10.12.12, 19:43
chcialam sobie odkladac na dodatkowa emeryture skladki. Moi pracodawcy tego nie robili. Dowiedzialam sie od kolezanki ze ma w vergin ale powiedziala mi ze musze sobie sprawdzic gdzie jest dobrze sama. Weszlam na moneysupermarket i ktos mialmi oddzwonic, mija juz 2miesiace i nie mialam telefonu. Czy ktoras z was odklada i gdzie moge znlesc informacje o funduszach emerytalnych i ich prownanie badz s kimspogadac zeby mnie nie wciagal do jakiegos.. A moze ktoras zna sie na temacie i doradzi. Moj maz twierdzi ze powinnam skladac na ISA tak jak robie bo bardziej mi sie to oplaci, ja jednak wolalabym miec fundusz.
Obserwuj wątek
    • liley11 Re: emerytura 10.12.12, 21:17
      .... Chyba w Virgin?
      Osobiscie nie wierze w zadne fundusze, filary i inne bijary oferowane przez banki.
      • yumemi Re: emerytura 10.12.12, 21:38
        Osobiscie nie wierze w zadne fundusze, filary i inne bijary oferowane przez ban
        > ki.
        Ale to nie banki sa pension underwriters:)
        Poza tym idac tym tropem, powinnas trzymac pieniadze w skarpecie i miec jakis alternatywny plan na zycie na emeryturze:))
        • liley11 Re: emerytura 12.12.12, 00:34
          yumemi napisała:

> Osobiscie nie wierze w zadne fundusze, filary i inne bijary oferowane przez ba
          > n
          > > ki.
          > Ale to nie banki sa pension underwriters:)
          > Poza tym idac tym tropem, powinnas trzymac pieniadze w skarpecie i miec jakis a
          > lternatywny plan na zycie na emeryturze:))

Pieniadze w skarpecie traca na wartosci.
          Plan na emeryture mam:)
          • yumemi Re: emerytura 12.12.12, 08:39
            No fajnie ze masz, ciekawy plan który nie ma powiązania z pieniędzmi :-)))
    • yumemi Re: emerytura 10.12.12, 21:37
      moze ktoras zna sie na
      > temacie i doradzi. Moj maz twierdzi ze powinnam skladac na ISA tak jak robie b
      > o bardziej mi sie to oplaci,

Oczywiscie ze nie:)) Na ISA masz tylko to ze podatku nie placicsz, ale zwrot jest na dzien dzisiejszy bardzo niewielki.
      Jesli odkladasz na emeryture, jest taka ulga podatkowa ze wplacajac np 80 funtow, wplacasz tak naprawde 100.
      Trudno o lepsza forme oszczedzania.
      • nannyjo32 Re: emerytura 10.12.12, 21:59
        to gdzie mam sobie poszukac gdzie wplacac, albo z kim sie spotkac zeby mi doradzil. Moja kumpelana jakies comparising sites znalazla.
        • yumemi Re: emerytura 10.12.12, 23:03
          Idz pogadac z IFA (Independent Financial Adviser). Najlepsze wyjscie jesli chodzi o tak dlugoterminowe oszczedzanie jak emerytury.
          • nannyjo32 Re: emerytura 10.12.12, 23:06
            a ile kosztuje taka przyjemnosc
            • yumemi Re: emerytura 10.12.12, 23:15
              nannyjo32 napisała:

> a ile kosztuje taka przyjemnosc

Zależy czy wybierasz opcje 'commission' czy 'fee', najlepiej zadzwoń wcześniej i zapytaj. Wystarczy ze wrzucisz w Google ' find an IFA'
          • sfornarina Re: emerytura 10.12.12, 23:38
            Większość IFA jest teoretycznie* bezpłatnych. Czyli nie płacisz im do kieszeni za doradztwo, ale oni sobie odciągają odpowiednią prowizję od Twoich składek i/lub zysków, jeśli wejdziesz w fundusz, z którym współpracują.
            W skali tego, co odłożysz, ich prowizje są raczej niewielkie = czyli Ty ich raczej nie odczujesz.

W IFA interesie jest, abyś zaczęła odkładać z funduszem, który oni polecą, więc będą dwoić się i troić, by Cię do jakiegoś przekonać. Wytłumaczą Ci też dokładnie sposoby odkładania oraz inwestowania. Ważne więc tylko, by wybrać IFA, które jest faktycznie independent, czyli ma duże (przynajmniej kilka) portfolio znanych funduszy.

Jak sobie poguglasz fundusze, to cała pierwsza dziesiątka sobie jakoś radzi. Raz lepiej, raz gorzej, a w kryzysie wszyscy gorzej;); niemniej chyba nie da się wytypować jednego czy dwóch, które są zawsze najlepsze.
            • yumemi Re: emerytura 11.12.12, 10:08
              ażne więc tylko, by wybrać IFA, któr
              > e jest faktycznie independent, czyli ma duże (przynajmniej kilka) portfolio zna
              > nych funduszy.

Jesli ktos jest IFA to sila rzeczy musi miec w ofercie przynajmniej kilka opcji i na pewno nie bedzie na sile zachecal do jednego, tylko wylozy na stol kilka opcji i je opisze. IFA maja w swoim 'panel' oferty od firm ktore uwazaja za najlepsze, i ubezpieczyciele sie przescigaja zeby na tych 'panels' byc. Biora pod uwage wszystko, rownie customer service, etc.
              • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 11:10
                > Jesli ktos jest IFA to sila rzeczy musi miec w ofercie przynajmniej kilka opcji
                > i na pewno nie bedzie na sile zachecal do jednego, tylko wylozy na stol kilka
                > opcji i je opisze.

Teoretycznie tak.

Moja niegdysiejsza szefowa umawiała jednak nas - pracowników - z zaprzyjaźnionym IFA, który od lat ponoć "przysłuża się naszej firmie".
                Przysłużał się tak, że na spotkaniu i ze mną, i z całą resztą (bo każde spotkanie było indywidualne) namawiał nas wyłącznie na jeden fundusz X. To znaczy nadmienił, że są inne, ale namawiał wyłącznie na X.

A że ja po pierwsze brokerów znam zawodowo od podszewki, a po drugie jestem pierwsza guglara, to od razu wklepałam jego firmę w gugla. Pogrzebałam w danych szefostwa i co wyszło? Że ich założyciel najpierw przepracował niemal 10 lat w X, a potem założył własną firmę!

I mają status IFA, jeszcze przed chwilą się upewniłam. Więc nie wszystko złoto...
                • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 11:14
                  > > Jesli ktos jest IFA to sila rzeczy musi miec w ofercie przynajmniej kilka
                  > opcji
                  > > i na pewno nie bedzie na sile zachecal do jednego, tylko wylozy na stol k
                  > ilka
                  > > opcji i je opisze.

Ale - bo w sumie nie napisałam - tak naprawdę masz rację i każdy szanujący się IFA wyłoży zawsze najlepsze opcje na stół. I autorce wątku IFA bym poleciła, tylko właśnie z zastrzeżeniem, żeby sobie jego portfolio najpierw poguglać, a następnie fundusze, z którymi współpracuje.
                  • yumemi Re: emerytura 11.12.12, 13:07
                    > Ale - bo w sumie nie napisałam - tak naprawdę masz rację i każdy szanujący się
                    > IFA wyłoży zawsze najlepsze opcje na stół.

Ano wlasnie, w tym kontekscie pisze, ze z zalozenia tak jest:) Ja sama troche lat pracowalam dla jednej z wiekszych firm oferujacych pensions i asset management, i z ciekawosci jak poszlam do lokalnego IFA to widzialam ze faktycznie oferowali wybor najlepszych opcji dostepnych na rynku (bo jako analityk mialam w pracy wglad do tego co robia inni pension providers). A jesli nie oferuja to znaczy ze nie powinni nazywac sie 'independent'.
                    Wiadomo ze post RDR troche sie zmieni ale na razie jest jak jest:)
                • yumemi Re: emerytura 11.12.12, 13:11
                  namawiał nas wyłącznie na jeden fundusz X. To znaczy nadm
                  > ienił, że są inne, ale namawiał wyłącznie na X.

Czyli mogl nie byc 'independent', jestes pewna ze nie byl to typ 'tied agent'? Albo 'restricted'?
                  • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 13:27
                    Stoi jak byk na stronie: (we) are authorised and regulated by the Financial Services Authority...

Na sto procent są IFA.

Bawiłam się kiedyś w brokerkę (tylko nie w ubezpieczeniach czy funduszach). To nie jest tak, że zawsze oferujesz najlepszą opcję.
                    Oferujesz najlepszą opcję, jaką masz w portfolio, a to niekoniecznie oznacza najlepszą na rynku; po prostu najlepszej możesz nie mieć.
                    Czasem też od jednego banku/funduszu/ubezpieczyciela masz wynegocjowaną lepszą stawkę prowizyjną, więc siłą rzeczy będziesz usiłowała to do klienta przypasować.
                    Więcej, z niektórymi firmami masz wynegocjowaną specjalną premię za na przykład każdego piątego klienta w danym miesiącu. Więc jeśli jest koniec miesiąca i właśnie tego jednego Ci brakuje, będziesz go tam podpasowywać. Albo masz płaconą większą prowizję od dziesiątego klienta w górę włącznie.

Z drugiej strony, jeśli jesteś dobrym brokerem, to po pierwsze, masz bardzo szerokie portfolio banków/funduszy, bo każdy chce z Tobą pracować.
                    Po drugie, nie za bardzo są wariacje w prowizjach, ponieważ nie musisz indywidualnie z każdym bankiem/funduszem negocjować stawek, tylko prezentujesz im swoją umowę, z własnymi stawkami. A oni - jeśli bardzo chcą z Tobą pracować - muszą pójść na Twoje warunki, czy im się to podoba, czy nie. Jeśli jesteś z kolei słaba - to oni dyktują warunki i każdy bank/fundusz przedstawia Ci własną umowę, a Ty jesteś zmuszona ją podpisać. Stąd różnice w stawkach.

Więc jeśli broker/doradca jest dobry, na pewno jest w stanie niezależnie wybrać Ci dobrą opcję. Bo którąkolwiek wybierze, zarobi na Tobie tyle samo, a w jego interesie jest, byś weszła w najlepszą opcję i została z danym funduszem najdłużej, jak się da.
                    • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 13:31
                      sfornarina napisał(a):

> Stoi jak byk na stronie: (we) are authorised and regulated by the Financial Ser
                      > vices Authority...
                      >
                      > Na sto procent są IFA.

Źle napisałam. Z powyższego wcale IFA nie wynikało. Ale z tego już tak: 'Firma X - Independent Financial Advisers' :)
                      • nannyjo32 Re: emerytura 11.12.12, 14:33
                        czyli tak jak myslalam gdziekolwiek nie pijde ktos bedzie sie staral cosmi wcisnac a ja chcialampogadac z kims kto doradzi bez wciskania dla prowizji.
                        • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 14:49
                          > czyli tak jak myslalam gdziekolwiek nie pijde ktos bedzie sie staral cosmi wcis
                          > nac a ja chcialampogadac z kims kto doradzi bez wciskania dla prowizji.

Hę?
                          Przecież ja powiedziałam zupełnie odwrotnie - jak pójdziesz do dobrego IFA, to Ci doradzi o wiele lepiej, niż sama byś znalazła.

No i chyba nie oczekujesz, że ktoś Ci zapewni usługę za totalne friko? Ty chciałabyś pracować za darmo?
                          IFA to nie jest charity, też muszą na swoje pensje, obsługę biura, administrację, oraz wygodne fotele i broszury dla klientów zarobić:)
                          • yumemi Re: emerytura 11.12.12, 14:55
                            sfornarina napisał(a):

> > czyli tak jak myslalam gdziekolwiek nie pijde ktos bedzie sie staral cosm
                            > i wcis
                            > > nac a ja chcialampogadac z kims kto doradzi bez wciskania dla prowizji.
                            >
                            > Hę?
                            > Przecież ja powiedziałam zupełnie odwrotnie - jak pójdziesz do dobrego IFA, to
                            > Ci doradzi o wiele lepiej, niż sama byś znalazła.

Dokladnie.
                            I oczywiscie duzo lepiej niz na price comparison sites, bo jesli nie siedzisz 'w temacie', nie bedziesz wiedziala jak rozroznic rozne oplaty, rodzaje inwestycji, etc.
                            IFA pokaze Ci rozne opcje, wezmie pod uwage to czy wolisz zero ryzyka czy odrobine (pension funds z zasady maja niewiele ryzyka dozwolonego ale mozesz np wybierac miedzy roznymi with-profits funds).
                        • sfornarina Re: emerytura 11.12.12, 15:15
                          > czyli tak jak myslalam gdziekolwiek nie pijde ktos bedzie sie staral cosmi wcis
                          > nac a ja chcialampogadac z kims kto doradzi bez wciskania dla prowizji.

Ja jeszcze może wytłumaczę, jak to jest z tymi prowizjami. Każdy biznes musi na siebie zarabiać.

Dlatego na przykład płacisz poczcie prowizję (znaczek) za doręczenie listu. Nie chcesz płacić prowizji - możesz zanieść list osobiście. Tylko czy będzie łatwiej?

Dlatego płacisz stolarzowi + designerowi + sklepowi za meble, bo każdy wykonuje dla Ciebie usługę. Nie chcesz płacić prowizji (pełnej ceny) - możesz sobie zaprojektować mebel, kupić drewno i własnoręcznie go pociąć, poskładać i poskręcać. Będzie taniej. Tylko czy lepiej?

Dlatego płacisz sklepowi + hodowcy pomidorów prowizję (cenę) za pomidory, bo ktoś odwalił za Ciebie ich hodowlę i zbieranie za Ciebie. Nie chcesz płacić prowizji - możesz wyhodować w ogródku własne. Tylko czy chce Ci się bawić w ogrodnika i masz dostęp do ogrodu?
                          Itd., itp.

I tak jest z każdym biznesem, IFA niczym się nie różnią. Chcesz coś - musisz zapłacić. Nie chcesz płacić - możesz zorganizować/wykonać sobie sama. I będzie taniej.
                          Pytanie tylko, czy sama potrafisz zrobić lepiej od biznesu, który właśnie w danej dziedzinie się specjalizuje?
                          • nannyjo32 Re: emerytura 11.12.12, 15:23
                            podzwonie po okolicznych popytam sie ile kosztuje przyjemnosc i sie umowie. JA zas duzych pieniedzy nie chce inwestwoac ale tak z 40F na miesiac bym sobiewplacala. Bojak cossie przydazy to nie chcedo 65 zapitalac tylko na wczesniejsza sobie juz isc.
                            • nannyjo32 Re: emerytura 11.12.12, 15:51
                              moneyfacts.co.uk/retirement-planning/pensions/
                              Od tego roku odpazdziernika pracodawca musi placic na pension.

troche do wiadomosci.Umowilam sie na czwartek robili troche problemow, ale oddzwonili i ide na wizyte.
                              • yumemi Re: emerytura 11.12.12, 17:22
                                nannyjo32 napisała:

> rel="nofollow">moneyfacts.co.uk/retirement-planning/pensions/
                                > Od tego roku odpazdziernika pracodawca musi placic na pension.

Nie kazdy, auto enrolment ma to do siebie ze to jest proces i firmy w zaleznosci od wielkosci przystepuja do tego stopniowo.
                                www.dwp.gov.uk/newsroom/press-releases/2012/jan-2012/dwp010-12.shtml
                                Niemniej skladki sa bardzo niewielkie i jesli sie chce miec cos wiecej niz glodowa emerytura panstwowa, to trzeba odkladac.
                                • nannyjo32 Re: emerytura 14.12.12, 12:20
                                  bylam u Pani ifa powiedziala ze w tym momencie mam odkladac na isa. Dopiero jak zaczne jakas prace dobrze platna mam sie z nia skontaktowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka