Dodaj do ulubionych

Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie?

18.10.11, 12:05
Ja znam tylko jeden przepis: zetrzeć na małych oczkach, dodać pokrojoną drobno mandarynkę wraz z sokiem z niej i rodzynki. Wczoraj dodałam jeszcze nasiona słonecznika i bardzo mi smakowało.
Ale się znudzoło. Jakie macie inne przepisy?
A może na coś sprawdzonego z selera, pietruszki, jabłka macie?
Obserwuj wątek
    • moncik32 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:13
      ja daje pora drobno pokrojonego ,troche musztardy i majonezu.
      • lucasa Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:24
        moncik32 napisała:

> ja daje pora drobno pokrojonego ,troche musztardy i majonezu

a my z porem i sosem "vinegret"
        A
    • trifti Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:16
      Ja robie marchewke z jablkiem (tez tartym na drobnych oczkach) i kwasna smietana.
    • kaka-llina Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:20
      Fifka a skąd pietruszkę masz?
      • fifka01 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:25
        no taką białą, znaczy korzeń? ze sklepu. w kazdym supermarkecie jest. nie bardzo rozumiem pytanie.
        • glasscraft Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:58
          Pytanie chyba stad, ze ten bialy korzen ze sklepu to nie pietruszka, tylko pasternak :-)
          • fifka01 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:06
            teraz to ja jestem konfjuzd. znaczy, że całe życie mówię korzeń pietrzuszki, lub w skrócie pietruszka, na coś co się tak nie nazywa?
            ale jaja... ale wszyscy jakich znam tak mówią... dziwne :(
            zawsze sie człowiek czegoś nowego dowie :)
            • glasscraft Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:12
              Sprzedawany w UK parsnip to nie pietruszka, tylko wlasnie pasternak. Pietruszka lisciasta to parsley, a korzeniowa to hamburg root parsley. Pasterkan i pietruszka wygladaja podobnie, ale inaczej smakuja.
            • kingaolsz Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:14
              Sa dwa biale korzenie, ktore wygladaja podobnie, ale sa roznymi warzywami - jedno to pietruszka, a drugie pasternak. Roznia sie smakiem, tym jak sie zachowuja w gotowaniu oraz wygladem tego miejsca, z ktorego wystaje natka.
              W PL sprzedaje sie glownie korzen pietruchuy ( choc coraz czesciej podkladany jest pasternak, bo tanszy), a w UK glownie sprzedaje sie pasternak ( w normalnym angielskim sklepie pietruchy jeszcze nie widzialam, ale w polskich sklepach bywa).
            • fifka01 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:19
              No paczpani, zawsze się człowiek może czegos nauczyć.
              To ja ten pasternak od 4 lat do rosołu ładuję jako pietruszkę i do sałatki jarzynowej też. I nie zauważyłam, żeby inaczej smakowało. :)
              • kaka-llina Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 15:55
                no właśnie pytanie stąd, że jeszcze pietruszki tutaj nie widziałam.. w polskim sklepie tez nie..
                I żeby nie było, ze taka mądra jestem to przez 5 lat tez myślałam , że to białe to pietruszka! I jak matce tłumaczyłam jakie to dobre pieczone!!
    • 1mzeta Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:33
      Ja dodaję jabłko, sok z cytryny i troszkę oliwy z oliwek- ale oliwę to tylko czasamil
    • carmelaxxx Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:33
      dodAJE TROSZKE SOKU Z CYTRYNY, CUKRU, JBLKO I TROSZKE KWASNEJ SMIETANY, CZASEM TEZ DODAJE CHRZANU TARTEGO. (sory caps)
      lubie tez z cytryna i cukrem i smietana taka surowke ale z selera.
      • espionka Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 12:47
        pyszna jest tarta marchew na duzych oczkach + tarta papryka czerwona
        mozna dodac sprazony sezam,pestkiz dyni, rodzynki

i po francusku z sosem vinegret- samemu najlepiej przygotować
        • clonek13 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:05
          4 marchewki obieram na grubych oczkach ,dodaje sok z polowki cytryny i okolo dwie maly lyzeczki cukru,mieszam , po 15 min sie ladnie przegryzie
          • natalinka.londyn Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 13:34
            marchewka+jabłko+por do tego troche musztardy, smietany i łyżkę majonezu, bardzo lubię też do tego zestawu starkowac na grubych oczkach czerwoną kapustę, a sama marchewka z jabłkiem jako deser :)
            • murasaki33 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 14:54
              Pasternak jest slodki.
              Moja ulubiona jest z gotowanego selera z orzechami wloskimi i groszkiem zielonym plus majonez. Mniammmmm....
    • miwah Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 16:52
      ze startym kalafiorem, mozna tez dodac kawalki papryki, kukurydze z puszki, orzechy wloskie albo laskowych kawalki stostowane
      Doprawione np majonezem pol na pol z jogurtem lub czym lubisz.

Z selerem korzennym + brukiew albo rzodkiew azjatycka-> starte na grubych oczkach

z kapusta szatkowana oczywiscie - coleslaw taki
      albo z pekinska czy iceberg

na ostro, z pekinska, czosnkiem i ogorkiem, swiezym imbirem- takie nieukiszone kimchi :)
      • fifka01 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 16:56
        Przy tobie to można w kompleksy wpasć. :)
        • clonek13 Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 19:13
          fifka dzieki ci za ten watek , bo jak nauczylam sie robic surowke z marchewki(jeden rodzaj tylko robie) to myslalam ze ameryke odkrylam ,a dziewczyny tak tu smaki mieszaja! musze wyprobowac koniecznie, tylko te z majonezem i porem odpadaja bo nie jadam....
        • miwah Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 19:20
          aj tam, cichaj fifka, cichaj :)

ja ucierac nie lubie ale malakserem sie fajnie szatkuje

• panixx Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 20:17
            Ja zwykle robie marchew z selerem korzennym i odrobina jablka (doprawione sosem vinegret)
            Sprobuje dodac jeszcze brukiew jak tu kolezanka zasugerowala.

No i standardowo marchew z jablkiem.

A latem robilam marchew z cukinia i rzodkiewka (wszystko tarte, polaczone majonezem)
            • dorcian Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 20:56
              Korzen pietruszki mozna czasami dostac w sainsburym.Sprzedawany jest po tytulem: Taste the difference:)
              • kalasotka Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 18.10.11, 21:30
                Ja o tym pasternaku to sie tez z tego forum jakis czas temu dowiedzialam:)
                I zawsze mnie zastanawialo dlaczego w Polsce pietruszki z zupy nie tknelam, a tutaj wcinam, az milo:) Ze nie wspomne o pieczonym pasternaku...

• kalasotka Miwah 18.10.11, 21:31
        Jak sie robi coleslaw? Zarzuc jakims przepisem sprawdzonym pliis:)
        • murasaki33 Re: Miwah 18.10.11, 22:17
          Ja robie tak:
          scieram wszystko na grubych oczkach - kawalek kapusty no tak cwiartke, jablko bez skorki, marchew, cwierc cebuli, wyciskam ciut cytryny na to, sole, pieprze i dodaje troche cukru, na to majonez i czesto zjadam polowe na stojaco jeszcze w kuchni zanim podam do stolu:))))
          • asica74 Re: Miwah 19.10.11, 00:12
            och, juz wiem co bedziemy jesc jutro na kolacje:) a do sorowki zapodam golabki:)
          • miwah Re: Miwah 19.10.11, 10:20
            murasaki33 napisała:

> Ja robie tak:
            > scieram wszystko na grubych oczkach - kawalek kapusty no tak cwiartke, jablko b
            > ez skorki, marchew, cwierc cebuli, wyciskam ciut cytryny na to, sole, pieprze i
            > dodaje troche cukru, na to majonez i czesto zjadam polowe na stojaco jeszcze w
            > kuchni zanim podam do stolu:))))

ja podobnie tylko ilosci wieksze ;) i najpierw sole, przykrywam, obciazam czyms i odstawiam na godzine mniej wiecej. Pozniej po wymieszaniu tez na troche zeby sie przegryzlo

• marinav Re: Miwah 22.10.11, 02:06
              po marokansku:
              na kilku lyzkach oliwy poddusic krotko na malym ogniu marchewke starta na grubych oczkach (2-3 sztuki)+ zabek czosnku przecisniety przez praske + pol lyzeczki cynamonu i szczypte soli. dodac sok z pol cytryny i jeszcze troche poddusic. Marchewka ma byc lekko chrupiaca, taka jak w kiszonej kapuscie. Pycha, polecam na cieplo.
    • saram0na Re: Surówka z tartej marchewki. Co dodajecie? 22.10.11, 10:26
      marchew, jablko, smietana, identycznie z selera :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka