Dodaj do ulubionych

Gdzie się podziała maria88?

19.04.26, 15:17
Zgaduję, że powodem rezygnacji z uczestnictwa na forum były
nieprzyjemne słowa pewnej osoby... sad
Mnie jednak brakuje porad prawnych na temat polskich przepisów...
a każdy jej wpis znajdował chętnych czytelników i dyskutantów,
więc mam nadzieję, że maria88 jednak do nas wróci.

Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Gdzie się podziała maria88? 29.04.26, 19:44
      Nie jestem obrażona na forum.Mało się udzielałam bo mam ostatnio nie wiele czasu. Reperowałam trochę zdrowie a i ta pogoda i te wiatry to nie dla mnie.
      Sporadycznie tylko śledzę co w polityczne bo szkoda mi na to zdrowia. Codzienne wiadomosci w tv to tez masa informacji nie wróżących nic dobrego dla życia naszego społeczeństwa.
      Ciagłe spięcia na linii prezydent-rząd i tak to.
      Najbardziej interesuje mnie to co dotyczy emerytów seniorów, chociaż jak dotychczas nie korzystam z żadnych przywilejów z tego względu.
      Bulwerusje mnie np. ostatnio to,że emeryt w ramach NFZ moze leczyć
      tylko zęby przednie tj 1-3ki i usunąć zęba. Natomiast wszystke zabiegi na pozostałych musi pokrywac z własnej kieszeni w całości.
      Więc co? wypada,żeby chodzili bezzębni bo leczenie w prywatnych gabinetach jest baardzo drogie. To samo dot, zakupu aprarów wzmacniajacych słuch gdzie refundacja dot.tylko 30% gdy aparat kosztuje od 2000-12000.
      I tak to wygląda.
      • maria88 Re: Gdzie się podziała maria88? 29.04.26, 19:49
        Wklejam link do tego co napisałam:
        www.facebook.com/bedacmlodymdentysta/posts/dlaczego-tw%C3%B3j-dentysta-nie-pracuje-na-nfz-czyli-jak-dzia%C5%82a-ten-systemje%C5%9Bli-jeste/3108027896121676/
        • pia.ed Gdzie się podziała maria88? 30.04.26, 01:49
          Dobrze, ze sie odezwalas, bo mogla byc takze inna przyczyna...

maria88 napisała:

> Wklejam link do tego co napisałam:

> www.facebook.com/bedacmlodymdentysta/posts/dlaczego-tw%C3%B3j-dentysta-nie-pracuje-na-nfz-czyli-jak-dzia%C5%82a-ten-systemje%C5%9Bli-jeste/3108027896121676/
          • pia.ed Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 15:11
            Nie otworzyl mi sie link z Fb, choc niedawno zalozylam tam konto, ale ja jestem slaba technicznie...
            Znalazlam jednak przepisy z dziedziny stomatologii, w ktorych przeczytalam, ze bezplatna jest
            kontrola dentystyczna... podczas gdy w Szwecji nie ma nic bezplatnego!

Badanie stomatologiczne z instruktażem higieny jamy ustnej – raz do roku
            dla wszystkich ubezpieczonych dorosłych

Jest to jedna z podstawowych usług, jakie oferuje NFZ dentysta. Każdej dorosłej osobie (...) przysługuje coroczne badanie stomatologiczne wraz z instruktażem higieny jamy ustnej. Ma ono na celu ocenę stanu zdrowia jamy ustnej (zębów, przyzębia, dziąseł, języka i błon śluzowych) oraz edukację pacjenta w zakresie właściwej higieny jamy ustnej.

Znalazlam tez, ze usuwanie kamienia nazębnego jest w Polsce bezplatne, co jest
            bardzo wazne, bo kamien nazębny ktory dochodzi az do dziasel, powoduje ich stan
            zapalny i wypadanie zdrowych zębow!

• dunajec1 Re: Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 16:13
              Kiedys bedac u dentysty zaczalem rozmowe na temat czyszczenia zebow, prywatnie to on nie popieral tego bo....kiedy czysci to dziasla sa odrywane od zebow przez co coraz mniejsze zabezpieczenia zebow,a potem bardzo szybko moze dojsc do zapalenia dziasel i ..wracamy do punktu wyjscia, najlepsze jest mycie codzienne ale miekka szczoteczka aby nie odrywac dziasla od zebow.
              Tak ze na dwoje babka wrozy...
              • pia.ed Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 20:23
                dunajec1 napisał:
                Kiedys bedac u dentysty zaczalem rozmowe na temat czyszczenia zebow,
                prywatnie to on nie popieral tego, bo....kiedy czysci to dziasla sa odrywane
                od zebow...

Mam nadzieje, ze juz zmieniles dentyste? "Dziasla sa odrywane od zebow..." ?
                Przy normalnym czyszczeniu przez dyplomowana higienistke stomatologiczna,
                bo u mnie tylko taka usuwa kamien nazebny, czysci sie w bardzo delikatny sposob,
                nawet tego nie czuje, tylko wibrowanie. Potem poleruje powierzchnie zebow,
                a na koniec pokrywa jakims lakierem i nie wolno jesc przez cztery godziny,
                aby ten lakier dzialal.

Owszem, jesli ktos ma potworna infekcje czy dziasla odstaja, to w polskim internecie
                czytalam, ze robi sie cos w rodzaju operacji czyszczenia pod dziaslami, ale potem
                dziasla przesuwa sie na ich wlasciwe miejsce i zabezpiecza sterylnymo opatrunkiem...
                No ale tu chodzi o operacje wykonana przez specjaliste, chirurga szczękowego -twarzowego
                (tak mi przelumaczyl Google!)

Wroce do tematu, kiedy znajde czytany wczesniej artykul o "wibrujacych sposobach",
                ktore stosuje sie w Polsce...

Do maria88
                Dziekuje za wklejenie artykulu, jeszcze nie zdazylam przeczytac...
            • maria88 Re: Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 16:19
              Ale te i inne usługi w ramach NFZ przez prywatne gabinety stomatologiczne nie śą chętnie wykonywane i czas wyczekiwania to kilka miesięcy.
              Więc kto potrzebuje idzie na wizytę prywatną i płaci krocie.
              • maria88 Re: Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 17:44
                Tekst napisany na FB wart przeczytania a Pia miała problem
                wiec wklejam w calosci.
                Dentysta napisał dlaczego tak drogie sa usługi stomatologiczne dla przeciętnego Polaka

