golfstrom 08.01.10, 23:19 news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8449089.stm Rzuccie kruszyne na ogrodkowy snieg. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinmalek Re: ptaki niebieskie 08.01.10, 23:35 Ja wypełniam karmnik po brzegi,a praktycznie każdego dnia jest pusty,tak zajadają,nigdy wcześniej tak nie było. Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 08.01.10, 23:40 A moje sa wybredne, ewentualnie na diecie. Zarcia maja - jak na wesele ale poki co tylko mu sie przygladaja - a w sklepie odpowiednim wszystko kupilam, zeby nie bylo, ze nie wiadomo czym dokarmiam. Odpowiedz Link
najma78 Re: ptaki niebieskie 08.01.10, 23:53 Moje podobnie, z angielskich sklepow jedzonko im podsuwam, a wybredne niczym francuskie pieski...za to nasze swinki morskie jedza wszystko do konca, byle veg or fruit bylo. Odpowiedz Link
padynt Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 10:37 Absolutnie gardzą! Brak dobrego wychowania:) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 10:52 Tak sie zastanawiam... Czy jak im sypne jajkiem na twardo, to zrobie z nich kanibali? Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 11:30 Btw Golf, jak tam grupa uzaleznienia? :-)) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 11:51 Fatalnie. Jestem czlowiekiem slabej woli i tylko wrodzona wiara w przesady powstrzymuje mnie przed napisaniem, ze zasluguje na baty ;P Odpowiedz Link
mrs.t Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 12:07 e tam dupa, u mnie pelny karmnik stoi trzeci dzien, szkoda ze go ptaki nie zauwazyly:/ Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 13:44 Moze trzeba sie reklamowac?... :/ Wolac 'tiu tiu tiu'? Nie wiem, jak to wplynie na ptaki, ale jestem pewna, ze zapoczatkuje relacje miedzysasiedzkie :) Odpowiedz Link
galadriella Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 14:24 > Wolac 'tiu tiu tiu'? Z dzieciństwa pamiętam jak moja wiejska babcia wołała (na kury) cip cip cip... Ale to nie tylko w Polsce było, ale na dodatek przed naszą erą :-) Mówisz, że na angielskie ptaki trzeba tiu tiu tiu? To coś jak różnica między hau hau a wow wow? :-) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 16:48 Nie mam pojecia jak sie wola na tutejsze ptaki, tez myslalam o cip cip, ale to zawsze takie dwuznaczne bylo (przynajmniej w podstawowce :D Na kaczki wolalo sie tas tas, a na indyki gul gul. To na pewno zwrociloby uwage... sasiadow. Ostatnio, zupelnie przez przypadek, ogladajac Teletubisie dowiedzialam sie, ze tutejsze indyki robia gobble gobble - no ale te mikrusy w zaden sposob nie przypominaja indykow. Wiec pomyslalam, ze tiu tiu tiu to takie ptasie esperanto... Odpowiedz Link
galadriella Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 17:14 > Ostatnio, zupelnie przez przypadek, ogladajac Teletubisie dowiedzialam sie, ze tutejsze indyki robia gobble gobble Mnie chyba najbardziej zdziwiły żaby (croak croak) bo to już kompletnie niepodobne do polskiego kum kum :-) No i rzeczywiście indyki. Meow, moo i te inne dźwiękonaśladowcze to jeszcze do pojęcia, nawet qink świnki i squeak myszy :-) A tak w ogóle to hau chyba zapisują woof, pomyliłam się wcześniej. Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 17:49 Ech, przypomnialo mi sie jak w czasach wczesnego malzenstwa i pobytu tutaj, na spacerze rodzinnym, nieswiadoma skutkow probowalam mezowi zademonstrowac jak "robia kaczki po polsku". Do tej pory pamietam reakcje i jego i innych, niewinnych spacerowiczow :-) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 22:42 Jak to skomentowala jedna moja kolezanka "Polish ducks are very rude" :) Odpowiedz Link
galadriella Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 12:44 To oświećcie mnie co te niegrzeczne kaczki mówią - z angielską łaciną mam jakoś mało kontaktów :-) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 12:53 Dobrze wychowane kaczki angielskie mowia do siebie "qua qua qua". Kaczki polskie mowia zas "kwa kwa kwa", w wolnej transkrybcji "kfakfakfa", z prominentnym dla angielskiego ucha "fak" :)) Odpowiedz Link
galadriella Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 13:03 Dzięki. Co mówią dobrze wychowane to wiem, przerobiłam to kiedyś szczegółowo w książeczkach oglądanych z dwiema uroczymi anglojęzycznymi trzylatkami. Stąd były moje zdziwienia żabami i indykami - poznawałam ich odgłosy na piśmie :-) Ale teraz nazastanawiałam się jakie przekleństwo można skojarzyć z kwa... Nie wpadłam na powtarzanie :-) Odpowiedz Link
anieska1 żaby 10.01.10, 23:30 "Mnie chyba najbardziej zdziwiły żaby (croak croak)" - mnie też te żaby zadziwiły, ale te z mojego regionu (Surrey) wołają "gribbit gribbit", a to już zupełnie do kumkania niepodobne, hi hi.. Ubawiłyście mnie tym wątkiem, dziewczyny! :-))) A ptaki w moim ogrodzie szaleją i nie wybrzydzają. Przylatują takie gatunki, których nigdy wcześniej nie widziałam - nawet dzięcioł się zdarzył! Zauważyłam, że przepadają za ziarnem słonecznika - może to jakiś wabik na nie jest ;-) Odpowiedz Link
mrs.t Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 21:31 no chhyba w jakis swtielisty neon czy billboard zainwestuje! :/ albo kilka mnijszych: 'Eat one get one free' 'eat as much as you can' 'happy hours' ; 0 Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 09.01.10, 14:27 W koncu zauwazylam drobne zainteresowanie jedna ze stolowek (ta z ziarenkami bo ta z tym niby pasztetem w polowce orzecha kokosowego im wyraznie nie lezy). Wybrana kantyna zostala zdominowana przez takie niewiadomo co, mikrej postury ale czupurne i kierujace sie czystym ptasim egoizmem - tzn nie pozwalajace nikomu innemu uszczknac wiecej niz mizerne ziarnko. Serce mnie rozbolalo na widok tak bezczelnej dominacji wiec wyszlam by parcelacji stolowkowej dokonac i podzielic ja na kilka znaczych filii. No i teraz mam pustke w interesie bo znowu nikogo nie ma. Czlowiek sie stara a te mu .... ziarnka pod nogi. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz taki solab to dopiero potrafi zezrec!!!!!!!!!!!! 09.01.10, 15:27 Codziennie wysypuje chleb dla ptakow,a dzis tak sobie poobserwowalam... Ukruszylam 2 kromki chleba,przylecial jeden golab i wszystko sam wpierniczyl!! Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: taki golab to dopiero potrafi zezrec!!!!!!!!! 09.01.10, 15:28 edytataraszkiewicz napisała: > Codziennie wysypuje chleb dla ptakow,a dzis tak sobie > poobserwowalam... > Ukruszylam 2 kromki chleba,przylecial jeden golab i wszystko sam > wpierniczyl!! Golab mialo byc w tytule;) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: taki golab to dopiero potrafi zezrec!!!!!!!!! 09.01.10, 16:05 Moje jedno z cudniejszych wspomnien z dziecinstwa, to siedzenie na parapecie w kuchni i obserwowanie wrobli i sikorek ucztujacych w karmniku. Odpowiedz Link
padynt Re: taki golab to dopiero potrafi zezrec!!!!!!!!! 09.01.10, 18:48 To weganie są. Sąsiada jabłka wcinają! Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 21:42 Ja sie wcale nie dziwie, ze one nie chca jesc - skoro sie juz najadly 678 razy u sasiadow. Wiem co zrobie - glodem je wezme! I wtedy zobaczymy. Jeszcze przyjda w laske, ewentualnie po prosbie :-) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 21:46 Czy ja wiem?... Teraz wszystko zaczyna plynac, trawa sie odsloni, robale wyjda zaczerpnac swiezego powietrza... Odpowiedz Link
glasscraft Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 21:58 Zakupilam dzisiaj moim cos w rodzajy sloninki... sloninka jest z robalami - mniam, mniam... mialam troche problemu gdzie powiesic, bo nie chce fundowac mojej kotce pierzastego pozywienia... zobaczymy, czy robale w tluszczu to to :-) Odpowiedz Link
golfstrom Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 22:21 > sloninka jest z robalami - mniam, mniam... Czy to znaczy, ze... probowalas? :o Odpowiedz Link
glasscraft Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 22:25 :-) nie, ale jak pakowalam do "klatki" to kotka sie okrutnie podniecala, musi pachnie i smakuje :-) smakowicie... Odpowiedz Link
derka1 Re: ptaki niebieskie 10.01.10, 22:02 Moze nastepny watek powinien byc lista przebojow pokarmowych? Bedzie jak znalazl podczas nastepnych atakow zimy :-) Odpowiedz Link