo go będą bronić do upadłego) No i dlatego, że wszędzie pełno złych wzorców - od nauczycieli po dziennikarzy, aktorów. O politykach celowo nie piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ortografia umiera... 28.08.09, 08:42 Uprawianie patriotyzmu piękną polszczyzną nie jest-że hasłem górnolotnym? Bardzo górno? Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Ortografia umiera... 28.08.09, 18:03 ja22ek napisał: > Uprawianie patriotyzmu piękną polszczyzną nie jest-że hasłem > górnolotnym? Bardzo górno? Nie, powinno być normą. I to od dzieciństwa bardzo egzekwowaną normą. Niekoniecznie bardzo piękną - koniecznie poprawną. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Ortografia umiera... 28.08.09, 18:05 Oczywiście: niekoniecznie bardzo piękną polszczyzną(nie normą)- ale koniecznie poprawną. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Ortografia umiera... 24.09.09, 12:50 > No i dlatego, że wszędzie pełno złych wzorców - od nauczycieli po dziennikarzy, > aktorów. O politykach celowo nie piszę. Dodałbym do tej listy księży ( bez żadnych podtekstów) Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Ortografia umiera sie zmienia a nie umiera 06.08.09, 18:42 jarkoni napisał: > Dlaczego ortografia i znajomość poprawnej pisowni naszego języka umiera? > Dlaczego to forum zanika? > Dlaczego młodym ludziom nie chce się dbać o ortografię i poprawną pisownię? > Dlaczego błąd na błędzie? > Dlaczego? Ortografia umiera sie zmienia a nie umiera. Jezyk ewoluuje. Zle interpretujesz fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
chanel15 Re: Ortografia umiera sie zmienia a nie umiera 06.08.09, 20:43 A ja się zgadzam z Jarkonim. Co innego ewolucja, a co innego tragiczne błędy, jakich w necie jest bez liku. Zresztą dlaczego szukać w necie, skoro net jest tylko odzwierciedleniem tego, co słyszymy w radiu i TV, a często nawet czytamy w gazetach. Moim zdaniem, jedną z przyczyn jest kompletny brak czytania książek przez młodzież, no bo po co, skoro jest komputer i telewizja... Niestety, widzę to u mojego syna i nie jestem w stanie nic zrobić. Wyrosło nam pokolenie, które nie odczuwa potrzeby posługiwania się ładną albo chociaż poprawną polszczyzną. Gorzej, że to pokolenie kształtuje następne. Rzuciło mnie o glebę 2 dni temu, gdy w Radio Złote Przeboje usłyszałam od prowadzącego program o "półtorej miliarda zadłużenia", gdy słyszę jak ktoś "wyłancza" albo "włancza", gdy mówi "te okno"... Nie mogę zrozumieć zwrotu "proszę panią" w sytuacji, gdy chodzi nie o prośbę, tylko o zwrócenie się do owej pani... Nie znoszę określenia "w miesiącu maju" albo gdy ktoś mówi "w cudzysłowiu". Ech... pewnie zaraz zostanę odsądzona od czci i wiary, ale tego typu błędy rażą mnie bardziej niż anglicyzmy lub wtręty młodzieżowe, którymi sama też czasem się posługuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ortografia umiera sie zmienia a nie umiera 07.08.09, 10:52 chanel15 napisała: >Moim zdaniem, jedną z przyczyn jest kompletny brak czytania książek >przez młodzież, no bo po co, skoro jest komputer i telewizja... >Wyrosło nam pokolenie, które nie odczuwa potrzeby posługiwania się >ładną albo chociaż poprawną polszczyzną. No cóż, takie są wyniki postępu i globalizacji... Globalnego postępu i postępującej globalizacji. Zabawne jest widzieć, jak ludzie postępowi (w tym watku też tacy są) w dziedzinie języka są zaciekłymi konserwatystami. Lub odwrotnie (to mój przypadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 A moze ortografia jest zle skonstruowana? 07.08.09, 16:47 chanel15 napisała: > A ja się zgadzam z Jarkonim. Co innego ewolucja, a co innego tragiczne błędy, > jakich w necie jest bez liku. Zresztą dlaczego szukać w necie, > ... A moze ortografia polska jest zle skonstruowana? Wystarczy ja uproscic, i juz bedzie automatycznie o wiele mniej bledow. Tak samo jak z wypadkami drogowymi - niektore skrzyzowania to prawdziwe pulapki. Niestety moj watek na temat reformy ortografii zostal bezczelnie wykasowany z tego forum... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: A moze ortografia jest zle skonstruowana? 08.08.09, 11:42 Czy o tymże: forum.gazeta.pl/forum/w,374,95981123,95981123,_Poszlem_w_cudzyslowiu_a_nietolerancja_polska.html ... zestawie rewolucyjnych żądań ortograficznych, arekowych, Arek mówi? Niechże więc słowa Areka o kłamstwie kłamstwem będą nazwane... Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Re: A moze ortografia jest zle skonstruowana? 08.08.09, 18:50 dar61 napisał: > Czy o tymże: > forum.gazeta.pl/forum/w,374,95981123,95981123,_Poszlem_w_cudzyslowiu_a_nietolerancja_polska.html > > ... zestawie rewolucyjnych żądań ortograficznych, arekowych, Arek > mówi? > > Niechże więc słowa Areka o kłamstwie kłamstwem będą nazwane... Nie, nie o ten watek chodzi. Nie jest on zreszta stricte o ortografii, tylko o roznosci form jezykowych. Moj wczesniejszy watek o reformie ortografii zostal z forum Ortografia skasowany :) Zabawne, ciekawe, na ktorym forum nalezy pisac o reformie ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Ortografia zyje i ewoluuje. 08.08.09, 01:03 Ortografia zyje i ewoluuje. Belfrzyzm na szczescie umiera :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Ortografia zyje i ewoluuje. 08.08.09, 11:43 Warto, by Arek przedstawił, jakiż to belfer go tak skrzywdził... Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Re: Ortografia zyje i ewoluuje. 08.08.09, 19:10 dar61 napisał: > Warto, by Arek przedstawił, jakiż to belfer go tak skrzywdził... Dlaczego uwazasz, ze skrzywdzil mnie jakis belfer? Poniewaz uzylem slowa 'belfrzyzm'? Hmm, daleko idace wnioski... Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 To forum zanika, bo usuwa sie z niego watki dotycz 27.08.09, 22:16 jarkoni napisał: > Dlaczego ortografia i znajomość poprawnej pisowni naszego języka umiera? > Dlaczego to forum zanika? > Dlaczego młodym ludziom nie chce się dbać o ortografię i poprawną pisownię? > Dlaczego błąd na błędzie? > Dlaczego? To forum zanika, bo usuwa sie z niego watki dotyczace ortografii, a pozostawia watki mniej istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: To forum zanika, bo usuwa sie z niego watki d 28.08.09, 18:16 arek103 napisał: > To forum zanika, bo usuwa sie z niego watki dotyczace ortografii, a pozostawia > watki mniej istotne. Arek, Twoje "poszłem", albo "półtorej litry" powinno być jak najbardziej akceptowane. W niektórych regionach Polski mówi się "tyja" na herbatę, albo "hasiok" na śmietnik. W innych nawet jeśli przed oknami masz rzędy wysokościowców i beton, to i tak wychodzisz na "pole". W każdym języku są regionalizmy, naleciałości, nawet narzecza. Ale ostoją jest język urzędowy, bez błędów. A to, że język ewoluuje i się zmienia, zgoda. Ale może nie próbuj robić nagłej rewolucji? Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Re: Ortografia umiera... 08.09.09, 19:31 > jarkoni napisał: Może dlatego, że świat wokół nas się zmienił. Poszerzył. Odpowiedz Link Zgłoś