Nie pamiętasz nazwy konta?
                Post Będąc młodym dentystą
                Będąc młodym dentystą
                31 stycznia 2022 ·
                Dlaczego Twój dentysta nie pracuje na NFZ czyli jak działa ten system?
                Jeśli jesteś pacjentem i zastanawiasz się jak to jest, że w jednych gabinetach możesz leczyć się na NFZ (czyli potencjalnie za free), a w innych musisz zapłacić, ten tekst jest dla Ciebie.
                Na fejsbuczkowej lokalnej grupie często padają pytania:
                „Słuchajcie, polecicie mi dobrego/najlepszego stomatologa/ortodontę/dentystę dla dziecka”.
                I nadszedł ten dzień, ktoś wymienia Twoje nazwisko, stoisz na podium, cały na biało, zrobiło się miło milutko i pada tekst, który pojawia się zawsze:
                „O jak super, wspaniale, chciałabym się do pana/pani zapisać. Przyjmuje pan/pani na NFZ?”.
                Odpowiadasz więc z kombinacją zmieszania
                i entuzjazmu: „Nie”.
                Nie wiesz czy dopisać „Niestety”, nie dopisać?
                Pewne jak amen w pacierzu, że zainteresowany odpowie:
                „A. To Szkoda. Poszukam gdzie indziej”.
                Jak Ty to odbierasz w takim momencie? Jakby ktoś powiedział : „Podobno jesteś dobrym lekarzem, ale nie na tyle, żebym zapłacił za leczenie u ciebie, easy”.
                Ała.
                O co tak naprawdę chodzi? O czym to świadczy?
                Tylko o tym, że pacjenci nie mają zielonego pojęcia jak funkcjonuje Narodowy Fundusz Zdrowia oraz jakie stawki proponuje placówkom medycznym za wykonanie świadczeń. Wydaje im się często, że lekarz w dowolnym momencie może przyjąć kogoś w ramach NFZ, wystawić potem rachunek Funduszowi i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie.
                I dlatego wyjaśniam.
                Bo ktoś musi.
                Jedziemy.
                Raz na jakiś czas NFZ ogłasza konkurs.
                Parafrazując wygląda to tak:
                Wszystkie gabinety, które chciałyby przyjmować pacjentów w ramach umowy z NFZ muszą oficjalnie zgłosić się do konkursu. Trzeba złożyć wniosek, spełnić wymogi (długą listę wymogów), najlepiej mieć w gabinecie lekarzy specjalistów (wśród lekarzy dentystów jest ich duuużo mniej niż niespecjalistów bo liczba miejsc specjalizacyjnych jest mała), zaproponować swoją wycenę punktów i czekać na wyniki.
                Zaraz, jakie punkty? Czym są punkty?
                Za każdą usługę wykonaną w gabinecie stomatologicznym (np. Usunięcie zęba) przewiduje konkretna liczba punktów. Np badanie pacjenta to 11 punktów.
                Każdy punkt jest wyceniony na jakąś kwotę, zazwyczaj około 0,9-1,1 złotych. Czyli za zbadanie pacjenta gabinet (nie lekarz) dostaje 11 zł. Z tego trzeba dla pacjenta przygotować zestaw sterylnych narzędzi, kubeczek, serwetkę itd, rękawiczki do badania, zapłacić za czas pracy asysty, prąd, wodę. Przekroczyliśmy już budżet, a nie doszliśmy jeszcze do wynagrodzenia lekarza xD taki początkujący lekarz dentysta dostanie z tych 11 złotych około 4 złotych, przy czym lekarz ten jest na własnej działaności gospodarczej, gdzie musi sobie zapłacić ZUS i podatek 🙂.
                Tak, to jest ten moment, w którym możecie się podrapać w głowę i na głos powiedzieć, że to się kasowo nie spina. Wcale się nie pomylicie.
                Wracając do konkursu, wiadomo, raczej wygra ten, kto wyceni punkt na 95 groszy niż ten, kto zażyczy sobie 1,30. Dodatkowo gabinet z góry deklaruje ile punktów miesięcznie wykorzysta. Np. 10 tysięcy. Czyli w puli ma 10 tysięcy złotych miesięcznie na leczenie pacjentów.
                NFZ wie jaką ilość pieniędzy ma do rozdzielenia np. 920 milionów.
                To nie jest tak, że każdy dostanie dokładnie tyle ile sobie wymarzy.
                Potem jest ogłoszenie wyników i podpisanie umowy.
                Jeśli gabinet wygrał w konkursie musi teraz jeszcze bardziej skrupulatnie prowadzić dokumentacje. I teraz zabawna część, zdarzają się poradnie tak obłożone pacjentami, że przekraczają założoną liczbę punktów. Co wtedy? Trzeba pisać specjalny wniosek i liczyć na to, że NFZ zgodzi się zapłacić za te ponadprogramowe procedury.
                Może się zgodzić, ale nie musi.
                W poradniach specjalistycznych np. Protetycznych czy ortodontycznych kolejki są tak długie między innymi w tego powodu.
                Skoro miesięcznie mogą wykonać procedury na określoną liczbę punktów, muszą się ograniczać, proste.
                Skomplikowane?
                To tutaj jest FAQ.
                👉Czy NFZ wycenia procedury tak, żeby było to korzystne dla gabinetu?
                Nieszczególnie. Wróć: zdecydowanie NIE. Za leczenie zęba mlecznego u dziecka gabinet dostanie około 75 zł. Sami się zastanówcie czy to dużo. Rachunki, materiały stomatologiczne, wynagrodzenie asysty, wynagrodzenie lekarza. Ile trzeba się napracować żeby dobrze wyleczyć dziecko w dobrej atmosferze? Pół godziny - 45 minut przy niewspółpracujących pacjentach. Policzyliście? Chciałoby się Wam?
                👉Czy materiały zagwarantowane na NFZ są najlepsze?
                No, Ma’am.
                W żadnym wypadku nie są.
                Materiały, gwarantowane na fundusz to podstawowe materiały, które w nowoczesnej stomatologii zostały raczej zastąpione przez inne. Czyli na NFZ nie dostajecie tego samego, co prywatnie.
                👉Czy coraz więcej gabinetów decyduje się na współpracę z NFZ?
                NIE. Chyba nie muszę wyjaśniać. Stawki NFZ przez lata nie podniosły się nawet o wartość samej inflacji, so…
                👉 Czy na NFZ można wykonać wszystkie te same procedury, co prywatnie?
                NIE. Na NFZ macie same podstawowe świadczenia, wszystkie nowoczesne metody, w świetle aktualnych badań rekomendowane pacjentom (np. Implanty, protetyka na implantach, leczenie stałymi aparatami ortodontycznymi, nowoczesne leczenie kanałowe pod mikroskopem) nie są refundowane. Dlaczego? NFZ nie daje na to kasy. Jeśli rocznie przeznaczone jest około 930 milionów na leczenie stomatologiczne Polaków, a samych Polaków jest lekko ponad 38 mln to to wychodzi niecałe 25 złotych na osobę. Czyli 2 przeglądy w roku i adios.
                👉 To jak to jest, że tyle lat składki płacę, a nic z tego nie mam?
                Nie wiem, psze Pani/Pana. Trzeba napisać do Ministerstwa, może tam będą wiedzieli. Taki prosty dentysta nie ma na to wpływu.
                👉 Czyli jak to działa w skrócie?
                Na pewno nie tak, że dentysta Paweł wstaje rano i mówi: „Od dzisiaj leczymy na NFZ”.
                Nie, dentysta Paweł, żeby przyjmować pacjentów na NFZ musi zgodzić leczyć pacjentów za określone pieniądze (bardzo niskie), spełnić określone wymogi (bardzo wygórowane) i proponować pacjentom w ramach NFZ tylko część dostępnych obecnie metod leczenia.
                👉 Po co w takim razie niektóre gabinety podpisują kontrakt z NFZ?
                Z przyzwyczajenie, z obawy, że nie poradzą sobie z samymi tylko pacjentami prywatnymi, bo będzie ich mało. Czasami dlatego, że od tylu lat leczą tymi metodami, że tylko tylko w nich pewnie się czuja. Z powodu przekonań - ktoś musi to robić. Niektórzy chcą pomagać, lecząc w ten sposób, ale zaznaczmy, że zazwyczaj mogą sobie na to w pewien sposób pozwolić…
                Z powodu chęci zwiększenia liczby pacjentów w gabinecie.
                W niektórych uczelnianych zakładach, gdzie szkoleni są studenci.
                Z powodu specyfiki pacjentów np. ośrodki, leczące pacjentów niepełnosprawnych - ci pacjenci są zwykle tak obciążeni finansowo, że to dla nich jedyna droga. Pacjentom niepełnosprawnym na NFZ przysługują białe wypełnienia kompozytowe.

O wow naprawdę sytuacja, w której pacjent musi rezygnować z leczenia, bo nie stać go na nie to tragedia lekarza, który się niemiło poczuje? „Nie na tyle, żebym zapłacił za leczenie”??? Serio? Naprawdę to jest wasza pierwsza myśl w takiej sytuacji? Dosłownie nie znam drugiej tak bardzo odklejonej grupy zawodowej w polskiej medycynie jak stomatolodzy. Naprawdę jest możliwe napisanie artykułu krytykującego system finansowania, który jednocześnie nie miałby tak pogardliwego wydźwięku względem osób, które są zmuszone zaniedbywać swoje zdrowie, bo zwyczajnie nie stać ich na wasze usługi (czyli pewnie większość polaków)

4 lat

Sabina Trocha
                Ale ten system jest idealny. Lekarz nie korzysta bo się nie opłaci. Pacjent nie korzysta z wszelakich powodów a pieniążki zostają u tego kto ten system wymyślił. To jest po prostu zalegalizowana kradzież.

4 lat

Kamila Wys
                15 zł dla specjalisty ortodoncji za wizytę konsultacyjną 🙂

4 lat

Michael T. Strachanowski
                Ktokolwiek chce osiągnąć sukces w stomatologii powinie
                • krakkrakusek1au Re: Uslugi dentystyczne... 30.04.26, 20:42
                  W Australii gdy boli cię ząb a jesteś biednym emerytem to ci go wyrwiá w publicznym szpitalu za darmo i bez zbędnego czekania. Na darmowe leczenie musisz czekać czasem kilka miesięcy. Leczenie nie obejmuje implantów i drogich najnowocześniejszych technologii. Gdy brakuje ci tylko paru zębów a możesz swobodnie jeść i się uśmiechać to ci więcej za darmo nie pomogá. Leczenie można wykonywać w publicznym szpitalu lub u prywatnego dentysty. Ten ostatni musi wydać najpierw wycenę a dopiero potem zostaje ci przysłany wałczer (taki specjalny czek) na leczenie. " Życie nie miało być łatwe" powiedział Malcolm Frazier, były Premier Australii z czasu gdy się tutaj osiedliłem.
                • pia.ed Uslugi dentystyczne... Fb 30.04.26, 23:20
                  maria88 napisała:
                  Dentysta napisał dlaczego tak drogie sa usługi stomatologiczne
                  dla przeciętnegoPolaka

Ta opowiastka bylaby komedią... gdyby rzeczywistość nie byla taka smutna.

• irsila Re: Uslugi dentystyczne... Fb 09.05.26, 10:51
                    Mają limity, jedną protezę na miesiąc, mogą u mnie wykonać na NFZ.
                    Zapisałam się do kolejki i rok czekałam.
                    Asystentka sama do mnie zadzwoniła.
                    Solidnie zrobiły.
                    Prywatnie, to by sporo kosztowało.
                    Emerytom darmowa przysługuje raz na 5 lat, ale to raczej teoria.
                    Trzeba pytać w różnych gabinetach lub u prywatnego protetyka.
                    • irsila Re: Uslugi dentystyczne... Fb 09.05.26, 10:59
                      Oczywiście bez zębów nie chodziłam, starą do sklejania kilka razy dawałam,
                      10 lat miała.
                      • pia.ed Uslugi dentystyczne... 09.05.26, 14:17
                        Tutaj od 1stycznia 2026 wprowadzono nowa taryfe dla emerytow,
                        ktorzy ukonczyli 65 lat (ten sam wiek dla kobiet i mezczyzn)
                        i korzystali z usługi w ramach odpowiednika NFZ .
                        Tym obnizono oplate dzisieciokrotnie, bo oplata zawsze istniala!

Ja korzystalam z uslug prywatnego dentysty, ktory jest tylko ca 10% drozszy,
                        ale jakosc leczenia o niebo lepsza - jesli ma sie szczescie znalezc dobrego
                        dentyste.
                        Takiego znalazlam 40 lat temu, kiedy niemal zaraz po ukonczeniu studiow,
                        zalozyl prywatny nowoczesny gabinet... Najbardziej ujelo mnie u niego to,
                        ze z szacunkiem, a jednoczesnie serdecznie traktowal kazdego pacjenta...
                        Dzis jest na emeryturze i bardzo mi jego brakuje, synowi tez.

Takich dentystow dzis juz nie ma i chyba nie bedzie, bo teraz jest walka
                        o pieniadze z powodu wielkiego wzrostu ilosci prywatnych gabinetow
                        dentystycznych prowadzonych przez Arabow, ktorzy tu dorosli i ukonczyli
                        studia..

• pia.ed Uslugi dentystyczne... 09.05.26, 23:52
                          Zapomnialam napisac, ze wszyscy dentysci, ci prywatni tez, sa zwiazani
                          z tutejszym NFZ... To w praktyce oznacza, ze pelna stawke za zabieg
                          placi sie tylko do pewnej sumy, a potem ma sie procentowo co raz
                          wiecej znizki. Ta obowiazuje przez rok... a potem zaczyna sie od nowa...
                          System obejmuje nawet nawet mostki i implantanty.
                          Jak ta sprawa wyglada w dziesieciokrotnej obnizce tego nie wiem,
                          bo broszura gdzies mi zniknela..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka