Dodaj do ulubionych

Zab, zupa zebowa

29.01.13, 09:18
W zwiazku z wyrazonym zapotrzebowaniem postanowilam spisac moj wyszukany
przepis na zupe dyniopizmowa:
1 cebula
3 srednie ziemniaki
2 srednie marchewki
1 srednia dynia pizmowa (aka butternut squash)
kostka warzywna

Mam problem z opisem, ile wody trzeba, ale chyba tak nie wiecej niz 2 - 2.5 litra.
Rozpuscic kostke, pokrojone w kostke/plasterki warzywa wrzucic na gotujaca sie
wode i gotowac do miekkosci.
Gdy miekkie wylowic i zmiksowac na papke. Dodac spowrotem do wywaru,
zamieszac, zotawic jezcze na 5 minut na malym ogniu.
Doprawic do smaku (ja w ogole juz nie dodawalam soli, tylko troszke pieprzu i
galki muszkatolowej).

A wie ktos, jak rozsadnie zrobic karczochy? Zawsze chcialam sprobowac a
wypatrzylam ostatnio w Sansburaku. Czy one smakuja tak jak szparagi?
Obserwuj wątek
    • onmytoes Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 14:19
      Karczochy tez mnie zawsze intrygowaly i bardzo je lubie. Kiedyś raz zrobiłam wg przepisu z książki kucharskiej. Mnóstwo z nimi babrania się a na koniec moze ze dwa kesy jadalnego środka. Mega rozczarowanie.
      • glasscraft Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 14:20
        Mialam sloiczek marynowanych, zebym jakos tak padla z zachwytu to nie powiem (swieze pewnie inaczej smakuja) i jak patrze ile "zabawy" z nimi jest, to wrodzony len mowi - daj sobie spokoj kobito! :-D
        • murasaki33 Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 15:13
          Lepiej szparagi w szynce pod beszamelem zrobic niz bawic sie z karczochami; na to lepiej isc do dobrej wloskiej knajpy;)
          • golfstrom Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 15:23
            A jeszcze lepiej napisac, jak sie szparagi w szynce robi ;P

Marynowane karczochy tez jadlam - jak mialam faze na omlety, to byl fajny dodatek
            • murasaki33 Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 15:29
              Sie kupuje ladne szparazki, obiera 1/3 od dolu i blanszuje we wrzatku kilka chwil, owija szynka, jakims bekonem czy innym prosciutto - takim dlugim plastrem niz szerokim - powiedzmy 4-5 szparagow na plasterek. Zalewa beszamelem i posypule dobrym serem zoltym, jakims aromatycznym, ja lubie wedzone. I zapieka powiedzmy 25 min, do tego robie solo kuskus, bo sie fajnie komponuje samkowo, tzn nie dominuje.
              • golfstrom Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 16:14
                No ok, to sprobuje...

• jan.kran Re: Zab, zupa zebowa. Karczochy. 30.01.13, 12:01
        Karczochy kocham. Gotuje tak zeby liscie wychodzily a potem wysysam liscie maczajac z winegretem dchodzac do serca , mmmmm...
        Ze sloika to inna historia , Mloda ostatnio zrobila niezla tarte z takimi:))
    • glasscraft Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 21:09
      No wlasnie sobie ogladam nagrane wczesniej Masterchef South Africa z Michael'em Roux Jr - pokazuje jak karczochy obrac. Ogladam na Sky Really 248 jakby kogos interesowalo, ale nie wiem czy robia powtorki w weekend.
      • sznupkowie Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 21:50
        Ja ostatnio robiłam szparagi na chrupko....mój autorski pomysł. Szparagi do gorącej wody na jakies pareminut, później psypuję je kruszanką zrobionej z bułki tartej, sera feta i oliwy . Bułke mieszam z serem w stosunku 1:2 na korzyść fety:) i dodaje oliwy tak żeby sie takie wilgotne zacierki zrobiły. Posypuję szparagi i do piekarnika na jakieś 15 minut na 180 /190 az się na złoto zapiecze.

Dzisiaj zrobiłam to z porami, pory przekroiłam wzdłuż położyłąm na grilla aż się sobrze podpiekły , przełożyłam na blaszkę,posypałąm świeżym tymiankiem i pieprzem i na to kruszankę i do piekarnika....:)
        • glasscraft Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 21:56
          A ja robie z parmezanem i glazura z octu balsamicznego. Szparagi do gara, kilka minut, na talerz i posypka z parmezanu (ale nie tego tartego, tylko takiego w... no wiecie takich plasterkach-nie plasterkach - niech mnie ktos zabije, bo nie wiem, jak sie one zwa i tyle, jezyk mie sie uwstecznia!!!! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr), a przed nia polewam glazura (kupna) z octu balsamicznego i oliwy.
          • sznupkowie Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 22:53
            heheh...no wiem wiem...o takie płatki Ci chodzi czy jak to sie mówi...:)

Ja ostatnio mówię do mojego, bedziesz ze mną oglądał "Ludzi Ubogich"? On się patrzy i mówi, chyba o Nędzników Ci chodzi?..:-D
            • glasscraft Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 22:54
              Cholernosc i tyle :-)
              • izabelski Re: Zab, zupa zebowa 29.01.13, 23:37
                daltego najlepiej kupowac w kostse Grana Pandano :)
                taniej i nie az tak bardzo rozni sie w smaku - a wtedy samemu kroimy lub trzemy do woli

Though similar to Parmigiano Reggiano cheese, the younger Grana Padano cheeses are less crumbly, milder and less complex in flavor than their more famous, longer-aged relative.
    • jan.kran Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:11
      250 g brokulow
      200g soczewicy zielonej lub czerwonej
      cebula czerwona
      sos sojowy , olej , sok z cytryny
      200g ugotowanego bulgur
      dwa jajka
      Ugotowac brokuly. Ja uzywam mrozonych , podzielonych na rozyczki.
      Ugotowac soczewice. Zalewam goraca woda po przeplukaniu gotuje z 15 minut , powinna byc al dente a nie rozgotowana.
      Pokroic cebule w kostke i podsmazyc.
      Brokuly i soczewice rozdrobnic ( to po polsku ? ) przy pomocy Pürierstab lub Immersion blender.
      Wujek gugle odmawia podania nazwy po polsku:PPP
      Dodac cebule , sos sojowy jedna lyzke i sok z cytryny oraz bulgur. Oraz dwa jajka , wymieszac.
      Wrzucic do formy , ja uzywam silikonowej :
      www.ceneo.pl/12919677
      Wtedy niczym nie smaruje pasztet studzi sie chwile i potem ostroznie wyjmuje.

• glasscraft Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:13
        A ile czasu sie piecze?
        • jan.kran Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:49
          glasscraft napisała:

> A ile czasu sie piecze?
          ------> Zapomnialam napisac... ca . 30 min po niemiecku Umluft ... Tzn. nie z dolu czy z gory tyko dookola ...
          • glasscraft Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:49
            W termoobiegu; a temperatura?
            • jan.kran Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:58
              glasscraft napisała:

> W termoobiegu; a temperatura?

200 , bardzo Ci dziekuje za ten termoobieg , zapamietam :)
              • glasscraft Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 12:01
                Super, sprobuje sie w weekend zabrac.
          • jan.kran Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 11:57
            Mam jeszcze sporo przepisow ale nie wiem czy Was interesuja pasty z avokado , baklazanem, tofu w roznych odmianach salata z jajek , baklazany nadziewane bulgur , szpinak w roznych wariacjach , swietne wege biryani ( troche pracochlonne ) , ciecierzyca, pasta z oliwkami soczewica ...
            Mam ksiazki kucharskie wylacznie po norwesku i nemieckuii musze sie skupic zeby napisac po polsku ... W PL umialam ugotowac jedyni wode na herbate i dlatego trudno mi czasem znalezc odpowiedniki po polsku:)
            • golfstrom Re: Pasztet z brokulami i bulgur. 30.01.13, 12:01
              Mnie interesuje szpinak i avocado :)
              • jan.kran Re: Awokado. 30.01.13, 12:24
                :)))
                Wrzuce jutro , teraz lece do kuchni a potem do pracy.
                Na szybko :
                200 g jedwabistego tofu , dwa dojrzale avokado , sok z cytryny , oliwa z oliwek , rozgnisc wodelcem i do tego chleb nan , pita lub chrupki.

¤¤¤ Ugotowac spaghetti.
                W czasie jak sie gotuje podsmazyc dwa zabki czosnku , dodac kilka sporych pieczarek , 500g szpinaku swiezego. Wymieszac ze spaghetti i posypac podmazonymi na sucho orzeszkami pinii.
      • jan.kran Re: Tofu z orzechami wloskim i oliwkami. 30.01.13, 11:22
        200 gram jedwabistego tofu , silken tofu , rozgniesc widelcem. Dodac lyzke oleju z oliwek lyzeczke miodu ,100 gram oliwek , sok cytrynowy. Uzyc Pürierstab.
        Ca. 50 gram orzechow wloskich dry roasting ( znowu mi brakuje polsikego slowa) , pokroic i dodac do tofu .
        • glasscraft Re: Tofu z orzechami wloskim i oliwkami. 30.01.13, 11:25
          jan.kran napisała:

> Uzyc Pürierstab.

pl.wikipedia.org/wiki/Blender_(urz%C4%85dzenie) :-)
        • jan.kran Risotto primavera. 30.01.13, 11:42
          Moje pierwsze risotto w zyciu . Do tej pory od risotto byla Mloda:)

200 g zielonych szparagow , 200g fasolki szparagowej , 200g cukini , 200 g zielonego groszku , cebula czerwona , dwa spore zabki czosnku , 350 g arborio albo innego ryzu do risotto , 1,5 l rosolu , ja uzywam wegety.
          szczypior ? :

twicsy.com/i/sR7APb
          parmesan , bazylia , sol , pieprz.

Podsmazyc szparagi, fasolke , cukinie i groszek.
          W drugim garnku podsmazyc cebule , czosnek dodac ryz.
          Przez ca. 20 minut podsmazac ryz dodajac rosol. Ryz powinien byc ugotowany ale nie rozgotowany:)
          Do ryzu dodac warzywa i parmezan.
          Smacznego !!!

• golfstrom Re: Risotto primavera. 30.01.13, 11:45
            Risotto to take troche moje nemesis...
        • izabelski Re: Tofu z orzechami wloskim i oliwkami. 30.01.13, 12:26
          dry roasting = (u)prażone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka