grenka1 16.02.08, 18:32 Coraz więcej Polaków decyduje się na wystąpienie z kościoła. facet.interia.pl/ciekawostki/groza-i-kryminaly/news/niewierzacy-jak-polak,1057411,2717 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dede43 Re: Apostazja w Polsce 16.02.08, 18:58 Zobaczyłabyś jak zmniejszyła by i u nas zmniejszyła sie ilość wiernych, gdyby trzeba było płacic na kosciół składke, jak w Niemczech. Ale my mamy konkordat. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Apostazja w Polsce 17.02.08, 19:11 Kazdy dorosły człowiek ma prawo wyboru-u nas to jest żle widziane ale chyba to jest uczciwsze niz deklarować się jako wierzacy bo co ludzie powiedzą. Odpowiedz Link
52ania Re: Apostazja w Polsce 17.02.08, 19:34 Ja tez uwazam,że kazdy dorosły człowiek ma prawo wyboru.Dede43,niektóre parafie wprowadziły dobrowolny podatek na budowę koscioła,albo na remont i ludzie placą.U mojej tesciowej kazda rodzina musiała określic ile moze wpłacac miesiecznie na remont kolegiaty i płacą.Co mi się nie podobało,ze ksiadz wyczytywał dłużników podczas ogłoszeń parafialnych. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Apostazja w Polsce 18.02.08, 09:27 U mnie proboszcz ciągle coś buduje i udoskonala.Założył centralne ogrzewanie,którego nie używa,bo za drogo.Wybudował nowy budynek na biura,położył kostkę wokół kościoła,wyremontował kaplicę,zrobił witraże i można jeszcze tak wyliczać.Prosi na tacę o więcej ,bo jest potrzeba i ludzie dają,bo widzą,że ich pieniądze nie idą na marne.Jak wyliczyłam,to u mnie idzie rocznie około 600 zł.na tacę,to chyba podatek byłby mniejszy. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Apostazja w Polsce 18.02.08, 12:49 Ludzie płacą na wszelkie koscielne inwestycje bo ksiadz skrzętnie notuje kto i ile.A jak nie dasz to i tak sie upomni.Boją sie ze w razie czego odmowi pochówku albo innej posługi.To jest prawie szantaż.Ja sama daję ze względu na męża bo sie deklaruje jako katolik(choć prawde mowiac nie widzę u niego zarliwosci)a co z tego ma jak i tak nie chodzi do spowiedzi bo nie ma rozwodu koscielnego z pierwszą żoną.Ale to nie prezeszkadza ksiedzu brać. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Apostazja w Polsce 18.02.08, 13:05 iryska2604 napisała: >Ja sama daję ze względu na męża bo > sie deklaruje jako katolik(choć prawde mowiac nie widzę u niego >zarliwosci)a co z tego ma jak i tak nie chodzi do spowiedzi bo nie >ma rozwodu koscielnego z pierwszą żoną.Ale to nie prezeszkadza >ksiedzu brać. Nawet gdyby poszedł do psowiedzi, to nie dostanie rozgrzeszenia, chyba, że się zobowiąże do zaniechania fizycznego współżycia z Tobą. Tzw. "białe małżeństwo". Odpowiedz Link