23.03.11, 02:01
zachciało mi się ostanio,ale nigdy tutaj nie widziałam,jest szansa gdzieś kupić???
Obserwuj wątek
    • monstroteratum.furiosum Re: kalarepa 23.03.11, 02:10
      W supermarkecie nie widzialam. Ja kupuje w hinduskich/azjatyckich sklepach. Nazywa sie Kohlrabi.
    • ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 10:19
      Witam! Dla mnie to to warzywo dodawane do tacki z włoszczyzną tam jest marchew pietruszka i właśnie mi to zmakuje na kalarepe.
      • dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 10:48
        To na tacce to nie jest kalarepa. Obawiam się również, że 'pietruszka' też nią nie jest..
        • dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 10:49
          Tzn. 'pietruszka' nie jest pietruszką, a nie kalarepą ;)
        • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 11:57
          To na tacce to pewnie turnip czyli chyba rzepa albo swede (brukiew) i parsnip czyli pasternak :-)
          Ja sama uprawiam kalarepke, bo mi jej bardzo latem brakuje a do tej pory nie udalo mi sie jej nigdzie "sklepowo" dopasc.
    • mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 10:53
      Kupilam kiedys na markecie.Ale nawet tam czesto jej nie spotykam.
    • asica74 Re: kalarepa 23.03.11, 11:05
      Kupilam ostatnio w polskim sklepie. Ale nie wiem co z nia sie robi? Na surowo?
      • carmelaxxx Re: kalarepa 23.03.11, 11:21
        ja kocham kalarepe po prostu na surowo, jak jablko ;) a korzen pietruszki a raczej to co wyglada na korzen pietruszki to chyba pasternak jest??
        • pelagia_pela Re: kalarepa 23.03.11, 11:28
          To na tacy to rzepa, a kalarepa u mnie w Tesco na wage jest codziennie i na targu mozna dostac zawsze.
          • kinmalek glasscraft 23.03.11, 12:18
            A jak ją uprawiasz?ile takie coś rośnie? w domu? na zewnąrz?jakieś nasiona się kupuje?
            • glasscraft Re: glasscraft 23.03.11, 12:37
              Rosnie w ogrodzie, mozliwe ze w pojemnikach tez by Ci sie udalo, bo nie musi byc gleboko. Kupuje nasiona w sklepie ogrodniczym (jezeli sklep nie ma, to mozna znalezc online) - np tu:
              www.marshalls-seeds.co.uk/search-results.html?fq=kohl+rabi
              Tylko trzeba uwazac na golebie - bo one bardzo sobie lubia "podgryzac" kapustkowe warzywa :-)
    • jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:11
      Kalarepa jest dosc prosta w uprawie, jak masz miejsce w ogrodku na kawalek grzadki to zasiej lub posadz z rozsady (wszystkie wieksze sklepy ogrodnicze sprzedaja rozsady kalarepy w kwietniu/maju.
      Mozna jesc na surowo, dobra jest tez w zupie, albo gotowana w kawalkach lub puree, albo nawet mozna upiec w piekarniku (skropic oliwa najpierw)
      • jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:12
        PS: a pietruszki korzennej to tu w zyciu nie widzialam, to jest zupelnie nieznane w UK warzywo :-D Nawet nasiona bedzie pewnie ciezko kupic.
        • mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 12:21
          Powaznie nie widzialas pietruszki korzennej???? Ja ja widze w kazdym sklepie.
          Parsnip sie nazywa.
          • dorotus76 Re: kalarepa 23.03.11, 12:23
            To co widzisz w każdym sklepie, to jest
            pl.wikipedia.org/wiki/Pasternak_zwyczajny
            a nie pietruszka.
            • edzior1 Re: kalarepa 23.03.11, 14:56
              www.marshalls-seeds.co.uk/hamburg-parsley-turnip-rooted-seeds-pid2364.html
              nasza pietruszka poczciwina, niezbyt znane warzywo w Uk, ale owszem nasiona mozna kupic....
          • jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 12:38
            mama_vinca napisała:

> Powaznie nie widzialas pietruszki korzennej???? Ja ja widze w kazdym sklepie.
            > Parsnip sie nazywa.

Jak mawial Terry Wogan: "Is it me??" <wali glowa o stol>
            • mama_vinca Re: kalarepa 23.03.11, 12:55
              Ja bylam swiecie przekonana ze to pietruszka. Wiec czym sie te dwa warzywa roznia ?
              Bo dla mnie wygladaja identycznie. O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno.
              • pelagia_pela Re: kalarepa 23.03.11, 13:08
                >O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno.

Czyli zle? Dla mnie dostepnosc 'organic' warzyw, ktore super smakuja jest o niebo lepsza niz w Polsce gdzie wlasciwie nie wiesz skad warzywa pochodza na targu. No chyba, ze masz hektar ziemii albo znajomego rolnika.
              • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 13:08
                mama_vinca napisała:

> O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc ani warzywo nie smakuje tak jak powinno.
                Bo niestety jak sie chce warzywa i owoce sezonowe miec przez caly rok, to brakiem smaku sie to konczy. Cos za cos...

Pietruszka ma "dupke" wystajaca do gory, pasternak ma "dupke" wklesla, ze sie tak organicznie wyraze :-D
              • jaleo Re: kalarepa 23.03.11, 21:16
                mama_vinca napisała:

> Ja bylam swiecie przekonana ze to pietruszka. Wiec czym sie te dwa warzywa rozn
                > ia ?
                > Bo dla mnie wygladaja identycznie. O smaku pisac nie bede bo tutaj zaden owoc a
                > ni warzywo nie smakuje tak jak powinno.t

Smaku pietruszki to ja nawet dobrze nie pamietam. Pietruszka poza tym nie jest wykorzystywana w Polsce tak bardzo, jak pasternak tutaj - do zupy lub surowki ludzie dodaja, i to chyba wszystko. Pasternak mozna do zupy, albo nawet cala zupe pasternakowa ugotowac, mozna upiec, mozna ugotowac w kawalkach, mozna zrobic puree, albo nawet przysmazyc, jak ktos tak lubi. Smak ma raczej slodszy i bardziej pieprzny od pietruszki, i bardziej miekki miazsz.
                • ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 10:43
                  Smaku pietruszki to ja nawet dobrze nie pamietam. Pietruszka poza tym nie jest
                  > wykorzystywana w Polsce tak bardzo, jak pasternak tutaj - do zupy lub surowki
                  > ludzie dodaja, i to chyba wszystko.

Nie wszystko, przede wszystkim pieczona (na pare sposobow) nieodzowny dodatek do niedzielnego obiadu
                  • glasscraft Re: kalarepa 25.03.11, 10:46
                    To wlasnie pasternak jest tutaj pieczony do niedzielnego obiadu, nie pietruszka :-)
                    • ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 11:38
                      Wiem, mialo byc pieczony, nie pieczona, zreszta wynika to z tekstu do ktorego sie odnioslam :)
                  • jaleo Re: kalarepa 25.03.11, 11:47
                    ilonka45 napisała:

>
                    > Nie wszystko, przede wszystkim pieczona (na pare sposobow) nieodzowny dodatek d
                    > o niedzielnego obiadu

Pieczona pietruszka????
                    • ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 12:14
                      Nie, pasternak czy jak mu tam, pyszny :)
                      • jaleo Re: kalarepa 25.03.11, 14:03
                        ilonka45 napisała:

> Nie, pasternak czy jak mu tam, pyszny :)

Dlatego tez napisalam wyzej, ze pasternak mozna upiec:

"Pasternak mozna do zupy, albo nawet cala zupe pasternakowa ugotowac, MOZNA UPIEC, mozna ugotowac w kawalkach, mozna zrobic puree, albo nawet przysmazyc, jak ktos tak lubi"
                        • ilonka45 Re: kalarepa 25.03.11, 15:07
                          Przeczytalam uwazniej (nie moge sie skupic na czytaniu w pracy) i rzeczywiscie napisalas, ze ludzie tutaj wiecej wykorzystuja pasternak niz w Polsce pietruszke i z tym sie zgadzam, nie rozumiem natomiast Twojego oburzenia: pietruszka pieczona?????????, ja akurat robilam w Polsce i zupe z pietruszki (z curry) i pieklam korzen pietruszki w ten sam sposob jak tutaj sie piecze pasternak i smakowaly obydwa znakomicie. Nie uzywam do skrapiania oliwy (przypalala sie), tylko tradycyjnie obgotowuje cwiartki pasternaka, po czym skrapiam olejem, sola, pieprzem i polewam miodem (troszke), najsmaczniejszy jest jednak ze smalcem z gesi....jak zreszta pieczone ziemniaki. Jadlas ciasto z pasternaku? :)
        • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 12:39
          E tam ciezko :-)

www.marshalls-seeds.co.uk/hamburg-parsley-turnip-rooted-seeds-pid2364.html
          • kinmalek Re: kalarepa 23.03.11, 13:19
            ok.czyli co,kupuję nasiona wsadzam w ziemię i tyle,tak?a do jedzenia będą dopiero w okresie letnim?
            • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 13:27
              W bardzo duzym skrocie. Trzeba jeszcze podlewac :-) plus jak zaczna rosnac to dobrze jest je "przeczesac" troche, zeby tloku nie bylo no i niestety czekac na to jak urosna :-(
              Jezeli nie chcesz miec setek gotowych do jedzenia na raz, to wysiewaj partiami w odstepach tygodnia/dwoch.
              • ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 14:33
                no to faktycznie ani rzepa ani pietruszka ;) dlatego po pierwszym razie nie kupowałam już więcej.. I z tego co się oriętuję to też nie mogę przeleżeć w ziemi bo zdrewnieję (o kalarepe mi chodzi) Smacznej kalarepy ;)
                • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 14:44
                  Takie max wielkosci pilki do tenisa - wieksze robia sie takie wlasnie zdrewniale.
                  • kinmalek Re: kalarepa 23.03.11, 16:00
                    no tak zapomniałam o podlewaniu,widać jaki ze mnie ogrodnik ,;) kurcze jedyny problem to że ten kalarepy chce mi się juuuuuuuuż ,:)
                    • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 16:09
                      Niestety, na taka "chcice" to nie poradze :-) oprocz faszerowania Cie madrosciami w stylu "patience is a virtue" albo cos kolo tego :-)
                      Powodzenia w uprawie i chrupaniu!!!!!!!!
    • ingaki Re: kalarepa 23.03.11, 16:36
      online kupisz jak taka potrzeba i chcica ;)
      www.bocian.co.uk/produkt/183/7378.html
      • glasscraft Re: kalarepa 23.03.11, 17:22
        Tylko, ze nie wszedzie chyba dostarczaja :-(
        • kobylczusia Re: kalarepa 24.03.11, 19:45
          często w tych tureckich jest, ja kocham kalerepe na surowo, smażoną albo w zupie, ale na poczatku naprawde sie duzo oszukałam
    • 7oz Re: kalarepa 25.03.11, 14:58
      W zeszłym roku kupiłam jesienią na Pick Your Own na pobliskiej farmie ale chyba mają ją tylko sezonowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka