Dodaj do ulubionych

Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic

18.01.13, 17:03
Przymierzam sie do zorganizowania synowi urodzin w centrum zabaw. Party bags zrobie sama, bo to co wczesniej dostal syn na innych przyjeciach to mi sie nie podobalo i zaraz ladowalo w koszu. Tort chcialabym kupic, bo piec, owszem pieke, ale nie bede robila eksperymentu przed urodzinami z tortem, ktorego w zyciu jeszcze nie upieklam, wiec moze byc porazka. Gdzie kupic tort na 10 dzieci - Marks&Spencer, Tesco, Asda? Czy takie torty sie bierze z polki, czy zamowic online? Jaki duzy tort na 10 dzieci (rozumiem, ze dorosli nie jedza?) Na tych przyjeciach, na ktorych bylismy tort byl krojony w kuchni i kazde dziecko dostawalo do domu malutki kawaleczek. Za wszelkie rady z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 17:26
      Ja bym powiedziala, ze nie ma znaczenia gdzie kupisz tort (w sensie w ktorym supermarkecie) chyba, ze to dla Ciebie taka wazna sprawa. Wez syna do sklepu i niech sobie sam wybierze. Przewaznie na torcie jest opis na ile kawalkow sie dzieli, wiec bedziesz wiedzial jaki rozmiar wziazc.
      Ja bym kupowala online tylko gdybym chcial cos wiecej niz dostane na polce w sklepie, i to przy przyjeciu w domu, z dziecmi i rodzicami. Prawde powiedziawszy wydaje mi sie, ze dzieciom i tak nie zalezy jaki tort bedzie (coby tylko synowi sie podobal), bo i tak ten slodki ulepek zjedza w domu z party bag.
      • erga4 Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 19:53
        ja w listopadzie robiłam synowi urodziny własnie w sali zabaw. torta robiłam sama bo skoro nic nie miałam do roboty ( w sensie przygotowań) to stwierdziłam że tyle zrobię. jakby nie wyszedł to zawsze mogłam kupic w dniu urodzin w markecie. idziesz, bierzesz z półki i gotowe. w niektórych marketach jest możliwośc zamówienia warstwy górnej ze zdjęciem czy napisem jaki chcesz. ja mojej dwójce zamawiałam na ebayu cake topper z bohaterami którymi chcieli i napisem i nakładałam je na własnego torta.
        tort zrobił duże wrażenie ;) i był pyszny. jest mnóstwo przepisów na prościutki tort: biszkopt i masa np.budyniowa lb bita śmietana. można też dodac warstwę karmelową - nawet gotową można kupic w puszce.
        Tort był pokrojony na zapleczu/kuchni zawinięty w serwetki i wlożony do tych party bags. reszte torta dostałam z powrotem.
        • erga4 Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 19:59
          w każdym z wymienionych marketów są torty. im większy sklep tym większy wybór tortów.
          • panixx Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 20:12
            My robimy urodziny w sali sportowej (zabawy podkierunkiem trenera i bouncy castle). Zamierzam kupic/upiec maly torcik, udekorowac imieniem syna, swieczkami itp i kupic tyle babeczek (cupcakes) ile bedzie gosci. Zdmuchnie sie swieczki z malego tortru, zjemy go sobie w domu, gosciom wrzuce do 'paarty bags' te ciastka.
            • robak.rawback Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 20:56
              mysly kupowali torty thorntonsa -
              chyba nawet to - Thorntons Chocolate Celebration Cake
              jest jeszcze karmelowe lub toffee - nie pamietam ktore - one sa spore chyba okolo kilo czy jakos tak - 10 funtow i dobre. - moze teraz zmienili wielkosc ale to pamietam byly duze i smaczne.
              w duzym supermarkecie powinno byc
              • plain-vanilla Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 23:26
                Wlasnie, dzieki za nazwe tortu :-)
                • robak.rawback Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 23:32
                  szukam caly czas ale nie moge znalezc jaka ten tort ma wage bo ze zjecia sie nie mozna kapnac. ale wydaje mi sie ze sa z cyklu duzych.
              • weronika_kwiecien_2013 Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 18.01.13, 23:44
                robak.rawback napisała:

> mysly kupowali torty thorntonsa -
                > chyba nawet to - Thorntons Chocolate Celebration Cake

Ale torty Thorntons sa nudne :p, czekoladowe, dla doroslych :)
                dzieci lubia jak sie na torcie cos dzieje

• clonek13 Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 19.01.13, 10:11
                  Kolejne urodziny syna chcialabym zrobic w sali zabaw, i powiedzcie mi , czy spiewaja sto lat , dmucha swieczke i tort zabieram i kroje, wkladam kazdemu dziecku do party bag ,czyli nie jedza go na sali wogole?
                  • abri Re: conek 19.01.13, 10:27
                    dokladnie tak jak piszesz, dlatego szukam na ebayu jakis zgrabnych pudeleczek na kawalek tortu
                    • abri Re: clonek 19.01.13, 10:27
                      mialo byc oczywiscie
                      • robak.rawback Re: clonek 19.01.13, 16:46
                        zgadzam sie ze totry thortonsa dla dzieci sa nudne z wygladu i dorosle. natomiast mialam ostatnio okazje jesc taki tort dzieciecy z mniej wiecej centymetrowej grubosci icingiem w kolorze niebieskim -
                        to bylo potworne i nie zjadlam w koncu - tylko troche sprobowalam. nie wiem czy bym dala dzieciakowi takie cos - rownie dobrze mozna dac miske cukru polana niebieskim plynem do mycia naczyn.
                        nie twierdze ze inne torty maja jakas lepsza odzywcza wartosc - wcale nie - ale te torty sztuczne z icingiem smakuja/wydaja mi sie trujace i obrzydliwe i nie chcialabym dziecku tego dawac, nawet jesli mu sie podoba kolor. no ale to moja osobista opinia
                        moze lepiej juz samemu tort upiec i zrobic jakis wzorek samochodzika albo inny np z truskawek...
                        ja sama jestem cake monster potrafie caly weekend jesc tylko slodycze wiec wcale nie odzywiam sie zdrowo ale te ciasta 'dziecece' mnie przerazaja.
                      • clonek13 abri,dzieki za odpowiedz 27.01.13, 10:23

• hanai77 Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 27.01.13, 12:46
      Jak wyzej Tory z supermarketu sa niezjadliwe to kawalek biszkoptu przełożony masa maslana plus masa icingu na wierzch paskudztwo chemiczne i tyle , może spróbuj w jakiejś okolicznej cukierni albo u kogoś zamow ja robic na zamowienie i czasem nie mogę sie ogarnac z iloscia zamowien bo różnica w smaku jest kolosalne"... Tki typowy tort z marketu plastik fantastic i tyle..blee
      • plain-vanilla Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 27.01.13, 16:28
        Dzieki. Mialam okazje posmakowac tort urodzinowy z supermarketu i powiem, ze to obrzydlistwo wedlug mnie. Przepis na biszkopt mam, nie bardzo wiem, co dalej. Czy jakis fool proof przepis na mase moglabys mi podeslac? No i moze glupie pytanie, ale czy taki tort mozna np. jakos oblac czekolada, bo galaretki na gore nie chce (a tak torty moja mama zawsze robila). To jak nie galaretka, to co? Z Ebaya zadnych topow nie chce kupowac. Skorzystam ze sprawdzonego patentu ktorej z was, wiec googlac nie bede. A jaki smak masy do polewy? Jak nie czekoladowa, to jaka, po prostu polukrowac tylko gore a boki zostawic gole?
        • bisiek10 Plain-vanilla 27.01.13, 17:41
          Z Londona jestes? Jak tak to wygoogluj gosiascake.Super torty robi i smak jaki chcesz.Albo na bazie smietany albo kremu.
          • plain-vanilla Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:18
            Za daleko, ale dzieki. Za miesiac mlodszy synek konczy roczek, wiec mam okazje, zeby zrobic torcik. Jakis przepis na mase i pomysly jak to zrobic bez galaretki? Czy jednak mam googlac?
            • bisiek10 Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:40
              Mam przepis na torcik kokosowy jesli chcesz :) Robilam kiedys pycha jablkowy z bita smietana ale musialabym sobie przypomniec :)
              • bisiek10 Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:43
                Na jablkowy tez znalazlam :)
                • derka1 Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:50
                  Ja korzystalam z przepisow dorotus - truskawkowy (ale zamienilm na maliny i jagody bo z truskawkami wydawal mi sie troche mdly) i brzoskwiniowy. Bardzo dobre i latwe do zrobienia (a ja jestem beznadziejna jesli chodzi o ciasta i torty, wiec wiem co mowie :-) ).

Te ciasta z linka, ktory podalas bisiek wygladaja super. Szkoda, ze autorka tak daleko mieszka.
                  • bisiek10 Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:54
                    www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/tort_jablkowy Mam nadz ze da sie wejsc w ten link. :)
                    • bisiek10 Re: Plain-vanilla 27.01.13, 18:56
                      Ja jeszcze dodawalam do tych jablek galaretke z owocow lesnych jak sie dusily.Albo agrestowa :)
                      • ssabaudia Re: Plain-vanilla 27.01.13, 19:13
                        te topy na torta są też na bazie "opłatka" - ja kupowałam Starszemu na urodziny i smakowało to jak słodki opłatek.
                        Krem śmietankowy dla każdego i małego i dużego: dwie śmietany double cream, szklanka cukieru puderu, smietanę ubijamy mikserem, jak zaczyna się "ścinać" dosypujemy curier puder (można dać więcej). Wcześniej do naczynia dajemy łyżkę żelatyny i trzy łyżki wrzątku, mieszamy, mieszamy, mieszamy i jak się wychłodzi dodajemy do ubitej śmietany, lekko mieszamy (kilkanaście obrotów miksera albo łapką) i włala!
                        • plain-vanilla Re: Plain-vanilla 27.01.13, 21:41
                          merci beaucoup!
                          A jaka pojemnosc tych smietan?
                          • ssabaudia Re: Plain-vanilla 27.01.13, 22:24
                            plain-vanilla napisała:

> merci beaucoup!
                            > A jaka pojemnosc tych smietan?

sklepowa??? Kurde takie kubeczki normalne...
                            a te góry do tortu w ten model: www.ebay.co.uk/itm/Happy-Birthday-Cake-Toppers-Personalised-Message-Edible-Wafer-or-Icing-7-5-/160898647501?pt=UK_Home_Garden_Celebrations_Occasions_ET&var=&hash=item25764e85cd

wafer musi byc
                          • lucasa Re: Plain-vanilla 28.01.13, 21:59
                            Vanila to jeszcze po urodzinach napisz jak zapakowalas ten smietankowy tort w torebki...
                            • plain-vanilla Re: Plain-vanilla 28.01.13, 22:40
                              Myslalam, i myslalam i w koncu stwierdzilam, ze zrobimy urodziny za rok, kiedy syn bedzie w P1. Teraz to on chodzi z samymi maluszkami do przedszkola, on 5 lat a dzieciaki 3 letnie, bo grupy sa mieszane, zgodnie z zalozeniem councilu, ze to lepiej dla dzieci. Wszyscy jego przyjaciele poszli do szkoly, bo jak zaczal przedszkole, to byl wlasnie w grupie ze starszymi o rok od niego. Zacznie w sierpniu, to w marcu bedzie akurat dobry czas, zeby wiedziec, jakich bedzie mial przyjaciol. Torty w kazdym razie bede robic dla dzieciakow, jeden urodziny na koniec lutego, drugi na poczatku marca. A na nastepny rok, to pewnie taki patent, jak ktos pisal, ze tort swoj przyniosl na zdmuchniecie swieczek, a do party bags dal wlasne muffiny albo inne wypieki i po problemie w kupowaniem kartonikow na tort.
                        • plain-vanilla Re: Plain-vanilla 27.01.13, 21:57
                          A jak sie nazywaja te topy na bazie oplatka (po ang.) i gdzie kupowalas? Nie wiedzialam w ogole, ze mozna kupic, to po pierwsze, po drugie nie chce, zeby mialo to cos 1 cm grubosci albo wiecej. To juz wole sama posmarowac tort czekoladowym ganache.
                          • hanai77 Re: Plain-vanilla 28.01.13, 00:49
                            Jak chicest tort na maksa prosty a mass w poblizu polski sklep to kup poprosi gotowe biszkopty tortowe troche me zwilz i bedą ok , nie za suche daj do tego przełożenie nawet takie kremy delecty są w paczkach zjadliwe , dla smaku pod jedna taka warstwę daj trochę powidel albo kwasnego dzemu, na druga partie kremu gotowca daJ np truskawki jagody itp na to 3 biszkopt oblej czekolada albo obsmaruj reszta Kremu daj jakieś figurki albo groszki kolorowe itp na wierzch I got owe , ja sama to robie kremy i biszkopty pieke ale jak ktoś chce na szybko albo nie potrafi to każdy pomysł jest lepszy niż supermarket i tańszy ,
                            • hanai77 Re: Plain-vanilla 28.01.13, 00:50
                              Przepraszam za pisownie w poprzednim poscie ale mam napijjemy ze zrozumialas ...ech iPad pisze co chce:(
                              • hanai77 Re: Plain-vanilla 28.01.13, 01:04
                                No nie znowu byk Mialo byc mam nadzieje a napisalo sie mi napijemy kurcze opanować ipada nie moge
                          • abri Re: Plain-vanilla 28.01.13, 21:30
                            biszkpot "rzucany" o podloge z przepisu od Dorotus zawsze wychodzi, nie ma mozliwosci zeby padl
                            oplatki na torty nie maja 1 cm grubosci, sa cieniutkie jak papier. Ja nie wyobrazam juz sobie tortu bez oplatka z ebaya. Raz - ze nie musze cudowac z dekoracja, dwa - dzieciaki maja wielka radosc.
                            to moja ostatnie wypociny:
                            img29.imageshack.us/img29/7886/dscf1657pr.jpg
                            img547.imageshack.us/img547/7861/239o.jpg
                            • bisiek10 Re: Plain-vanilla 28.01.13, 22:09
                              Fajne te Twoje "wypociny" :)
      • aniaheasley Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 28.01.13, 23:17
        Moze dla doroslych sa niezjadliwe, ale dzieciaki uwielbiaja takie torty, w ksztalcie Thomasa czy Cars, pilki noznej czy trzech ksiezniczek disneyowskich, i przy krojeniu jest zawsze wstrzymywanie oddechu kto dostanie rozyczke, albo pierscionek lukrowy. Dzieci najbardziej lubia takie niezjadliwe i naszpikowane chemia.
        Wiele rodzicow kupuje dwa torty, w dwoch wersjach kolorystycznych, jeden bialy - biszkopt z dzemem w srodku i jeden czekoladowy, i dzieci wybieraly ktory wola. Wiele wybiera oba :)
        Czekoladowa stonoga przybrana guzikami smarties jest zawsze przebojem.

A dla samych solenizantow wycieczka do supermarketu i wybor 'projektu' tortu to tez zawsze wielka frajda.

Dzieci moga byc mega rozczarowane jak im zafundujesz 'nudny' tort albo dla doroslych ze sklepu albo wlasnej roboty.
        • lucasa Re: Tort Urodzinowy - w ktorym sklepie kupic 28.01.13, 23:57
          aniaheasley napisała:

> Moze dla doroslych sa niezjadliwe, ale dzieciaki uwielbiaja takie torty, w kszt
          > alcie Thomasa czy Cars, pilki noznej czy trzech ksiezniczek disneyowskich, i pr
          > zy krojeniu jest zawsze wstrzymywanie oddechu kto dostanie rozyczke, albo piers
          > cionek lukrowy. Dzieci najbardziej lubia takie niezjadliwe i naszpikowane chemi
          > a.
          > Wiele rodzicow kupuje dwa torty, w dwoch wersjach kolorystycznych, jeden bialy
          > - biszkopt z dzemem w srodku i jeden czekoladowy, i dzieci wybieraly ktory wola
          > . Wiele wybiera oba :)
          > Czekoladowa stonoga przybrana guzikami smarties jest zawsze przebojem.
          >
          > A dla samych solenizantow wycieczka do supermarketu i wybor 'projektu' tortu to
          > tez zawsze wielka frajda.
          >
          > Dzieci moga byc mega rozczarowane jak im zafundujesz 'nudny' tort albo dla doro
          > slych ze sklepu albo wlasnej roboty.

Dokladnie to samo staralam sie powiedziec...

My tez przechodzilismy przez etap stonogi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka