Dodaj do ulubionych

Stopa cukrzycowa

13.06.26, 12:42
Wielu ludzi ją ma.
Najbliższy termin,
to na październik,
2027,
w
uniwersyteckim szpitalu..

Obserwuj wątek
    • irsila Re: Stopa cukrzycowa 13.06.26, 13:26
      A nawet dwie stopy, takie ma
      i z nimi się zmaga...
      Ale to nie ja, ten problem, mam!
      • dunajec1 Re: Stopa cukrzycowa 13.06.26, 18:21
        No z cukrzykami problem, moja pani ma cos takiego, ale lekarz czy jego obsluga dbaja jak cholera o pacjenta, ma za darmo wszystko co trzeba aby mierzyc i co kilka tyg. u lekarza , nie zapominajac o wadze ciala. Dobrze jest nie miec ale ....no ale.
        • eurytka Re: Stopa cukrzycowa 13.06.26, 18:40
          To raczej, genetyczne, jest zjawisko.
          Niektórzy tak maja i nie poradzisz, na to wszystko.
          Kiedyś stopy i nogi odejmowali,
          tak jak u m,ojej teściowej.
          Teraz, raczej zachowują..
      • krakkrakusek1au Re: Stopa cukrzycowa 14.06.26, 05:36
        Na temat "stopy cukrzycowej" tak mówi Google AI: Objawy ostrzegawcze Powinny Cię zaniepokoić wszelkie zmiany w wyglądzie i odczuciach w obrębie stóp:Mrowienie, drętwienie, pieczenie lub skurczeSucha, łuszcząca się skóra i pękające piętyZdeformowane paznokcie i blady lub siny kolor stopyUtrata owłosienia na stopach i palcachRany, pęcherze czy modzele, które nie bolą i nie chcą się goićJak zapobiegać?Podstawą jest ścisła kontrola poziomu cukru we krwi oraz codzienna higiena i profilaktyka:Codziennie dokładnie oglądaj stopy (zwracając uwagę na przestrzenie między palcami).Chroń stopy przed urazami – nigdy nie chodź boso i wybieraj wygodne, luźne obuwie.Myj stopy w letniej wodzie (zawsze sprawdzaj jej temperaturę dłonią) i dokładnie je osuszaj.Regularnie odwiedzaj podologa lub specjalistę w gabinecie stopy cukrzycowej.Więcej szczegółowych informacji o tym, jak rozpoznać i pielęgnować stopy, znajdziesz na stronach edukacyjnych, takich jak np. Polmed czy Poradnik Zdrowie. W przypadku zauważenia u siebie pierwszych objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem diabetologiem.
        Odemnie: Regularne Uprawianie sportu w zakresie od ponad 50% do 90% maksymalnego pulsu każdorazowo przez conajmniej 20 minut/dzień na ogół zapobiega cukrzycy. Ważna jest także dieta. Żadnych cukrów prostych i ograniczyć cukry złożone. W przypadku stwierdzenia choroby- LEKARZ!
        • krakkrakusek1au Re: Stopa cukrzycowa 14.06.26, 05:47
          Aby mnie źle nie zrozumiano: Żadnych produktów wytworzonych przez procesy chemiczne a zawierajácych cukier. Słodkie owoce tylko ograniczyć.
          • eurytka Re: Stopa cukrzycowa 14.06.26, 09:11
            To prawda, ale dla niektórych musztarda po obiedzie.
            Za późno by zapobiegać.
            O stopie cukrzycowej i żywieniu w cukrzycy, pełno mądrości w necie, nie będę wklejać.
            Odnośnie zaś diety, niby wszyscy cukrzycy czy tam diabetycy o tym wiedzą,
            a i tak w większości, po swojemu jedzą.
            Widocznie organizm tak ma, że w chorobę sam się pcha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka