Dodaj do ulubionych

Pare pytan o szkole

21.06.13, 09:49
Czy ktos moze udzielic mi informacji na temat orgaznizacji szkoly w UK?
- w jakim wieku dzieci zdaja kluczowe dla dalszej edukcaji egzaminy?
- jakie sa kryteria oceniania-np. za moich czasow bylo przyjete,ze trzeba bylo opanowac jakies 50% materialu,zeby dostac ocene dostateczna (nie bylo wtedy miernych). Jak jest tutaj?
- czy oceny (A do D?-nie wiem jaka ocena oznacza zaliczenie materialu) sa wystawiane od poczatku edukacji? Czy do jakiegos wieku jest ocena opisowa?
- jak zorganizowany jest dzien w szkole-w PL lekcje trawaly po 45min i pomiedzy byly 5-20 min prrzerwy. A jak jest tu?
- od kiedy jest podzial na przedmioty typu: matematyka, fizyka, chemia, historia itp?
- przez cala szkole dzieciaki maja zajecia np. plastyka czy muzyka? Jest to tylko rozwijanie talentu czy tez wiedza np. o stylach malarskich/znajomosc nut?
- czy wszystkie sprawdziany sa zapowiedziane czy sa tez "kartkowki"? Jest odpytywanie ustne z poprzedniej lekcji?

Ogolnie czym sie rozni angielska szkola od polskiej?

Dodam,ze nie chodzi mi o ocenianie-tu lepiej,a tam gorzej (czy odwrotnie)-poprostu chce lepiej poznac system w ktorym beda sie uczyc moje dzieci.
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 11:52
      Nie odpowiem na pytania, bo nie mam wystarczajaco czasu (referat trzebaby napisac), ale najpierw sprecyzuj czy chodzi Ci konkretnie o Anglie (system edukacyjny w UK jest devolved czyli kazdy kraj wchodzacy w sklad UK sam zarzadza i sa istotne roznice), i czy chodzi Ci o panstwowy sytem.
    • espionka Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 12:02
      na czesc pytan tu znajdziesz odpowiedzi:
      www.gov.uk/national-curriculum
      musialabys wczesniej poczytac sobie cos o tutejszym systemie, porozmawiac z rodzicami, ktorzy maja dzieci w wieku szkolnym ...
      a potem prosciej byloby zadawac pytania o szczegoly i odpowiadac na nie

• panixx Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 11:11
        Espionka- dzieki za tego linka, zaczelam czytac i juz troche tez mi sie w glowie poukladalo.
        Syn konczy reception i wciaz wydaje mi sie, ze niewiele wiem o tutejszej szkole i edukacji.
    • marninor Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 12:23
      > - w jakim wieku dzieci zdaja kluczowe dla dalszej edukcaji egzaminy?
      zależy od regionu -p6, p7 i szkoły do jakiej dziecko idzie

> - jakie sa kryteria oceniania-np. za moich czasow bylo przyjete,ze trzeba bylo
      > opanowac jakies 50% materialu,zeby dostac ocene dostateczna (nie bylo wtedy mie
      > rnych). Jak jest tutaj?
      > - czy oceny (A do D?-nie wiem jaka ocena oznacza zaliczenie materialu) sa wysta
      > wiane od poczatku edukacji? Czy do jakiegos wieku jest ocena opisowa?
      czasy się zmieniły w pl także, tu takie realia nie istnieją i chyba nie istniały, nawet w zamierzchłych czasach... mam dzieci w p1 i w p5 i nie mają ocen tylko opisową ocene nauczyciela co na jakim poziomie dowiaduje się na spotkaniach z nauczycielem
      > - jak zorganizowany jest dzien w szkole-w PL lekcje trawaly po 45min i pomiedzy
      > byly 5-20 min prrzerwy. A jak jest tu?
      to zależy od szkoły , już chyba nie od regionu bo to szkoły sobie same ustalają jak i ferie itd.
      u nas tak pobieżnie to o 9 zaczynają , ok 10,30-break potem ok 12,30-13 lunch, o 14 koniec dla p1-p3, o 15 dla starszych
      > - od kiedy jest podzial na przedmioty typu: matematyka, fizyka, chemia, histori
      > a itp?
      nie wygląda to ja w pl-do wszystkiego oddzielny zeszyt ;) matematyka to i w nursery jest , w p3 tematy historyczne też już były poruszane o chemii i fizyce strikte w p5 nic mi nie wiadomo-jakaś wiedza pobierzna tylko, tablicy mendelejewa na pamięć w każdym razie brak
      > - przez cala szkole dzieciaki maja zajecia np. plastyka czy muzyka? Jest to tyl
      > ko rozwijanie talentu czy tez wiedza np. o stylach malarskich/znajomosc nut?
      w p5 nauka gry na flecie irlandzkim z nutami i koncertem na koniec
      o stylach malarskich to chyba dla zainteresowanych i pragnących poszerzać wiedzę raczej we własnym zakresie
      > - czy wszystkie sprawdziany sa zapowiedziane czy sa tez "kartkowki"? Jest odpyt
      > ywanie ustne z poprzedniej lekcji?
      od p3 w pt są kartkówki z całego tygodnia/speeling i matma/
      w p1 tez mają ale nie w formie wyciągamy karteczki a dostają do podpisania obrazki itp. w ocenie są najlejki lub well done albo smutna buźka.

> Ogolnie czym sie rozni angielska szkola od polskiej?
      wszystkim! przede wszystki szkoły polskie oferują przeciążenie w dźwiganiu książek, ćwiczeń, oferują bardzo dużo materiału-zbędnego , forma nauki, nagradzania tez w pl szkole zostawia wiele do życzenia, system motywacji także, podobnie jak materiały i pomoce naukowe.
      mając dziecko z problemami że tak powiem -dziękuj bogu że nie jest Ci dane kształcić go w pl systemie szkolnictwa
      > Dodam,ze nie chodzi mi o ocenianie-tu lepiej,a tam gorzej (czy odwrotnie)-popro
      > stu chce lepiej poznac system w ktorym beda sie uczyc moje dzieci.
      to na forum było już o primery i o grammar/secondary i wyższym szkolnictwie nie raz-poukładanie tego wszystkiego tylko wymaga bycia na bieżąco i pytania konkretnie, mając już podstawową wiedzę jak to wygląda, a strasznie nie wygląda...
    • izabelski Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 12:49
      bardzo bym chciala odpowiedziec na twoje pytania, ale niestety zajeloby mi to kilka godzin:)

polecam czytanie watkow na www.mumsnet.com/Talk/primary

na poczatku to bedzie dla ciebie cazarna nmagia ale po jakims czasie oczytasz sie i wszysztko sie rozjasni
    • jaleo Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 14:05
      Ja jeszcze tylko powtorze, zeby uwazac na roznice regionalne, ktore moga byc bardzo duze - ja np mieszkajac w Northumberland niekotre wypowiedzi na temat szkol na tym forum czytam jak bajki o zelaznym wilku, mimo, ze to tez jest Anglia, ale sa spore regionalne roznice, np system 3-tier zamiast 2-tier, brak Grammar schools itd. Nie mowiac juz o roznicach miedzy np Anglia a Szkocja czy Irlandia Polnocna.
    • zurekgirl Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 14:39
      Wlasnie,powiedz, gdzie mieszkasz i jaki okreg cie interesuje. Moje dziecko jest w reception dopiero, o wielu rzeczach tez wciaz nie wiem. U nas (Londyn) lekcje trwaja od 8.50 do 15.20. Dzieci przychodza, przez 10 minut sie zegnaja z rodzicami, wymieniaja ksiazki, pisza na tablicy jednowyrazowa odpowiedz na jakies pytanie albo swoje imie. O 9.00 muzyczka i dzieci ida do swoich pokoikow (w grupach po 7-8 osob) i tam maja czytana historyjke, ucza sie phonics itd. Taka sesja trwa ze 20 minut. Potem zabawa do 11, ale w trakcie tej zabawy BTW zupelnie niezorganizowanej jak na moje oko, naucyciele wyciagaja pojedyncze dzieci i robie nauke 1 to 1, czytaja ksiazki, koncentruja sie albo na rozwoju talentow albo na podciaganiu tego, w czym dziecko jest slabe. Take sesje pojedyncze trwaja max 10 minut. O 11 lunch a po lunczu godzina lub dwie w ogrodzie. Okolo 14 znow pol godziny nauki w grupkach i powtorzenie schematu z rana. Przed samym koncem dzieci siadaja w grupach po 15 osob na dywanie i maja story time i drama, czyli pokazuja to, co pani czyta. O, to mamy schemat dnia w reception ;)
      Ocen brak, nawet buziek, czy well done. Spotykamy sie z Pania raz w semestrze i nam mowi, co jest super, a nad czym pracowac. Nie ma mozliwosci, zeby dziecko nie zdalo. W y1 podobno dzieci siedza duzo wiecej przy stolach (ok 3 godzin dziennie w paru sesjach) i pracuja nad pisaniem. Do tego okolo godzina matematyki, a reszta przedmiotow polaczona i uczona w praktyce. Nie wiem, jak nauka wyglada dalej.
      • kalina_19 Re: Pare pytan o szkole 21.06.13, 15:48
        aga napisz mi na gg to ci powiem moj miki konczy juz 4 klase
        • najma78 Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 11:51
          Edukacja w pl i uk rozni sie wszystkim. Roznice moga tez byc w poszczegolnych regionach uk. Ja mieszkam w Anglii, pracowalam 3 lata w primary school jako teaching assistant, a teraz pracuje w high school jako LSA. Rozwoj dzieci od samego poczatku ma wpyw na ich edukacje, ale kluczowe sa wg mnie GCSC. Lepsze secondary school robia testy dla kandydatow z year 6 i m.in nimi sie kieruja podczas przyjec. W primary school nie ma lekcji na wzor w polskich szkolach, system oceniania jest tez inny, podchodzi sie bardziej indywidualnie choc sa okreslone levele. Kartkowek itp na wzor w pl wogole nie ma, co nie znaczy ze postepy dzieci nie sa oceniane, jak najbardziej sa, ale sposob jest inny. Zajecia w szkolach zaczynaja sie ok 9 a koncza ok 15 +- 30 min w zaleznosci od szkoly lub regionu. Niektore szkoly sa albo zamierzaja byc akademiami. Dzieci maja zajecia plastyczne, muzyczne, numeracy, literacy, science, history PE, ale taki podzial na przedmioty to tak naprawde dopiero w secondary school. Nie ma przerw typowych jak w pl, jest jedna ok 10.30-11 i trwa 15 min a potem lunch 12.15-13.reszte zajec i przerw nauczyciele organizuja sami, sesje np z liczeniem czy pisaniem to tak 20 minut dla mlodszych w year 4-6 dluzsze ale raczej nie 45 min. W secondary school lekcja trwa godzine, przerwy sa dwie jedna ok 11 a druga na lunch. Np lekcje muzyki w secondary school sa bardzo ciekawe, maja do dyspozycji instrumenty, komputery i tworza. Podobnie inne art. Nie wiem jak bardzo sie zmkenila szkola w pl ostatnio ale chyba nie jakos szczegolnie i po lekturze forum ematki to wciaz nie przeprowadzono zadnych solidnych reform. Co do odpytywania to w szkolach w uk (nie tylko zreszta) nie stosuje sie tego, za to dyskusje owszem dzieki temu dzieci ucza sie swobodnej wypowiedzi i wyrazania wlasnych spostrzezen, wnisokow, pomyslow bez narazania sie na smiesznosc czy negatywna ocene.
          • izabelski Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 12:04
            dlugodc lekcji w secondary ustala szkola - 50, 55, 120 min - spotkalam sie z takimi
            • najma78 Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 12:41
              izabelski napisała:

> dlugodc lekcji w secondary ustala szkola - 50, 55, 120 min - spotkalam sie z ta
              > kimi

No wlasnie, sa roznice w zaleznosci od szkoly.
              • izabelski Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 13:59
                w szkole syna 6 lekcji po 50 min
                corki - 5 lekcji po 60 min
                :)
                w tym jest przejscie z klasy do klasy wiec trzeba odliczyc 5 min
                120 min to tortury!
                doswiadczylam ich na wlasnej skorze
                • najma78 Re: Pare pytan o szkole 22.06.13, 14:17
                  W szkole w ktorej pracuje jest 5 lekcji po 60 minut, musza przejsc jak najszybciej, nie ma przerw miedzy lekcjami. Fakt, nie wyobrazam sobie 120 min lekcji np matematyki :/ ciekawe jak to dziala w praktyce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka