Dodaj do ulubionych

kto ma soup maker? :-)

11.01.13, 21:43
Witam
od razu uprzedze te Panie,ktore zaraz napisza ze maja rondelek i lepszy od soup makera :-)
Ja wolalabym jednak kupic soup makera z racji,ze jest prosty w obsludze.Czy ktoras z Was ma ktorys model?Niektore wydaja sie przesadnie drogie.
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:11
      Z ciekawosci, co toto robi - gotuje, kroi, obiera?
      • glasscraft Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:23
        Nie, obiera i kroi pancia - wlascicielka tegoz, soup maker gotuje (tak samo jak rondelek na gazie) i rozdrabnia (tak samo jak blender) jak sie chce. Cena rondelka - pewnie za piataka da sie kupic, to samo blender plus jakiegos funciaka za obieraczke do warzyw. Cena soup makera - stowka plus. Radocha z posiadania kolejnego zupelnie nikomu przy zdrowych zmyslach nie potrzebnego sprzetu kuchennego - bezcenna :-)
    • izabelski Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:20
      podaj przyklady bo ja na mysli mam Thermomix i ten www.johnlewis.com/231235562/Product.aspx

sa jeszcze jakies w Lakelandzie
      • celine26 Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:24
        www.amazon.co.uk/Morphy-Richards-48822-Soup-Maker/dp/B00844D5FG
        to z tych tanszych
        mysle,ze rzecz dobra dla busy mam z malymi dziecmi.
        • murasaki33 Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:28
          To ja z tych wszystkich "maker" mam tylko breadmaker a reszte robi MamaMaker:))))
        • glasscraft Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:35
          To samo osiagniesz wlasnie przy pomocy garnka i taniego blendera. Bo warzywa i tak musisz obrac, wlac wywar/wode. Blender tak samo dobrze na krem zmiksuje (a bedzie kosztowac iles tam mniej i mniej miejsca zabierze).
          • izabelski Re: kto ma soup maker? :-) 12.01.13, 01:24
            to nie jet to samo - tamten garnek miesza i gotuje

niestet yjak czasami sa absorbujece dzeici, to kazda pomoc w taki stylu jest cudem
            bo oszczedza cenne minuty
            tak na orawde, to oprocz ziemniakow reszty warzyw nie trzeba obierac :)
            a i bez obierania pewnie w zupie kremie by sie obeszlo
            • glasscraft Re: ktmo ma soup maker? :-) 12.01.13, 11:08
              Wiesz, ja jestem milosniczka gadzetow kuchennych :-) i jak nowy zobacze, to zawsze sie napalam (np zakochalam sie w elektrycznym ustrojstwie do robienia dzemow)... po czym jak ochlone (a zwykle z czystego lenistwa nie kupuje szybko, bo nie chce mi sie do sklepy wlec, wiec ochlone przed zakupem), dociera do mnie, ze mialabym kolejny sprzed do jednorazowej czynnosci. I zagwostke, gdzie to trzymac jak tej zupy, czy dzemu akurat robic nie bede. I dlatego zamiast machiny do zupy mam dobrego blendera (ktorym moge tez robic inne rzeczy), a zajmuje - wiszac sobie na scianie - zero miejsca i garnki. Bo dla mnie zupa to sie sama gotuje i zadnych cennych minut mi nie traci (chociaz bez bicia sie przyznaje, ze pewnie wbrew regulom kucharzenia nad nia nie stoje i jej nie mieszam). A jak chce krem, to czy musialabym guzik w producencie zupy nacisnac, czy wstawic blender do gara - dla mnie na jedno wychodzi.

Ale jezeli ma sie na to kase, miejsce no i najwazniejsze - musi sie miec i tyle :-) to przeciez nikomu nie zabraniam. Dla mnie strata kasy, dla kogos innego - bezcenna pomoc kuchenna.
              • izabelski Re: ktmo ma soup maker? :-) 12.01.13, 11:24
                to nie dokladnie jak piszesz, w tym garnku samo sie miesza i jak dodasz timer na scianie - nie przypali sie czy wyparuje

nie porownujemy wiec identycznych rozwiazan, tylko podobne
                • glasscraft Re: ktmo ma soup maker? :-) 12.01.13, 11:37
                  Wiem, ze w TYM garnku samo sie miesza, ja pisalam o tym, ze swoich zup w zwyklym garnku na kuchence nie mieszam ciagle/co piec minut. Na garnek nakladam pokrywke, ustawiam maly "ogien" i wlaczam timera w kuchence. Nie wyparowuje ani sie nie przypala. Dla mnie najlepsze na swiecie i najprostsze rozwiazanie, stad brak potrzeby posiadania soup makera. Ale - jak rowniez napisalam, co dla mnie najlepsze, nie musi byc dla wszystkich innych tak samo dobre.
              • miwah Re: ktmo ma soup maker? :-) 12.01.13, 16:59
                po czym jak ochlone (a zwykle z czystego lenistwa nie kupuje szybko, bo n
                > ie chce mi sie do sklepy wlec, wiec ochlone przed zakupem), dociera do mnie, ze
                > mialabym kolejny sprzed do jednorazowej czynnosci. I zagwostke, gdzie to trzym
                > ac

o to to, dokladnie !!
                Dzieki Ci Glass za wierne oddanie moich odczuc :)
                Ja i breadmakera sie pozbylam z racji zesmy juz nie zjadacze chleba.
                Ostal sie w sumie Ken z przystawkami i wolnowar.
                No jeszcze czajnik i szuszarka wielka ktora za pare rzeczy robi.
                Ciekawe ze ciagle mi ktos ze znajomych cos wspanialomyslnie ;) podsuwa. A to sokowirowke ma do oddania, a to serwis do kawy, parowar, mikrofale.
                Ciezko powiedziec `nie`, zwlaszcza kiedy w ramach wymowki nie mozna `dziekuje ale juz mam`
                No ale mysl o tym ze bym musiala za chwile sama sie tego pozbywac czy wywalac, jednak tez dziala mobilizujaco.
                Moj niezastapiony kubel zimnej wody to kuchnia ktora choc niemala, to jakos tak pozbawiona elastycznosci ;-P.
                Od co najmniej pol roku rozwazalam zakup 2 gadzetow, chilli ze flakera do produkcji platkow i tefalowego actifry do niskotluszczowych z zamyslem zeby warzywa, ryby i miesiwo w tym obrobce poddawac... ale dziwnym trafem czas plynie a ja sie bez obu z powodzeniem obchodze :) I coraz wiecej wad widze ( poza cena i kurczaca sie kuchnia).
                Czas i przestrzen to jednak skuteczne otrzezwiacze :)
        • bebe52 Re: kto ma soup maker? :-) 11.01.13, 22:46
          ten sam ma moja znajoma i sobie chwali wrzuca mięsko,warzywa itd. włącza i samo sie gotuje,miksuje i wyłącza,praktyczne jak jest się bardzo zapracowanym,nastawiasz wychodzisz na zakupy po powrocie zupka dla dziecka jeszcze ciepła i gotowa do podania :)
    • marninor Re: kto ma soup maker? :-) 13.01.13, 11:23

> Witam
      > od razu uprzedze te Panie,ktore zaraz napisza ze maja rondelek i lepszy od soup
      > makera :-)
      jak narazie nikt nie napisał ze soup maker lepszy od rondelka więc chyba szału nie ma...
      w slow cookery zaopatrzyłyśmy się niemal hurtowo po wątku o slow cookerach ;)))

> Ja wolalabym jednak kupic soup makera z racji,ze jest prosty w obsludze.
      napewno rondelek jest prostszy w obsłudze ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka