Dodaj do ulubionych

Szkoła przez skype

13.03.13, 09:30
Mam dziecko w internetowej szkole polskiej (szkoły w realu przy ambasadzie u nas nie ma). Zwróciła się ona z prośbą o przekazanie informacji o zapisach:
..."Rejstracja w Polskich Szkołach Internetowych Libratus, na rok szkolny 2013/2014 trwa do 6 maja 2013 roku".
Kontakt i infomacje znajdziecie tu: Libratus
Osobiście jestem zdania, że to bardzo sensowne rozwiązanie przynajmniej do poziomu biegłego czytania i pisania, a w miarę możliwości i dalej. Nauka w klasie IV (poza polskim robimy także przyrodę i historię) wymaga jakichś 5 godzin pracy tygodniowo, ale część tej pracy szkoła odwala za nas.
Szkoła ma dwa tryby, płatny i bezpłatny. Jest jeszcze druga polska szkoła, ale mniej o niej wiem.
Zachęcam: warto, żeby dziecko znalo polski szerzej niż tylko od rodziców, a i niektórzy z nas będą w różnych sytuacjach do Polski wracać.
Obserwuj wątek
    • londynwarszawaparyz Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 12:28
      to jest reklama jakas dla tej szkoly?znam obie, moje dziecko przez nie przechodzilo juz i nie jestem w pelni przewkonana po drugim roku nauki czy jest to tak potrzebne dla dziecka, ktore tu zyje, zostaje i do kraju wracac nie zamierza.Jest tyle pieknych miejsc gdzie ludzie mowia po angielsku, czy trzeba wracac do tej marnej Polski????
      • olena.s Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 14:05
        Ja sie po drodze dowiedziałam, że są nie dwie, ale trzy internetowe szkoły polskie! (Jeszcze orpeg i abc). A może jeszcze więcej?
        Zaś co do meritum - kazdy decyduje sam. W zależności od planów, możliwości, urazów i sympatii.
        Bez względu na to, czy my do Polski wrócimy, czy nie (a jeżeli nam się uda, to chętnie dziecko wyedukowałabym poza krajem) to, uważam, że dwujęzyczność jest ogromną zaletę z wielu powodów - w tym zawodowych. Ale dwujęzyczność się sama z siebie nie zrobi, niestety - a przynajmniej ja rzadko używam w rozmowach z dzieckiem takich terminów jak "chloroplast", "odczynnik", "wyrażenie bliskoznaczne" czy "rozbicie dzielnicowe".
        Czyli w miarę upływu czasu słownik dziecka mi się zawężał, tym bardziej, że o wiele chętniej i obficiej czyta po angielsku.
        Dlatego uczyłam dziecko przez trzy lata sama, a od roku - z pomocą szkoły. Zgoda, to męcząca praca, parę godzin dodatkowych tygodniowo dla dziecka - ale moim zdaniem opłacalna.
        A teraz prywata: jeżeli miałaś dziecko w obu szkołach, to pokuś się o porównanie - która twoim zdaniem jest lepsza i dlaczego?
      • sophie2202 Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 14:09
        Moim zdaniem warto by dzieci czytaly i mowily po polsku nawet jesli nie wracaja do kraju, bo nigdy nie wiadomo kiedy ta dwujezycznosc sie moze przydac. W Anglii poznalismy kilku doroslych Polaków urodzonych tutaj i wszyscy mieli zal ze rodzice nie zadbali o ich polski. W pracy mam tez Wloszke 18 lat, zaczelam kiedys rozmowe z nia po wlosku a ona ze smutkiem ze troche rozumie ale mówic nie umie. Poza tym dzieciaki chlonna jak gabka jezyki wiec w zasadzie z minimalmym wysilkiem pozna nawet nauczyc dziecko samemu w domu. Z reszta jeszcze chyba nikomu nie zaszkodzila znajomosc wiecej niz jednego jezyka.
    • aniaheasley Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 14:51
      Piszesz z kraju gdzie sa jakby zupelnie inne uwarunkowania, nie ma szkoly nawet przy ambasadzie :)
      W UK szkoly polskie w realu sa prawie w kazdej dzielnicy (Londyn) albo co najmniej jedna w miescie (nie-Londyn).
      W niektorych szkolach polskich listy oczekujacych sa juz zamkniete nawet na rok szkolny 2014/15 i ciagle powstaja nowe szkoly. Tutaj gdzie mieszkam sa 4 polskie szkoly w promeniu 5 mil. Ale zapotrzebowanie na polska szkole internetowa jakby mniejsze, jezeli w ogole istnieje takowe.
      • illegal.alien Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 15:03
        Ale Libratus to jest chyba szkola, ktora realizuje pelen program polskiej szkoly - nie sa to tylko dodatkowe lekcje z polskiego, historii i religii?
        Ja przegladalam ostatnio oferty polskich szkol w naszej okolicy (Essex) i nie znalazlam zadnej, ktora nie ma religii (ale i nie wczytywalam sie super-dokladnie, tak sobie przegladalam, bo wiem, ze niektore sa juz od przedszkola, a mojej corce ewidentnie przydalby sie kontakt z polskim w wydaniu innym niz tylko moje).
        • aniaheasley Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 15:45
          Illegal, religie wpisana w konstytucje maja wszystkie szkoly starego miotu, znaczy te zakladane przez Macierz Szkolna po wojnie, no bo wiadomo, Bog honor ojczyzna im przyswiecalo. Ale od 2004 powstalo i nadal powstaje wiele nowych szkol, gdzie religii nie ma.
          Ale jak one sie maja do programu nauczania w polskich szkolach w Polsce to nie mam pojecia.
          • londynwarszawaparyz Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 16:22
            no wlasnie ja wybralam libratusa na poczatku dlatego ze wlasciwie to jako jedyna szkola internetowa wtedy jaka znalam oferowala pelny program nauczania a nie zawezajacy na poziomie polski-historia-religia.to, czego uczyly sie dzieci w pl moja corka przerabiala tu, dokladnie z tych samych ksiazek.Polska Maciez Szkolna nie podobala mi sie tu wydawala sie jakas taka komunistyczna he he - co to za sens uczyc dziecko godziny dziennie polskiego, skoro majac internet moge odpalic online szkole i moje dziecko ma stycznosc z polskim nie tylko podczas weekendowej szkoly, ale w kazdej chwili?Nie ma jak systematycznosc-i odwrotnie, droga emigrantko, pomysl jezeli uczysz sie angielskiego raz w tygodniu po godziny a jezeli uczysz sie go codziennie po dwie to ktora metoda wiecej przyswoisz?I wlasnie dlatego wybralam szkole internetowa.Druga to moje lenistwo- nie bede wozila dzieciaka kilkanascie km do szkoly i czekala az zajecia sie skoncza jezeli piekna pogoda za oknem, szkola internetowa ode mnie wymaga nauki dziecka wogole, a nie nauki w kazda sobote wiec....teraz to jednak juz nie ma znaczenia po tym roku konczymy przygode z polska szkola internetowa, trudno.
        • olena.s Re: Szkoła przez skype 13.03.13, 17:16
          Wydaje mi się, że tak naprawdę są w tych szkołach trzy ścieżki. 1. Całość, 2. Polski-historia, 3. Wybrane przedmioty .
          Są tryby, w których na koniec trzeba jechać do Polski i zdawac egzaminy (ale w zamian ma się normalne świadectwo), i takie, gdzie świadectwo nie ma podobnej mocy, ale do Polski jechać nie trzeba.
          Na pewno szkoła sobotnia niesie wartość dodaną pod postacią kontaktów towarzyskich.
    • agg3 Re: Szkoła przez skype 14.03.13, 11:06
      no to ja jestem dziwna jakas... bo do tej pory przez mysl mi nie przeszlo by zapisywac corke do jakiejkolwiek polskiej szkoly. nie widze sensu i potrzeby.
      jedyne co z tej szkoly by sie przydalo to j. polski i historia, ktorych to sama moga ja uczyc. no moze ja polskiego , a ojciec historii ;)
      wszystkie inne przedmoity bedzie miala tutaj w szkole, wiec po co dziecko meczyc podwojnie? wystarczajaco duzo czasu spedza poza domem. sa dni, ze wracamy do domu po 18. w weekendy chodzi do szkolki teatralnej, a chcialabym zeby jeszcze na jakies zajecia sportowe chodzilo, bo niestety ale wychowania fizycznego w szkole jest malo.

widze sens, kiedy rodzice planuja powrot do polski i chca by tam dziecko kontynuowalo nauke.
      w innym przypadku, to troche takie "na sile".

zreszta niedawno byl o tym caly watek
      forum.gazeta.pl/forum/w,37418,142721991,142721991,LIBRATUS_Bezplatna_polska_edukacja_.html
      • olena.s Re: Szkoła przez skype 14.03.13, 12:39
        Cóż, każdy po swojemu patrzy, i swoją miarą mierzy, i punkt widzenia różni się w zależności od wieku dziecka.
        Trzy lata temu bym się z tobą zgodziła, ale zmieniłam zdanie, bo zaczęłam zauważać, jak karleje poziom polszczyzny przy stałym rozwoju angielszczyzny. Czyli odkładając na bok kwestię edukacji, moje dziecko przestawało być w stanie biegle porozumiec się po polsku przy rozmowie na tematy bardziej abstrakcyjne, niejako infantylizowało się w polszczyźnie, bo aparat intelektualny się rozwijał, ale narzędzie pod postacią słownika - nie.
        Zauważ, że z biegiem czasu normalna komunikacja wymaga od nas bardzo szerokiego słownika, żeby porozumiec się dokładnie nie tylko na temat poglądów politycznych, ale nawet opinii o chłopaku przyjaciółki czy nowym fasonie spodni.
      • aniaheasley Re: Szkoła przez skype 14.03.13, 12:41
        Dla mnie, rodzina mieszana, zasiedlona w UK od ponad 20 lat, ojciec dzieci nie-Polak, zaden powrot nigdzie nie wchodzi w gre, dzieci chodza do polskiej szkoly zeby cokolwiek z polskiego jezyka i tzw. kultury liznely bo wiem, ze ja sama, chociaz TEORETYCZNIE bym mogla to nie siade z nimi i nie bede ich uczyla polskiego, ani polskiej historii, po prostu nie jest to realne biorac pod uwage moja prace, tysiac zajec pozalekcyjnych, i dynamike naszej rodziny. Jezyk polski zawsze bylby spychany na ostatnie miejsce na liscie rzeczy do zrobienia.
        Posylanie ich do polskiej szkoly daje im strukture, w ramach ktorej chcac czy nie chcac czegos sie tam naucza, i cos tam z tego wyniosa, nie mowiac juz o tym, ze w swoim czasie przystapia do GCSE i A level z polskiego, co jest w programie kazdej chyba polskiej szkoly sobotniej. Nie mowiac juz o tym, ze poznaja inne polskie dzieci, wiekszosc z nich duzo bardziej 'polskich' od moich, biora udzial w polskich konkursach recytatorskich, uczac sie na pamiec takich arcydziel poetyckich jak Poniedzialek juz od wtorku poszukuje kota w worku :) , wystawiaja przedstawienia o smoku wawelskim, maluja pisanki wielkanocne, ucza sie przy tym slow typu wydmuszka, widza tradycyjne polskie palmy wielkanocne, itp, itd.
        Dla mnie, _w moich okolicznosciach rodzinnych_ to jest bezcenne, i z domu by tego nie wyniosly.
        Szkola internetowa nie jest w tej sytuacji zadna alternatywa. Po prostu znudzilyby sie nia nie
        widzac sensu i celu uczenia sie w niej.
        Takich rodzin jak moja sa tysiace, wiele z nich drugo czy trzeciopokoleniowe.
        • illegal.alien Re: Szkoła przez skype 14.03.13, 12:56
          No wlasnie. Mimo, ze moje dziecko jest male, to juz widze, ze jakbym sie nie starala, to polskiego jej nie naucze, a moje uczenie jej polskiej kultury nie jest uczeniem jej polskiej kultury i tradycji tylko tego, jak to sie robi u mnie domu (znaczy sie robilo u moich rodzicow). Troche malo moim zdaniem.
          No i mimo mlodego wieku, moje dziecko juz mowi 100 razy lepiej po angielsku niz po polsku. Nie ma szans, zeby utrzymala tempo jezyka polskiego, nie wygram ze zlobkiem, z otoczeniem, z faktem, ze jej tata nie jest Polakiem wiec w domu tego angielskiego tez jest duzo.
          Poza tym moja cora np. powtarza po mnie duzo w 3 os. l. poj. Niby norma i jej wolno, ale po angielsku doskonale rozumie roznice miedzy 'I' i 'you'. Po polsku mowi 'nie wiesz' jak chce powiedziec 'nie wiem', bo nie jest osluchana ze wszystkimi odmianami, deklinacjami, etc - a i tak ma bardzo duzy kontakt z Polska, z moja rodzina, etc jak na dziecko mieszkajace w UK. Ja nie jestem pedagogiem, nie wiem jakie sa normy jezeli chodzi o jezyk, nie wiem jak usystematyzowac wiedze mojego dziecka, robie wszystko po omacku. Dlatego albo zdecyduje sie na szkole sobotnia, albo bede realizowac program jezyka polskiego szkoly podstawowej z corka w domu - bo ja potrzebuje jakiegos systemu, rygoru i poukladanego programu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka