Dodaj do ulubionych

ból w plecach

11.03.12, 17:58
Dzisiaj jestem po prostu w skrajnej desperacji. Tak mnie kręgosłup nawala ze to jest już nie do wytrzymania, zawsze po 2 apapach ból trochę mijał a dziś wziełam 3 i nicuncertain Macie jakieś skutzeczny lek przeciwbólowy który można brać mimo problemów z sercem? Bo mi nie wszystkie leki można podawać.
Obserwuj wątek
    • paniskopan Re: ból w plecach 11.03.12, 18:01
      Witaj,
      może spróbuj nurofen .Proponuje cwiczenia na kregosłup na przyszłość ,które zapobiegają bóla kręgosłupa.Pozdrawiam smile Tylko ćwiczyć trzeba regularnie!

marczekk napisał:

> Dzisiaj jestem po prostu w skrajnej desperacji. Tak mnie kręgosłup nawala ze to
      > jest już nie do wytrzymania, zawsze po 2 apapach ból trochę mijał a dziś wzieł
      > am 3 i nicuncertain Macie jakieś skutzeczny lek przeciwbólowy który można brać mimo pr
      > oblemów z sercem? Bo mi nie wszystkie leki można podawać.
      • marczekk Re: ból w plecach 11.03.12, 18:03
        Nurofen... Właśnie nurofenu nie mogę brać. Za mocny.. Ogólnie moja kardiolog powiedziała że tylko apap bo jest łagodny i żadnych innych mocnych przeciwbólowych. Tylko, że apap już chyba przestał na mnie działac. Tak przynajmniej czuję. Za dużo wczoraj stałam i dlatego dzisiaj tak mnie ten kręgosłup męczy. Ćwiczyć będę musiał delikatnie zacząć. smile
        • wickes Re: ból w plecach 11.03.12, 18:07
          Zdecydowanie powinieneś użyc jakiejś maści przeciwbólowej miejscowo to od razu pomaga, jest tego sporo . Np. Dip Rilif (tak się pisze i tak się czyta smile) jest dobry z tych z normalną ceną.
          • chaleluja Re: ból w plecach 11.03.12, 18:15
            wickes napisał:

> Zdecydowanie powinieneś użyc jakiejś maści przeciwbólowej miejscowo to od razu
            > pomaga, jest tego sporo . Np. Dip Rilif (tak się pisze i tak się czyta smile) jest
            > dobry z tych z normalną ceną.

Też polecam tę maść. Tania i dobra. Natrzyj tam gdzie cię boli. U mnie przechodziło.

Pozdrawiam,
            Henryk
            • aga-kosa Re: ból w plecach 11.03.12, 18:46
              Pomoże termofor z ciepłą wodą. Jutro rano do lekarza. Żadnego domorosłego masażu.
              Kręgosłup masz tylko jeden. aga
    • baska123 Re: ból w plecach 11.03.12, 19:00
      Co to za manifa(e)stacja bólu???
      Nie dość, że "nowi" bez pukania, to z bólem??? W niedzielę po południu???
      • aga-kosa Re: ból w plecach 11.03.12, 21:21
        Basiu a kto najbardziej zrozumie ból w plecach ( bo np zębów to już nie wszystkich dotyczy) niż taki emeryt/rencista.
        Boli a na leczenie często dobre słowo niczym balsam.
        Rozumiem cierpiącą osobę. aga
        • baska123 Re: ból w plecach 11.03.12, 21:28
          Agusiu.
          Wiem co to ból kręgosłupa. Voltaren nie raz mnie ratował.
          Ale nawet z bólem można jakoś taktowniej wpaść z wizytą.
          Ja tylko tak... no.
    • malina Re: ból w plecach 12.03.12, 00:16
      Zwróciło moją uwagę Twoje stwierdzenie "jestem w depresji". Nie piszesz żadnych szczegółów na temat Twojego bólu - gdzie dokładnie jest umiejscowiony, rodzaj bólu (cięcie noża, chwilowy silny, mdły rozległy, ostry spazmowy w czasie wykonywania specyficznych ruchów - schylanie się.
      Chcę jedynie zwrócić Twoją uwagę iż przyczyną bólu może być właśnie depresja. Może być też niedotlenienie mięśni.
      Leki? To tylko lekarz może Ci zaproponować.
      Ja mogę podsunąć Ci pomysł spaceru, słuchawki w uszy z Twoją ulubioną muzyką i ok 1godziny dziennie. Nie biegi, nie męczące marsze ale relaksujący spacer.
      Jeśli reagujesz bólem na zmiany pogody, dobrze by było odwiedzić reumatologa.
      • stedo Re: ból w plecach 12.03.12, 00:24
        Nie w depresji a "w skrajnej desperacji".To nie choroba .Chorobą jest bolący kręgosłup. Ja też tak mam. Zdiagnozowane zwyrodnienie, pewnie na skutek siedzącego trybu pracy przez lat kilkadziewsiąt.Termofor pomaga. I dobrze jest go odciążyć, czyli położyć się, najlepiej płasko.
        • iryska2604 Re: ból w plecach 12.03.12, 18:58
          Przede wszystkim trzeba isc do lekarza - specjalisty, porobić zdjęcia.Ból sie nasila jak jest stan zapalny mięśni okołokręgosłupowych lub tzw.wypadniecie dysku.A tu niewiele pomogą tabletki przeciwbólowe.Mnie tak parę lat leczyli ze teraz to mogę sobie łykać do woli. Idź do lekarza - on ci przepisze stosowne leki, jakąs rehabilitację bo też nie wszystkie ćwiczenia są wskazane.
          • aga-kosa Re: ból w plecach 13.03.12, 08:37
            Łykałam kiedyś wszystko co mi reumatolog zapisał żeby nie bolało. Od 25 lat mam tylko 1/3 żołądka bo miałam wrzody od leków. Od tamtego czasu wierzę, że można bez tabletek.
            Ludzie kiedyś chemii nie znali i żyli. Teraz pączki z brzozy zanurzone w spirytusie nadają się do smarowania bolących miejsc a i 10 kropli w herbacie dobrze na usuwanie szczawianów dobrze robi. aga
            • chris.w2 Re: ból w plecach 13.03.12, 13:24
              aga-kosa napisała:
              > (...) Ludzie kiedyś chemii nie znali i żyli. (...)

Ale zyli krocej.
              • baska123 Re: ból w plecach 13.03.12, 16:16
                chris
                Aga to nasza encyklopedia zdrowia.
                Stosuj (w miarę potrzeb) jej porady, a pożyjesz długo i radośnie.
                • iryska2604 Re: ból w plecach 13.03.12, 17:58
                  Ja chyba kiedyś juz pisałam ze jak mi dysk wyskoczył to wyszłam z tego dzięki zastosowaniu ćwiczeń metodą Mc Kenzie. Bez jednej tabletki czy zastrzyku.A lezałam jak z diabła skóra był moment że mąz mnie ciągnął na dywaniku bo padłam w kuchni na twarz i mowy nie było zeby wstac.A dotknąć sie nie dałam.To jest potworny ból, nie do opisania. I do dzis chwalę po wszystkich odpustach tego fizjoterapeutę i jak trzeba to jeżdżę do niego. A poleciła mi go pani neurolog bo sama była bezsilna.Cwiczenia nie są trudne, nic na siłę, do granicy bólu ale trzeba sie do tego przyłozyc.
                  www.rehabilitacja-sopot.com/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=71
                  • pia.ed Ból karku, ramion i glowy IRYSKA 25.08.12, 11:03
                    Zainteresowalam sie Twoja wypowiedzia kiedy zobaczylam, ze te metoda mozna tez leczyc bole karku przechodzace w bole tylnej czesci czaszki.
                    Od wielu lat mam problem aby skrecic glowe na bok , co szczegolnie daje sie we znaki
                    kiedy prowadze samochod ... Na rowerze ktorego uzywam niemal codziennie,
                    musze skrecic cale cialo aby zobaczyc czy ktos za mna nie jedzie.

Zaliczylam wiele rehabilitantek, ale kazda zamiast pomoc mi w tym co mi naprawde dokucza, kazala mi robic cwiczenia calego ciala ...
                    W zwiazku z moim bolacym karkiem otrzymalam skierowanie na 10 godzin cwiczen
                    w basenie z woda o temp ponad 30 c.
                    I znow ta sama historia uncertain
                    Cwiczenia byly dla wszystkich , a kilka skretow glowa na samym koncu nie dalo najmniejszego efektu, bo woda w basenie zaczela byc chlodna a moj kark nie znosi zimna ...

Znalazlam szwedzkie stronki z ta metoda, i artykuly na jej temat. Zaraz zaczne pisac maile aby sie dowiedziec jakie mam szanse ...

• sufin jestem fizjoterapeutką Mc Kenzie i ćwiczenia ok! 07.11.12, 22:17
                    Zgadzam się w pełni z przedmówczynią! Metoda świetna, warto też dodać ćwiczenia na mięśnie stabilizujące, w tym ćwiczenia w dole tzn. na ziemi, z TRX i z taśmą elastyczną oraz Nordic Walking, który odciąża kręgosłup w czterdziestu procentach. W razie pytań służę pomocą. Kontakt przez moją stronę internetową Arena Ruchu Poznań
                    pozdrawiam i życzę zdrowia
                    dr Monika Stefaniak Arena Ruchu
                    instruktor Nordic Walking i trener osobisty
                • chris.w2 Re: ból w plecach 13.03.12, 19:34
                  baska123 napisała:
                  > Aga to nasza encyklopedia zdrowia. (...)

Potwierdzam.
                  Jej dobre porady otrzymalem.
                  Czy pozyje dlugo i do tego radosnie?
                  Zobaczymy.
                  Jak dotychczas ze zdrowiem nie mam problemow.
                • chris.w2 Re: ból w plecach 13.03.12, 19:58
                  baska123 napisała:
                  > (...) a pożyjesz długo...

Ci, ktorzy stale narzekaja, ze cos ich tam boli, zyja najdluzej.
    • krzysztof1033 Re: ból w plecach 20.08.12, 11:36
      marczekk napisał:

> Dzisiaj jestem po prostu w skrajnej desperacji. Tak mnie kręgosłup nawala ze to
      > jest już nie do wytrzymania, zawsze po 2 apapach ból trochę mijał a dziś wzieł
      > am 3 i nicuncertain Macie jakieś skutzeczny lek przeciwbólowy który można brać mimo pr
      > oblemów z sercem? Bo mi nie wszystkie leki można podawać.

leki generalnie są mało skuteczne na takie problemy. ja odstawiłem i zacząłem chodzić na masaże, potem na akupunkturę a jakoś rok roku temu lekarz mi zaproponował użycie rezonatora biofotonowego i po 3 miesiącach w końcu poczułem ulgę na dobre
      • waga_1949 Re: ból w plecach 20.08.12, 12:41
        Mam "zjechane" kręgi szyjne i co kilka miesięcy cierpię. Wypróbowałam tabletki p/bólowe Olfen 75 SR. Wydawane są na receptę. Do tego zakładam kołnierz ortopedyczny. Serdecznie współczuję.
    • vasilip Re: ból w plecach 21.08.12, 10:21
      Ketonal
      • waga_1949 Re: ból w plecach 21.08.12, 19:09
        Taki pech,że dzisiaj łupnęło mnie w krzyżu- "musiałam" jednocześnie trzymać na ręku dwie wnuczki. Olfen mi pomógł, ale dodatkowo kupiłam plaster przeciwbólowy, na całe szczęście niepotrzebny przynajmniej na razie.
    • mateo881 Re: ból w plecach 26.10.12, 14:22
      Byłem kiedyś na takim pokazie gdzie prezentowano rezonator biofotonowy, skusiłem się na zakup bo też mnie bolał kręgosłup, czasem stawy do tego dochodziły. I pomaga!! czuję się ostatnio jak młody bóg
      • pia.ed Re: ból w plecach 01.11.12, 15:41
        Zachecona metoda ktora pomogla Irysce, zaczelam dowiadywac sie co moge ta metoda
        zrobic z moimi problemami w Malmö.
        No i na samym poczatku porazka ... Najpierw czekalam 10 dni na wizyte u rehabilitanta... Potem, po opisaniu problemow ze sztywnym karkiem, i bolem promieniujacym az do dloni, oddalam sie w jego rece, a mial na imie Antonio ...
        Probowal mi nastawiac czesc kregoslupa szyjnego,
        po kilku probach cos lekko chrzasnelo, ...
        a potem zastosowal akupunkture, ktora podlaczyl do pradu!!!

Na tym wizyta sie skonczyla ... jeszcze tylko zdazylam zapytac, czy nie mam wykonywac jakis cwiczen w domu, wiec juz stojac przy drzwiach pokazal jak mam sklaniac glowe w lewo i w prawo, co wiedzialam juz i bez niego ...

To sie zupelnie nie zgadzalo z tym co napisala Iryska, wiec zapytalam sie pani w recepcji, dlaczego rehabilitant nie potraktowal mnie meteoda Mac Kenzie, skoro zamawiajac u niej czas pytalam sie o specjaliste w tej dziedzinie i podkreslalam, ze wylacznie o te metode mi chodzi ...

Recepcjonistka potrzyla na mnie zdziwiona, wiec w koncu zapytalam ja czy
        przekazala Antonio moje zyczenie co do metody, a ona na to,
        ze to ja powinnam mu o tym powiedziec, bo ona jest tylko od ustalania wizyty ... uncertain

Nauczona doswiadczeniem zamowilam wizyty u rehabilitantow w dwoch roznych klinikach ... gdzie jak zwykle czas oczekiwania jest pare tygodni, i jak znajde kogos kto mi bedzie pasowal, to u niego bede kontynuowac leczenie, a jak nie, to bede szukac dalej.

• pia.ed Chodzilo mi o metode Mac Kenzie ... 01.11.12, 15:45
          Szczegolnie o pkt 3 w tabelce Najczęstsze objawy dyskopati

www.rehabilitacja-sopot.com/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=71
      • mamajasia2005 Re: ból w plecach 04.11.12, 18:03
        Mój mąż cierpiał od roku na ból pleców, szczególnie w jego dolnym odcinku lędźwiowym. Niestety jest informatykiem i przebywa po kilkanaście godzin dziennie przed komputerem. Latem tego roku był w Holandii służbowo, i w jednej firmie mieli na siłowni oprócz standardowych urządzeń do ćwiczeń także backstretcher- urządzenie zwalczające ból pleców i kręgosłupa. Mąż zapalił się do zakupu, gdy poczytał o tym urządzeniu ale w Holandii kosztowało ono ok.129 euro. Udało się kupić w PL na allegro od polskiego producenta za 200zł. Mąż ćwiczy codziennie 2 razy - rano i wieczorem po kilkanaście minut i jest bardzo zadowolny. Nie musi już brać tabletek przeciwbólowych .
        • julinka601 Re: ból w plecach 04.11.12, 18:43
          Generalnie ruch jest najlepszym lekarzem. Choć sama jestem "kanapowcem" to regularnie,już od kilku lat chodzę na pilates i to jest to! Jestem fantastycznie rozciągnięta, ustąpiły dolegliwości
          kręgosłupowe a przy okazji mam w grupie grono sympatycznych znajomych , z którymi lubię się spotykać. To rodzaj gimnastyki /z elementami jogi/,przy muzyce i bez zadyszki, polegającej właśnie na rozciąganiu się i wzmacnianiu mięśni.

Ważne jest na czym się śpi. Konkretnie chodzi o dobry materac i profilowaną poduszkę.
          Sama tego doświadczyłam jak dwa czy trzy lata temu zmieniłam łóżko, regulowany wkład drabinkowy,materac i poduszkę. Rewelacja! Nie wiedziałam ,ze to ma aż takie znaczenie.
          • pia.ed Re: ból w plecach 05.11.12, 22:19

Ważne jest na czym się śpi. Konkretnie chodzi o dobry materac i profilowaną poduszkę.

Profilowane poduszki mialam, od tych najtanszych do najdrozszych ...
            Tylko z czasem spanie na takiej poduszcze powodowalo jeszcze wiekszy bol.
            Poduszka pomaga na poczatku, a potem to nawet przeszkadza. Mialam wrazenie jakbym pod szyja miala drewniany uciskajacy mnie walek, niezbyt przyjemne uczucie.

Dzis bylam u rehabilitantki specjalizujacej sie w metodzie Mac Kenzie,
            i juz odnosze wrazenie ze to nie dla mnie ...
            Rehabilitantka zrobila bardzo dokladny wywiad, ale jedyne cwiczenie
            ktore ze mna wykonywala i ktore mam robic przez 10 dni co dwie godziny,
            to siedzenie w pozycji wyprostowanej na fotelu biurowym,
            patrzenie wprost przed siebie, a potem lekki ruch glowy do tylu...
            To ma mi dac prawidlowa postawe ...
            • pia.ed Re: ból w plecach 06.11.12, 16:08
              Znajoma z Polski napisala, ze jej kolezanka pojechala na cztery tygodnie do Choszczna
              w woj. zachodniopomorskim, z problemami KARKU.
              Jest tam juz ostatni tydzien i twierdzi ze czuje sie swietnie po zabiegach ...

Znajoma nie moze powiedziec jakis szczegolow o karku kolezanki,
              tyle ze miala bol ...
              ale poza tym jest to osoba "chodzaca I BARDZO AKTYWNA".
              Pojechala tam na skierowanie od lekarza, czy inaczej na skierowanie od komisji.

Poniewaz w Polsce mozna juz wszedzie pojechac bez skierowania i prywatnie,
              wiec zaczynam sie zastanawiac czy moze tam by mnie przyjeli.
              U mnie osrodki tego typu istnieja wylacznie dla ludzi ktorzy ulegli ciezkim wypadkom,
              a nie ktorych "tylko" boli kark wink ...
              • julinka601 Re: ból w plecach 06.11.12, 19:54
                To z pewnością sanatorium , bowiem tam konieczne jest skierowanie od lekarza a potem wysoka komisja kwalifikuje gdzie .Oczywiście ,jadąc na NFZ trzeba poczekać, w różnych województwach różnie, u mnie to jest ok.2 lat.
                Ja jestem, od paru lat, fanką takiego leczenia sanatoryjnego. Rzeczywiście stawiają mnie na nogi przynajmniej na rok. Bo to jest czas kiedy skupiamy sie tylko na sobie, czas podzielony na zabiegi,posiłki i różne przyjemności jak wycieczki,koncerty,czas na lekturę,ploteczki. Zmiana klimatu też swoje robi. Wszystko to powoduje ,ze czujemy się jak po kapitalnym remoncie a nasze "podzespoły" odzyskują swoją dawną świetność.

Oczywiście możesz tez pojechać prywatnie, pełnopłatnie i wtedy nie potrzeba kwalifikacji przez komisję NFZ
                • pia.ed Re: ból w plecach 07.11.12, 00:50
                  Juz poszukalam na internecie ... To jest osrodek szpitalno- rehabilitacyjny.
                  Bylam sporo razy w sanatoriach prywatnie, ale nie moge powiedziec zebym je lubila.
                  Jezdzilam aby pobyc troche w Polsce, to lepszy sposob wypoczynku niz pobyt w hotelach.
                  • pia.ed Re: ból w plecach 07.11.12, 10:35
                    Mam juz telefon i adres internetowy do tego szpitala/osrodka rehabilitacyjnego,
                    ale po przeczytaniu co to jest za instytucja i kogo sie tam rehabilituje,
                    to chyba nic dla mnie ...
                    Tu jest link z 12 wpisami na trzech stronach, szybko sie czyta.

www.rynekzdrowia.pl/Forum/Artykuly,4529,0.html
                    • julinka601 Re: ból w plecach 07.11.12, 19:35
                      Z tego co piszesz, wynika,ze jest to placówka dla najcięższych przypadków.
                      A jeśli chodzi o sanatoria to są różne /są też szpitale uzdrowiskowe/ i warto wybrać się do sprawdzonego. Co innego gdy jedziemy z NFZ ,wtedy nie mamy wpływu na to gdzie nas skierują. Ale ja ,zawsze czuję się znakomicie po takich "21 niedzielach" /bo każdy dzień jest jakoby niedziela/.
                      • pia.ed Re: ból w plecach 07.11.12, 22:51
                        A jeśli chodzi o sanatoria to są różne /są też szpitale uzdrowiskowe/ i warto wybrać się do sprawdzonego.

No wiec wlasnie "do sprawdzonego" ... Duzo wiem o Ciechocinku, bo tam bylam trzykrotnie, ale obiecalam ze nigdy wiecej bo sie solidnie wynudzilam.
                        Wlasciwie to potrzeba mi dobrego rehabilitata, takiego jakiego mialam szczescie spotkac
                        podczas mojego drugiego, czterotygodniowego pobytu.
                        On byl zatrudniony w szpitalu wojskowym,
                        a do mnie przychodzil prywatnie 5 razy w tygodniu na godzine, przez 3 tygodnie.
                        Tylko dzieki niemu stanelam na nogi ...
                        Niestety on mial plany wyjazdu zagranice i podczas mojego trzeciego pobytu
                        juz go w Ciechocinku nie bylo.

Ostatni raz mialam 5 zabiegow dziennie, ale musze powiedziec
                        ze to mnie tylko stresowalo ... a do tego zabiegi byly zle zaplanowane,
                        bo potrafilam miec 2 lub 3 zabiegi wodne jeden po drugim,
                        a tak absolutnie nie powinno byc.
                        Po trzech tygodniach wyjechalam bez widocznej poprawy,
                        tyle tylko ze nareszcie napatrzylam sie do woli na polska telewizje,
                        bo mialam pojedynczy pokoj z telewizorem.
    • mamajasia2005 Re: ból w plecach 18.11.12, 00:13
      Nie polecam brania dużych ilości tabletek przeciwbólowych, to na pewno nie obędzie się bez uszczerbku dla zdrowia. Wiem, bo mąż cierpiał na ból kręgosłupa przez jakieś półtora roku i zniszczył sobie żołądek. Na szczeście, gdy był w Holandii służbowo, tam miał szczeście trafić na ludzi z podobną dolegliwościa, którzy dali mu na przetestowanie urządzenie do masażu pleców i rozciągania mięśni pleców - BackStretcher . Kupił w Holandii za jakieś 500zł, ale już sprzedawany jest w PL za 200zł ( widziałam go na stronce backstretcher pl).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka