Dodaj do ulubionych

Science. Polish perspectives.

21.10.12, 23:44
Wlasnie wrocilam z konferencji Science. Polish Perspectives. Jestem pod OGROMNYM wrazeniem mlodych ludzi z Polski zyjacych i pracujacych tutaj. Starszych ludzi tez troche bylo, atmosfera byla niesamowita, poznalam kupe sympatycznych, inteligentnych, utalentowanych, otwartych mlodych ludzi.
Naladowalam baterie na dlugi czas, czuje sie bardzo podbudowana i dumna, ze mamy sie czym pochwalic - z wrazenia nie umiem nawet opisac dokladnie jak bylo i co sie dzialo. W kazdym razie czekam na przyszly rok! (w tym roku bylo w Oxford, w przyszlym roku bedzie w Cambridge).
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 00:07
      Super, ze udal sie wyjazd i cala impreza taka pozytywna, no i bezcenne, ze naladowalas baterie!!!
      • liley11 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 00:11
        Moj maz poznal ostatnio Polaka milionera w wieku ok 35 lat po akademii ekonomicznej w Poznaniu i MBA w USA. Jak milo miec swiadomosc, ze Polacy tez sa "zroznicowani klasowo w UK" i tez mozna byc z nich dumnym.
        • robak.rawback Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 02:10
          bo to jest jakis mit ze polacy nie potrafia - potrafia i jest wielu swietnych lekarzy, informatykow, inzynierow z jajem - tak jak w kazdym kraju - szkoda tylko ze ich nie za mocno widac.
          • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 07:11
            No więc wlasnie zobaczenia tylu zdolnych ludzi (było prawie 150 osób, a konferencja była organizowana po raz pierwszy) było bardzo podbudowujace. Mam nadzieje, ze w przyszłym roku bedzie nas ze 2 razy wiecej :) i fajnie by było, gdyby media (nie tylko polskie i polonijne) podchwycily temat :)
            • aniaheasley Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 10:27
              Illegal, to teraz jeszcze sie pochwal co Ty tam robilas I jak wypadlas :)))
              • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 10:39
                Ja tam byłam cichym obserwatorem wybrzeża :P miałam mały wykład o wlasnosciach intelektualnych, wypadło ok, ale mówiłam jako jedna z ostatnich, więc było juz trochę dozynkowo ;)
                W przyszłym roku chce sie wkrecic w pomoc w organizacji - juz siedzę i myśle, jakby tu wypromować konferencje jak najbardziej :)
                • robak.rawback Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 11:00
                  a mnie sie teraz cos kojarzy ze prawo studiowalas - to glownie w tym kontekscie robilas o wlasnosci intelektualnej czy w polaczeniu z inna dyscyplina?
                  mozesz jakas dobra ksiazke na ten temat polecic - dla poczatkujacych? jakis hit ktory ladnie mi to wszystko przedstawi i wprowadzi w tematyke? moze byc tez z ogolnym intro to english law etc
                  • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 11:12
                    Robaku, ja studiowalam najpierw biotechnologie, potem stwierdzilam, ze nie nadaje sie na naukowca i zrobilam roczny kurs z prawa wlasnosci intelektualnych (IP). Teraz pracuje w firmie, ktora sie zajmuje IP, ale niestety glownie przy znakach towarowych - patentow troszke tez dostaje, ale malo.
                    Jezeli chodzi o ksiazki, to ja glownie mam same akademickie, czyli knigi na tysiac stron+.
                    Jako wstep do angielskiego prawa polecam to:
                    www.amazon.co.uk/English-Law-Third-Edition-ebook/dp/B002G54Y5E/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1350896923&sr=8-7
                    O IP to moze to:
                    www.amazon.co.uk/Nutshells-Intellectual-Property-Revision-Nutshell/dp/1847031218/ref=sr_1_16?s=books&ie=UTF8&qid=1350897076&sr=1-16
                    Da Ci jako-takie pojecie o co chodzi, jak Ci sie spodoba, to moge Ci polecic jedna z moich ksiazek ze studiow - tylko to sie raczej nie nadaje do czytania w metrze czy w wannie :P
                    • robak.rawback Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 12:34
                      o nie w metrze to ja mam mp3 do sluchania te he
                      wlasnie chodzi mi o cos takiego co ktos juz przeczytal i moze polecic z autopsjii - bo patrzac na same tytuly to nie wiadomo czy ksiazka warta wypozyczenia.

wlasnie czytam review - English Law, Third Edition
                      i wydaje sie ze strzal w dziesiatke z ta ksiazka - There is no in-built supposition that there are things you know about the law and the legal system already, or if not, you jolly well should. So if you think you know the difference between the magistrates courts and the county courts and/or what solicitors and barristers do and don't do, but you don't really, at least you're not sure, then this is the book for you - and luckily you won't need to spend hours trawling through it to fish out the information you want.
                      trzeba wypozyczyc w takim razie.

nutshells - tez bardzo chetnie spojrze

jak cos masz dobrego to jeszcze zapodaj.
                      zastanawiam sie nad electives jakie mam do zrobienia - i myslalam wlasnie zeby zrobic IP wiec stwierdzilam ze cos poczytam i wtedy sie zdecyduje.
                      • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 12:52
                        Jezeli masz dostep do biblioteki akademickiej to poszukaj (raczej do przegladniecia niz przeczytania:
                        Intellectual Property Law by Lionel Bently and Brad Sherman
                        Intellectual Property: Patents, Copyrights, Trademarks & Allied Rights by Professor William Cornish
                        Holyoak and Torremans Intellectual Property Law by Paul Torremans

Moje ksiazki sa w pracy, a po okladkach nie pamietam, ktore byly ciekawsze, a ktore mniej, ale to sa podreczniki, z ktorych sie uczylam :) Zobacz, czy to w ogole sie da Twoim zdaniem czytac i czy Cie to interesuje :)
                        • polka84 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 13:16
                          illegal alien - to jak się wkręcisz w ogranizację to krzycz, żeby był panel z nauk społecznych albo szerzej - humanistycznych - nas to dopiero jest tu dużo :)
                          • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 13:44
                            Była sesja ekonomiczna - i tam mnie wrzucili, bo nikt inny sie nie zgłosił :)
                            • polka84 Re: Science. Polish perspectives. 23.10.12, 14:08
                              a bo ja nic nie wiedziałam o tej konferencji, a wydarzenia naukowe dosc dokladnie sledze (tzn. jestem naprawde na wielu listach, forach i w ogranizacjach branzowych w uk i w pl). trzeba zadzialac mocniej na froncie humanistyczno-spolecznym, bo podejrzewam, ze gdyby naukowcy z tych dziedzin wiedzieli o takiej konferencji, to organizatorzy tonęliby pod abstraktami od nich.
    • bettina40 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 13:30
      Super, Kasiu! Pisz o takich inicjatywach też na "Lady Grey", żeby nam nie umknęło.
    • 7oz Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 14:50
      Super. Zazdroszcze tych naładowanych baterii. Nie wiesz czy ktoś gdzieś jakąś porządną relację napisze?
      • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 15:11
        Nie wiem, ale na pewno bede szukac, jak cos znajde, to wkleje :)
    • derka1 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 15:15
      Jest taki program telewizyjny (TV Polonia) "Polonia 24". Takie wiadomosci z kraju i ze swiata, rzecz jasna czesto z Polonia w tle. Tak mysle, ze moze oni byliby zainteresowani?
      • aniaheasley Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 16:33
        Derka, ta impreza nie byla tak calkiem nie reklamowana, mysle, ze TV Polonia na pewno tam dotarla, i pewnie w jakims biuletynie wiadomosci ze swiata kilkuminutowa migawka bedzie.

A swoja droga uwazam, ze Illegal powinna napisac relacje obszernie i tresciwie i wyslac do Cooltury, Gonca Polskiego, Zwierciadla, Urody, Wrost, i Gazety Krakowskiej.
        • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 16:35
          Jezeli byla telewizja, to albo bardzo dobrze sie maskowali, albo przyjechali bez kamer.
          Z mediow byly tylko dwie panie z dyktafonami, ale bez plakietek, z ktorych publikacji sa.
          • aniaheasley Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 16:58
            A no to dziwne, to chyba male niedociagniecie organizatorow w takim razie, ze nie upewnili sie ze media beda.
            • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 17:06
              Media były patronami (goniec, londynek), info o konferencji pojawiło sie na onecie, gazeta.pl i gdziestam jeszcze, ale na pewno jest wiele miejsca na poprawę. Biorac pod uwagę, ze było to organizowane po raz pierwszy, to i tak było naprawde profesjonalnie. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem.
              • moccabristol Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 17:55
                miło przeczytać :)
              • retro-story Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 22:39
                Illegal, świetnie mówiłaś, ja się czuję uświadomiona prawnie :)
                Pani z dyktafonem była z PAPu, więc informacja pokonferencyjna (choć ograniczona raczej do hasła: studenci polscy w Oksfordzie) pojawiła się w GW, Pulsie Biznesu, na Onecie i kilku innych stronach.
                • jaleo Retro-story podoba mi sie Twoj blog :-) n/txt 23.10.12, 14:59

• retro-story Re: Retro-story podoba mi sie Twoj blog :-) n/txt 25.10.12, 00:06
                    Dzięki! Za mało naukowy do tego wątku, niestety :)
    • basiaj79 Re: Science. Polish perspectives. 22.10.12, 23:20
      jak w przyszlym roku w Cambridge, to ja sie tez pisze w organizacje. Illegal odezwij sie jak juz bedzie cos wiecej wiadomo.
      • retro-story Re: Science. Polish perspectives. 23.10.12, 00:10
        Tomek i Magda będą się zajmować przyszłoroczną konferencją, na pewno ucieszą się z pomocników! www.polishperspectives.org/en/organizers
      • illegal.alien Re: Science. Polish perspectives. 23.10.12, 08:49
        Basia - tak, jak pisze retro powyzej - Tomek i Magda bedą głównymi organizatorami przyszłorocznej edycji. Tomek to moj znajomy z Edynburga, dałam mu znać, ze jakby chcieli kogoś do noszenia krzeseł, to ja sie zgłaszam ;) jak sie zacznie coś dziać, to będę trabic :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka