05.09.09, 10:24
robię z nich sok ,nalewkę.Mieszam z papryką i pomidorami ,jako dodatek do
sośów i mięś.Co można jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Mirabelki 05.09.09, 17:09
      U nas jest tego zatrzęsienie(żółte i czerwone) i mało kto zbiera.Kiedys robiłam
      kompoty bo chyba z nich są najlepsze,w tym roku zrobiłam troche soku i trochę
      przesmażyłam z cukrem.Mozna je robić w syropie,mozna w łagodnej zalewie octowej
      jako dodatek do mięs(trzeba ponakłuwać).
      • wadera5 Re: Mirabelki 05.09.09, 17:18
        Najlepiej zaszczep na nich wiosną inne odmiany śliwek.Tylko szczepki trzeba
        pobrać z drzew gdzieś w połowie marca i w wilgoci potrzymać w chłodziarce do
        momentu szczepienia tzn jak mirabelki wejdą w pąk kwiatowy.
        • iryska2604 Re: Mirabelki 05.09.09, 23:23
          Nie bardzo umiem...
          • aga-kosa Re: Mirabelki 06.09.09, 09:19
            pięć kg wydrelowanych śliwek wkładamy do kamiennego gara ,wsypujemy
            1 kg cukru ,mieszamy ,szczelnie przykrywamy płótnem i stawiamy w
            słonecznym miejscu na sześć tygodni.Jak owoce opadną na dno napiszę
            Ci co dalej.aga
            • dede43 Re: Mirabelki 06.09.09, 10:04
              Drelować mirabelki? Toż to katorga!
              • iryska2604 Re: Mirabelki 06.09.09, 16:26
                -Wiśnie tez drylujesz a mniejsze. Raczej trzeba.
                • dede43 Re: Mirabelki 07.09.09, 08:11
                  Wiśnie to robię malutką "ręczną" drylownicą i pestka odchodzi, a w mirabelkach
                  nie za bardzo jest czym. Duża drylownica, ta do śliwek nie spełnia tu swojego
                  zadania Co prawda nie mam, ale raz pożyczyłam od koleżanki by spróbować i nie
                  bardzo mi to wychodziło właśnie na mirabelkach..
                  • aga-kosa Re: Mirabelki 07.09.09, 08:48
                    a może by je rozgotować , przetrzeć przez sito , przecier do gara i
                    żeby była naturalna fermentacja dodać już ręcznie wydrelowane duże
                    śliwki.Chodzi o to ,że ktoś kto mi podawał przepis mówił ;że jeśli z
                    pestkami to sponiewiera a bez pestek nie .Zauważcie ,że mikstura
                    będzie bez drożdży.Należy zużyć te drożdże,które są na skórce
                    śliwki.Bo później ten płyn znad śliwek poddajemy skropleniu ma 70%
                    mocy i jest kryształowo przejrzysty i bez przykrej woni ,pachnie
                    winiakiem.aga
                    • pia.ed Re: Mirabelki 07.09.09, 19:06
                      Jakies sliwki wiekszosci mirabelek ugotowalam z niewielka iloscia cukru
                      (byly dojrzale i moglyby sie popsuc...)
                      i teraz zastanawiam sie co z nimi zrobic.

Nie lubie slodkich dzemow, wiec chce tylko dodac zelatyne czy cos w tym
                      rodzaju. Co radzicie?
                      Jest specjalny cukier do tego typu przetworow, ale kosztuje 4 razy drozej
                      niz zwykly cukier,
                      wiec nie zamierzam sie wykosztowywac!

Myslalam tez przecedzic te wodniste sliwki, z "wody" zrobic kompot,
                      a do tego gestego dodac cukru i zrobic dzem ...

Normalnie przetworow nie robie, ale te sliwki zerwalam na niedzielnej
                      wycieczce i chce wykorzystac!

PS.Jestem abstynentka, wiec niech mi aga nie proponuje zrobienia z nich
                      wina wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka