Dodaj do ulubionych

childminder vs nursery

21.10.11, 16:44
Witajcie,
Takie pytanie do mam,ktore maja w tym zakresie doswiadczenie
jakie sa zalety i wady jednego i drugiego?Co byscie wybraly dla rocznego malucha?
Obserwuj wątek
    • oltremare Re: childminder vs nursery 21.10.11, 16:58
      Hej, ja wrocilam do pracy gdy moj synke skonczyl 9 miesiecy. kilka miesiecy wczesniej wybralismy childminder i wszystko bylo uzgodnione. Na nasze nieszczescie a jak sie teraz okazuje szczescie childminder nie odpowiadala na nasze telefony (dluga historia) bylismy zmuszeni znalezc bardzo szybko i w stresie nursery. Patrzac na to po ponad roku wiem ze to byl bardzo dobry wybor. Nie uwazam ze dla kazdego bo kazde dziecko inne, ale dla nas to sie okazal strzal w dziesiatke. Wiecej dzieci w grupie, dziecko szybciej sie rozwija, szybciej uczy samodzielnosci, dzielic sie zabawkami i bawic z rowiesnikami, szybciej tez lapie nauke jezyka. Ale jak mowie kazdy jest inny. Pozdrawiam i zecze udanego wyboru;)
    • yadrall Re: childminder vs nursery 21.10.11, 22:16
      Jako zarejstrowana childmnider zdecydowanie powiem nursery!
      Childminder wg mnie ma za duzo na glowie-jest jednoczesnie kucharka, sprzataczka, nauczycielka, nianka, zmienia pieluchy, karmi oraz wypelnia mase papierow (od tych zwiazanych z Ofsted po podatkowe). Wszystko to musi ogarnac jedna osoba. W nursey sa do tego osobni ludzie i nawet jak jedna opiekunka idzie do WC (a w koncu musi czasem) to dzieci sa pod opieka innej. Childminder jest sama!
      Do tego wiekszosc nursery ma swoje ogrodki-tylko dla dzieci i bezpieczne (zwykle). Podczas gdy childminder wozi dzieci samochodem lub komunikacja miejska,albo prowadza po ulicach.
      Osobiscie nie oddalabym dziecka do childmnider.
    • karolina_zet Re: childminder vs nursery 21.10.11, 22:24
      Tez musielismy poszukac opieki ( na caly etat) dla corki gdy miala roczek. Widzialam sie z trzeba opiekunkami i obejrzelismy 3 zlobki. Zdecydowalismy sie na zlobek - nie zalujemy.
      Niania, jak dziewczyny pisaly, ma inne rzeczy na glowie. Dwie z tych ktore widzialam mialy dzieci w wieku szkolnym i nie ukrywaly ze codziennie z moim dzieckiem bede jezdzic do szkoly dwa razy. POza tym duzym minusem dla nas byl fakt ze my musimy dopasowac sie do niani jest chodzi o jej wakacje lub we niedyspozycje. Dzieci tez przywiazuja sie do niani.
      Zlobek natomisat jest czynny caly rok. Corka szybko stala sie bardzo samodzielna - nauczyli ja samodzielni ejesc, ubierac itp - duzy plus jak dla nas:)
      • gundzia Re: childminder vs nursery 21.10.11, 22:46
        wlasnie tak myslalam, ze dzieki zlobkowi zrobi sie bardziej samodzielna, no i childminders czesto maja swoje dzieci, wiec wydaje mi sie ze na wlasnym dziecku skupia sie wiecej uwagi niz na cudzym, a w zlobku wszystkie dzieci cudze;-)
        Dzieki dzewczyny,mysle,ze skupie sie na szukaniu dobrego zlobka,a powiedzcie mi jeszcze na co najlepiej zwracac uwage szukajac dobrego zlobka?
        • karolina_zet Re: childminder vs nursery 21.10.11, 23:01
          Przejdz sie po kilku zlobkach to sama poczujesz ktory jest najlepszy. Odwiedz nawet takie ktore (no ze wzgl na lokalizacje) nie beirzesz pod uwage. Da Tobie to lepszy obraz sytucji. My akurat nie zdecydowalismy sie na najblizszy zlobek. Oferowal on rozne "pokoje aktywnosci" muzyczy, plasyczny, relaksu, domowy, sportowy itd - cala grupa co 1-2 przechodzila do kolejnego pokoju. Pomysl moze fajny ale pokoje byly bez zycia...
    • eutyfrona Re: childminder vs nursery 21.10.11, 22:54
      My od 2 lat korzystamy z uslug opiekunki i jestesmy bardzo zadowoleni, gdyz jest bardzo elastyczna, jezeli chodzi o godziny pracy i nie ma zadnego problemu, jezeli odbieramy dzieci pozniej lub musimy zostawic dzieci u niej wczesniej niz zwykle. Mysle, ze to jest najwieksza przewaga opiekunki nad zlobkiem czy przedszkolem.
      Nasza opiekunka bierze 3 tygodnie urlopu w roku i wiemy o tym z duzym wyprzedzeineim, przez te 2 lata jeden dzien nie mogla pracowac, bo byla chora.
      Probowalam dla mlodszych dzieci znalezc kiedys przedszkole, ale godziny byly bardzo sztywne i nie pasowaly do naszych godzin pracy.
      Dla nas opieknka jest zdecydowanie lepsza niz przedszkole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka