Dodaj do ulubionych

Testujemy wody mineralne

19.08.13, 18:24

Nie piłam Aqua Pura i San Pellegrino więc się nie wypowiem na ich temat, ale z pozostałych najbardziej mi podchodzi Evian. Które Waszym zdaniem są najlepsze?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 18:44
      A gdzie opcja "kranówka"? Innej nie pijam:P
    • bebe52 Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:00
      przefiltrowana przez brite
      • londynwarszawaparyz Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:05
        volvic smakowe
        • gnusmas12 Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:14
          Jakaś lipa ta sonda, zagłosowałam na san pellegrino, a w wynikach pokazuje, że ta woda ma 0% głosów :P
          Bardzo ją lubię, chociaż wolę wody niegazowane - z tych najczęściej kupuję ashbeck albo perthshire z tesco, jak dla mnie super.
    • jaleo Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:11
      Pije glownie kranowe, ale jak akurat jestem "na miescie" itp to najbardziej mi smakuje Highland Spring, a z babelkowych San Pellegrino. BTW jak zaznaczylam w Twojej ankiecie Highland Spring to glos poszedl na Evian (WFT?)
      • robak.rawback Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 19:50
        z tych wszystkich to najlepszy dla mnie smak ma evian - mieciutka i nie szczypie w jezyk - ale bardzo szybko sie psuje i po otwarciu zaczyna cuchnac - wiec do picia prosto z butli kupuje ta. do gotowania w czajniku - Brecon Carreg - ale ona lekko metalowa - akurat ta kupuje bo bywa w sklepie w ktorym kupuje

nestle jest chyba ok
        volvic jest dla mnie za ostra, buxton, highland tez - smakuja troche jak przegotowana kranowa

aqua pura nie wiem czy pilam? san pellegrino tez nie wiem.

kiedys kupilam ktoras z tych wod mineralnych bardziej posh i cenowo tez byla posh i nie poczulam zadnego polepszenia smaku. wiec wcale nie wydaje wiecej niz musze.
    • yumemi Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 21:31
      Kranowka i San Pellegrino:)
      • bialasek75 Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 22:18
        Jak już kupuję to Volvic, jakoś mi naszego Żywca przypomina. Ale i tak głównie piję kranówkę z Brity.
        • podkocem Re: Testujemy wody mineralne 19.08.13, 23:41
          Nie wiem dlaczego na pytanie która woda mineralna jest najlepsza, odpowiadacie kranówka :P

Przede wszystkim kranówa zawiera chlor, fluor, siarczan glinu, wodorotlenek wapnia i jeszcze parę innych. Nie o takie "związki mineralne" mi chodziło.
          • sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:15
            > Przede wszystkim kranówa zawiera chlor, fluor, siarczan glinu, wodorotlenek wap
            > nia i jeszcze parę innych. Nie o takie "związki mineralne" mi chodziło.

I to wszystko czego człowiekowi potrzeba, jeśli poza tym odżywia się normalnie i zróżnicowanie.
            Woda butelkowana sprzedawana w sklepach to czysty nabijacz kabzy dla producentów (w krajach rozwiniętych, od pewnego czasu również w również w Polsce).

Picie wody wysokozmineralizowanej w sporych ilościach (czyli jeśli w kółko pijesz tylko jedną markę wody) może być szkodliwe, bo doprowadza do przedawkowania konkretnych minerałów.
            • ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:22
              A ja kranowy nie moge, smierdzi mi, chociaz znajomi z pracy patrza sie na mnie jak na dziwolaga, kiedy jako jedyna na lunchu w restauracji zamawiam osobno wode butelkowa (wszyscy inni pija kranowe z dzbanka). W Polsce jak juz nie mam wody w domu, to kranowy sie napije - nie sierdzi tak jak ta tu, ale to na pewno zalezy od ujecia w danym miejscu (i tu i w Pl).
              Z mineralnych pije jedynie Evian, wydaje mi sie, ze ma najbardziej neutralny smak. Gazowanych nie pije, ale slyszalam, ze San pellegrino jest najlepsza :)
              • ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 09:24
                aha, jeszcze dodam, bylam kilka dni temu w bardzo posz :) restauracji i dostalam do picia bardzo posz wode w jakiejs szklanej butelce (ale nazwy nie pamietam). Woda byla nie do picia, gorzka. Zatem Evian (w Polsce posz :D tutaj nie ) nie ma sobie rownych.
              • sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:45
                > A ja kranowy nie moge, smierdzi mi,

I dlatego płacisz za coś, co inni mają za darmo:)

Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część przewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:)
                • ally-t Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:55
                  > Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część p
                  > rzewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w
                  > kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:)

No wlasnie, jak mowilam, zalezy to od ujecia. Takiej wody, ktora mialam w kranie w Londynie, to nawet na duzym kacu nie dalo sie przelknac :/
                • botu Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 18:45

> Kiedyś mieszkałam w górach. Były tam wydawane przewodniki dla turystów. Część p
                  > rzewodnika poświęcona była wodzie, pod hasłem: nie dajcie się naciągać, woda w
                  > kranie jest lepsza i zdrowsza niż najdroższa butelkowana w hipermarkecie:)
                  >
                  Tu jest to publikowane raczej nie w przewodnikach, od ostrzeżeń

www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9775158/Bottled-water-not-as-safe-as-tap-variety.html
                  przez testy konsumenckie

www.which.co.uk/home-and-garden/heating-water-and-electricity/guides/switching-from-bottled-to-tap-water-/tap-vs-bottled-water/
                  po afery

www.dailymail.co.uk/news/article-2190027/Asda-Tesco-selling-tap-water-bottled-water-confusing-customers.html
                  • sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 19:39
                    > Tu jest to publikowane raczej nie w przewodnikach, od ostrzeżeń

Tam gdzie mieszkałam - a nie było to w UK - było w przewodnikach:)

Piękne zestawienie artykułów podałaś - producenci wód i supermarkety czyszczą nasze portfele dobrym marketingiem:)
          • megan998 Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 11:02
            Najlepsza woda, to woda mineralna, zawierająca dobrej jakości mikroelementy. Krakówka z definicji "odstaje" od mineralnych, zawiera jedynie szkodliwe substancje i nie zapewnia organizmowi żadnych właściwych minerałów.
            Mineralna z zawartością magnezu, to podstawa dobrego zdrowia;-)
            • sfornarina Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 11:27
              > Najlepsza woda, to woda mineralna, zawierająca dobrej jakości mikroelementy. Kr
              > akówka z definicji "odstaje" od mineralnych, zawiera jedynie szkodliwe substanc
              > je i nie zapewnia organizmowi żadnych właściwych minerałów.
              > Mineralna z zawartością magnezu, to podstawa dobrego zdrowia;-)

Oto przykład pięknie wypranego mózgu przez specjalistów od marketingu i reklamy. I o to dokładnie im chodzi:)
    • podkocem Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 00:05
      ale nie jest wodą mineralną!
      • botu Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 01:30
        > ale nie jest wodą mineralną!

Hmmm, po polsku woda mineralna to taka zawierajaca 1000 mg/litr minerałów, wiec zdaje sie (choć przyznaje, ze nie chce mi się po nocy wszystkich sprawdzać...), ze żadna z wymienionych nią nie jest.
        pl.wikipedia.org/wiki/Woda_mineralna
        • podkocem Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 07:37
          Sprawdziłam skład tych wód i wychodzi mi, że z tych ogólnie dostepnych supermarketowych najlepsza jest San Pellegrino, na drugim miejscu Evian.

Evian
          Calcium Ca++ 80 -
          Magnesium Mg++ 26 -
          Sodium Na+ 6.5 -
          Potassium K+ 1 -
          Silice SiO2 15 -
          Bicarbonates HCO3 350 -
          Sulfates SO4 2.6 -
          Chlorures Cl 6.8 -
          Nitrates NO3 3.7

Buxton
          Calcium 55 -
          Magnesium 19 -
          Potassium 1 -
          Sodium 24 -
          Bicarbonate 248 -
          Chloride 37 -
          Sulphate 13 -
          Nitrate <0.1 -
          Dry Residue at 180°C 280 -
          pH at Source 7.4

Volvic
          Chlorides 13.5 -
          Calcium 11.5 -
          Nitrates 6.3 -
          Magnesium 8.0 -
          Sulphates 8.1 -
          Sodium 11.6 -
          Bicarbonates 71.0 -
          Potassium 6.2 -
          Silica 31.7 -
          Total Dry Residue at 180°C: 130 mg/L

Highland
          Bicarbonate 150 -
          Calcium 40.5 -
          Chloride 6.1 -
          Magnesium 10.1 -
          Nitrate (as NO3) 3.1 -
          Potassium 0.7 -
          Sodium 5.6 -
          Sulphate 5.3 -
          Dry residue at 180°C 170

Nestle Pure life
          Calcium 29.0 -
          Magnesium 10.5 -
          Potassium 3.8 -
          Sodium 40.4 -
          Bicarbonate 233 -
          Chloride 7.4 -
          Sulphate 5.7 -
          Dry reside at 180°C 195 -
          pH at source 7.8

Aqua Pura
          Calcium 14 -
          Magnesium 3.5 -
          Potassium 2.5 -
          Sodium 12 -
          Bicarbonate 20 -
          Chloride 17 -
          Sulphate 14 -
          Nitrate 29 -
          Dry Residue at 180°C 100 -
          Fluoride <0.1 -
          pH at source 6.1

San Pellegrino
          Sulphate 445.0 -
          Bicarbonate 239.0 -
          Calcium 179.0 -
          Chloride 55.0 -
          Magnesium 52.0 -
          Sodium 34.0 -
          Silica Residue 8.0 -
          Strontium 3.0 -
          Nitrate 3.0 -
          Potassium 2.0 -
          Fluoride 0.5 -
          Total Dissolved Solids (at 180°C): 948 -
          pH at the source: 7.7

www.bottledwaterinformation.co.uk/default.asp?section=3
    • carmelaxxx Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:18
      tutaj nie kupuje bo mi wszystkie smakuja tak samo, czyli jak przefiltrowana kranowka. W Pl kupowalam muszyne i ta mi baaaaardzo smakowala.
    • petuniasta Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 10:26
      Saskia z Lidla bije wszystkie na glowe :)
    • klimea Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 15:17
      tylko przefiltorofana z lodowki, kupujemy tez buteleczki do szkoly czasem lub na droge, ale to juz co w promocji, niegazowana :-0)
      • klimea Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 15:18
        a jeszcze dodam ze dla mnie zawsze najlepsza byla Muszynianka naturalnie nasycona CO2 w Polsce!
        • megan998 Re: Testujemy wody mineralne 21.08.13, 10:59
          Dla mnie również "Muszynianka" to podstawa;-)
    • tonia2005 Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 16:57
      Wybieram wodę w szklanych butelkach, ostatnio chyba tylko Perrier udało mi sie dostać w szklanych. Podobno te plastikowe maja jakieś cholerstwo w składzie, które wchlania sie do wewnątrz.
      • moccabristol Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 18:52
        Z wymienionych - San Pellegrino
    • andgie Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 18:58
      Harrogate Spring Water.
    • mamonia78 Re: Testujemy wody mineralne 20.08.13, 22:39
      Gdzies mi sie obilo o uszy ze w UK nie ma takich norm mineralow jak w reszcie Unii (moze w Pl?) i wody butelkowe sa mineralne tylko z nazwy, w zasadzie mozna tam wlac wszystko.
      Zuwazylyscie ze "evian" czytane od konca to "naive"?
      Wody z lidal nie sa robione w UK wiec moze tez stad roznica
      A kranowa, zaleznie od rury bym powiedziala, czasami jest dobra, czasami nie.
    • mrs.t Re: Testujemy wody mineralne 17.12.13, 15:29
      lol ale wyklepane;)
      • nannyjo32 Re: Testujemy wody mineralne 17.12.13, 17:21
        Nikt nie wspomnial o Abbey Well tez jest dobra. Ja lubie muszynianke.
    • liley11 Re: Testujemy wody mineralne 17.12.13, 20:37
      Z uzdatniacza wody. Lepsza pilam tylko z gorskiego zrodelka i ze studni w Bialowiezy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka