Dodaj do ulubionych

Domowy kot

27.08.11, 15:15
No i stalo sie :) Mamy kota,a wlasciwie kotke. Mala ma 14 tygodni i zaczyna sie czuc swobodnie w domu.
Ale teraz sie zastanawiam czy takiego kota,kotry nie bedzie wychodzil na podworko trzeba na cos szczepic? Zalozyc mu chipa? Odrobaczac? No sama nie wiem... Sa jakies wymogi dla kotow mieszkajacych w domach?
Obserwuj wątek
    • agg3 Re: Domowy kot 27.08.11, 15:43
      nie wiem czy sa wymogi. ja bym jednak odrobaczyla, zaszczepila na wscieklizne, zalozyla czip i pomyslala o pozniejszej kastracji.
      • jaleo Re: Domowy kot 27.08.11, 18:27
        Odrobaczyc powinnas, przynajmniej jeden raz.

Jesli jestes pewna, ze nie bedzie wychodzila (np ze sie "miedzy nogami" nie wymknie na dwor), to nic innego nie jest konieczne.

BTW na wscieklizne kotow sie nie szczepi w UK. Szczepi sie na inne "kocie" choroby skojarzona szczepionka, raz do roku (ale jesli kot nie bedzie wychodzil, to pewnie nie ma po co - moze sie Azbestowestringi wypowie).
    • turmalinka Re: Domowy kot 27.08.11, 18:43
      Nasza kota jest niewychodzaca i znajomy vet powiedzial ze szczepic nie trzeba.
      Jak chcesz chip to radzilabym poczekac do sterylizacji (jak masz benefity to z cat protection mozesz voucher dostac i bedzie za darmo) i wtedy przy okazji zachipowac.
      No a poza tym to gratuluje :) Koty sa swietne :) Jak mozesz to wrzuc fotke.
      • piksi.dixi Re: Domowy kot 27.08.11, 19:34
        wlasnie odwiedzilismy rodzine z kotem, ktory jest ..toilet trained!
        ciotka nauczyla kota siadac na kibelku i ma klopot z kuweta z glowy :-)

zamowila cos takiego: www.citikitty.com
        bardzo byla z siebie dumna!
        • ta_ruda Re: Domowy kot 27.08.11, 23:46
          serio? i to naprawde dziala?

piksi.dixi napisał:

> wlasnie odwiedzilismy rodzine z kotem, ktory jest ..toilet trained!
          > ciotka nauczyla kota siadac na kibelku i ma klopot z kuweta z glowy :-)
          >
          > zamowila cos takiego: www.citikitty.com
          > bardzo byla z siebie dumna!
          • 3-mamuska Re: Domowy kot 28.08.11, 05:33
            Tak kota mozna nauczyc,mozna kupic taki zestaw.Tylko nie kazdy kot jest w stanie sie tego nauczyc.
            Na wscieklizne sie nie szczepi,ale zaszczep na koci katar, bo to mozesz na butach przyniesc .
            Na reszte szczepi sie koty wychodzace na dwor,chodz kolezanka ma kotke i wet jej kazal zaszczepic na kocia bialaczke, a kotak nie wychodzi.
            Sterylizacja koniecznie, bo bedzie sie meczyc i unikniesz ropomacicza w przyszlosci,zapytaj od jakiego wieku sterylizuja bo niektorzy po 1 ruji inny przed.
            Ja mam 5 kotow: 2 kotki i 3 kocurki.
            Jesli moge polecic to karm kot, karma o jak najwiekszej zawartosci miesa, wtedy kot szybciej sie najada i zawartosc kuwet tak nie smierdzi,polecam poszpreac w internecie na temat zwirkow bo te w sklepach sa do niczego.
            np:Almo Nature,Animonda Rafiné / Carny ,Applaws Natural Cat Food,Hill's Science Plan Feline Cat Food
            • turmalinka Re: Domowy kot 28.08.11, 08:03
              my uzywamy tego www.petsathome.com/shop/lightweight-non-clumping-wood-pellet-cat-litter-30ltr-by-pets-at-home-55964 i jest najlepszy jak dotad, raz kupilam jakis silikonowy co niby na 3 tygodnie starcza - guzik prawda,
              no i polecam kryta kuwete, nie widac wtedy zawartosci :P
              • jaleo Re: Domowy kot 28.08.11, 08:09
                Ja tez polecam wood pellets, wczesniej probowalismy chyba wszystkich rodzai silikonowych zwirkow itp ale ten drewniany sprawdza sie najlepiej.
                • yadrall Re: Domowy kot 28.08.11, 13:39
                  A ten zwirek sie zbryla? Znaczy jak kot zrobi siku to powstaje taka brylka,ktora potem latwo wyjac?
                  • jaleo Re: Domowy kot 28.08.11, 13:51
                    Nie, ten drewniany sie nie zbryla, on sie tak jakby "rozpuszcza" na proszek, i jest dosc latwo wyjac.
                    W ogole drewnianego zwirku (wood pellets) sie sypie duzo mniej, tak na 1 - 1.5 cm, np kupke kot robi "na wierzchu" i nie zakopuje, tak jak w zwyklym zwirku, wiec jest latwo sama kupke wyjac lopatka.
                    • yadrall Re: Domowy kot 28.08.11, 14:07
                      Ja wprawdzie stara kociara,ale wszystkie posiadane koty zanim zrobily cokolwiek do kuwety to najpierw musialy sobie zdrowo pogrzebac i dopiero zalatwialy potrzebe. Troche sie boje,ze jak kot sie rozczaruje brakiem grzebania to sobie znajdzie jakies inne miejsce na kuwete...
                      • asica74 Re: Domowy kot 28.08.11, 14:42
                        Jezeli obawiasz sie ze kot zle zareaguje na zmiane, to mozna ja przeprowadzic stopniowo poprzez mieszanie zwirkow ze soba. Albo nasypac wiecej owych wood pellets, a potem stopniowo zmiejszac ilosc.
                        Zaleta ogromna (dla mnie) owych wood pellets jest to, ze kupe wygrzebana z nich mozna normalnie splukac w toalecie, bez obawy, ze zatkaja sie rury kanalizacyjne.
                        Wada (niestety) jest to, ze jednak drobinki drewna roznosza sie wszedzie wokol. Ciagle chodzilam ze zmiotka :/

I jeszcze apropo uczenia kota korzystania z toalety. Do zagadnienia podeszlam raz, z jak mi se wydawalo podatnym kandydatem. Cale przedswiezwiecie okazalo sie totalna klapa:)
                  • 3-mamuska Re: Domowy kot 29.08.11, 09:41
                    yadrall napisała:

> A ten zwirek sie zbryla? Znaczy jak kot zrobi siku to powstaje taka brylka,ktor
                    > a potem latwo wyjac?

Na kocim forum ten polecaja i wiekszosc uzywa,ja mam zamiar kupic teraz i tak ten sie zbryla jak i ten moj terazniejszy,swietna sprawa,bo wyciagasz i nie paruje kocie suski,zwlaszcza zima, kiedy ogrzewania chodzi i w domu cieplo.

www.zooplus.co.uk/shop/cats/cat_litter/clumping_litter/cats_best_oko/14001
                    • najma78 Re: Domowy kot 29.08.11, 16:08
                      Moj kot ma kuwete na zewmatrz, zabezpieczona od opadow i wiatru, kupuje zwirek i kot zadowolony, no wyglada na takiego. Nie znosze w domu zapuchu kocich odchodow a zwlaszcza kupy za to kota bardzo lubie. Kot jada w domu, spi tez ale do toalety wychodzi. Ma swoje zycie i swoje sciezki, nie ograniczam mu wolnosci.
            • azbestowestringi Re: Domowy kot 29.08.11, 16:07
              my sterylizujemy od 6 miesiaca, bez wzgledu na to czy miala, czy nie miala rujki.
              jesli chodzi o odrobaczanie to odrobacz 2-3 razy w ostepach 2 tygodni a potem mozesz ja odrobaczac 1-2 do roku, jesli bedziesz podejrzewac ze ma jakies robale (ale jak nie bedzie wychodzic, to malo prawdopodobne)
              jesli chodzi o szczepienia, to katar koci najwazniejszy dla niewychodzacych.

wykup ubezpieczenie, bo leczenie jest drogie ;) nawet, jesli kot siedzi w domu, to moze mu sie duzo wydarzyc :)
    • yadrall Ubezpieczenie 29.08.11, 21:47
      Jak takie ubezpieczenie dziala? Ide do weta i nic nie place bo mam ubezpieczenie? Czy musze najpierw zaplacic i dopiero dostaje zwrot kosztow? Czy przy ubezpieczeniu potrzebne sa jakies rutynowe "przeglady" zdrowia, szczepienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka