Dodaj do ulubionych

W związku z abdykacją papieża ...

11.02.13, 20:28
...pozwalam sobie otworzyć wątek dla notowania ważnych
informacji związanych z tym historycznym faktem.

W większości będą to linki, ale może i jakieś własne refleksje
nam się nasuwać będą.
Na początek - nasi kardynałowie, dla przypomnienia.

www.tvn24.pl/nowego-papieza-bedzie-wybieralo-czterech-polakow,305698,s.html
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ... 12.02.13, 07:49
      www.tvn24.pl/ktorego-papabile-wybierze-konklawe-wsrod-faworytow-afrykanie-i-wlosi,305670,s.html
      Uświadamiam sobie, że pontyfikat obecnego papieża był niezwykle
      skromny. Wiedzieliśmy, że jest ale ta obecność była bardzo
      dyskretna, żeby nie powiedzieć ascetyczna ... po pontyfikacie JPII.
      A teraz ... proszę ilu dostojników na ten Urząd ?
      Konklawe odbędzie się w niezbyt odległym czasie ... zobaczymy
      czy przepowiednie prasy się sprawdzą.

• pia.ed Re: W związku z abdykacją papieża ... 12.02.13, 12:18
        Ponieważ tylko przypadkowo oglądam wiadomości w telewizji, wiec cos mi mignęło,
        ze abdykacje Papieża przyjęła z radością grupa molestowanych kiedyś przez księży,
        którzy dalej uważają, ze nie dostali zadośćuczynienia, i nie chodzi oczywiscie o pieniądze.
        Na transparentach które trzymali w rekach były napisy we włoskim czy hiszpańskim języku.
        Wiesz coś na ten temat?

Z kolei prasa szwedzka komentuje, ze Papiez nie dotrzymal przyrzeczen o wyjasnieniu sprawy pedofilli w kosciele, o ktorej mowil na poczatku swego pontyfikatu ...
        • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ... 12.02.13, 15:04
          Pia ...
          Decyzja papieża ma znaczenie religijne, wyłącznie religijne.
          Żadne nacje - nawet rzekomo molestowane - nie są w stanie
          zmienić kierunku mojego myślenia w tym względzie.

Cieszę się, że zajrzałaś tutaj, bo pewnie w Twoim laickim
          kraju, wiadomość odnotowano, ale bez sensacji.
          A może nie mam racji? jak tam jest?
          • pia.ed Re: W związku z abdykacją papieża ... 12.02.13, 16:57
            W powaznych czasopismach jest oczywiscie dyskusja, choc wlasciwie
            nie powinno Szwecji to obchodzic bo jest LUTERANSKA
            i z katolickim papiezem nic wspolnego nie ma ...

Molestwania w luteranskim kosciele nie ma, bo kazdy pastor ma zone i na niej moze
            wyladowac sie ile chce wink nie musi wiec tego robic z parafiankami czy z dziecmi.
            • waga_1949 Re: W związku z abdykacją papieża ... 12.02.13, 18:43
              Czyli żyjesz, Pia , w normalnym kraju. U nas mówi się" rzekomo molestowani", albo najlepiej wypiera się pewne rzeczy i wmawia ,że nie miały miejsca. Hipokryzja przede wszystkim , a przykład idzie z góry.
              • super.222 Re: W związku z abdykacją ... jak w raju 13.02.13, 07:14
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,13389632,Zobacz_gdzie_zamieszka_Benedykt_XVI__ZDJECIA_.html?i=8.
                .
                Zaparło mi dech w piersiach, więc nie komentuję.
                To jest taki *niewielki klasztor*, to jakie są wielkie ?
                • pia.ed Re: W związku z abdykacją ... jak w raju 13.02.13, 09:57
                  Myslalam, ze Papiez wyprowadza sie do jakiejs samotni daleko od Rzymu
                  ale z tego co widze i co ktos z dyskutantow napisal, to chyba bedzie mieszkał
                  na terenie Watykanu ... bo to co widać po prawej to chyba bazylika św. Piotra?

maly_zlosliwiec

No i ?
                  Dobrego gustu odmówić się nie da. Multimilionowa wartość, dobry dostęp do muzeum, pobliskiej biblioteki i archiwum. Nie ukrywam, że zazdroszczę.
                  • pia.ed Re: W związku z abdykacją ... jak w raju 13.02.13, 10:41
                    Szwedzka prasa podala, ze tylko jedna osoba wiedziala o abdykacji,
                    i to juz kilka miesiecy temu.
                    Byl to brat Papieza. Zapytany czy Papiez kiedykolwiek powroci do Niemiec odpowiedzial ze nie
                    bo podroz bylaby zbyt uciazliwa ...

Papiez najpierw uda sie na wypoczynek do letniej rezydencji, a kiedy
                    skończy sie remont klasztoru powróci do Watykanu. Rzeczywiście klasztor jest
                    niewielki, bo to tylko ta cząstka po prawej stronie zaznaczona na zdjęciu.
    • sagittarius954 Re: W związku z abdykacją papieża ... 13.02.13, 10:15
      Pisałem ten artykulik kilka dni temu . Może jest, może nie, jeśli chodzi o aktualnośc ale całą siłą woli powstrzymywałem sie żeby nie pisać nic o proroctwach a dosyć dużo tego typu wiadomości mozna znaleźć w internecie . więc prosze oto moja wersja rozumienia tej sprawy .

Smutny dzień ale i piękny , przetkany wiadomościami i rocznicami . Oto chory Papież abdykuje w dniu Światowego Dnia Chorego i Najświętszej Maryi Panny z Lourdes . Czas w południe się zatrzymał , jeszcze była chwila nadziei, że to jednak kaczka dziennikarska , że do głosu nie tylko tu w Polsce doszli osobnicy, którym jedynie zależy na newsie . Ale wreszcie cała sytuacja została rozwikłana i jednak Papież zapowiedział abdykację .Ta wiadomość przebija się do umysłu . Od razu nasunęło się pytanie, dlaczego . Zdaje się, że tajemnica odejścia Papieża znana jest Trójcy Świętej a zwykli chrześcijanie powinni słuchać głosu serca . Ten smutek dnia związany z odejściem Papieża, pojawia się z ukrycia nagle , niespodziewanie na tyle, by nie wierzyć oficjalnym komunikatom . Czy zostajemy sami we wszechświecie bez troskliwego oka Pana , bo Pan Bóg zniecierpliwił się naszą obecnością na ziemi . Nie tak dawno wspominałem o takiej możliwości a jest to największa kara jaką może Zbawca spuścić na ludzi .A w związku z tym otwierają się nowe okna na życie tyle, że bez sług Bożych, których z każdym rokiem może być mniej i mniej . I czy ataki na chrześcijaństwo i chrześcijan wzmogą się i przybiorą drastyczne formy unicestwienia religii i człowieka wiary, myślę tu o Europie ? Wszystkim niedowiarkom jest w to graj , będą się śmiali i cieszyli z możliwości jeszcze jednej możliwości dokopania chrześcijaństwu , jakby już do tej pory było mało naśmiewania się i wytykania nawet najmniejszych błędów . Tylko któż ich nie czyni ? I komu się daruje jego błędy ? Dzisiejszy świat w tym względzie jest bezlitosny , wytyka, wyszydza , kamienuje bez litości , nie zostawiając żadnego skrawka obszaru na którym bezecnik mógłby się ukryć i doprowadzić swój stan duchowy do pokuty . Daleki jestem od twierdzenia ,że Opoka Kościoła została naruszona . Ta decyzja zostanie zrozumiana zapewne za ileś lat , może miesięcy . Nie znamy zamiarów Pana Boga choć ufamy ,że o ile ciężar życia może zostać zaostrzony o tyle wiara w ciągłość i niezmienność życia po śmierci, nigdy się nie zmieni . Warto będzie poświęcić coś z naszego stale lukrowanego świata dla czasów ostatecznych . A jeśli one już są od pewnego czasu , my w nich uczestniczymy , choć jak ślepcy idziemy dalej zapatrzeni w swoja pamięć . Nawet jeśli ich nie ma w naszym czasie, warto pamiętać, że prędzej czy później takie nadejdą . I spełni się wola Pana o której tyle w Biblii i proroctwach świętych .
      Oglądałem wczoraj przez internet mszę z kościoła świętej Bernadetty Soubirou , stojącego w miejscu, gdzie po raz ostatni miała objawienie . Myślę sobie ,że ktoś kto był w tamtym miejscu, pielgrzymował do niego lub znienacka je odwiedził, wydobywa z siebie te tęsknoty za tamtym miejscem , wydobywa z siebie też tęsknoty za byciem innym , lepszym , pełnym współczucia . Dlatego trzeba ze współczuciem podejść do decyzji Papieża i wspomóc Go w jedyny sposób mogący ukoić Jego i naszą niepewność tej decyzji . Stale i niezmiennie jest nią modlitwa do Pana Boga . Prawda, że niepewność w twarzach wiernych widziałem i niepewność jutra ,ale i prośby do Królowej Aniołów ,aby jeszcze bardziej potęgowała swoje prośby za nas ludzi szukających wolności wszędzie , nawet w grzechu . Ten fragment bloga jest religijny , trudno jednak od niego uciec skoro jest się chrześcijaninem . Ale też warto zacząć kończyć tę opowieść o Słodkim Zapachu .

• baska123 Re: W związku z abdykacją papieża ... 13.02.13, 12:53
        Sagi.
        Jestem Ci wdzięczna za normalność, spokój, równowagę i stosowność wypowiedzi.
        Pozdrawiam Baśka.
        • baska123 Re: W związku z abdykacją papieża ... 13.02.13, 16:48
          Benedykt XVI spotkał się z wiernymi na audiencji generalnej, pierwszej od ogłoszenia przez niego zamiaru rezygnacji. Podziękował za miłość i modlitwy wiernych i poprosił o dalszą modlitwę za siebie i swego następcę. W Auli Pawła VI zebrało się około 8 tysięcy wiernych. Powitali oni papieża owacjami, oklaski i okrzyki rozległy się też po jego rozważaniu. Była to przedostatnia audiencja generalna Benedykta XVI.

fakty.interia.pl/raport/abdykacja-papieza/galerie/abdykacja-papieza-benedykta-xvi/owacje-dla-benedykta-xvi-na-audiencji/zdjecie/duze,1727648,1,1238
      • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ... 13.02.13, 17:39
        ... poruszajace ... sagi ... dzieki

na zapach czeka sie tutaj
        cierpliwie i z nadzieja, ze dokonczysz ...
        • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ...prawo 15.02.13, 07:15
          www.fakt.pl/Nie-pozwola-Benedyktowi-zostac-w-Watykanie,artykuly,200171,1.html
          • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ...emeryt 18.02.13, 13:36
            >>>emerytowany biskup rzymu <<<
            tak bedzie brzmiał nowy tytuł papieza, po 28 lutego 2013 roku.
            emerytura 2.500 euro i ew. dodatek kardynalsi - o ile nowy
            papiez go przyzna.

opusci apartament papieski - zabierajac fortepian i lekka walizke -
            28 lutego po południu.
            • super.222 Re: W związku z abdykacją papieża ...emeryt 01.03.13, 09:35
              zgrabny jasny śmigłowiec wzbił się w górę unosząc w swoim wnętrzu papieża.
              leciał nad dachami Rzymu, mostami nad Tybrem i nawet na chwile nie opuściła
              go kamera rejestrująca cały przelot aż do Castel Gandolfo.
              w Rzymie biły wszystkie dzwony - niestety ich dźwięki zagłuszały rozmowy
              w studiu.

widziałam ostatni raz papieża Benedykta. niech już wypoczywa, długo śpi, spaceruje
              - a widok z okna sypialni nastraja życzliwością do nas wszystkich, którzy pamiętać
              będą, ze był najbliższym współpracownikiem naszego papieża Jana Pawła.

>>> a było to wczoraj, 28 lutego 2013 roku, o godzinie 17-tej.<<<
              • pia.ed W związku z kanonizacją Jana Pawła II ... 03.03.13, 18:24
                Papież Benedykt XVI odmówił przyspieszenia procesu kanonizacyjnego
                Jana Pawła II – informują włoskie media.
                Zrobił to (...) z z przekonania o konieczności dochowania procedur.

Po 11 lutego, gdy Benedykt XVI zapowiedział swą abdykację, metropolita krakowski kardynał Stanisław Dziwisz kilkakrotnie kontaktował się z otoczeniem papieża. Prosił o zgodę na kanonizację jego poprzednika. Jednak Benedykt XVI odmówił dalszego przyspieszenia procedur kanonicznych.

W lutym w Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych została oficjalnie złożona dokumentacja w sprawie wymaganego do kanonizacji cudu uzdrowienia za wstawiennictwem Jana Pawła II. Przypadek ten będą omawiać i analizować po kolei komisje lekarzy, teologów i kardynałów

www.fakt.pl/Papiez-Benedykt-XVI-nie-chcial-szybszej-kanonizacji-Jana-Pawla-II,artykuly,202375,1.html
                • super.222 Re: konklawe 12.03.13, 16:19
                  ... dzisiaj - 12 marca - o godzinie 16,25
                  inauguracja konklawe - celem dokonania
                  wyboru papieża - transmisja w tvp.
                  • baska123 Re: konklawe 12.03.13, 23:13
                    Kardynałowie póki co zadymiają na czarno.
                    • baska123 Re: konklawe 13.03.13, 19:48
                      Zadymiło na biało !!!
                      Czekamy na wiadomość kogo naznaczono.
                      • baska123 Re: Argentyńczyk Papieżem. 13.03.13, 20:52
                        wiadomosci.wp.pl/gid,15411235,gpage,3,img,15411311,kat,1356,title,Argentynczyk-Jorge-Mario-Bergoglio-nowym-papiezem,galeria.html
                        • super.222 Re: Argentyńczyk Papieżem. 13.03.13, 21:26
                          www.youtube.com/watch?v=qdX33CqIRTI
                          nic innego nie przychodzi mi do głowy dzisiejszego wieczoru.
                          dobranoc ...
                          • xy.5 Re: Argentyńczyk Papieżem. 13.03.13, 23:10
                            Zdziwiłam się ,że tak szybko został wybrany papież.
                            • super.222 Re: Argentyńczyk Papieżem. 14.03.13, 07:59
                              xy.5 napisała:

> Zdziwiłam się ,że tak szybko został wybrany papież.
                              ------------
                              po śmierci Jana Pawła drugiego był jednym z głównych faworytów.
                              w 2005 roku 'przegrał' z Benedyktem szesnastym, ale ....poczekał,
                              poczekali także jego zwolennicy, skoro zdobył minimum 77 głosów.

... wy pomódlcie się za mnie ...- powiedział pochylając głowę.
                              nie wydaje mi się żeby wyraził zgodę na otoczenie bizantyjskim przepychem,
                              a to może powodować konflikty. będzie to ciekawy pontyfikat ...

dzień dobry wszystkim ...
                        • zgred.polarny Re: Argentyńczyk Papieżem. 14.03.13, 08:31
                          Argentyńczyk, pewnikiem ma indiańskie korzenie.....
                          • goskaa.l Re: Argentyńczyk Papieżem. 14.03.13, 08:44
                            Z pewnością ma włoskie, urodził się 17 grudnia 1936 roku w Buenos Aires w rodzinie włoskich imigrantów.
                            • super.222 Re: Argentyńczyk Papieżem. 15.03.13, 07:29
                              ech ... i tańczył kiedyś tango ...

www.youtube.com/watch?v=uJyB2Ta9aB4
    • trollik.morski Re: W związku z abdykacją papieża ... 16.03.13, 20:43
      .... zacząłem się zastanawiać: jak trzyma się "piuska" na głowie papieża [i podwładnych].
      Na klej, rzepa, ssawki ....??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka