Dodaj do ulubionych

wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to?

06.11.10, 09:03
witam
corka od wczoraj ma wysypke na calym ciele-oprocz twarzy dloni i stop
to sa takie czerwone kropeczki bez zadnych zakonczen ropnych, nie drapie sie ani nic takiego, zachowuje calkiem normalnie, nie bardzo wiem co to moze byc? czy poczekac do poniedzialku moze przejdzie czy isc do GP dzisiaj? corka nie miala na nic uczulenie nigdy, nie jadla ostatnio nic nowego, proszek ten sam, 2 tyg temu skonczyla brac antybiotyk poniewaz miala angine, dawalam jej acidolac baby oslonowo, od kilku dni nie dostawala juz, maz sugeruje potowki, ale ja jakos nie jestem przekonana, poradzcie
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 06.11.10, 13:59
      Moja z rok temu tez miala cos niezydentyfikowanego na ciele. Sugerowano mi rozyczke, ale do tej pory nie jestem pewna, co to bylo. NHS Direct kazal posiedziec w domu az przejdzie, bo innych objawow nie bylo. Przeszlo po 5 dniach.

Wpisz moze w google pictures rozyczka, ospa itp i moze uda ci sie dopasowac typ kropek ;) NHS Direct oddzwania tez dosc szybko w sprawach dzieci, pewnie ci doradza co robic.
    • mamatobiego Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 06.11.10, 14:46
      U nas tez taka wysypka. Gp mowi, ze egzema, ale to nie jest suche. Dali kremy ktore kompletnie nic nie pomagaja. Robi sie szorstkie po kilku dnich, a na innej czesci ciala wychodza swieze kropeczki. Takie skupisko czerownych, malutkich. Plecy cale obsiane. Duzo na zebrach. Nogi gladkie. Widac bardziej pod swiatlo, nie sa zaognione ani nie swedza. Syn 19 mcy tez po antybiotykach. Wiec podbijam temat...moze cos ktos wie.
      • evelina.b Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 07.11.10, 19:38
        Moj 20-to miesieczniak tez ma wysypke podobno do tych z opisu. Myslalam, ze to alergia lub jakis wirus, na rozyczke/odre mi nie wyglada. Porownywalam do opisywanych przypadkow w Internecie. Do GP sie nie wybieram, bo w nas / ok. Befastu / takie objawy to pikus nie wymagajacy leczenia. Faktycznie, nic poza tym dziecku nie dolega, smaruje skore Diprobase ale bez zmian. Skora w okolicach wysypki jest szorstka. Moze ktoras z mam ma wieksze doswiadczenie w tym temacie?
        • kinmalek Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 08.11.10, 21:48
          mamtobiego,u nas dokładnie to samo,moja trzylatka ma całe zsypane plecy,zaczęło się od dolnej części,wysuszyło się i powychodziły nowe,już na całych plecach,dziś pojawiły się pojedyncze na żebrach.w środę przychodzi health visitor bo ma bilans trzylatka,to zapytam ją przy okazji.
          • mamatobiego Do kinmalek 08.11.10, 22:07
            Mam nadzieje, ze cos podpowie. My mamy pediatre w piatek. Zobaczymy co oni na to. Daj znac prosze.
            • kinmalek Re: Do kinmalek 08.11.10, 22:51
              ok,napiszę w środę wieczorem.jak na razie zamówiłam żel aloesowy i tym smaruję,trochę łagodnieje,kąpię w samej wodzie,miałam jedną próbkę olejku do kąpieli z balneum baby,wydawał się fajny,tu go nie znalazłam,zamówiłam z pl apteki,mam nadzieję że dojdzie w tym tygodniu.do gp też pójdę tylko że ona kocha od razu ładować sterydy.Niestety z tego co wyczytałam na necie wygląda mi to na atopowe zapalenie skóry ,:(
              • mamatobiego Re: Do kinmalek 08.11.10, 23:13
                W Gp z tym bylismy. Powiedzieli ze egzema. Czyli po polsku atopowe. Cos mi sie nie wydaje, zeby w takim wieku...ale ja sie nie znam. Moj nigdy nie byl alergikiem, zawsze piekna skora. Niestety smarowanie Diprobase czy E45 nawet co godzine nie poprawilo stanu nawet o 1%. Po sterydzie (hydricortizon) schodzi. Na chwile. Nie moge uzywac rowniez z tego wzgledu, ze odbarwia mu skore.
                • kinmalek Re: Do kinmalek 08.11.10, 23:17
                  Zwłaszcza że po sterydzie lubo wysypać jeszcze mocniej.AZS może ujawnić się w każdym wieku.Moja też skórę miała raczej ok.A ile ma twój syn?A jak skóra na zgięciach kolanowych i łokciowych?
      • kinmalek Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 08.11.10, 23:18
        a doczytałam,19 mies. ,:)
        • kinmalek Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 08.11.10, 23:27
          może spróbuj epaderm,ale to też emolient, wiekszosc z nich jest na parafinie, a to przeciez olej mineralny nie zbyt polecany dla dzieci dla dorosłych zresztą też,może nasilać objawy,zatyka pory.Dlatego zamówiłam tej olejek balneum bo jest bez parafiny,zobaczymy czy coś da.Ja się naczytałam o nieleczonej lub źle leczonej egzemie i przyznam że się trochę podłamałam.mam nadzieję że to jednak zniknie a nie zacznie się nasilać.
    • kurczakwanda Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 09.11.10, 13:58
      my bylysmy wczoraj u gp, wysypka mocno sie zmiejszyla, ale nozki strasznie wysypane miala dalej i te krostki zrobily sie biale na koncu, poza tym od kilku dni miala rzadkie kupki, do tego doszlo u mnie jakies cholerstwo zoladkowe i kibelek cala nd a maz wczoraj-cos w stylu grypy zoladkowej, lekarz powiedzial ze to wysypka wirusowa, niczym nie smarowac za kilka dni powinna zniknac, faktycznie dzisiaj znow mniej tych krostek ma, jak nie przejdzie do nd to w pn idziemy znowu
    • kinmalek Re: wysypka na calym ciele-18miesiecy-co to? 11.11.10, 13:33
      Była wczoraj health visitor,i oczywiście jak na złość wszystko przybledło,więc ledwo co było widać,popatrzyła i stwierdziła że to nic takiego,wieczorem znowu wszystko się zaogniło,teraz głównie pod kolanami i trochę na pośladkach,smaruję aloesem,zamówiłam to shea butter,któraś dziewczyna polecała tu na forum,i jeszcze olejek migdałowy.Jak nie będzie schodzić to pójdę do GP.A jak u waszych dzieci,lepiej coś??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka