kinmalek 23.03.11, 02:01 zachciało mi się ostanio,ale nigdy tutaj nie widziałam,jest szansa gdzieś kupić??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monstroteratum.furiosum Re: kalarepa 23.03.11, 02:10 W supermarkecie nie widzialam. Ja kupuje w hinduskich/azjatyckich sklepach. Nazywa sie Kohlrabi. Odpowiedz Link
ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 10:19 Witam! Dla mnie to to warzywo dodawane do tacki z włoszczyzną tam jest marchew pietruszka i właśnie mi to zmakuje na kalarepe. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 10:48 To na tacce to nie jest kalarepa. Obawiam się również, że 'pietruszka' też nią nie jest.. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 10:49 Tzn. 'pietruszka' nie jest pietruszką, a nie kalarepą ;) Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 11:57 To na tacce to pewnie turnip czyli chyba rzepa albo swede (brukiew) i parsnip czyli pasternak :-) Ja sama uprawiam kalarepke, bo mi jej bardzo latem brakuje a do tej pory nie udalo mi sie jej nigdzie "sklepowo" dopasc. Odpowiedz Link
mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 10:53 Kupilam kiedys na markecie.Ale nawet tam czesto jej nie spotykam. Odpowiedz Link
asica74 Re: kalarepa 23.03.11, 11:05 Kupilam ostatnio w polskim sklepie. Ale nie wiem co z nia sie robi? Na surowo? Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: kalarepa 23.03.11, 11:21 ja kocham kalarepe po prostu na surowo, jak jablko ;) a korzen pietruszki a raczej to co wyglada na korzen pietruszki to chyba pasternak jest?? Odpowiedz Link
pelagia_pela Re: kalarepa 23.03.11, 11:28 To na tacy to rzepa, a kalarepa u mnie w Tesco na wage jest codziennie i na targu mozna dostac zawsze. Odpowiedz Link
kinmalek glasscraft 23.03.11, 12:18 A jak ją uprawiasz?ile takie coś rośnie? w domu? na zewnąrz?jakieś nasiona się kupuje? Odpowiedz Link
glasscraft Re: glasscraft 23.03.11, 12:37 Rosnie w ogrodzie, mozliwe ze w pojemnikach tez by Ci sie udalo, bo nie musi byc gleboko. Kupuje nasiona w sklepie ogrodniczym (jezeli sklep nie ma, to mozna znalezc online) - np tu: www.marshalls-seeds.co.uk/search-results.html?fq=kohl+rabi Tylko trzeba uwazac na golebie - bo one bardzo sobie lubia "podgryzac" kapustkowe warzywa :-) Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:11 Kalarepa jest dosc prosta w uprawie, jak masz miejsce w ogrodku na kawalek grzadki to zasiej lub posadz z rozsady (wszystkie wieksze sklepy ogrodnicze sprzedaja rozsady kalarepy w kwietniu/maju. Mozna jesc na surowo, dobra jest tez w zupie, albo gotowana w kawalkach lub puree, albo nawet mozna upiec w piekarniku (skropic oliwa najpierw) Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:12 PS: a pietruszki korzennej to tu w zyciu nie widzialam, to jest zupelnie nieznane w UK warzywo :-D Nawet nasiona bedzie pewnie ciezko kupic. Odpowiedz Link
mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 12:21 Powaznie nie widzialas pietruszki korzennej???? Ja ja widze w kazdym sklepie. Parsnip sie nazywa. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 12:23 To co widzisz w każdym sklepie, to jest pl.wikipedia.org/wiki/Pasternak_zwyczajny a nie pietruszka. Odpowiedz Link
edzior1 Re: kalarepa 23.03.11, 14:56 www.marshalls-seeds.co.uk/hamburg-parsley-turnip-rooted-seeds-pid2364.html nasza pietruszka poczciwina, niezbyt znane warzywo w Uk, ale owszem nasiona mozna kupic.... Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:38 mama_vinca napisała: > Powaznie nie widzialas pietruszki korzennej???? Ja ja widze w kazdym sklepie. > Parsnip sie nazywa. Jak mawial Terry Wogan: "Is it me??" <wali glowa o stol> Odpowiedz Link
mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 12:55 Ja bylam swiecie przekonana ze to pietruszka. Wiec czym sie te dwa warzywa roznia ? Bo dla mnie wygladaja identycznie. O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno. Odpowiedz Link
pelagia_pela Re: kalarepa 23.03.11, 13:08 >O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno. Czyli zle? Dla mnie dostepnosc 'organic' warzyw, ktore super smakuja jest o niebo lepsza niz w Polsce gdzie wlasciwie nie wiesz skad warzywa pochodza na targu. No chyba, ze masz hektar ziemii albo znajomego rolnika. Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 13:08 mama_vinca napisała: > O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno. Bo niestety jak sie chce warzywa i owoce sezonowe miec przez caly rok, to brakiem smaku sie to konczy. Cos za cos... Pietruszka ma "dupke" wystajaca do gory, pasternak ma "dupke" wklesla, ze sie tak organicznie wyraze :-D Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 21:16 mama_vinca napisała: > Ja bylam swiecie przekonana ze to pietruszka. Wiec czym sie te dwa warzywa rozn > ia ? > Bo dla mnie wygladaja identycznie. O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc a > ni warzywo nie smakuje tak jak powinno.t Smaku pietruszki to ja nawet dobrze nie pamietam. Pietruszka poza tym nie jest wykorzystywana w Polsce tak bardzo, jak pasternak tutaj - do zupy lub surowki ludzie dodaja, i to chyba wszystko. Pasternak mozna do zupy, albo nawet cala zupe pasternakowa ugotowac, mozna upiec, mozna ugotowac w kawalkach, mozna zrobic puree, albo nawet przysmazyc, jak ktos tak lubi. Smak ma raczej slodszy i bardziej pieprzny od pietruszki, i bardziej miekki miazsz. Odpowiedz Link
ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 10:43 Smaku pietruszki to ja nawet dobrze nie pamietam. Pietruszka poza tym nie jest > wykorzystywana w Polsce tak bardzo, jak pasternak tutaj - do zupy lub surowki > ludzie dodaja, i to chyba wszystko. Nie wszystko, przede wszystkim pieczona (na pare sposobow) nieodzowny dodatek do niedzielnego obiadu Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 25.03.11, 10:46 To wlasnie pasternak jest tutaj pieczony do niedzielnego obiadu, nie pietruszka :-) Odpowiedz Link
ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 11:38 Wiem, mialo byc pieczony, nie pieczona, zreszta wynika to z tekstu do ktorego sie odnioslam :) Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 25.03.11, 11:47 ilonka45 napisała: > > Nie wszystko, przede wszystkim pieczona (na pare sposobow) nieodzowny dodatek d > o niedzielnego obiadu Pieczona pietruszka???? Odpowiedz Link
jaleo Re: kalarepa 25.03.11, 14:03 ilonka45 napisała: > Nie, pasternak czy jak mu tam, pyszny :) Dlatego tez napisalam wyzej, ze pasternak mozna upiec: "Pasternak mozna do zupy, albo nawet cala zupe pasternakowa ugotowac, MOZNA UPIEC, mozna ugotowac w kawalkach, mozna zrobic puree, albo nawet przysmazyc, jak ktos tak lubi" Odpowiedz Link
ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 15:07 Przeczytalam uwazniej (nie moge sie skupic na czytaniu w pracy) i rzeczywiscie napisalas, ze ludzie tutaj wiecej wykorzystuja pasternak niz w Polsce pietruszke i z tym sie zgadzam, nie rozumiem natomiast Twojego oburzenia: pietruszka pieczona?????????, ja akurat robilam w Polsce i zupe z pietruszki (z curry) i pieklam korzen pietruszki w ten sam sposob jak tutaj sie piecze pasternak i smakowaly obydwa znakomicie. Nie uzywam do skrapiania oliwy (przypalala sie), tylko tradycyjnie obgotowuje cwiartki pasternaka, po czym skrapiam olejem, sola, pieprzem i polewam miodem (troszke), najsmaczniejszy jest jednak ze smalcem z gesi....jak zreszta pieczone ziemniaki. Jadlas ciasto z pasternaku? :) Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 12:39 E tam ciezko :-) www.marshalls-seeds.co.uk/hamburg-parsley-turnip-rooted-seeds-pid2364.html Odpowiedz Link
kinmalek Re: kalarepa 23.03.11, 13:19 ok.czyli co,kupuję nasiona wsadzam w ziemię i tyle,tak?a do jedzenia będą dopiero w okresie letnim? Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 13:27 W bardzo duzym skrocie. Trzeba jeszcze podlewac :-) plus jak zaczna rosnac to dobrze jest je "przeczesac" troche, zeby tloku nie bylo no i niestety czekac na to jak urosna :-( Jezeli nie chcesz miec setek gotowych do jedzenia na raz, to wysiewaj partiami w odstepach tygodnia/dwoch. Odpowiedz Link
ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 14:33 no to faktycznie ani rzepa ani pietruszka ;) dlatego po pierwszym razie nie kupowałam już więcej.. I z tego co się oriętuję to też nie mogę przeleżeć w ziemi bo zdrewnieję (o kalarepe mi chodzi) Smacznej kalarepy ;) Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 14:44 Takie max wielkosci pilki do tenisa - wieksze robia sie takie wlasnie zdrewniale. Odpowiedz Link
kinmalek Re: kalarepa 23.03.11, 16:00 no tak zapomniałam o podlewaniu,widać jaki ze mnie ogrodnik ,;) kurcze jedyny problem to że ten kalarepy chce mi się juuuuuuuuż ,:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 16:09 Niestety, na taka "chcice" to nie poradze :-) oprocz faszerowania Cie madrosciami w stylu "patience is a virtue" albo cos kolo tego :-) Powodzenia w uprawie i chrupaniu!!!!!!!! Odpowiedz Link
ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 16:36 online kupisz jak taka potrzeba i chcica ;) www.bocian.co.uk/produkt/183/7378.html Odpowiedz Link
kobylczusia Re: kalarepa 24.03.11, 19:45 często w tych tureckich jest, ja kocham kalerepe na surowo, smażoną albo w zupie, ale na poczatku naprawde sie duzo oszukałam Odpowiedz Link
7oz Re: kalarepa 25.03.11, 14:58 W zeszłym roku kupiłam jesienią na Pick Your Own na pobliskiej farmie ale chyba mają ją tylko sezonowo. Odpowiedz Link