grenka1 01.02.08, 22:27 zdobyć Oskara i zagłosujmy na "Katyń" !!! Wystarczy kliknąć w okienko obok tytułu filmu: movies.nytimes.com/awardsseason/oscars2008.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grenka1 Pomóżmy Wajdzie c.d. 01.02.08, 22:30 Klikamy w kółeczkoo obok tytułu filmu w dziale: FOREIGN LANGUAGE FILM Beaufort, Israel The Counterfeiters, Austria Katyn, Poland Mongol, Kazakhstan 12, Russia a potem na dole w słowo "Submit". Odpowiedz Link
maladanka Re: Pomóżmy Wajdzie c.d.i nie tylko 01.02.08, 23:03 jeszcze Janusz Kamiński za zdjęcia - i Piotruś i Wilk - krótki metraż Odpowiedz Link
dede43 Re: Pomóżmy Wajdzie 02.02.08, 03:24 Kliknę z patriotycznego obowiązku, bo nie lubię od dawna filmów Wajdy. Moim zdaniem, już od jakiegoś czasu robi filmy typowo komercyjne, czyli "pod publiczkę". Oczywiście nie komercyjne w potocznym tego słowa znaczeniu, na których "zabili go 40 kulami, a on jeszcze uciekł" ale jakby komercje artystyczną (choć jedno pewnie wyklucza drugie)Tylko modne tematy, tylko bogoojczyźniane zadęcia, coś jakby mówił: inteligencie, Ty mnie rozumiesz prawda?. A zaczął już tak przy Człowieku z żelaza. To byl pierwszy jego film "pod publiczkę". Tyle,że artystycznie określano to - "na zamówienie społeczne". Lecz gdy przypomnę sobie wspaniałą Ziemię obiecana, poetycką Brzeziną czy choćby Panny z Wilka..... to muszę go szanować za dokonania. A co Wy sądzicie tak ogólnie o filmach Wajdy?. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Pomóżmy Wajdzie 02.02.08, 10:05 Na mnie największe wrażenie zrobiła "Lotna". Opowieśc o pięknym koniu imieniem "Lotna". Pamiętam tylko, że bardzo płakałam na tym filmie. Odpowiedz Link
dede43 Re: Pomóżmy Wajdzie 02.02.08, 13:35 grenka1 napisała: > Na mnie największe wrażenie zrobiła "Lotna". > Opowieśc o pięknym koniu imieniem "Lotna". > Pamiętam tylko, że bardzo płakałam na tym filmie. > Tak, zapomniałam o Lotnej.Zgadzam sie z Toba, to był wzruszający film. Ale zdania nie zmieniam - wg mnie palmę pierszeństwa dzierży Ziemia Obiecana. Dobrze, że jesteśmy już w tym wieku, iż wiemy, że o gustach sie nie dyskutuje - więc sie pewnie nie pokłócimy. A Wajdzie życzę wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Pomóżmy Wajdzie 02.02.08, 20:24 Zdecydowanie "Ziemia Obiecana".Ten film miał naprawdę klimat.Z ostatnich-chyba "Pan Tadeusz".Ale tez sie muszę przyznać ze niezbyt za nim przepadam. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Pomóżmy Wajdzie 02.02.08, 21:49 Nie przepadam za "Ziemią obiecaną", może z tego względu, że jej akcja rozgrywa się w pobliskiej Łodzi. Odpowiedz Link