Dodaj do ulubionych

Gość na ang ślubie

13.09.13, 23:49
Czy wypada facetowi-będącemu zwyklym gosciem na ang slubie załozyc-no wlasnie-plastron, musznik, muszkę czy krawat? Czy np plastron jest zarezerwowany dla jakiegos rodzaju gosci-nie wiem-the best man-a? Czy to jest jakos odgornie ustalone?
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 08:16
      Nie wiem, co to jest plastron :-)
      Ja bym radzila zalozyc garnitur ze zwyklym krawatem. Muszka to do smokingu, a tego sie raczej na slubach w UK nie praktykuje (nawet na tzw evening do), no chyba, ze w zaproszeniu specjalnie zaznaczone "black tie".
    • aniaheasley Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 08:31
      Z tych slow znam tylko muszke i krawat :)
      Krawat zdecydowanie.
    • yumemi Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 10:06
      Krawat :) Tez nie wiem co to pastron.
    • botu Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 10:25
      A ja sobie plastron wyszukalam, co doprowadziło mnie do strony wprawdzie o panu młodym, ale nawet jemu nie poleca się nic innego niż krawat - a juz zdecydowanie nie do zwykłego garnituru, bo gdybys miał zamiar założyć żakiet, stroller, surdut, smoking lub frak to chyba bys o tym wspomnial zadając pytanie o przybranie szyi?...

mrmlody.blogspot.co.uk/2012/09/inne-wiazada-fular-plastron-ascot.html

Na tym samym blogu jest przegląd kreacji męskich gości na ślubie nie tylko angielskim, ale z najwyższych sfer, tu tez tylko krawaty
      mrmlody.blogspot.co.uk/2012/09/zrozumiec-krawat-na-przykadzie-zakietu.html
      • robak.rawback Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 11:33
        tez nie wiedzialam co to plastron i sobie wygooglalam -
        wyglada na to ze plastron to taki krotszy szeroki krawat - jak rozumiem ???

www.saarbruecker-zeitung.de/storage/scl/saarbruecker-zeitung.de/dpa/serviceline/special/2707771_m3msw493h280q75v22065_urn-newsml-dpa-com-20090101-130422-99-01334_large_3_4.jpg?version=1369717928

a na tym blogu - to pan premier tak sobie wyglada wtym cienkim krawaciku, wlasnie by mu sie moze plastron przydal?
        jak i zreszta wiekszosc - najlepiej to byla pani cleggowa - pamietam ten outfit - dita von teese by tego nawet nie zalozyla podejzewam ;b
        • botu Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 11:41
          Chyba jednak nie jest to zwyczajny krótszy szeroki krawat...

www.morningdressguide.com/morningwear-accessories/ascot-plastron-morning-dress/
          • steph13 Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 20:02
            Moze jest to odpowiednik Ascot Cravat? Taki, jaki panowie zakladaja tutaj z morning coat, waistcoat, stripped trousers - elegancki stoj meski na okazje slubu.
            Mozna poczytac o tym w Debretts.
            • robak.rawback Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 20:13
              cos wtym stylu chyba - czytam teraz jakies disambiguation

www.abcneckties.com/blog/2010/06/17/whats-the-difference-between-an-ascot-and-a-cravat/
              • botu Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 20:46
                Człowiek zapytał po polsku, wydając się mniej zainteresowany subtelnosciami angielskiego nazewnictwa niż angielskimi zwyczajami...
                A po polsku (jak się do wiedziałam z mojego pierwszego linka) ten sam kawałek tkaniny zawiązany na szyi nad rozpiętym kołnierzem nazywa się fular, zawiązany w miękki węzeł "krawatowy" pod kołnierzem nazywa się musznik, a zawiązany w specyficzny luźny węzeł pod specyficznym kolnierzem z opadającymi na boki końcami zebranymi do srodka i często spietymi ozdobna szpilka nazywa się plastron.
                • jaleo Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 20:57
                  No tak, ale te wynalazki typu morning coat is rozne fulardy itp to sa dla pana mlodego i dla druzbow, ewentualnie jeszcze ojca pana mlodego. I to tylko wtedy, jesli zapada decyzja, ze sie wszyscy tak ubieraja. Jako "zwykly gosc" idzie sie w garniturze z krawatem.
                  • steph13 Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 21:06
                    jaleo napisała:

> No tak, ale te wynalazki typu morning coat is rozne fulardy itp to sa dla pana
                    > mlodego i dla druzbow, ewentualnie jeszcze ojca pana mlodego. I to tylko wtedy
                    > , jesli zapada decyzja, ze sie wszyscy tak ubieraja. Jako "zwykly gosc" idzie
                    > sie w garniturze z krawatem.
                    Jaleo, wielokrotnie widzialam gosci weselnych w morning coat, kamizelki I spodnie pasiaste rowniez. Nawet malzonkowi taki sprawilam I wyglada w nim nawet ... nawet chociaz jest miejsce do ulepszen!
                  • botu Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 21:37
                    O niuansach dziennego stroju formalnego dowiedzialam się z kolei z mojego ostatniego linka.
                    Wydaje się, ze nawet do niego "fulardy" (cokolwiek mialas na myśli, zakładam, ze wymyślne rzeczy pod szyja...) nie są obowiązkowe, równie dobrze można i do niego założyć krawat. Przegląd gości książęcego wesela (wlacznie z ojcem i bratem panny) zdaje się to potwierdzać.

A pytajacemu oczywiście sugerowalam krawat, tym bardziej ze nie wspomniał co zaklada poniżej szyi.
                • steph13 Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 21:03
                  No czyli plastron=Ascot cravat. W Poslce nigdy nie poznalam tego slowa ani nikt w moim otoczeniu plastrona nie nosil. Natomiast angielska wersja jest mi znana wlasnie ze slubow.Tto dopiero social climbing, haha
                  • jaz60 Re: Gość na ang ślubie 14.09.13, 22:42
                    Dziękuję Wam wszystkim. Teraz wiem nawet więcej niz chciałem:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka