grenka1 12.01.08, 15:20 czyli jak wywindowane są obecnie ceny mięsa. www.polskatimes.pl/624,16873.htm Trzeba się chyba będzie przerzucić na dania bezmięsne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Mięsny rynek 12.01.08, 15:40 Schabu za 15 zł to ja już nawet nie pamietam,chyba,że z kościa ,to jest nawet za 14 zł,ale to mi się nie opłaca. Bardzo lubię kupować kostki schabowe na zupy,tanio i sporo tego mięska można wydłubać. Lopatka niec.13zł i 14 schab karkowy,chyba,że od paru dni coś się zmieniło.Schab b/k-niec.19zł od dawna,a było jeszcze drożej. Odpowiedz Link
grenka1 Jago 12.01.08, 15:58 Zgoda zupka na kostkach, a szczególnie wędzonych, to pycha. Ale co do ziemniaków? Chyba tylko kotlety sojowe + surówka. Odpowiedz Link
zajbel Re: Jago 12.01.08, 17:42 Boże gdzie wy kupujecie? Wczoraj kupowałam mięso na cały tydzień i schab zkością był po 12,90, karkówka 10,50, a łopatka bez kości po 11. Zapytałam po ile płacą za żywiec i usłyszałam że po 3,80 za kg czyli 60 gr więcej niż przed świętami. Bardzo dobrą szynkę babuni można u nich kupić po 16 zl za kg. Odpowiedz Link
grenka1 Zajbel 12.01.08, 18:17 W Warszawie niestety są takie ceny. Ja kupowałam u siebie (100 km od Warszawy) schab b/k po 10 zł/kg, szynkę 9 zł/kg, kurczak 3,80/kg, cynadry 2,50/kg. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Zajbel 12.01.08, 18:35 Dziś za kurczaka płaciłam 6.30 a wieprzowina od 9 do 14 mniej wiecej.Ponoć sie kończą zapasy wieprzowiny no i jak ruszy handel na wschód na dobre to pewnie ceny skoczą.Zresztą wszystko idzie w góre -to i mięsko. Odpowiedz Link
dede43 Re: Zajbel 12.01.08, 22:07 Za 1,8 mięsa wieprzowego - pół gulaszu i pół łopatki na pieczeń zapłaciłam dziś 18,20, za żeberka 0,7 kg - 6,70. Lopatkę zjemy jutro, bo zaprosiłam duże dzieci z wnukami na obiad. Z gulaszowego zrobię łazanki (mam jeszcze zamrożona ostatnią porcję kapusty z grzybami), drugą część uduszę z papryką i warzywami w formie leczo. Żeberka zjemy w tygodniu, między łazankami a leczo.Ale gotowania dalej nie lubię, choć jak widzicie sie staram. Odpowiedz Link
grenka1 Dede 13.01.08, 00:14 dede43 napisała: > Żeberka zjemy w tygodniu, między łazankami a leczo.Ale gotowania > dalej nie lubię, choć jak widzicie sie staram. Ty się tak bardzo nie staraj. Patrz na wagę, a nie na stół. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede 13.01.08, 09:05 Co mi da patrzenie na wagę, jak i tak przytyję. Sprawdź sama - każda, która przestała palić przytyła, więc to pewnie nieuniknione. Przynajmniej pierwsze 10 kg. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dede 13.01.08, 09:24 Nie bądź taką pesymistką, może to Ciebie ominie? Ja już spadam z wagi. Oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link
dede43 Re: Dede 13.01.08, 12:31 Życzę, by nigdy nie było to dosłownie, a zawsze skutecznie!!! Odpowiedz Link
ira.mak Re: Grenka nie dręcz 13.01.08, 18:23 Odrobina przyjemnosci sie tez w zyciu nalezy!Cały czas nie patrzeć na wagę nie mozna-ja np. nie obzeram sie jak dzika ale nie powiem,lubie smacznie zjesc,preferuję konkretne smaki.Całe szczęście że nie przepadam za słodyczami.Ale nie umiem i na razie sie nie uczę -choć juz powinnam ograniczyć sie do dietetycznego jedzenia.Dziś na obiad np.miałam piersi z kurczaka ale ich nie smazyłam tylko z nich zrobilam roladki z szynka ,serem i pieczarkami.Zrobiłam sos serowy i zapiekłam.Kalorii to pewnie trochę miało... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Grenka nie dręcz 13.01.08, 20:04 A ja upiekłam w całości schab karkowy ,upiekłam kartofelki na rumiano w piekarniku,do tego surówka z pekińsiej,kukurydzy,ananasa i oliwek,ciasto i lody. Miałam dzisiaj na obiedzie syna z synową.A...jeszcze winko czerwone. Piłam tylko ja i synowa,resztę w butelce będę miała na cały tydzień, co za abstynencka rodzinka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Grenka nie dręcz 14.01.08, 10:08 Mam dzisiejsze zakupy. -udka kurze 8 zł,a było 7zł.za kg -polędwica jako wędlina- 19.90zł za kg -wędzonka -18 z groszem za kg -szynka wiejska -20.10 za kg - Podrożało narazie mniej wiecej o 1 złoty/kg na każdym artykule. Odpowiedz Link