zajbel 07.02.09, 18:45 www.kuchnia.o2.pl/felietony/obiekt.php?id_o=621 A jak wy je robicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilczyca1953 Re: placki ziemniaczane 07.02.09, 18:52 Skoro w felietonie sporo o samych ziemniakach,to trzeba wiedzieć ,że nie ma większej trucizny niż odgrzewane ziemniaki na patelni, czy gdzie indziej.Zgadnijcie dla czego ? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: placki ziemniaczane 07.02.09, 20:14 Już wszystko jest szkodliwe-a co mam sie zbytnio orzejmować-zdrowa mam umrzeć?Bez sensu.Placki uwielbiam,robię tradycyjne,czasem po wegiersku a pyszne sa po chińsku: 1/2 kg ziemniakow 2-3 drobno posiekane pieczarki 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 cebula dymka drobno posiekana 5-10 dag posiekanej wedliny łyzka maki,1 łyzeczka oleju,pół łyżeczki maggi lub sosu sojowego,sól,pieprz. Ziemniaki zetrzeć na tarce o duzych oczkach,wymieszać z pozostałymi skladnikami.No i smazyć na złoto.To proporcje na 2-3 osoby. Mozna tez do placków dodac zóltego sera. Odpowiedz Link
baska123 Re: placki ziemniaczane 07.02.09, 20:44 wilczyca1953 napisała: "Skoro w felietonie sporo o samych ziemniakach,to trzeba wiedzieć ,że nie ma większej trucizny niż odgrzewane ziemniaki na patelni, czy gdzie indziej.Zgadnijcie dla czego ?" Może dla kogo? Dla czego to nie wiem-zgadywać nie będę,bo nie wiem za ile. Dla mnie kartofelki nawet odgrzewane nie są trucizną, wątroba by mnie ostrzegła. Odpowiedz Link
zajbel Re: placki ziemniaczane 07.02.09, 20:49 Żadna trucizna, przecież codziennie sie nie je a ja uwielbiam przysmażane i odgrzewane i żyje do dziś. Odpowiedz Link
polnaro Re: ziemniaki 07.02.09, 21:25 Wilczyco, gdzie znowu gonisz? Mów, co z tymi trującymi pyrami? Ja b.często z tych pozostałych robię kluski śląskie, czy one tez trują, bo nieraz jemy je przez dwa dni / to te pyry tam baaardzo stare są/. Odpowiedz Link
jagoda491 Re: ziemniaki 07.02.09, 21:30 A ja od kilku lat ziemniaki jadam okazyjnie. Warto przestać je jeść, bo spada waga. Ale od czasu do czasu, gdy robię placki ziemniaczane to sobie nie odmówię, a jak mnie najdzie ochota to skubnę, ale takie prosto z wody, chociaż wolałabym i z sosem i z mięsem. Ale musi wystarczyć z wody + surówka.Niestety. Odpowiedz Link
pia.ed Re: ziemniaki 07.02.09, 21:53 Zupe mleczna jadlam w dawnych czasach, ale nie byla ani slona ani slodka ... A placki ziemniaczane jem jak najbardziej naturalne: starte ziemniaki, troche maki i jajko. Nawet soli najczesciej nie dodaje. "... Z czym je zjeść? I tu tak samo, jak w przypadku zupy mlecznej podawanej na śniadanie, pojawia się pytanie: na słodko czy na słono? Spór nierozstrzygnięty, zwolenników placków z cukrem i śmietaną jest tak samo dużo, jak tych co wylewają na nie ketchup ... Odpowiedz Link
baska123 Re: ziemniaki są ok. 07.02.09, 22:48 Jadamy placki częściej w okresie dostępu do patisonów. Trę ziemniaki i patisony w proporcji 1/1, jajko(a), troszkę mąki pszennej i tyle samo kukurydzianej,dwie średnie cebule (może być por, drobno pokrojone), pieprz i sól, oliwę (z drugiego tłoczenia) leję do ciasta (patelnię natłuszczam tylko do pierwszego placka) Jeśli na ucztę przychodzi synowa, to bez cebulki. Delikatne i smaczniutkie. Odpowiedz Link
wilczyca1953 Re: placki ziemniaczane 08.02.09, 11:20 Czytałam o tym m.in. forum.wprost.pl/glowne/?w=84609&v=tree Odpowiedz Link
jagoda491 Re: placki ziemniaczane 08.02.09, 11:46 Nie dodaję do placków mąki. trę ziemniaki na grubszej tarce, do tego jajko, trochę startej cebuli i czosnku, trochę drobno posiekanej zielonej pietruszki czasami dodaje starty żółty ser. Odpowiedz Link
xy.5 Re: placki ziemniaczane 08.02.09, 12:11 Jeśli smażę to tradycyjnie,bez sera żółtego za to z twarogiem,jajkiem mąką i cebulą.Jemy z kwaśną śmietaną.Solimy śmietanę. Odpowiedz Link