Dodaj do ulubionych

weryfikacja na ebay

04.05.11, 12:30
dziewczyny , zablokowano mi mozliwosc wystawiania rzeczy na sprzedaz, mam zaledwie 10 pozytywow ,na allegro od niedawna jako biznes seller, pisza ze weryfikuja mnie jako sprzedawce, ze jestem w posiadaniu towaru ktory sprzedaje itd, prosili o przeslanie rachunkow, faktur, pytali sklad mam towar itd, wiec im zeskanowalam kilka faktur, podziekowali i teraz chca rachunek jakis zeby potwierdzic adres ,wiec im tez zeskanowalam . ale dla nich to malo, ostatnia rzeczy jak chca ode mnie to skan mojego paszportu albo ID, albo prawka, ja posiadam tylko paszport ale strasznie sie boje oszustow, boje sie im ten skan wysylac, napisalam im o tym ale oni nadal chca ten skan, i dziekuja za moja kooperacje.
pewnie ktos mi chcial narobic problemow, nie mialam poki co niejasnosci na ebayu, tylko jeden klient chcial zejsc z ceny o 10f i sie grzecznie nie zgodzilam , byc moze on, ale to teraz znaczenia nie ma, sek w tym ze chcialam wiedziec czy ktokolwiek z was byl w ten sposob weryfikowany i czy tez przesylal ten skan ID? czy na tym sie skonczylo i odblokowali czy nadal wolali o jakies dokumnety>?
boje sie ze ktos przechwyci ten skan paszportu i wykorzysta go, narobi mi problemow,dlatego wole sie upewnic czy to normalna procedura.dzieki
Obserwuj wątek
    • clonek13 korekta 04.05.11, 12:32
      korekta :w trsci sie pomylilam , nie chodzi o allegro ale o ebay.co.uk
      • cherrie Re: korekta 04.05.11, 12:50
        no cos TY KOBIETO!!!
        Handluje juz na ebay'u troche, weryfikacja polegala na odebraniu telefonu z ebaya - na moj nr domowy i wspianiu podanego przez nich hasla.
        Nigdy nie slyszalam nawet nigdzie, zeby chcieli od kogos rachunki, a z tym paszportem to juz mega przesada. Ja bym chyba na policje zglosila!!!
        • cherrie Re: korekta 04.05.11, 12:55
          -a i jeszcze z tym zablokowanym kontem, to normalna procedura. Nic nie zrobisz.t Tak jest zawsze w przypadku nowicjuszy, ktorzy staja sie na dzien dobry sprzedawcami.
          Dlatego na poczatku lepiej byc przez jakis czas tylko kupujacym, pozbierac troche feedbackow, a potem przeksztalcic konto w biznesowe.
          Musisz przeczekac.

-
          www.muslin-squares.com
          • clonek13 Re: korekta 04.05.11, 12:59
            ja dzwonilam do nich na podany na ebayu numer, wyskoczyl pin, musialam go podac gdy zadzwonilam i rozmawialam z pracownikiem , on mnie wypytal o pare rzeczy, i powiedzial ze wysle email na ktory mam odpowiedziec, i tak wysylaja mi te emaile a ja im te skany z rachunkami, ale paszportu sie boje, po prostu i jak tak poczekam to mi odblokuja? ile musze miec komentarzy, jako kupujca zeby byc dla nich wiarygodna? narazie wszystkich mam 10(w tych chyba 5 jako sprzedawca)
            • cherrie Re: korekta 04.05.11, 13:07
              hmmm, no moze t tak robia, choc pierwszy raz sie z tym spotkalam. Nauwa mi sie tu pytanie to czym Ty handlujesz, ze tak sprawdzaja?!
              Poczytaj tutaj

pages.ebay.co.uk/help/buy/limits-on-sellers.html
              • clonek13 Re: 04.05.11, 14:17
                juz pisalam kiedys ze sprzedaje ubrania damskie,

wyslalam im email ze sie obawiam wyslania skanu paszportu i dostalam wlasnie odpowiedz:

Hello ,

As explained in the email I sent you, we'd like to confirm some of the details you registered with eBay. I understand that you are not happy to send proof of identity we asked for. Unfortunately if you will not provide proof if identity your account will not be reviewed and limit will not be removed.

You'll find a full list of the documents we require on this page - copy this link into a new browser window:

pages.ebay.co.uk/help/account/verification_request_documents.html

Please ensure that all your personal details match the information you've registered on your account.

Rest assured that eBay treats your personal information with the utmost care.

When we receive the documents we'll review your account and send you an email - whatever the outcome of the review.

Kind Regards

Kylie
                • cherrie Re: 04.05.11, 16:07
                  Nie wiem co Tobie na to doradzic...
                  Myslalam, ze to przez to, ze moze sprzedajesz jakies zloto, kamienie szlachetne itp. czyli moze podejrzewali paserstwo, ale w przypadku odziezy...dziwne!
                  A nie myslalas zeby otworzyc nowe konto na ebay'u?Moze bylo by latwiej, bo ja rozmumiem Twoje obawy dot. skanu dokumentow.
    • plain-vanilla Re: weryfikacja na ebay 04.05.11, 18:22
      Mogę poradzić co ja bym zrobiła w tej sytuacji. Zeskanowała paszport i w programie Paint usunęła wszystkie informacje, których nie musiałaś podawać przy rejestracji konta na Ebay. Napisz, że wysyłasz skan paszportu z informacjami, które są niezbędne do Twojej identyfikacji. Żeby uniknąć fraud idenity usunęłaś informacje, których Ebay nie musi mieć, takie jak passport no, personal id no, holder's signature i place of birth. Pamiętaj, żeby plik w Paint zapisać jako jpg po edycji. Może to przejdzie i dadzą Ci spokój.
      • clonek13 Re: weryfikacja na ebay 13.05.11, 18:08
        plain-vanilla napisała:

> Mogę poradzić co ja bym zrobiła w tej sytuacji. Zeskanowała paszport i w progra
        > mie Paint usunęła wszystkie informacje, których nie musiałaś podawać przy rejes
        > tracji konta na Ebay. Napisz, że wysyłasz skan paszportu z informacjami, które
        > są niezbędne do Twojej identyfikacji. Żeby uniknąć fraud idenity usunęłaś infor
        > macje, których Ebay nie musi mieć, takie jak passport no, personal id no, holde
        > r's signature i place of birth. Pamiętaj, żeby plik w Paint zapisać jako jpg po
        > edycji. Może to przejdzie i dadzą Ci spokój.

chcialam Ci bardzo serdecznie podziekowac bo tak zrobilam jak radzisz i wystawrczylo im :) odblokwali mnie , uzasadnilam ze poradzilam sie Policji i CA, nic wiecej nie pytali, dziekuje a innym potwierdzam gdy takie cos wymagali i boicie sie przeslac ID to zrobcie podobnie, w ebayu to przechodzi .....pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka