hukukumulu2 22.07.09, 23:41 a konkretnie ile prawdy jest w tym stwierdzeniu: "w celowniku(komu czemu) kulturystom w innych przypadkach kulturystą, bodoajże.. " a ile fałszu. dziękuję za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: kulturystom czy kulturystą 23.07.09, 00:31 W mianowniku też? ;-))) Można zapamiętać i tak: lp - 1 litera: kulturystĄ, alejĄ itd. lm - 2 litery: kulturystOM, alejOM it. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: kulturystom czy kulturystą 23.07.09, 17:24 Łatwiej: "pokażę wszystkim kulturystom", ale "jestem kulturystą".. Odpowiedz Link Zgłoś
hukukumulu2 Re: kulturystom czy kulturystą 25.07.09, 12:05 no tak tak, wiem ze tak jest, ale mi chodzi o to zeby ktos powiedzial dokładnie ile prawdy a ile falszu jest w konkretnie tamtym zdaniu ;) chodzi o spor z kolegą.. Odpowiedz Link Zgłoś
phlora Re: kulturystom czy kulturystą 26.07.09, 23:23 Zdanie nieprawdziwe. Zdanie prawdziwe brzmiałoby "w celowniku kulturystom, w innych przypadkach: kulturyści, kulturystów, kulturystami, kulturystach." albo " w liczbie mnogiej celownik kulturystom, w pojedynczej narzędnik kulturystą" Odpowiedz Link Zgłoś