Dodaj do ulubionych

Pytanie retoryczne:

21.02.11, 09:12
dziewczyny zlozylam podania do przedszkoli -nursery dla dziecka urodzonego koncem roku 2007 do 3ech szkół podtawowych. Dostal sie do jego z nich od razu,chodzi na 2,5h, ale chcialabym aby do szkoly chodzil innej ,lepszej wg mnie, dlatego zadnych podan nie wycofywalam i teraz mam: 2 podania zlozone i do trzeciej chodzi. Czy skoro go przyjeli juz do jakiegosc przedszkola to pozostle szkoly gdzie zlozylismy podania juz sa poinformowane o tym i nie biora jego kandydatury pod wage czy nadal moze ktos stamtad zadzwonic i mozemy przeszkoczyc do innej szkoly? drugie pytanie wzzniejsze: czy jesli chodzi (lub chodzilby do innego) nuresery przy szkole, to potem w 2012 roku pojdzie do reception czyli juz podstawowki do tej szkoly automatycznie czy musze skladac nowe podanie -tym razem do reception do tej konkretnej szkoly czy innej? wydaje mi sie ze podania do innych nursery beda nadal rozpatrywane i moga w kazdej chwili zadzwonic i bede mogla go przeniesc, a jesli jz chodzi do jakies nursery (albo bedzie chodzil do innego) to nie musze skladac podan osobnych do reception juz tylko pojdzie do tej podstawowki automatycznie, prosze napiszcie jesli sie myle ,bo boje sie ze jesli tak jest to przegapie jakies terminy :)
pozdrawiam serdecznie
clonek13
Obserwuj wątek
    • bibba Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 09:46
      o miejsce w reception ubiega sie w procesie odrebnym od tego o miejsce w nursery. wiec, tak - jesli chcesz, by twoj syn chodzil do reception w innej szkole, to powinnas zlozyc podanie i wybrac te szkole jako swoja first preference. co niczego nie gwarantuje :) ale probowac trzeba.
      jesli chodzic bedzie do nursery w twojej wybranej szkole, nadal musisz skladac podanie o miejsce w reception, takie sa procedury.

o to ci chodzilo?
      • clonek13 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 09:51
        dzieki bradzo :)
        jesli syn jest z konca 2007 to nie zaczely sie jeszcze nabory na reception?kiedy sie zaczna ?we wrezsniu 2011?
        • bibba Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 09:57
          nie, nabor do reception na rok 2012-2013 bedzie w przyszlym roku kalendarzowym, lub pod koniec tego, sprawdz na stronie swojego hrabstwa.
          • clonek13 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 11:03
            dzięki bardzo za odpowiedzi :*
    • marzencia2333 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 13:19
      Radze podania do recepcion czy primary radze skldac jak naj wczesniej sie da. Mi tlumaczyly nauczycielki, ze pierwszensto przy przyjmowaniu do szkoly maja osoby ktore wczesniej zlozyly aplikacje o przyjecie do szkoly, a potem rodzenstwa w szkole i potem frekwencja jesli dziecko chodzilo do nurs przy szkole a potem cala reszta. Nie wiem jak w innych szkolach ale u nas wlasnie tak. Czyl jak moj syn chodzi do nurs i idzie do klasy nastepnej podanie mialam mozliwos zlozyc w listopadzie do 21 stycznia potem jest juz za pozno i masz bardzo male szanse na dosanie sie doszkoly jakiej bys chcaila
      • bibba Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 13:37
        tak. ja rowniez slysze takie rady i nie bardzo rozumiem jak sie do nich zastosowac, bo wszystkie podania podlegaja formalnemu procesowi skladania aplikacji, ktory otwarty jest od jakiejs tam daty uprzedzajacej poczatek roku szkolnego i zamyka sie na kilka miesiecy przed nim. chyba, ze mowimy o szkolach prywatnych?
        • marzencia2333 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 13:39
          To co ja pislam to nie jest szkola prywatna poprostu nalezy jak najwczesniej posiadac takie podanie i jak najszybciej je zlozyc.
      • dariazv Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 13:40
        marzencia w jakim rejonie mieszkasz?
        U nas wyglada to inaczej-o przyjecie do szkoly sklada sie do councilu a nie do poszczegolnych szkol. Mozna oddac wszytko do szkoly ale oni i tak do councilu to przesylaja. To ze dziecko jest w nursery przy szkole nie daje gwarancji ze dostanie miejsce w reception.
        Ale pewnie kazdy rejon ma inne zasady.

Moja corka urodzila sie tego samego dnia co twoj syn:-)
        • bibba Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 13:44
          tak wlasnie jest i w moim hrabstwie, jestem przekonana, ze tak jest wszedzie.
          • clonek13 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 14:12
            ja bylam na jesieni 2010 zapisac dziecko do szkoly,poszlam osobiscie tam po formularz , Pani zapytala czy szkola czy przedszkole? powiedzialam ze nie wiem bo moje dziecko urodzilo sie w pazdzierniku 2007, i ona sprawdzila w swojej tabeli na biurku i powiedziala ze do nursery idzie na wrzesien 2011, no ale papiery zlozylam i przyjeli go od razu bo mieli miejsce, dlatego u nas -zachodni Londyn idzie sie do szkoly bezposrednio i Pani w recepcji za nic ci wczesniej nie przyjmie papierow jesli Twojego dziecka nie ma przedzialach wiekowych w `tabeli na ktorą patrza`wiec nie bardzo moge isc zapisac wczesniej, bo jak bylam w marcu 2010 to mnie pogonili bo mowili ze za wczesnie przyszlam , moge jedynie isc na poczatku syna rekrutacji , i byc jedna z pierwszych osob ktore zloza podanie, dlatego wolalam was zapytac czy musze do reception osobno skladac, i dzieki wam wiem ze musze, bo siedzialabym sobie grzecznie myslac ze automatycznie przeskoczy do szkoly z tego nursery ....
            • dariazv Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 14:40
              clonek do nursery tak jak mowisz zapisuje sie w szkole,ja nawet przez telefon to zalatwilam,natomiast do reception przez council. gdzie w zach londynie mieszkasz? Ja tesz jestem z tej strony-na acton
              • clonek13 Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 21:07
                ja naleze pod Ealing Council , nie wiedzialam ze do councilu w tej sprawie , musze sie popytwac tam wiec
                • dariazv Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 22:33
                  clonek13 napisała:

> ja naleze pod Ealing Council

To moze na jakies spotkanie na kawke na Ealingu:-)?
                • urodda Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 23:20
                  Z tego co wiem Ealing Council rozpatruje ale podanie możesz wziąć ze szkołylub z Councilu i w tych też dwóch miejscach zostawić jak ci wygodnie. Jest też opcja rejestracji przez internet.
    • urodda Re: Pytanie retoryczne: 21.02.11, 20:56
      Ja też zachodni Londyn. U mnie tak jak dziewczyny pisały wcześniej nie ma znaczenia czy dziecko uczęszcza w danej szkole do nursery ani tez kolejność składana podania. Sprawy te sa rozpatrywane przez counsil. Z tego co mówiły panie w sekretariacie podstawowym kryterium jest to czy jest się w rejonie. Jeśli osób z rejonu jest dużo to wybierają te które mają najbliżej, nie bez znaczenia jest też rodzeństwo w tej samej szkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka