sophie2202 04.11.09, 18:32 Czy któraś z was lub znajomych dokonała tego zabiegu w UK? Jestescie zadowolone z rezultatu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
not-easy Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 04.11.09, 21:34 Ja planowalam ale jednak pozostalam na soczewkach.Zniechécily mnie takie oto perelki: 1. Jestes wylaczona z zycia na jakies 2-3 miesiace po zabiegu, nie mozesz po zabiegu dzwignac wiecej jak 0,5 kilo. 2.okulary przeciwsloneczne ciagle. 3.jesli cos pojdzie nie tak to juz po tym nie ma odwrotu wiec jesli sparawja to zyjesz z tym do konca 4.Naweet jesli sie uda nie masz do konca pewnosci na jak dlugo, bo duzo przypadkow bylo ,ze wada powrocila i trzeba bylo rozbic jeszcze raz. Jeszcze cos tam bylo ale nie pamietam.W kazdym razie mnie zniechecilo tymbardziej,ze nie moglabym sobie pozwolic na bezczynne siedzienie prez 3 miesiace bo bym zbankrutowala niestety a sama operacja tez kosztowna jest bo ceny podane na plakatach gabinetow okulistycznych sa tylko przykrywka kosztow jakie trzeba poniesc. No ale jesli ktos ma warunki, i moze sobie pozwolic na okres rekonwalescencji i nie boi ,ze cos moze pojsc nie tak to ok. Wszystkie osoby ,ktore znam (3) ,ktore przeszly ta operacje sa zawiedzione, 2 osoby tutaj w Angli jedna w Polsce. Anglia jedna kobita wyplacila sie na 6000 funtow po roku musiala powturzyc operacje. Druga po 4 miesiacu. Polska-zakazenie oka i jeszcze gorsza wada. wiec tyle ode mnie. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 05.11.09, 23:34 not-easy napisała: > 1. Jestes wylaczona z zycia na jakies 2-3 miesiace po zabiegu, nie > mozesz po zabiegu dzwignac wiecej jak 0,5 kilo. Kto Ci takie cos powiedzial:)) Ja mialam operacje w czwartek po poludniu, na drugi dzien normalnie jezdzilam autem, w poniedzialek wrocilam do pracy. Nosilam dziecko wazace 12 kg bez problemu:) Jedyny problem to spanie przez 2 tyg w specjalnych okularach. > 2.okulary przeciwsloneczne ciagle. Ja nie potrzebowalam w ogole. > 3.jesli cos pojdzie nie tak to juz po tym nie ma odwrotu wiec jesli > sparawja to zyjesz z tym do konca Jesli cos jest nie tak, robia korekte, trzeba sie liczyc z tym ze w zyciu wszystko jest mozliwe:) > 4.Naweet jesli sie uda nie masz do konca pewnosci na jak dlugo, bo > duzo przypadkow bylo ,ze wada powrocila i trzeba bylo rozbic jeszcze > raz. > Jeszcze cos tam bylo ale nie pamietam.W kazdym razie mnie > zniechecilo tymbardziej,ze nie moglabym sobie pozwolic na bezczynne > siedzienie prez 3 miesiace bo bym zbankrutowala Skad ktos Ci powiedzial o tych 3 mcach? Moze tak jest jesli robisz ta opcja ze skalpelem:) Niemniej z kimkolwiek rozmawialam, wszyscy byli bardzo zadowoleni. Ale wiadomo ze nie dla kazdego taka opcja. Dla mnie gorsze bylo to ze juz nie moglam nosic szkiel kontaktowych, a zgubienie okularow rownalo sie zagubieniu zupelnemu bo nic nie widzialam.. Jedynym minusem byla tymczasowa suchosc oczu, ale juz minelo. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 05.11.09, 14:36 Dokonalam jakies 7 lat temu i jestem bardzo zadowolona. Zabieg mialam rano w sobote a w poniedzialek jechalam do pracy samochodem (bez okularow). Mialam wade prawe oko -5, lewe -5.25. Odpowiedz Link
sophie2202 Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 05.11.09, 22:35 Dzięki za odpowiedzi. Jestem po konsultacji w optica express i zakwalifikowałam sie na lasik z wavefront. Dopiero urodziłam i karmie piersia wiec najpierw musze odstawic dziecko. Decyzji ostatecznej jeszcze nie podjełam, jestem na etapie chciałabym a boje sie. Nienawidze okularów i nienawidze soczewek, to byłoby moje marzenie ale oczy ma się jedne i tu jest problem. Odpowiedz Link
basiak36 Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 05.11.09, 23:30 Ja mialam w marcu, jestem bardzo zadowolona, najlepsza decyzja jaka moglam podjac. Poprawa jakosci zycia codziennego niesamowita!! Mialam opcje LASIK z 'wavefront'. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 06.11.09, 11:42 Basiu, jaki to jest koszt? Odpowiedz Link
basiak36 Re: Laserowa korekcja wzroku LASIK 06.11.09, 12:07 murasaki33 napisała: > Basiu, jaki to jest koszt? U mnie wyszlo jakos ponad 4000, zaplacilam depozyt 10% a teraz co miesiac place 300 przez 12 mcy, juz niewiele zostalo:) Ale bylo warto i zaplacilabym wiecej gdyby trzeba bylo. Wstawanie rano bez szukania okularow po omacku, zapalenia spojowek od szkiel kontaktowych, etc, co za ulga. Nawet majac swiadomosc ze po 50tce bede potrzebowala okularow do czytania. I nawet ze czasem potrzebna jest operacja korekcyjna. Z objawow mniej fajnych, pierwsze tygodnie mialam takie dziwne wrazenie jakby przedmioty mialy ramke dodatkowa, ale minelo po okolo miesiacu. Odpowiedz Link
sophie2202 basiak36 07.11.09, 23:08 Czy możesz mi napisac w jakiej klinice robiłaś i jaka miałaś wade wzroku? U mnie jest -4.50 i kosztowac mnie to bedzie 3190 funtów w optical express. Za to z optimaxu przysłali mi list reklame, że robia teraz zabiegi za połowe ceny, ale jakos trudno w to uwierzyc. Odpowiedz Link
robak.rawback wada wzroku -powiekszaka sie czy nie? 09.11.09, 00:29 przed zabiegiem - czy wasze wady byly stale? - w sensie ze mialyscie powiedzmy minus 4 i sie wam nie pogarszalo czy bylo tak ze stopniowo wam sie wzrok pogarszal co jakis czas? mozecie napisac cos wiecej o wrazeniach jakie mialyscie po zabiegu, etc? Odpowiedz Link
basiak36 Re: wada wzroku -powiekszaka sie czy nie? 09.11.09, 23:22 robak.rawback napisała: > przed zabiegiem - czy wasze wady byly stale? - w sensie ze mialyscie > powiedzmy minus 4 i sie wam nie pogarszalo czy bylo tak ze stopniowo > wam sie wzrok pogarszal co jakis czas? CO iles lat sie pogarszal. I jesli za jakis czas by sie pogorszyl, mialabym kolejna operacje za darmo. Co do samej operacji, trwa sekundy. Jedyny nieprzyjemny moment to nakladanie takiej jakby gumki na oczy ktora trzyma powieki. Samego lasera sie nie czuje, tylko takie jakby 'przyciskanie'. Potem od razu widzialam idealnie, ale oczy byly mocno zalzawione, i za mgla jakby widzialam. Dotarlam do domu, to byla 17ta, wzielam nurofen i poszlam do lozka (co nie bylo latwe z dwojka dzieci, w tym jednym karmionym piersia!), i lezalam do okolo 21. I to byl najgorszy czas, oczy lzawily strasznie, piekly, nieprzyjemne bardzo. Potem nagle po tych 3h objawy zelzaly, zeszlam na dol, zrobilam kolacje, i poszlam spac. Spalam w miare normalnie do rana, tylko krople czesto musialam przyjmowac. Na drugi dzien normalnie zawiozlam dziecko starsze do szkoly, i pojechalam na kontrole pooperacyjna. I funkcjonowalam normalnie:) W weekend staralam sie wiecej odpoczywac, ale od poniedzialku juz normalnie bylam w pracy i zylam normalnie. Odpowiedz Link
basiak36 Re: basiak36 09.11.09, 23:16 Ja robilam w Ultralase w St Albans, koszt LASIK z wavefront ponad 4000tys. Wade wzroku mialam okolo -6 na obu oczach. Odpowiedz Link
nisia_i_maczek Re: sophie 2202 10.11.09, 22:56 ja zrobilam operacje wlasnie optical express ok 6 mies temu i zaluje tylko ze nie zrobilam tego wczesniej! Klinika byla super, opieka po zabiegu tez. zabieg mialam w piatek po poludniu, potem pojechalam prosto spac do domu, a wieczorem juz wszystko bylo mniej wiecej ok. dyskomfort pierwszego dnia byl niemaly, ale za to nastepnego dnia moglam jezdzic samochodem, ogladac telewizje itp a teraz juz nawet nie pamietam jak to jest obudzic sie i nie widziec godziny na budziku :o) Odpowiedz Link
sophie2202 Dzięki :) 11.11.09, 11:14 W zasadzie to jestem zdecydowana, szkoda tylko, że to tyle kosztuje, no cóz zaczynam zbierać na depozyt. Odpowiedz Link