01.02.12, 16:56
Mysze nabyc nowe okulary,ale zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac. Trzeba najpierw isc do GP na badanie wroku? Czy ide prosto do salonu z okularami i poprostu kupuje nowe okularki? Trzeba sie wczesniej umowic na wizyte u okulisty? Gdzie? Czy tu jak w PL co jakis czas (co kilka lat) mozna dostac recepte,zeby szkla byly troszke tansze niz zwykle?
No i z jakimi kosztami musze sie liczyc (oczywiscie pomijajac ceny oprawek)?
Uswiadomcie mnie prosze,bo jestem zupelnie zielona w temacie!
Obserwuj wątek
    • marninor Re: Okulary 01.02.12, 17:29
      w specsavers-umawiasz się na badanie, jeśli dostajesz benefity typu np.JS income-based itp przynosisz ze soba list potwierdzający nadanie benefitu i karte medyczną. za badanie wówczas nie płacisz ,oprawki masz za darmo lub ze zniżką zależy jakie wybierzesz, szkła także są tańsze. raz na 2 lata badanie jest w ramach NHS
      www.specsavers.co.uk/offers/nhs-deals/
      o innych nie wiem bo pierwszy raz w uk byłam tam- badanie myślę że jest bardziej precyzyjne niż w pl, przynajmniej ja mam wrażenie lepiej dobranych okularów
    • glasscraft Re: Okulary 01.02.12, 17:30
      Idziesz do salonu z okularami i tam Ci badaja wzrok. Nie wiem, jak to teraz jest z receptami na nie, bo od lat dziesieciu plus jestem naprawiona laserowo :-)
      • 1mzeta Re: Okulary 01.02.12, 22:13
        Jeśli możesz to napisz coś bliżej o tej "naprawie" :) jaką miałaś wadę, jaką metodą robiłaś i gdzie bo sama się nad tym zastanawiam i nie mogę się zdecydować. Na razie moje ramy używam tylko do kompa i do jazdy po zmroku choć powinnam używać non-stop i szczerze marzę o pozbyciu się ich.
        • glasscraft Re: Okulary 01.02.12, 22:22
          Mialam 5.75 w lewym i 5.25 w prawym (minusy oczywiscie). Mialam robione LASIK'iem w Optimax'ie (Croydon). Do tej pory mam 20/20.
          • 1mzeta Re: Okulary 02.02.12, 14:12
            Dzięki za odpowiedź. Do tej pory co na forach nie wyczytam to większość narzeka, że po jest gorzej, a nawet jak było lepiej to przez rok czy dwa po tym czasie znowu powtórka z rozrywki- powrót do okularów. W ogóle ciężko mi było znaleźć opinie osób, które są po zabiegu dłużej niż 2-3 lata. Teraz to już chyba nie pozostanie mi nic innego jak się zebrać kiedyś i jechać.
            • glasscraft Re: Okulary 02.02.12, 14:17
              Moja przyjaciolka miala robione 4 lata temu (jej wada byla duzo mniejsza od mojej, ja bez okolarow widzialam rozmazane kolory i zadnych szczegolow poza tym, ona mogla bez okularow, jezdzila samochodem w okularach) i tez u niej wszystko w porzadku. Zagoilo sie u mnie i u niej jak "na psie" i od tej pory zadna z nas nie ogladala okularow (poza slonecznymi :-)
              • 1mzeta Re: Okulary 02.02.12, 19:00
                Też o tym marzę- moja wada nie jest duża ale komputer bez okularów odpada bo sobie oczy mogę wypatrzeć, w tv też nie za ostro widzę, czytanie innych rzeczy też problematyczne jest z deczka. Może w przyszłym roku się w końcu zdecyduję i znajdę czas.
                • nisia_i_maczek Re: Okulary 02.02.12, 22:49
                  Ja robilam lasikiem okolo 4 lat temu, mialalm jakies -3.5 w kazdym oku. Jeden dzien boli jak cholera ale na drugi dzien jak sie obudzilam juz bylo ok i od razu wszystko ostro widzialam, i tak juz zostalo :D Z tego co wiem jesli masz wade ustabilizowana od lat to poprawek raczej nie bedzie potrzeba. Ja zaluje tylko ze wczesniej tego nie zrobilam. Najlepiej wydane pieniadze od lat! :DD
                  • 1mzeta Re: Okulary 03.02.12, 00:42
                    No to muszę przyznać, że boję się co raz to mniej :)
    • ukasia Re: Okulary 01.02.12, 17:52
      Idziesz prosto do salonu i umawiasz się na badanie wzroku i po tym wybierasz oprawki.
      Tutaj, dla dorosłych raz na 2 lata przysługuje darmowy eye test i voucher na okulary (na pewno dla tych, którzy pobierają TC i nie płacą też za dentystę czy recepty od GP).
      Dzieci moga miec nowe okulary raz na rok.
      Nie wiem dokładnie ile wart jest ten voucher. My korzystamy zawsze ze Specsavers. Mają tam wybór oprawek: darmowych i takich do których trzeba dopłacić w zależności od ceny. Oczywiście do designerskich dopłaca się najwięcej.
      Ostatnio robiłam okulary dla córki. Zawsze brałyśmy dla niej te darmowe. Tym razem trochę mi panna wybrzydzała, bo nosi okulary od ładnych paru lat a z dziecięcych nie mają powalającego wyboru. Wzięłyśmy takie, które normalnie kosztują 125 funtów. Dopłaciłam do nich 30 funtów. Przejrzałam rachunek - nie ma nic o szkłach wiec pewnie były za darmo. UV treatment też.
      Namawiam Cię do przejścia się po paru różnych salonach, bo są między nimi różnice. W niektórych płaci się za szkła w innych nie. Pochodź, popytaj o ceny, pooglądaj oprawki i wybierz taki, który najbardziej Ci pasuje.

A, nie wiem jak jest w innych salonach i czy to dotyczy dorosłych, ale jak się moja mlodsza córka zajęła okularami starszej tak, że nie było możliwości naprawy to dali jej nowe oprawki - tylko szkła przełożyli. Teraz powiedzieli, ze jeśli się z okularami cos stanie to dadzą nowe, ale znowu będę musiała dopłacić te 30 funtów.
    • almamag Re: Okulary 01.02.12, 20:06
      yadrall odezwij sie na gg to podrzuce Ci namiary na rewelacyjnego optyka, mozesz u niego zrobic badanie wzroku plus okulary
      rewelacyjna obsluga, pelny profesjonalizm, znalezlismy ich po odiwedzeniu wszystkich duzych salonow w okolicy, ktore nie potrafily sobie z lekko nietypowym zamowieniem poradzic
      • robak.rawback Re: Okulary 02.02.12, 01:01
        ja mam mgliste wrazenie ze za designerskie ramy to sie w uk zaplaci mniej niz w polsce.
        przymierzam sie nastepnym razem zrobic tutaj.
        a robicie szkla pocieniane? ja robie plastiki z powloka antyrefleksowa pocieniane nie na najwieksza ilosc tylko przedostatnia - 30-40% jakos tak...
        same szkla wyszly mnie w polsce okolo 800 zl o ile pamietam.

glasscraft a czy twoja wada byla stala -
        - w sensie ze sie niepoglebiala tylko powiedzmy mialas ta sama wade przez rok lub wiecej? opisz cos wiecej jak bylo
    • nottymoni Re: Okulary 02.02.12, 06:47
      dziewczyny juz ci wszystko napisaly, ja jeszcze dodam od siebie, ze bardzo sie oplaca kupic jakies markowe oprawki np w tk maxxie a potem poprosic salon o wstawienie do nich przepisanych szkielek. zrobia to bez problemu a koszt bedzie znacznie nizszy.
      • pyza_uk Re: Okulary 02.02.12, 07:52
        Ja tak wlasnie zrobilam, z tym ze wtedy optyk najczesciej liczy sobie wiecejnza szkla, bo sie nie zamawia calego 'pakietu'. Moje okulary kosztowaly: ramka z tk maxx £18, szkla plastikowe pocieniane z powloka, ale nie najciensze, £ 158, badanie £30 (bardzo szczegolowe, trwalo ok 20 min). Mam spora wade i niewielki astygmatyzm, a to rowniez wplywa na cene szkiel. Wiem, ze sporo optykow robi badania za darmo jak sie u nich kupi okulary.
    • skierka27 Re: Okulary 02.02.12, 11:44
      Pozwólcie Dziewczyny,że i ja podepnę się pod wątek. Otóż koniecznie muszę wymienić okulary,które 3 lata temu robiłam w Pl. Najzwyczajniej w świecie popsuła się oprawka i nie da rady naprawić. Na dzień dzisiejszy odstraszyły mnie ceny. Wiecie jak to jest. Akurat "na już" nie dam rady tyle wydać,a bez okularów męczę się okrutnie:/ Przeczytałam wątek i przypomniałam sobie,że mam karte NHS z racji taxów na dzieci.Nigdy z niej nie korzystałam,a jest jeszcze ważna pół roku.Stąd moje pytanie.Czy jeśli udam się z ta kartą do optyka,to naprawdę dostanę jakąś zniżkę? Byłyby to moje pierwsze okulary i w ogóle pierwszy raz,kiedy chciałabym skorzystać z tej karty.Dajcie znać proszę.Pozdrawiam:)
      • karolajna83g Re: Okulary 02.02.12, 11:56
        Na pewno dostaniesz zniżę na tę kartę.

Ja byłam w Specsavers i uważam, że jest tam bardzo dobra obsługa.

Za moje okulary zapłaciłam tylko 117 funtów, z czego same oprawki kosztowały 85. Szkła są z wysokim indeksem, największym z możliwych, bo wada to niestety -12D plus astygmatyzm.

Dostałam też zniżkę studencką.

Bardzo polecam.

Zobaczę jeszcze, czy dobrze mi dobiorą szkła kontaktowe, ale to dopiero we wtorek :)))

Aha, byłam w grudniu 2010 w salonie, w którym niby robi się operacje laserowe ( ale nie Optimax, nazwy zapomniałam) i niestety nie kwalifikuję się, aczkolwiek zaproponowali mi "lens treatment" za jedynie 5000funtów za oko ;)
        • dydek_a Re: Okulary 02.02.12, 15:38
          I ja niestety od kilkunastu już lat noszę okulary, w UK korzystam z usług SpecSavers bo cenu okularów i szkieł są o wiele niższe niż np. w VisionExpress czy Boots.

Jak dziewczyny pisały umówienie sie na test oczu to nic trudnego, wystarczy wejść do któregokolwiek optyka i umówić się na wizytę. Koszt to ok. Ł17, po zakupach w Morrisonie czy Tesco sprawdź rachunek na odwrocie, bo czasem drukowane są vouchery na darmowe wizyty. Osoby otrzymujące HB, czy posiadacze NHS Exemption Certyficate również nic nie zapłacą.

Co do ceny okularów wszytko zależy tak naprawdę od tego jaką masz wadę. Znajoma często korzysta z oferty w SpecSavers tj. Buy 1 get 1 free - za Ł99 masz wtedy dwie pary designerskich okularów (i to 99 funtow to calkowity koszt, nie placisz osobno za szkla).

Ja niestety nie mogę z takiej oferty korzystać, bo nie dość że mam dużą wadę wzroku to jeszcze astygmatyzm wszystko komplikuje. W tym drugim przypadku, jako że szkła mogą być grube najlepiej skonsultować wybór oprawek z konsultantem. Wprawdzie zawsze można zamówić te najcieńsze - ale w moim przypadku to wciąż za mało i nie mogę mieć okularów bez oprawki np.

Wracajac do cen, za najciensze szkla w SpecSavers licza sobie 99 + cena oprawek. W VisionExpress zaśpiewali mi cenę 270, jak doliczyli koszt oprawek wyszla kosmiczna cena, jak za tani samochodzik.

Z malymi dziecmi jest nieco inaczej. Jedna z dziewczyn napisala ze maja okulary bezplatne raz w roku, a to nie prawda. Moj syn nosi okulary od 2 roku zycia, na poczatku ciagle je lamal, psul, wyginal , gubil i nikt nam nie robil probelmow. Zdarzalo sie ze dwa razy w miesiacu musialam robic nowe okulary, i nigdy za nic nie placilam.

Poza tym male dzieciaki nie badane sa u Optyka, nie maja odpowiednich kwalifikacji ani sprzetu. Dlatego trzeba poprosic HV albo GP o skierowanie do szpitala do Eye CLinic.

• ukasia Re: Okulary 02.02.12, 18:25
            dydek_a napisała:

> Z malymi dziecmi jest nieco inaczej. Jedna z dziewczyn napisala ze maja okulary
            > bezplatne raz w roku, a to nie prawda. Moj syn nosi okulary od 2 roku zycia, n
            > a poczatku ciagle je lamal, psul, wyginal , gubil i nikt nam nie robil probelmo
            > w. Zdarzalo sie ze dwa razy w miesiacu musialam robic nowe okulary, i nigdy za
            > nic nie placilam.

Generalnie raz w roku, ale jak coś sie stanie to naprawiaja albo wymieniają bezpłatnie o ile wcześniej dziecko miało darmowe a nie designerskie oprawki. Prosze mi nie zarzucać pisania nieprawdy :P

Moja młodsza zaczęła nosić okulary jak miała 1,5 roku i na poczatku dostała nawet 2 pary okularowów w silikonowych oprawkach.
            • ko_ko_kura Re: Okulary 02.02.12, 18:45
              > Generalnie raz w roku, ale jak coś sie stanie to naprawiaja albo wymieniają bez
              > płatnie o ile wcześniej dziecko miało darmowe a nie designerskie oprawki. Prosz
              > e mi nie zarzucać pisania nieprawdy :P

A ja również nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, raz że nie ma takiego przepisu, a dwa że głowa takiego malutkiego dziecka rosnie bardzo szybko i okjulary w zasadzie powinno się zmieniać co najmniej dwa razy w roku. Poza tym u tak małych dzieci przy większości wad wzroku wizyty u specjailisty umawiane są 4 razy w roku, i w naszym przypadku tyle samo wymieniane. Za 20 funtow mozna zamówic dodatkową parę okularów, na wypadek gdyby coś sie stało z tą pierwszą.

Płaci się za oprawki, które nie są refudnowane w ramach NHS.
              • robak.rawback Re: Okulary 02.02.12, 19:56
                karolajna jaka znizka studencka w specsavers?
                dlaczego nie moglas zrobic operacji- jakie przeciwwskazanie?
                --
                • ukasia Re: Okulary 02.02.12, 20:06
                  robak.rawback napisała:

> --
                  • robak.rawback Re: Okulary 02.02.12, 20:53
                    aha , to mi sie pomylily certificates w takim razie.
                    post byl skierowany oprocz karolajny do kogokolwiek kto sie orientuje :))

ukasia napisała:

> robak.rawback napisała:
                    >
                    > > --
              • ukasia Re: Okulary 02.02.12, 20:02

Moje dziecko jest pacjentem klinki okulistycznej dla dzieci w szpitalu odkąd skończyło 6 m-cy. Na poczatku 2 razy w roku miała umawianą wizytę u optyka (także w szpitalu) a ostatnio tylko raz w roku. Nowe recepty na okulary dostajemy także raz w roku - stąd moje przepuszczenia. To samo ze starszą córką, która nie jest już pod opieką klinki w szpitalu - ma badania i nowe okulary u optyka w salonie także raz w roku. Zawsze mówią, że gdyby się coś działo trzeba dać im znac i przyjść ponownie. Więc może przepisu jako takiego nie ma, ale są procedury i jeśli nic sie w międzyczasie nie dzieje. I nigdzie nie napisałam, że jest taki przepis, albo mi się coś na oczy rzuciło, że nie widze. Może już czas na zmianę okularów ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka