Dodaj do ulubionych

zielona herbata

28.07.11, 11:45
jaka pijecie? jaka polecacie?

wciagnelam sie w picie ale nie moge u siebie znalezc zadnej sypanej, przywoze wiec zazwyczaj z Polski z takiego specjalnego herbacianego sklepu, po 100g na wage. te torebkowe sa OK do pracy przy biurku, ale w domu to wole sypana. choc i w pracy zdarzylo mi sie parzyc sypana w sitku, ale ze ja parze ja po 2-3 razy to ludzie dziwnie na mnie czasem patrzyli ;-))

mozecie podpowiedziec jaka pijecie, w jakich sklepach sie zaopatrujecie? nie bardzo chce kupowac przez internet, wolalabym najpierw powachac te wszystkie senche i gunpowdery. polecicie cos?

dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • steph13 Re: zielona herbata 28.07.11, 11:58
      Jesli mieszkasz w Londynie to przejedz sie do Fortnum & Mason. Maja wiele rodzajow green tea; mozesz rowniez u nich kupic 50gramowe samples luznej herbaty i niewielkim kosztem doszukac sie tej, ktora tobie najbardziej smakuje.
      • a74-7 Re: zielona herbata 28.07.11, 12:38
        hahahaha
        zamiast fortnum &mason ,lepiej wybrac sie do azjatyckiego supermarketu i i taniej i wiekszy ,lepszy wybor, blizszy tego co pija w Chinach ,Japonii czy innych :-)
    • ciocia_ala Re: zielona herbata 28.07.11, 13:03
      Ja tam kupuje jakies hehlo w Waitrose, specjalnym znawca nie jestem. A i bardzo lubie czerwona herbatke z wanilia z M&S za £ 0.99.
    • nulki Re: zielona herbata 28.07.11, 15:28
      www.covent-garden.co.uk/SITES/theteahouse/
    • cyniamonowa Re: zielona herbata 28.07.11, 16:50
      w Londynie nie mieszkam, wiec polecone sklepy odpadaja.
      nie wpadlam na pomysl by uderzyc do lokalnego "chinczyka". jutro sprawdze czy i co maja. myslalam ze macie jakies sprawdzone herbaty z "sieciowek" jak ja na to mowie, no wiecie, z supermarketow. bylam dzis w Holland&Barrett i mieli tylko torebkowe. no nic, zapasy z Pl tak szybko sie nie skoncza.
      dzieki za odzew. pozdrawiam.
      • mama-123 Re: zielona herbata 28.07.11, 19:23
        Chinska zielona herbata jest wg mnie bardzo gorzka. Prawde mowiac, gdy znajoma przywiozla mi zielona herbate z Chin, to niestety musialam ja wyrzucic, bo nie moglam jej pic. Z innych krajow typu: Japonia, Indie zielone herbaty sa lagodniejsze w smaku. Japonska zielona herbate online mozna kupic bez problemu, o czym chyba Basia tez pisala.
        • gypsi Re: zielona herbata 28.07.11, 20:53
          Bo Chinczycy przelewaja ja wrzatkiem przed parzeniem, co likwiduje gorycz.
          • illegal.alien Re: zielona herbata 29.07.11, 01:20
            Wlasnie mialam napisac, ze to musi byc kwestia parzenia, bo jak pilam 'u zrodla' to herbata na pewno nie byla gorzka - ona jest taka delikatna w smaku, bardzo fajna - nie wiem, czy sama umialabym tak zaparzyc :)
    • basiak36 Re: zielona herbata 28.07.11, 17:23
      Tylko liściasta sypana:)
      Przywozlam sobie z Japonii spory zapas za kazdym razem jak bylam, jak mi brakuje, kupuje np tutaj: www.japanesefoodshop.co.uk/japanese-tea-loose-leaf-41-c.asp
      www.japanesefoodshop.co.uk/shinzo--premium-japanese-green-tea-sencha---loose-leaf---50g-706-p.asp
      www.o-cha.com/brew.htm
      • moncik32 Re: zielona herbata 28.07.11, 19:12
        moja ulobiona z whittard of chelsea
        www.whittard.co.uk/tea/green
        • bialasek75 Re: zielona herbata 28.07.11, 20:13
          Ja nie pijam zielonej, ale moja mama nałogowo i na jej przyjazd kupuję. W Tesco, w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością, czasem w Morrisonie. W takim zielonym pudełku, firma Clipper. www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=251199748
    • glasscraft Re: zielona herbata 28.07.11, 20:44
      A Whittard'a sprawdzilas?
    • cyniamonowa Re: zielona herbata 28.07.11, 22:32
      Whittarda sprawdzilam, spodobala mi sie Spiced Chai i Jasmine Pearls (spodobaly z nazwy) wiec moze sprobuje, choc ja to z tych co wola powachac najpierw :-)

przyznam szczerze, ze nie wiem czy pijam chinska czy japonska, musze dopytac w sklepiku nastepnym razem jak bede w PL. teraz pije "japonska swiatynie" wiec nazwa chyba cos sugeruje.

tez slyszalam ze najpierw trzeba herbate "przelac" wrzatkiem, by wyplukac brudy i pozbyc sie tego czego nie potrzeba.

dzis tez buszowalam po stronie Clippera, bo u nas w marketach tylko zielone w torebkach, a na stronie widzialam ze maja sypana. jak znajde to sprobuje.

a tak w ogole to wymyslilam sobie fajny prezent pod choinke!!! wejsciowke na warsztaty parzenia zielonej herbaty. byla z Was ktoras? musze teraz dac znac Mikolajowi... haha

dzieki Dziewczyny. podinspirowalyscie mnie (o ile jest takie slowo :-))
      • cyniamonowa do Basi 28.07.11, 22:34
        probowalas moze tej z roasted brown rice? brzmi intrygujaco...
    • monstroteratum.furiosum Re: zielona herbata 29.07.11, 00:06
      Wybierz sie do chinskiego supermarketu - ja kupuje jasminowa sypana w kilogramowych opakowaniach :). Jest o wiele delikatniejsza niz np. Gunpowder. Moja siostra z kolei woli sencze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka