Dodaj do ulubionych

balance bike

02.01.12, 15:07
czy ktos mial i czy faktycznie sie sprawdzil?
to znaczy, czy faktycznie dziecko nauczylo sie szybciej jezdzic na prawdziwym rowerze?

jakie rowery polecacie?
czy jest jakis fajny model? (jak mini micro skuter wsrod skuterow?)

i czy nie jest za pozno na taki model?
starsza ma prawie 5 lat i roweru jeszcze nie ma - to dla niej mialby byc..

z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • julita.w7 Re: balance bike 02.01.12, 16:19
      Moje obie córki miały takie rowerki (PUKY). Bardzo je lubiły. Zaczęły jeździć około 2 urodzin i od razu z nich przesiadły się na dwukołowe (3,5 i 4,5) w ciagu jednego popołudnia. Na pewno ułatwiły to rowerki ale znam też równolatków bez tych rowerków które wsiadły od razu na dwukołowca. Co do tego czy kupić dla 5 latki to wg mnie jest już za późno choćby z powodu wzrostu. Ja bym od razu próbowała na dwukołowym.
      • chestnutflower Re: balance bike 02.01.12, 17:20
        Nasz corka na balance bike jezdzi od zeszlego lata, w tym roku ma nadzieje na rowerek z pedalami (w lutym konczy 4 lata).
        Isla bikes sa naprawde dobre choc dosc drogie.
        My mamy czeski rowerek kupiony w Polsce ;)
        www.gamisport.pl/-wiat-dzieci-cy/je-dzik/p/rowerek-bez-pedalow-yedoo-too-too-12-12-c/
      • klaton Re: balance bike 04.01.12, 11:00
        julita.w7 mozesz napisac ktory z rowerkow PUKY miala twoja dwulatka? Maja kilka rozmiarow i zastanawiam sie ktory bylby odpowiedni. dzieki!
      • aniakorcz Re: balance bike 11.01.12, 20:22
        Moim zdaniem na taki rowerek 5 latka jest zdecydowanie za duża. Z drugiej jednak strony, sa dzieci, ktore boja sie jazdy na rowerze, i czulyby sie bezpieczniej na takim - i jesli juz sie mała uprze to na Twoim miejscu, tymczasowo zniżyłabym siodełko, i odkręciłabym pedały w normalnbym rowerze - efekt jak w 'balance bike' ;)

Moje dzieciaki od razu wskoczyły na zwykłe dwukołowe rowerki bez stabilizatorów. Nauczyly sie w pare godzin, córka miała wtedy niecałe cztery lata, syn prawie trzy.

Podobno jazda na dwukołowych hulajnogach to dobra praktyka utrzymywania równowagi, i dzieci które dobrze sobie radzą na nich radzą to w mig łapią też jazdę na rowerze ;)
    • mrs.t Re: balance bike 02.01.12, 18:56

wszystkie sa fajne, dla was musisz poszukac wiekszego jakiegos
      sproboj kiddymoto oferte przejrzec

moj synek mial od drugich urodzin, zasuwa super, na razie nie wiem czy na normalnym z pedalami bedzie mu latwiej bo ma 2,5 roku;)

swoja droga to ciekawe doswiadczenie to bedzie , starsze dzisecko posadzic na takim rowerku..
    • julita.w7 Re: balance bike 02.01.12, 19:07
      Ja jeszcze słyszałam o wersji zwykłego rowerka z odkręconymi pedałami ale nie wiem jak to się sprawdza.
      • erga4 Re: balance bike 02.01.12, 19:16
        mój syn jeździł na balance bike i jako 3-latek przesiadł się na zwykły rower. przez jakieś pół roku używał zamiennie -0 raz zwykłego raz balansa a teraz już tylko na pedałowcu zasuwa.
        Córka od pierwszych urodzin zasuwa na 4-kołowym puky na wiosne planuję przesadzic ją na 2-kołowy.

jeśli twoja córa ma 5 lat to lepszym pomysłem jest pozyczenie balance bike bo mój bratanek (prawie 5-letni) opanował jazdę w ciągu tygodnia a po miesiącu śmigał już tylko na zwykłym.

osobiście uważam że rowerki biegowe to świetny wynalazek.
        • t.edyta Re: balance bike 02.01.12, 23:54
          Nie znajdziesz takiego rowerka dla 5 latki.
          Dla mojego syna rowerek byl za maly jak skonczyl 3 lata,ale on jest wysoki.
          Probowlam mu kupic wiekszy,ale nie znalazlam,ziec nie pozostalo nic innego jak wskoczyc na zwykly rower,
          Na poczatku mial boczne ,lecz odkrecilam bo utrudnialy jezdzenie.
          Nie ma jeszcze 5 lat a prawie 2 lata jezdzi na 2 kolowym.

5 latke smialo nauczysz tylko trzeba cierpliwosci.
          Komicznie wygladalaby na tym bez pedalkow,no chyba,ze jest malutka i wyglada na mniej niz 4 lata.
          • tomasz_likeabike Re: balance bike 09.01.12, 13:54
            Edyto, jesteśmy dystrybuterem rowerków biegowych firmy KOKUA w Polsce. Posiadamy w ofercie rowerki biegowe także dla starszych dzieci : model LIKEaBIKE Midi dla 4- latków i model Maxi dla 5-6 latków i starszych. Oba modele znakomicie sprawdzą się jako pomoc w nauce jazdy na dwóch kółkach. Mamy bardzo pozytywne opinie ze strony naszych klientów, którzy kupili lub wypożyczyli od nas te rowerki. Informacje o modelu Maxi znajdziesz także na stronie dustrybutora w Wielkiej Brytanii: www.likeabike.co.uk/likeabike_models/likeabike_maxi.php, lub na naszej stronie: www.likeabike.com.pl/p14,rowerek-biegowy-likeabike-maxi.html
            Pozdrawiam, Tomasz, LIKEaBIKE
    • agaciha Re: balance bike 02.01.12, 22:56
      Syn jezdzil na balance bike przez niecaly rok i w wieku 4 lat wsiadl na normalny rower i pojechal. Jego 3.5 letnia kuzynka to samo. Wsiadla i pojechala. Ja polecam.
    • sophie2202 Re: balance bike 03.01.12, 00:42
      Moim zdaniem szkoda pieniędzy na taki rowerek dla 5 latki, poprostu odkrec jej pedały i juz bedzie miala balance bike, my tak zrobilismy naszej 5 latce i córka bardzo szybko sie nauczyla.
      • piksi.dixi Re: balance bike 08.01.12, 01:04
        dzieki , kobiety za podpowiedzi.
        wlasnie zamowilam przez internet balansa i nie moge sie doczekac!

kupilam tylko dlatego, ze mam jeszcze Mlodszego, lat 3.
        zagapilam sie ze Starsza :-(
        faktycznie, jest za duza na taki rower.
        nie wiem tylko jak jej teraz wytlumacze, czemu ona nie dostala tylko mlody,
        chociaz to ona wciaz o rower prosi.
    • mamonia78 Re: balance bike 11.01.12, 20:51
      Piksi juz kupila, ale jakby ktos potrzebowal dla maluszka, to goraco polecam ten:
      www.ebay.co.uk/itm/Tiny-Bike-Kids-Steel-Training-Running-Balance-Bike-Childrens-First-Bicycle-/390364198848?pt=UK_Bikes_GL&var=&hash=item99adc2ea13#ht_2231wt_1139
      Jest malutki, ma szerokie kolka, idealny dla 2-latka, na pewno za maly dla >3-latka.
      Poza tym ma fajny design (ciagle mnie ktos zaczepia by spytac gdzie kupilam to cudo), jest stabilny i wytrzymalszy od drewnianego (zrobilismy juz setki kilometrow i ma tylko kilka rys na ramie).
      Nasz Antek opanowal go w 5 minut i tak zasuwa az ludzie sie ogladaja:-)
    • miwah Re: balance bike 11.01.12, 23:36
      moj maz tak nauczyl syna jezdzic :) Zanim jeszcze jakies specjalne wynalazki staly sie modne ;)
      zgodnie z zaleceniami ksiazkowymi ( Ultimate Bicycle Book , wydanie DK), odkrecil pedaly, obnizyl siodelko ( tak by stopa dziecka miala pelen kontakt z podlozem) i najpierw dziec zjezdzal z minimalnego pagorka uczac sie trzymac rownowage . Kiedy juz zlapal, przykrecilismy pedaly i reszta juz zajela doslownie minuty. W sumie jedno popoludnie.
      Dziecie mialo 4 lata i wczesniej probowal sie uczyc( tzn my go) tradycyjna metoda na popych- chcial bardzo ale konczylo sie lzami i porazka.
      Nijak nie mogl zlapac rownowagi.
      Po kilku dniach prob M trafil na ww zrodlo i sie zastosowal.

Mlodszego tez tak uczyl, mniej wiecej w tym samym wieku.
      Zadnych dodatkowych kolek, zadnego popychania, trzymania z tylu. Najpierw rownowaga, pozniej od razu na dwoch kolkach i tez szybko, bez dramatow. Zalapal blyskawicznie ( tez w sumie jedno popoludnie niezbyt intensywnie)
      Unikalismy tez trojkolowcow od ktorych corki zaczynaly.
      One pozniej na zwyklym rowerze ale dlugo z dodatkowymi kolkami. Bez nich z oporami nauczyli sie jezdzic tak w wieku 5-6 l Najgorzej bylo wlasnie z lapaniem rownowagi.

• miwah Re: balance bike 11.01.12, 23:40
      5 latce to juz zdecydowanie regularny rower. Stosowny dla jej gabarytow( wzrost, dlugosc nog).
      W dobrym sklepie powinni umiec doradzic. W kazdym razie nie na wyrost tylko dla jej wieku odpowiendi.

I z tego roweru mozna zrobic balance bike, tak jak wzesniej pisalam.
      Odradzam dodatkowe kolka. Mocno zaburzaja poczucie rownowagi ( troche jak chodzik w przyp maluchow), wyrabiaja zle nawyki ktore przy nauce na 2 pozniej trodno wyplenic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka