Dodaj do ulubionych

Szybki letni obiad

11.04.11, 18:12
Dziewczyny macie moze jakies proste fajne i najwazniejsze szybkie przepisy na letni obiad? Ale nie na slodko.
Ostatnio jak jest ladna pogoda to spedzamy duzo czasu za zewnatrz i jak wracamy to trzeba cos na szybko szykowac.
Ja do tej pory robilam jakies sosy do ryzu czy makaronu, ale oprocz tego, ze dlugo sie je przygotowuje to jeszcze sie dosyc dlugo dusza.
Tak na szybko to robie w sumie sos do makaronu z soczewica albo pesto ze szpinaku, ktorego moj synek nie lubi zbytnio.
Macie moze cos takiego z czym mozna sie wyrobic w pol godziny?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • czarny_uk_anka Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 18:35
      w pol godziny to mase rzeczy mozna zrobic :) Makaron z kukurydza, cebula i tunczykiem z puszki, nalesniki, ryz z klopsami ze sloika, no i mase rzeczy z Icelandu-gotowa salatka,jakas ryba na 5 minut na patelnie i frytki.Zobacz tam na ich stronie cos mi mignelo ze zapracowane mamy kupuja jakies tam produkty bo sa na szybko-ja dlatego lubie Iceland :)
    • gypsi Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 18:53
      Szybki sos do makaronu wstazki - podsmazyc kawalki piersi kurzej, dodac pomidory z puszki lub swieze, potem mascarpone, doprawic slodkim sosem chilli i bazylia. Dzieci uwielbiaja.
      • wiwi1 Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 19:21
        czarny uk anka dzieki za dobre checi, ale zapomnialam dodac, ze jedzenie sloikowe i takie gotowce to u mnie odpadaja wlasnie, no nie dam rady sie przemoc;)
        gypsi, Twoj przepis brzmi smacznie, wyprobuje na pewno. Robie podobna wersje wlasnie w pomidorach i z mascarpone, ale to tez do zapiekania w piekarniku z godzine a nie pomyslalam, ze tak na szybko tez mozna.
        Dzieki, dzieki i prosze o wiecej:)
        • czarny_uk_anka Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 22:39
          ja to sloikowe jedzenie wlasnie....ale tunczyk z makaronem i kukurydza i cebulka juz nie sloikowy a jest pyszny,gotujesz makaron, dodajesz warzywa i tunczyka i gotowe.10 minut.Jest dobre na zimno takze.Mlode ziemniaki z kefirem i koperkiem? :)
    • kingaolsz Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 19:26
      My dzis mielismy letni obiad - ziemniaki mlode, kalafior i jajko sadzone ( jeszcze bardzo mi brakowalo mizerii, ale na to jeszcze troche poczekam).
      • kalasotka Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 19:38
        E tam, ja mizerie uwielbiam i serwuje ja sobie caly rok:)

Co do szybkiego obiadu to polecam risotto (kukurydza+podsmazone kawalki kurczaka, lub z grzybami lub inne wariacje).
        • kingaolsz Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 19:43
          Mizeria z tych wielkich ogorkow to nie to, ja tylko ogorki gruntowe w niej lubie.
          • padynt Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 20:21
            Kinga, a gdzie kupujesz gruntowe?
            • kingaolsz Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 20:45
              Ja w Londynie, wiec wiekszosc lokalnych, polskich sklepow je sprzedaje, ale tez mam swoja wlasna hodowle i te sa najlepsze :)
              • padynt Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 20:53
                Myślałam , że może gdzieś tu mają poza sezonem:( Też wolę gruntowe mają inny smak i pachną w całym domu:)
                • espionka Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 22:46
                  też mam ten problem :)
                  polecam przepisy francuskiei:
                  1. ratatouille z warzywkami bez obierania
                  pokroj cukinie, oberzyne, pomidory , zeszklij na oliwie cebule dodaj warzywa i dus pod przykryciem ,mozesz dodac warzywna kostke rosolowa , albo wegete , albo inne przyprawy ,
                  czosnek , tymianek , jak bedzie za suche to podlej woda.
                  normalnie ratatuja powinna byc rozgotowana , ja takiej nie lubie , potem
                  mozesz podac to z kasza , albo zalac kasze dodac mozarelle i zapiec

2.makaron jakis pelnoziarnisty , moze byc motylki , ugotowac al dente
                  dodac pokrojone suszone pomidory i odrobine oliwy z tych pomidorow ,
                  przekrojone na pol pomidorki koktailowe , listki bazylii i pokrojona w
                  kostke mozzarelle
                  mozesz posypac prazonymi orzeszkami piniowymi , albo ziarnami slonecznika

3. wersja bezmiesnego raclette jak sie nie ma aparatu

ugotowane na twardo ziemniaki , pokroj , wrzuc na patelnie , dodaj cebule ,
                  i rozne inne , ja lubie pomidorki suszone , ale moga byc tez swierze ,
                  mozesz dac ogorki w occie pokrojone , albo kiszone , daj co chcesz ,
                  papryke np.
                  przykryj to plastrami latwo topliwrgo sera , posyp ziolami , papryka ,
                  przykryj i podgrzewaj az ser sie rozleje , mozesz wbic jajko

• natina0 Re: Szybki letni obiad 11.04.11, 23:39
                    właśnie chciałam napisać,najlepszy na świecie obiad:ziemniaki,sadzone jajko,kalafior,mizeria i kefir,jezuuu ślinotok mam:|)

a wszelkiego rodzaju chłodniki,próbowałaś?
                    • panixx Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 00:03
                      Dla mnie typowo letni i szybki obiad to wlasnie ziemniaczki z jajkiem sadzonym i kalafiorem/mizeria.
                      Omlety z przeroznymi nadzieniami (np z cukinia)
                      Podsmazyc/podpiec dobre kielbaski, albo szybko usmazyc filet ze swiezej ryby + ugotowac ziemniaki (najelepiej mix: zwykle i slodkie i zrobic puree) + salatka

Ja bardzo czesto gotuje przerozne potrawy w hurtowych ilosciach, porcjuje i zamrazam. To jest dla mnie szybki obiad :)
    • izabelski Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 00:31
      moze nei letnie - ale szybki

4 plastry niewedzonego boczku pokroic byle jak
      podsmazyc na lyzce oliwy
      dodac puszke posiekanych pomidorow
      pol litra wody
      puszke ciecierzycy
      sol, pieprz do smaku
      ja dodaje jeszcze 2 szczypty selerowej soli
      gotowac pod przykryciem przez 15-20 min
      osobno ugotowac makaron (pokruszony na krotsze kawalki spaghetti)
      • erga4 Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 12:08
        u nas sprawdza się kurczak z żurawiną w sosie - przyprawic jak kto lubi (ja daje duzo tymianku) i do tego kasza jeczmiienna lub gryczana.
        szybciutko i smacznie.
        albo ziemniaczki z jajem sadzonym.
        • wiwi1 Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 17:06
          Chlodnikow nie probowalam i chyba nawet nigdy je jadlam, musze sprawdzic w google czym sie to je;)
          Jesli chodzi o jajkoo sadzoen czy jajko na miekko to ja bardzo lubie tylko od jakiego wieku dziecku mozna nie sciete jajko podawac? Moj ma 23 miesiace i tylko jajecznice albo na twardo , boje sie dawac nie sciete jajko.
          No i mrozenie wlasnych obiadow to tez jest dobry pomysl, tylko ja czesto robie sosy z soczewica albo cieciorka czy to mozna mrozic? I jak dlugo przechowywac w zamrazalniku?
          • natina0 Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 17:19
            jeśli byś chciała mogę Ci podać kilka przepisów na chłodnik,tylko napisz czy wolicie wytrawne czy słodkie.Chłodnik to coś w rodzaju zimnej zupy.Chłodniki są dobre na gorące dni kiedy nie ma się za bardzo ochoty jeść.

Moja corka ma 14 mscy uwielbia jajka sadzone z lejącym żółtkiem,ale zawsze upewniam się ze białko jest dobrze ścięte.Nic jej nie jest i mam nadzieję,że źle nie robię.
            • wiwi1 Re: Szybki letni obiad 12.04.11, 17:49
              Natina jak masz jakies fajne przepisy to chetnie wyprobuje:)
              Na slodko raczej nie, bo my na slodko sniadanie jemy, kasze z owocami suszonymi, potem jogurt naturalny z jakim owocem, wiec staram sie, zeby obiad juz na slodko nie byl.
              Dzieki:)
    • zaba-ryba Re: Szybki letni obiad 14.04.11, 03:58
      Przed wyjsciem do przedszkola (albo wieczorem poprzedniego dnia) gotuje ziemniaki i gdy są "potrzebne" polewam oliwa/olejem, obsypuje ziolami i wsadzam do piekarnika mniam mniam mniam w pierwszej piatce posilkow mojej 4-latki, bedacej mega niejadkiem. Do tego jogurt naturalny+ogórek+czosnek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka