zajbel 09.11.08, 10:28 biznes.interia.pl/news/grozi-nam-bursztynowa-goraczka,1206611 W tym kolorze przyznam że jeszcze nie widziałam bursztynu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dede43 Re: Bursztyny 09.11.08, 13:36 Lubie bursztn, ale znam tylko ten nasz - bursztynowy w klorze, innego też nie widziałam. Odpowiedz Link
52ania Re: Bursztyny 09.11.08, 17:18 Ja też znam tylko nasz bursztyn.Teraz określenie koloru bursztynowego nie będzie jednoznaczne,bo ktoś może pomyśleć,że to niebiesko-fioletowy. Odpowiedz Link
52ania Re: Bursztyny 09.11.08, 17:27 Bursztyn to żywica.Ciekawa jestem z jakiego to drzewa, a może to jakaś domieszka z innej rośliny. Odpowiedz Link
kendo Re: Bursztyny 10.11.08, 12:06 hmmmmmmmmmmmmmm..moze byc ladny taki kolor, a powstal moze w sposob jakiegos srodowiskowego podloza. tu po drugiej stronie Baltyku mam mala kolekcje od zoltego niuansu niemal po biel, rozne ksztalty,nawet okraglutki jak koralik,dobrze je miec w domu gdzies wystawione, oczyszczaj powietrze. Odpowiedz Link
oliwia74 Re: Bursztyny 11.11.08, 19:27 Mam nalewkę bursztynową ,osobiście zrobioną ( służy do nacierania bolących miejsc),skuteczna od lat używam. Odpowiedz Link
dede43 Re: Bursztyny 11.11.08, 12:15 No właśnie Kendo - tez mam w kolorach od białego do ciemnej czekolady Odpowiedz Link
52ania Re: Bursztyny 11.11.08, 17:44 Gdzie jest Aga? Dlaczego nic nie pisze o leczniczych właściwościach nalewki z bursztynu.Dziadek mojego męża takową pijał i pamiętam, że na szyi nosił sznur bursztynów.Dla mnie to było bardzo dziwne, starszy pan we flanelowej koszuli i te bursztny.Ponoć bursztyny miały pomagać na jakąś chorobę, ale na jaką, tego nie wiem. Odpowiedz Link
kendo Re: Bursztyny 11.11.08, 19:20 *Aniu tez slyszalam o tym noszeniu na szyji, ale mi kiedys doktor powiedzial,ze nie mogge ich nosic,niewiem czym sie sugerowal. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bursztyny 11.11.08, 19:31 Kendo,zawsze się mówiło o dobrych własciwościach bursztynu na schorzenia tarczycy,ale nigdzie nie znalazłam na jakie. Burztyn leczniczy powinien być nieoszlifowany. www.kamienie.czarymary.pl/Bursztyn.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bursztyny 11.11.08, 19:45 Już wiem,bursztyn stosuje się w nadczynnosci tarczycy.To mi nie pasuje,bo ja mam niedoczynność. Odpowiedz Link
oliwia74 Re: Bursztyny 11.11.08, 19:33 Nalewka z bursztynu ,bardzo pomocna przy bólach reumatycznych do nacierania ,ale można też pić ,kilka kropli na wodę.Sprawdzone osobiście ,polecam. Odpowiedz Link
kendo Re: BursztynyJaga/Olivia 11.11.08, 20:01 no wlasnie przy niedycznosci tarczycy sie nie stosuje i moze ze ja bylam w zagrozeniu,wiec odradzal mi, niewiem,jak z nalewka jest,czy ma tez to rozgraniczenie. czyli te bursztyny znalezione nad brzegiem morza sa ok by w razie co zrobic z nich nalewke? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: BursztynyJaga/Olivia 12.11.08, 09:50 wzór chemiczny bursztyn C 10,H16,O.Zabarwienie od jasnożółtej do brązowej,bywają czerwone,bezbarwne,biało-niebieskie, zielone,czarne i mogą byc połączone wszystkie to kolory razem.Mogą mieć różne stopnie przezroczystości.Wiek około 50mln lat, powstał z żywicy drzew iglastych Fenicjanie nazwali go jain-itar morska żywica,Grecy-elektronem,rzymianie lyncurium - mocz rysia,Egipcjanie sokal.Tales z Miletu640 lat pne sądził,że bursztyn ma duszę,bo przyciąga/ potarty /kawałki trawy.Byli tacy,ze czcili bursztyn jako syna słońca. Podczas wykopalisk w Biskupinie odnaleziono warsztat bursztyniarza - nosiły go nasze pra pra babki.Rzymianki ceniły sobie z niego ozdoby,bo bursztyn jak magnes /na szyi czy na palcu/ przyciągał mężczyzn.używali go chętnie do biżuterii i składali jako ofiarę bogom.Spalano go do kadzidła a kostkami bursztynu grano w kości.Bursztyn jako talizman przynosi szczęście i dobro.Muzułmanie mają z niego różańce.Nigdy nie był stosowany do czarnej magii.Ludowa medycyna ceniła bursztyn-patrz Vota przy obrazach Madonny. Ma moc oczyszczającą,chroni przed duchami,woda w której moczyły sie kruszki bursztynu była zalecana do lekkiego porodu, a kobieta nosząca z niego naszyjniki rodziła pięknych synów.Poprawia urodę dziewcząt.Do tego dochodziły ;ochrona przed bólem głowy,epilepsją, z chorobami płuc,gorączka ,przeziębienie,okadzano nim chorego lub opętanego.Okadzano nim obejścia w noc Kupały aby odgonić złe moce. Co mamy teraz:maść bursztynową ,kredki bursztynowe do warg,, bursztyny koniecznie nieoszlifowane jako środek PRZECIW NADCZYNNOSCI TARCZYCY, pomagają rozładować ładunki elektryczne w świecie sztucznych tworzyw.Potartym o sukno kawałkiem bursztynu wyciągano z oka opiłki.Ostatni krzyk mody to kremy z bursztynem. 2-3 krople nalewki do herbaty 1x dziennie,smarowanie przy pomocy wacika; korzonki, grypa astma,reumatyzm ,zapalenie płuc. Niewielką garstkę kruszonego bursztynu zalać 100g. spirytusu . Po 10 dniach już jest dobry.Po skończeniu można nalać go jeszcze raz.Powiesić sznur bursztynów nad miejscem do spania, oczyszcza atmosferę .aga Od 9- 11,11 miałam cała chatę gości-wszystkie dzieci z ich dziećmi . mieliśmy 11.11 41 rocznice ślubu. Dziś mamy duży cichy dom aga Odpowiedz Link
52ania Re: BursztynyJaga/Olivia 12.11.08, 10:07 Teraz już wiem,że ja nie powinnam wieszać na szyi bursztynów, bo mam niedoczynność, tak jak Kendo.Ciekawa jestem,czy w sklepach zielarskich można dostać nalewkę z bursztynu.Dzisiaj sprawdzę.Zainteresowałam się z powodu reumatyzmu. Odpowiedz Link
kendo Re: Bursztyny 12.11.08, 10:39 *Aga, wszystkiego najlepszego , zycze dalszych dni i wytrwania do szafirowych obchodow. wiec musze chyba codziennie wyruszac na poszukiwanie bursztynow,by dozbierac az 10 dek.to bedzie duzo,bo bursztyn jest leciutki. *Aniu, napisz czy zanlazlas? gdzie? i za ile? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bursztyny 12.11.08, 11:22 Kendo... Wszystkiego najlepszego!!! ekartki.net.pl/kartki/25/296.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: Bursztyny-Jaga 12.11.08, 11:49 a chyba sie pomylilas z gratulacjami, bo to Aga co obchodzila 41-piewsza rocznice slubu. ale zawsze milo dostac jakies zyczonka,potraktuje je jako zyczenia na moja 35-piata rocznice slubu 15 lipca), czyli KORALOWE. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bursztyny 12.11.08, 12:25 Ojej...Aguś przepraszam,coś mi się pokręciło. Bukiecik na przeproszenie i oczywiście Wszystkiego Najlepszego. Odpowiedz Link