podkocem 19.08.13, 18:24 Nie piłam Aqua Pura i San Pellegrino więc się nie wypowiem na ich temat, ale z pozostałych najbardziej mi podchodzi Evian. Które Waszym zdaniem są najlepsze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 18:44 A gdzie opcja "kranówka"? Innej nie pijam:P Odpowiedz Link
gnusmas12 Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:14 Jakaś lipa ta sonda, zagłosowałam na san pellegrino, a w wynikach pokazuje, że ta woda ma 0% głosów :P Bardzo ją lubię, chociaż wolę wody niegazowane - z tych najczęściej kupuję ashbeck albo perthshire z tesco, jak dla mnie super. Odpowiedz Link
jaleo Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:11 Pije glownie kranowe, ale jak akurat jestem "na miescie" itp to najbardziej mi smakuje Highland Spring, a z babelkowych San Pellegrino. BTW jak zaznaczylam w Twojej ankiecie Highland Spring to glos poszedl na Evian (WFT?) Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:50 z tych wszystkich to najlepszy dla mnie smak ma evian - mieciutka i nie szczypie w jezyk - ale bardzo szybko sie psuje i po otwarciu zaczyna cuchnac - wiec do picia prosto z butli kupuje ta. do gotowania w czajniku - Brecon Carreg - ale ona lekko metalowa - akurat ta kupuje bo bywa w sklepie w ktorym kupuje nestle jest chyba ok volvic jest dla mnie za ostra, buxton, highland tez - smakuja troche jak przegotowana kranowa aqua pura nie wiem czy pilam? san pellegrino tez nie wiem. kiedys kupilam ktoras z tych wod mineralnych bardziej posh i cenowo tez byla posh i nie poczulam zadnego polepszenia smaku. wiec wcale nie wydaje wiecej niz musze. Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 22:18 Jak już kupuję to Volvic, jakoś mi naszego Żywca przypomina. Ale i tak głównie piję kranówkę z Brity. Odpowiedz Link
podkocem Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 23:41 Nie wiem dlaczego na pytanie która woda mineralna jest najlepsza, odpowiadacie kranówka :P Przede wszystkim kranówa zawiera chlor, fluor, siarczan glinu, wodorotlenek wapnia i jeszcze parę innych. Nie o takie "związki mineralne" mi chodziło. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:15 > Przede wszystkim kranówa zawiera chlor, fluor, siarczan glinu, wodorotlenek wap > nia i jeszcze parę innych. Nie o takie "związki mineralne" mi chodziło. I to wszystko czego człowiekowi potrzeba, jeśli poza tym odżywia się normalnie i zróżnicowanie. Woda butelkowana sprzedawana w sklepach to czysty nabijacz kabzy dla producentów (w krajach rozwiniętych, od pewnego czasu również w również w Polsce). Picie wody wysokozmineralizowanej w sporych ilościach (czyli jeśli w kółko pijesz tylko jedną markę wody) może być szkodliwe, bo doprowadza do przedawkowania konkretnych minerałów. Odpowiedz Link
ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:22 A ja kranowy nie moge, smierdzi mi, chociaz znajomi z pracy patrza sie na mnie jak na dziwolaga, kiedy jako jedyna na lunchu w restauracji zamawiam osobno wode butelkowa (wszyscy inni pija kranowe z dzbanka). W Polsce jak juz nie mam wody w domu, to kranowy sie napije - nie sierdzi tak jak ta tu, ale to na pewno zalezy od ujecia w danym miejscu (i tu i w Pl). Z mineralnych pije jedynie Evian, wydaje mi sie, ze ma najbardziej neutralny smak. Gazowanych nie pije, ale slyszalam, ze San pellegrino jest najlepsza :) Odpowiedz Link
ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:24 aha, jeszcze dodam, bylam kilka dni temu w bardzo posz :) restauracji i dostalam do picia bardzo posz wode w jakiejs szklanej butelce (ale nazwy nie pamietam). Woda byla nie do picia, gorzka. Zatem Evian (w Polsce posz :D tutaj nie ) nie ma sobie rownych. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:45 > A ja kranowy nie moge, smierdzi mi, I dlatego płacisz za coś, co inni mają za darmo:) Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część przewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:) Odpowiedz Link
ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:55 > Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część p > rzewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w > kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:) No wlasnie, jak mowilam, zalezy to od ujecia. Takiej wody, ktora mialam w kranie w Londynie, to nawet na duzym kacu nie dalo sie przelknac :/ Odpowiedz Link
botu Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 18:45 > Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część p > rzewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w > kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:) > Tu jest to publikowane raczej nie w przewodnikach, od ostrzeżeń www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9775158/Bottled-water-not-as-safe-as-tap-variety.html przez testy konsumenckie www.which.co.uk/home-and-garden/heating-water-and-electricity/guides/switching-from-bottled-to-tap-water-/tap-vs-bottled-water/ po afery www.dailymail.co.uk/news/article-2190027/Asda-Tesco-selling-tap-water-bottled-water-confusing-customers.html Odpowiedz Link
sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 19:39 > Tu jest to publikowane raczej nie w przewodnikach, od ostrzeżeń Tam gdzie mieszkałam - a nie było to w UK - było w przewodnikach:) Piękne zestawienie artykułów podałaś - producenci wód i supermarkety czyszczą nasze portfele dobrym marketingiem:) Odpowiedz Link
megan998 Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 11:02 Najlepsza woda, to woda mineralna, zawierająca dobrej jakości mikroelementy. Krakówka z definicji "odstaje" od mineralnych, zawiera jedynie szkodliwe substancje i nie zapewnia organizmowi żadnych właściwych minerałów. Mineralna z zawartością magnezu, to podstawa dobrego zdrowia;-) Odpowiedz Link
sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 11:27 > Najlepsza woda, to woda mineralna, zawierająca dobrej jakości mikroelementy. Kr > akówka z definicji "odstaje" od mineralnych, zawiera jedynie szkodliwe substanc > je i nie zapewnia organizmowi żadnych właściwych minerałów. > Mineralna z zawartością magnezu, to podstawa dobrego zdrowia;-) Oto przykład pięknie wypranego mózgu przez specjalistów od marketingu i reklamy. I o to dokładnie im chodzi:) Odpowiedz Link
botu Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 01:30 > ale nie jest wodą mineralną! Hmmm, po polsku woda mineralna to taka zawierajaca 1000 mg/litr minerałów, wiec zdaje sie (choć przyznaje, ze nie chce mi się po nocy wszystkich sprawdzać...), ze żadna z wymienionych nią nie jest. pl.wikipedia.org/wiki/Woda_mineralna Odpowiedz Link
podkocem Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 07:37 Sprawdziłam skład tych wód i wychodzi mi, że z tych ogólnie dostepnych supermarketowych najlepsza jest San Pellegrino, na drugim miejscu Evian. Evian Calcium Ca++ 80 - Magnesium Mg++ 26 - Sodium Na+ 6.5 - Potassium K+ 1 - Silice SiO2 15 - Bicarbonates HCO3 350 - Sulfates SO4 2.6 - Chlorures Cl 6.8 - Nitrates NO3 3.7 Buxton Calcium 55 - Magnesium 19 - Potassium 1 - Sodium 24 - Bicarbonate 248 - Chloride 37 - Sulphate 13 - Nitrate <0.1 - Dry Residue at 180°C 280 - pH at Source 7.4 Volvic Chlorides 13.5 - Calcium 11.5 - Nitrates 6.3 - Magnesium 8.0 - Sulphates 8.1 - Sodium 11.6 - Bicarbonates 71.0 - Potassium 6.2 - Silica 31.7 - Total Dry Residue at 180°C: 130 mg/L Highland Bicarbonate 150 - Calcium 40.5 - Chloride 6.1 - Magnesium 10.1 - Nitrate (as NO3) 3.1 - Potassium 0.7 - Sodium 5.6 - Sulphate 5.3 - Dry residue at 180°C 170 Nestle Pure life Calcium 29.0 - Magnesium 10.5 - Potassium 3.8 - Sodium 40.4 - Bicarbonate 233 - Chloride 7.4 - Sulphate 5.7 - Dry reside at 180°C 195 - pH at source 7.8 Aqua Pura Calcium 14 - Magnesium 3.5 - Potassium 2.5 - Sodium 12 - Bicarbonate 20 - Chloride 17 - Sulphate 14 - Nitrate 29 - Dry Residue at 180°C 100 - Fluoride <0.1 - pH at source 6.1 San Pellegrino Sulphate 445.0 - Bicarbonate 239.0 - Calcium 179.0 - Chloride 55.0 - Magnesium 52.0 - Sodium 34.0 - Silica Residue 8.0 - Strontium 3.0 - Nitrate 3.0 - Potassium 2.0 - Fluoride 0.5 - Total Dissolved Solids (at 180°C): 948 - pH at the source: 7.7 www.bottledwaterinformation.co.uk/default.asp?section=3 Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:18 tutaj nie kupuje bo mi wszystkie smakuja tak samo, czyli jak przefiltrowana kranowka. W Pl kupowalam muszyne i ta mi baaaaardzo smakowala. Odpowiedz Link
petuniasta Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:26 Saskia z Lidla bije wszystkie na glowe :) Odpowiedz Link
klimea Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 15:17 tylko przefiltorofana z lodowki, kupujemy tez buteleczki do szkoly czasem lub na droge, ale to juz co w promocji, niegazowana :-0) Odpowiedz Link
klimea Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 15:18 a jeszcze dodam ze dla mnie zawsze najlepsza byla Muszynianka naturalnie nasycona CO2 w Polsce! Odpowiedz Link
megan998 Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 10:59 Dla mnie również "Muszynianka" to podstawa;-) Odpowiedz Link
tonia2005 Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 16:57 Wybieram wodę w szklanych butelkach, ostatnio chyba tylko Perrier udało mi sie dostać w szklanych. Podobno te plastikowe maja jakieś cholerstwo w składzie, które wchlania sie do wewnątrz. Odpowiedz Link
moccabristol Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 18:52 Z wymienionych - San Pellegrino Odpowiedz Link
mamonia78 Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 22:39 Gdzies mi sie obilo o uszy ze w UK nie ma takich norm mineralow jak w reszcie Unii (moze w Pl?) i wody butelkowe sa mineralne tylko z nazwy, w zasadzie mozna tam wlac wszystko. Zuwazylyscie ze "evian" czytane od konca to "naive"? Wody z lidal nie sa robione w UK wiec moze tez stad roznica A kranowa, zaleznie od rury bym powiedziala, czasami jest dobra, czasami nie. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Testujemy wody mineralne 17.12.13, 17:21 Nikt nie wspomnial o Abbey Well tez jest dobra. Ja lubie muszynianke. Odpowiedz Link
liley11 Re: Testujemy wody mineralne 17.12.13, 20:37 Z uzdatniacza wody. Lepsza pilam tylko z gorskiego zrodelka i ze studni w Bialowiezy Odpowiedz Link