Dodaj do ulubionych

Robicie powidła?

22.08.11, 16:22
Mam w końcu miejsce na spiżarnię. Zakisiłam już ogóry. Mniam.
I kapustę. Ale z tej nie wiem co wyjdzie, bo to pierwszy raz w życiu.
Teraz kupiłam małe słoiczki i chcę zrobić powidła. A że nigdy nie robiłam, nie wiem ani z czego, ani jak. Pewnie, że sobie pogoogluję i się dowiem, ale pomyślałam, że może macie ulubione i sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Robicie powidła? 22.08.11, 16:49
      Ja robie damson jam (sliwki damaszki chyba, rosna u mnie w ogrodzie, wiec nie wiej jak z ich kupnem). Wrzucam umyte do gara, dodaje troche wody, jak sie pogotuja do wylawiam pestki, dodaje tyle samo cukru wagowo ile sliwek i gotuje, az kleks dzemu bedzie tezec na talerzyku z zamrazarki.
      • mrs.t Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:13
        aaa glass i love you!!
        gdzie meiszkasz?? :)
        moge sie z toba zapryzjaznic?:)

> Ja robie damson jam

damson to przeciez takie granatowe sliwki tradycyjne , starodawne z polski
        u moich rodzicow w pl tez rosna a tu o nich marze bezowocnie :)

ja z 'przetworow' robie tylko takie cus z jarzebiny - zbieram owoce, przemrazam i potem z cukrem 'gotuje'; pakuje do sloiczkow, i wyjadam w zimowe marne wieczory ku wielkiej mej radosci :))
        • glasscraft Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:18
          Ja panna z Kentu - jezeli sie sprezysz i w moje strony zawitasz, to bede jeszcze miala troche na drzewie w ten weekend :-)
    • gypsi Re: Robicie powidła? 22.08.11, 17:09
      Mam zamiar zrobic troche - mam duzo sloikow z nakretkami w bialo-czerwona kratke, bo kupujemy namietnie dzem figowy. Z czego to jeszcze nie myslalam.
      Korzystam z przepisow z ksiazek lub internetu, ale uzywam tylko owocow i cukru - bez wynalazkow typu cukier zelujacy.
      Duzo jezyn jest w tym roku, w weekend bede zbierac na nalewke, ale moze wiecej nazbieram i machne od razu dzem jezynowy.

I od razu mi jakos tak latem zapachnialo...

"W domu pachną smażone czereśnie,
      Osy biją o nagrzane ściany...
      W sercu wstaje z daleka, jak we śnie,
      Obraz dawno, dawno zapomniany:
      Siedzę w cieniu chmielowej altany,
      Jest pogodnie, radośnie i wcześnie,
      Świeci złotem kociołek miedziany,
      A w nim pachną smażone czereśnie.
      Walcząc witką z osami złotemi,
      oby która w pył lepki nie wpadła
      patrzę w czerwień złotego zwierciadła.
      A w nim widzę dalekie od ziemi
      sennych odbić różowe widziadła
      wieczną bajkę dziecinnej alchemii."
      • redwine25 Re: Robicie powidła? 22.08.11, 18:40
        czy mozesz sie podzielic przepisem na ta nalewke z jezyn?
        • gypsi Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:03
          NALEWKA JEŻYNOWA

Składniki:
          1 kg dojrzałych jeżyn
          0,5 l spirytusu 95%
          0,75 l wódki 40%
          0,5 l miodu płynnego wielokwiatowego

Sposób wykonania:
          Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w słonecznym i ciepłym miejscu przez 2 tygodnie, co kilka dni delikatnie wstrząsać słojem.
          Następnie zlać nalew, odcisnąć owoce, a uzyskany sok dolać do nalewu. Nalew połączyć z płynnym miodem, codziennie wstrząsać.
          Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę starannie przefiltrować i rozlać do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy by nalewka dojrzała.
          Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor i zawiera spore ilości związków mineralnych: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu i innych.
          Bardziej aromatyczne są dzikie odmiany jeżyn. Część wódki (szklankę) można zastąpić rumem, uzyskamy wtedy nalewkę bardziej aromatyczną.

Przepis pochodzi z tej strony:
          www.wino.org.pl/content/view/214/136/
    • sueellen Re: Robicie powidła? 22.08.11, 18:04
      Ale ja w UK śliwek wegierek nie widziałam, to z czego te powidła??
      • glasscraft Re: Robicie powidła? 22.08.11, 18:15
        Z damaszek (damsons)
        en.wikipedia.org/wiki/Damson
        • mamumilu Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:01
          ja robie z wegierk z polskiego sklepu i z damson'ow od Hindusa - nie wiem jak w tym roku z iloscia bedzie, bo czasu nie mam za bardzo a i miejsca brak - sporo dzemu truskawkowego zrobilam i teraz przymierzam sie do dzemu z cukini - nigdy nie robilam a brzmi obiecujaco :)
      • mrs.t Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:14
        o jezu, jak moglam zapomniec ze one sie nazwyaja wegierki!?!?
        • glasscraft Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:20
          Oj nie, to chyba nie wegierki, inne pestki (nie da sie wydlubac jak z wegierki, ksztalt tez inny), bardzo kwasne, na surowo nie da sie ich za bardzo jesc, ale dzemik/powidlo (czy jak to zwac) - mmmmmmmmmmmmm.....
          • sueellen Re: Robicie powidła? 22.08.11, 21:01
            Jak powidła to tylko z węgierek i już. Nie ma węgierek - nie ma powideł :( czasem przywożę sloiczek lub dwa od Babci z Polski, ale my i tak bardzo malo jemy slodkiego, wiec nie mialaym po co robić.
            • glasscraft Re: Robicie powidła? 23.08.11, 11:03
              Oj nie badz taka "my way or the highway" :-P
              Sprobuj z damsonkow i sama zobaczysz, ze sie da bez wegierek :-)
    • a74-7 Re: Robicie powidła? 22.08.11, 19:24
      Zrobcie sobie rowniez soczek albo wodeczke z jezyn ( mozna znalezc za friko w parkach np.)
      • mamumilu Re: Robicie powidła? 22.08.11, 20:12
        i sok z czarnego bzu - idealna sprawa na przeziebienia i nie tylko - sok z czarnego bzu sprzedja jako lekarstwo w alych buteleczkach po ok L8 :)
    • murasaki33 Re: Robicie powidła? 22.08.11, 20:24
      Mamuilu, a jak robisz ten sok?
    • miwah Re: Robicie powidła? 23.08.11, 11:42
      mam jeszcze zeszloroczne zapasy i mrozonki bo zaszalelismy przetworowo.
      A w tym roku truskawki, jezyny, troche wisni, malin, sliwki damson, morele, soki, salatki z warzyw i za chwile jakies chutney bo te nam wyszly jako najbardziej popularne.

Swietne zrodlo przepisow
      www.allotment.org.uk/recipe/
      i jeszcze
      www.yummly.com/recipe
      • cyniamonowa Re: Robicie powidła? 23.08.11, 11:50
        ach, jestem pod wrazeniem. ja uprawiam lenistwo zaslaniajac sie brakiem miejsca na trzymanie tych przetworow (co poniekad jest prawda, bo gdzie to przechowywac?) ale marzy mi sie taka samodzielna produkcja. od czasu do czasu machne jakas partie domoroslego chutneya i to tyle. a juz powidla z damsonow to dla mnie kosmos. podziwiam!

PS jak przechowujecie przetwory? gdzie? w piwniczkach czy spizarkach??
        • miwah Re: Robicie powidła? 23.08.11, 14:36
          W garazu mam gablote :) na przetwory-substytut spizarni.
          Czesc w kuchni.
        • fifka01 Re: Robicie powidła? 23.08.11, 14:48
          Ja mam całkiem duzy schowek pod schodami. Męzuś tam porobił półki na swoje narzędzia, ale załadowałam je środkami czystości, zelazkiem, deską do prasowania, ogkurzaczem... To porobił nowe, ale zanim uporządkował narzędzia, to załadowałam je ogórasami w słojach i kapustą. Teraz ma plan zdjąć drzwi, które się do tego schowka otwierają do środka i zainstalowaś takie harmonijkowe drzwi, a uzyskane miejsce zapełnić kolejnymi półkami... No to jak nic, tylko przetwory robić. Po co mu tyle narzędzi, nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka