grenka1 16.07.08, 07:58 kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,5380727,Nalesniki___danie_niebanalne.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kumpelka15 Re: Naleśniki niebanalne 16.07.08, 16:38 Często robię naleśniki, bo wszyscy je lubimy- ale teraz właśnie się zastanawiam, co daje woda mineralna w naleśnikach, czy one są wtedy inne ? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Naleśniki niebanalne 16.07.08, 17:02 Są poprostu pulchniejsze,delikatniejsze-wypróbowałam. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Naleśniki niebanalne 16.07.08, 17:07 Zapomniałam napisać że daję gazowaną. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Naleśniki niebanalne 16.07.08, 17:22 Wodę mineralną gazowaną dobrze jest też dać do placka tzw zebra. Odpowiedz Link
52ania Re: Naleśniki niebanalne 16.07.08, 17:45 Nie wiedziałam,że na tyle sposobów można zrobić ciasto naleśnikowe.Zazwyczaj robie to najprostsze i oczywiście dodaję wodę gazowaną.Muszę wykorzystać przepis na te biszkoptowe. Odpowiedz Link
ditai-lutek Re: Naleśniki niebanalne 17.07.08, 18:09 Moja teściowa wspaniała kucharka robiła naleśniki na zsiadłym mleku, bardzo smaczne i pulchne. Teraz prawdziwego krowiego mleka, które by się normalnie zsiadło nie ma więc biorę jogurt lub maślankę też smaczne, Ładnie się składają w "kopertę" do farszów. Odpowiedz Link
grenka1 Zsiadłe mleko 17.07.08, 18:29 U nas można dostać mleko tzw. "od kobity", czyli normalne (no może trochę odciągane), ale nie paskudzone żadnymi ulepszaczami, czy też utrwalaczami, które można nastawić na zsiadłe. A pamiętam, miałam na rynku faceta, który przywoził mleko nieodciągane z rannego udoju. Oczywiście po wyższej cenie. Dziewczyny, co to było za mleko !!! Śmietany w 1,5-litrowej butelce to było około 10 cm, a co za smak !!! Po prostu niebo w gębie. Niestety teraz już nie przyjeżdża. Odpowiedz Link
gazela755 Re: Grenus 17.07.08, 19:06 <tzw. "od kobity"> Ale mnie rozsmieszylas az udalo mi sie wkleic,to co mnie tak ubawilo. Co prawda nie jest ta wklejka tak jak Wy to robicie, ale dla mnie *mistrzostwo swiata*..A jeszcze..co to znaczy odciagane mleko?? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Grenus 17.07.08, 19:31 gazela755 napisała: > <tzw. "od kobity"> Ale mnie rozsmieszylas az udalo mi sie >wkleic,to co mnie tak ubawilo.A jeszcze..co to znaczy > odciagane mleko?? "Mleko odciągane" to jest takie, które zostało pozbawione części śmietany. "Kobity" na wsi mają takie specjalne bańki, które mają wmontowane z boku szkło, a na dole kranik. Gdy mleko się ustoi, czyli śmietana będzie na górze, "kobita" odkręca ten kranik, a mleko spływa do drugiej bańki przez to szkiełko widzi gdzie się zaczyna śmietana. Trochę spuści tej śmietany i kranik zakręca. To jest właśnie mleko odciągane, a nie takie "prosto od krowy".. Odpowiedz Link
gazela755 Re: Grenus 17.07.08, 19:36 Aha dzieki,ze mnie oswiecilas..Pewnie bede jeszcze dlugo zyla, bo wielu rzeczy nie wiem. Odpowiedz Link
grenka1 Gazelko 17.07.08, 20:06 gazela755 napisała: > Pewnie bede jeszcze dlugo zyla, bo wielu rzeczy nie wiem. Daj Ci Boże i mnie nie opuszczaj. Odpowiedz Link