Dodaj do ulubionych

będę się chwalić, ok?

04.01.13, 19:24
Nabyłam wczoraj gammont jointa, nazwanego tutaj kiedyś pieszczotliwie GAMONIEM. Gamoń zacny był, wędzony, dość duży i mięsny. Podzieliłam na pół, połowę ugotowałam w ziołach:
https://img832.imageshack.us/img832/7365/morze002.jpg

na wywarze strzeliłam kapuśniak a dodatkiem podpieczonych na patelni kawałków gamonia, tymiankiem, majerankiem, kurde bomba wyszedł:
https://img854.imageshack.us/img854/3158/morze006.jpg

a z drugiem połowy zrobiłam smalec z tymiankiem, majerankiem, cebulką i czosnkiem, dzisiaj podbiłam do piekarni po razowy i mówię Wam.... mniamaaaa:
https://img443.imageshack.us/img443/8505/morze003.jpg

jak kto ma zbędny browar, zapraszam ;D
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 19:30
      ale fajne, smaku mi narobilas
      skad wzielas kapuste i jaka - widzialam jakas w polskim sklepie taka w torebkach plastikowych ale nie wiedzialam czy to jadalne
      • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 19:54
        kupiłam w Tesco - w słoiku za jakieś 60 pi, jest dobra, nie za kwaśna. Te w woreczku bywają różne.... w zależności jak długo w tych woreczkach leżą...
        • mamurzyca Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 20:08
          oooo smalecccc wez rzuc przepisik.... mmmm nawet taki na oko!
      • mamurzyca Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 20:12
        na amazonie kapucha jest w sloikach przednia :D nie pamietam w jakim watku bylo ale sie w grudniu przewinal chyba :)
        • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 20:17
          kroimy drobniutko mięso, wrzucamy do gara i pomalutku topimy ;D
          Ja dodałam przetopionego na osobnej patelni (żeby się AROMAT ulotnił) smalcu, nie trafiłam jeszcze na słoninę!
          Jak się wszystko ładnie przetopi (robimy to i dwie godziny, jak za mocno palnik podkręcisz, to się spali idooopa) i szpyrki zaczynają pływać na powierzchni odstawiamy garnek na chwilę z palnika i pomalutku dodajemy cebulkę, chwile przepiekamy, potem czosnek i zioła (ja daję majeranek i tymianek) znowu chwileczkę smażymy i WŁALA!

ps. sąsiad wczoraj trzy razy psy wyprowadzał, tak pachniało ;DDDD
          • maleczytaniecouk Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 21:11
            O rany do takiego smalczyku to ja ci mogę skrzynke browarka podrzucić! Jutro lecę do Lituaniki bo smalczyk!!!!!! Tylko czy ja się jutra doczekam? Już wiem co zaserwuję na roczek mojej Hanki :)))
          • sznupkowie Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 22:52
            matko tak to smacznie wygląda, że już trzeci raz tu zagladam...:)
            • sznupkowie Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 22:54
              jak dużego miałaś tego gamonia?
          • mamurzyca Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 00:38
            smalec ten z kostki kupilas? lard? czy cos innego jeszcze? jesooooo ja smalcu tak pragne domowego...
            nie jestem pewna czy dzieci kapusniak i bigos polubia,,, hmm kapuste kiszona spoko jedza...
      • karolajna83g Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 23:26
        W Morrisonie sprzedają kapustę kiszoną w słoikach litrowych z Krakusa (gdyby ktoś lubił ten kawałek Polszy). Mniami.

A smalczyk- rewelacja!!!!!!!!!!!
        A czy to taki "zwykły" GAMMON, bo zdaje się, że rózne widziałam- może być taki zapakowany w folię?
        • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 23:40
          gamoń miał dwa kg. Taki normalny, gamoniowaty ;D w folii
          • dorcian Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 23:42
            Co to sa szpyrki?
          • 3mycha28 Re: będę się chwalić, ok? 04.01.13, 23:50
            Wybacz, ale nie ma się czym chwalić. Typowe polskie danie i nic w nim szczególnego. I oczywiście wszędzie ten browar. Żeby kobieta mowila browar. Wstyd. Ale widac z kim mam do czynienia. A kapusta kiszona. To każdy wie, że jest w Tesco czy polskim sklepie nawet ja to wiem bo często ją kupuje i robię inne fajne rzeczy typu łazanki, paszteciki czy bigos i dla mnie to jest normalne. Nic szczególnego. A z gamonia to robiłam ostatnio szynkę na święta i tez wyszla dobra i co w tym takiego?
            • sznupkowie Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 00:14
              Mycha , a ty spać nie możesz czy głodna jesteś, czy mąż znów cię zdenerwował? Bardzo nas cieszy, ze wiesz gdzie można kupić kapustę kiszoną i jak zrobić zwyky bigos, my widocznie jakieś gamoniowate i niedouczone jestesmy, bo przeciez nie kazdy moze byc biologiem z obszerną wiedzą o szczurach i wszach..:)

Pozwolisz więc, że jeszcze chwile pozachwycam się tym zwykłym kawałkiem mięsa i chochelką przeciętnego kapuśniaku..:)

• mamurzyca Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 00:42
                mycha moze sie bedzie zachwycac jak zrobi swoje pierwsze curry, albo fish and chips ;) albo nie daj boze indyka zrobi na swieta ;)
                ja tez ogladam i ogladam,, ahhhh pysznosci!!
            • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 00:54
              3mycha28 napisał(a):

>I oczywiście wszędzie ten browar. Żeby kobieta mowila browar. Wstyd. Ale w
              > idac z kim mam do czynienia.

Miodzio :D chyba se w sygnaturkę wrzucę...
              • fifka01 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 09:54
                a mycha to nie jest kolejne wcielenie lipcowej i tej drugiej, której nick zapomniłam w tej chwili? obie dawno sie nie pojawiały, a tu mycha wyskakuje z kapelusza:)
                • tinkerbell84 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 10:55
                  A to jest kapust kiszona czy kwaszona w tych słoikach - bo te drugie dla mnie smakują inaczej jakoś;/ A taki kapuśniaczek też bym zjadła.

Za to przez ten smalec cieknie mi ślinka....do tego ogór kiszony.... o jaaaaaaaaa.......
                  • sylaluk1 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 12:17
                    No kolezanko dalas do pieca z tym smaluszkiem i kapusniaczkiem.....(-;
                    ja dzis 4 dzien diety, wrrrr a tu takie cos...Nieładnie tak kusic zaraz po Nowym Roku kiedy to pewnie wiele z nas tkwi w postanowieniach zrzucenia paru kilo (-;
                    • bryanowa-1 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 21:38
                      no gratuluje pomyslu na smalczyk:) ja przez 7 lat to tluste z gammona wywalalam heheh,glupia ja.mama przyleciala z pl i... zrobila nam smalec:P
                      • mamurzyca Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 22:13
                        no dobra, wezcie mi tu jak krowie na rowie wytlumaczcie z czego ten smalec robicie? z tej skory gammona, czy dodajecie tez to mieso?? czy sama skora sie wytopi na smalec ze skwarkami?? ja w pl smalcu nie robilam to nie wiem nic!!
                        • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 06.01.13, 00:12
                          wyżej napisałam ;D z mięsa robię, tę skórę położyłam najpierw na chwilę do gara - tłustym do ciepłego ;D żeby się tłuszcz wytopił.
                          Ja bym tej skóry raczej nie dawała... SKwarki mogą byc twarde.
                          Aha i dzięki za SKWARKI - szpyrki to są skwarki - cholera od wczoraj łażę i myślę jak się toto cysto po polsku nazywa...
                          • bryanowa-1 Re: będę się chwalić, ok? 06.01.13, 17:47
                            no odcina sie te biala tlusta czesc z gamona,te tluste sie odcina od skory.kroi sie w kosteczke i wytapia+ cebulka+ jabluszko mmm pycha
    • a74-7 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 22:09
      ssabaudia,
      jak wymieszasz skladniki na ostatnim zdjeciu - bedziesz miala piekna" francuska "rillettes.
      powodzenia !
    • almamag Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 22:47
      ssabaudia juz sie pochwalilas, a teraz jeszcze daj przepis na ten kapusniak, bo ja stara babab a nie umiem :(
      • ssabaudia Re: będę się chwalić, ok? 06.01.13, 00:22
        Alma prościutko - kapustę do gara (jak jest bardzo kwaśna przepłukać), zalać wodą i gotować aż zmięknie (ja mam szybkowar, więc całe 8 minut ;D) - ten kapuśniak zrobiłam na wywarze z gamonia, w którym pływał majeranek, trochę pieprzu, czosnek. Jak nie masz, kawałek czegoś wędzonego wrzuć do gara (możesz razem z tą kapustą ugotować), przyprawy i jedziemy z tym światem.
        Jak kapucha wymięka, odsączam ale tak, żeby woda z gotowania została.
        Osobno kilka kartofelków w kosteczkę. Osobno też podpiekłam trochę kawałków tego gamonia, może być kiełbasa, coś wędzonego, nawet kawałki tego na czym zupę gotujesz.
        Wszystko razem go gara, podlewamy wodą z kapuchy, doprawiamy (pieprz, sól, może być trochę magi jak masz i lubisz).
        Na patelni kawałek smalcu z kostki (zależy od upodobań, ja daję ok dwóch łyżek, jak ktoś lubi zupy takie, żeby łycha stałą więcej), topimy, dosypujemy mąki, podsmażamy na złoto i do kapusty.
        No i wtedy robisz MEDŻik, albo dolewasz więcej wody albo jesz zupę nożem i widelcem ;D
        i włala!
        • almamag Re: będę się chwalić, ok? 06.01.13, 12:38
          wielkie dzieki, kapusniaku nie jadlam juz ponad 4 lata, a chodzi za mna ostatnio, teraz tylko po kapuste i bede probowac
    • agg3 Re: będę się chwalić, ok? 05.01.13, 22:53
      mycha, to teraz traci patologia....

zajebiste zarcie! slinotok po kolana! :D to moze my - prostaczki, co sie podniecaja kapusniakiem i smalcem spotkamy sie nad skrzynka browaru, a ty nam tu bedziesz pisac swoje zale jak ci zle w anglii...
      ciekawe, kto bedzie sie lepiej bawil :D
    • izabelski Re: będę się chwalić, ok? 06.01.13, 02:12
      Nie moglabym spac gdybym nie podzielila sie uwaga iz na pierwszym zdjeciu ten kawalek gamonia pod spodem wyglada na dinozaura :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka