Dodaj do ulubionych

Pytania o Amersham

19.04.12, 15:22
Witajcie,

Czy sa moze na forum jakies mamy z Amersham? Wyglada na to ze bedziemy sie tam przeprowadzac i robie wstepne rozeznanie. Bylismy tam raz i wygladalo zachecajaco, ale duzo ludzi obawia sie szybkiej kolei (HS2) ktorej budowa moze zaburzyc zycie w miasteczku (ciezarowki, maszyny, kurz, halas), ale to chyba dopiero za 3-4 lata i poki co domu kupowac nie bedziemy (moze bedzie warto gdy ceny spadna dzieki panice z powodu kolei wlasnie).

Wynalazlam tez w internecie, ze w Amersham jest sporo Polakow z powojennej emigracji, jest klub "weteranow". Czy tamto pokolenie integruje sie z "nowymi"?

No i w ogole jaka jest atmosfera "od srodka" z punktu widzenia emigranta? Bo gdzies czytalam ze sa takie miejsca jak np Aylesbury, tez w Bucks, ze jak sie jest nawet troche odmiennym niz tubylcy to lepiej tam nie zagladac.
Obserwuj wątek
    • kuku-niek Re: Pytania o Amersham 20.04.12, 16:07
      Mieszkam niedaleko Amersham i przyznaje, ze to urocze miasteczko. Bardzo dobre szkoly, w tym znakomite grammar dla chlopcow i dziewczat. Jest tez polska szkola sobotnia. Glownie ucza sie tam dzieci, ktorych rodzice urodzili sie juz w UK.

Nie demonizowalabym niecheci miejscowych do nowoprzybylych. Tubylcy (polskiego pochodzenia lub inni) nie musza integrowac sie z nowymi, to nowi musza o to zabiegac, jesli im zalezy:)
      Amersham jest "twinned" z Krynica, wiec jest chyba zyczliwie nastawione do Polakow.

• parttimemama Re: Pytania o Amersham 26.04.12, 11:17
        Dzieki, skoro miastem partnerskim jest Krynica, to juz mi sie tam podoba. Grammar to najwazniejszy powod. I przepiekne Chilterns, i szybki dojazd do Londynu. W niedziele jedziemy na rekonensans.
        • asica74 Re: Pytania o Amersham 26.04.12, 11:28
          Moja koleznka tam mieszka - i z jej przygod pamietam, ze wcale nie jest tak prosto tak kupic dom, czy cos wynajac. Ale faktycznie, okolica dla dzieci super:)
    • lucanida Re: Pytania o Amersham 15.06.12, 11:31
      Ja mieszkam w Amersham od roku i muszę przyznać, że jest to bardzo ładne miasteczko. Wiadomo ceny domów są dość wysokie ze względu na lokalizację - bliski dojazd do Londynu a tym samym countryside :) więc z kupnem czy wynajmem moga byc problemy. Najładniejsza częśc amersham do stara częśc miasta Old Amersham, gdzie mieści się kościół, liczne małe sklepiki i mnóstwo pub'ów i restauracji. Nie jestem mamą, więc nie wiem na jakim poziomie sa tutaj szkoły :) Jedno co wiem, to pomiędzy 14 a 16 można trafić na straszne korki, ze względu na mamy odbierające dzieci ze szkół :) ( często parkują na środku ulicy ;P). Jeżeli tylko będziesz miała jakieś pytania itp. to z chęcią pomogę i doradzę :)
      Justyna
      • esterkakrakow Re: Pytania o Amersham 14.07.13, 10:43
        hej czy mieszkasz jeszcze w Amersham ? ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka